Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Πανελλήνιο ρεκόρ στο τέλος της θερινής περιόδου


Ο νέος ρέκορντμαν στο βαρύ όργανο, Σπύρος Ζουλλιέν, σε παλαιότερη προσπάθεια στην σφυροβολία.
Με πανελλήνιο ρεκόρ ολοκληρώθηκε στην Αττική η θερινή αγωνιστική περίοδος του στίβου για τους βετεράνους (διαχρονικούς) αθλητές. Σημειώθηκε από τον 35χρονο, Σπύρο Ζουλλιέν στο βαρύ όργανο (βαρειά σφύρα με κοντή αλυσίδα, βάρους, για την κατηγορία 35-39 ετών, 15,880κ.), στους αγώνες που τέλεσε ο ΣΕΒΑΣ Πειραιά εις μνήμη του παγκόσμιου πρωταθλητή των βετεράνων, Μιχάλη Μαλατίδη και του προπονητή, εργάτη του αθλητισμού και εκ των πρωτεργατών για την κατασκευή του «Θεμιστόκλειου» γυμναστηρίου, Βασίλη Μανωλόπουλου. Τα 17,35μ. ήταν η κορυφαία επίδοση της διοργάνωσης, που διεξήχθη στον Αγιο Κοσμά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΕΒΑΣ, η προηγούμενη καλύτερη επίδοση του αγωνίσματος ήταν τα 10,44μ. του Νίκου Αδαμίδη από το 2006. Αλλά το 2014 ο Δημήτρης Γαζής είχε ρίξει 10,50μ. Ο Αντώνης Κόντος, το 2008, στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, είχε φθάσει τα 17,10μ., όμως τότε είχε εκπροσωπήσει την Γερμανία. Οπότε η επίδοση δεν αναγνωρίζεται για ελληνικό ρεκόρ. Ο Βασίλης Μαγγανάς δεν είχε αγωνισθεί στο βαρύ όργανο σε αυτή την κατηγορία, διότι στα χρόνια του, βετεράνοι λογίζονταν όσοι είχαν κλείσει τα 40 τους.
Αν θέλουμε να βρούμε άλλες αξιόλογες επιδόσεις, πρέπει να σταθούμε κυρίως στην σφυροβολία, αλλά και στον ακοντισμό. Μεμονωμένα δε, στην δισκοβολία (τα 40,35μ. του πολύ σταθερού σ’ επιδόσεις πάνω από τα 40μ., Γιώργου Μπίρη, που έρριξε και καλά στην σφαιροβολία) και στην σφαιροβολία (τα 11,64μ. του Διονύση Αυγουστάτου, μολονότι γι’ αυτόν η επίδοση είναι κακή). Στην σφυροβολία καλοί ήταν και ο Ζουλλιέν (αλλά για βετεράνος, όχι για εν ενεργεία φιναλίστ του πρόσφατου πανελλήνιου πρωταθλήματος) και ο Θανάσης Καλαντζής και ο πρώην δεκαθλητής, Δημήτρης Γαζής, που πέτυχε ατομικό ρεκόρ. Στον ακοντισμό ο Γαζής σημείωσε την καλύτερη επίδοσή του των πολλών τελευταίων ετών. Καλές βολές έκαναν ο Στέλιος Φλαμουράκης και ο 20ετής, Γιώργος Φωτεινόπουλος, αθλητής του Μόδεστου Κασκάτη, που μετέσχε εκτός συναγωνισμού. Ο Γαζής προπονείται εδώ και λίγο καιρό με οδηγίες του Χρήστου Πολυχρονίου (ατομικό ρεκόρ 80,08μ. στην σφυροβολία), τον οποίον ευχαριστεί μέσω του μπλογκ μας.
Ενθαρρυντική ήταν η επανεμφάνιση, μετά πολλά χρόνια αποχής, του Γιάννη Μπουσίου, που έφθασε τα 43 του χρόνια.
Παρών αγωνιστικά ήταν ξανά και ο παλαιός πρωταθλητής Ελλάδος στην πάλη και 3ος στο περσινό παγκόσμιο πρωτάθλημα βετεράνων (της πάλης φυσικά), Αβραάμ Παπαδόπουλος, ο οποίος, αυτή την φορά, δεν κατόρθωσε να ξεπεράσει τα 10μ. στην σφαιροβολία. Στον επόμενο αγώνα...
Ο Γιώργος Μπίρης σε προηγούμενο αγώνα.
Πήραν μέρος 17 αθλητές από πέντε σωματεία βετεράνων (ΣΕΒΑΣ Πειραιά, ΣΕΒΑΣ Κωνσταντινουπολιτών, ΣΕΒΑΣ, ΣΕΒΑΣ Κεφαλονιάς και ΑΣΕΔΑΣ), τρεις βετεράνοι ανεξάρτητοι (προς το παρόν) και ένας εκτός συναγωνισμού.
Εχει πολύ ενδιαφέρον, πριν να δούμε τα πλήρη αποτελέσματα, να παραθέσουμε μια γραπτή δήλωση του υπεύθυνου δημοσίων σχέσεων του ΣΕΒΑΣ Πειραιά, Νίκου Γεωργίου:
« Ως υπεύθυνος της διοργάνωσης των αγωνισμάτων ρίψεων, θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους τίμησαν τον σύλλογό μας με την παρουσία τους, αλλά και να ζητήσω συγνώμη για τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν κατά την ροή του προγράμματος. Δεσμεύομαι προσωπικά ότι, τα λάθη και οι παραλείψεις, που παρατηρήθηκαν, θα λειτουργήσουν ως "οδηγός", έτσι ώστε να μην παρατηρηθούν παρόμοια φαινόμενα σε μελλοντικές διοργανώσεις του ΣΕΒΑΣ Πειραιά. Καλό καλοκαίρι».
Μια εξαιρετική παραδοχή κάποιων λαθών και ανάληψη ευθύνης, που εδώ που τα λέμε, όσοι ήμασταν παρόντες, γνωρίζουμε πως δεν ήταν όλη δική του. Είθε να έπρατταν το ίδιο οι διοργανωτές όλων των αγώνων, βετεράνων και μη…
Τ’ αποτελέσματα:
ΣΦΑΙΡΟΒΟΛΙΑ ΑΝΔΡΩΝ: 40-44 (βάρος 7,26κ.): Αβραάμ Παπαδόπουλος (Ανεξάρτητος) 9,92.
45-49 (7,26κ.): Νίκος Γεωργίου (ΣΕΒΑΣ Πειραιά) 9,31, Γιώργος Δεμένεγας  (ΑΣΕΔΑΣ) 8,90.
55-59 (6κ.): Γρηγόρης Δέδες (ΣΕΒΑΣ Κωνσταντινουπολιτών) 9,59.
60-64 (5κ.): Νίκος Κωνσταντόπουλος (ΣΕΒΑΣ Κων.) 9,57.
65-69 (5κ.): Διονύσης Αυγουστάτος (ΣΕΒΑΣ Κεφαλονιάς) 11,64, Γιώργος  Μπίρης (ΣΕΒΑΣ) 10,27.
75-79 (4κ.): Σπύρος Τουρκομανώλης (ΣΕΒΑΣ Κων.) 8,83, Βαγγέλης Κόνδρας (ΣΕΒΑΣ Π.) 8,22.
80-84 (3κ.): Νίκος Μονογιός (ΣΕΒΑΣ Π.) 5,99.

ΣΦΑΙΡΟΒΟΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: 50-54 (3κ.): Αννα Λιάππα (ΣΕΒΑΣ Κων.) 5,69.
75-79 (2κ.): Βασιλική Μονογιού (ΣΕΒΑΣ Π.) 4,35.
ΔΙΣΚΟΒΟΛΙΑ ΑΝΔΡΩΝ: 40-44 (2κ.):  Γιάννης Μπουσίου (Ανεξ.) 30,14, Παπαδόπουλος 23,62, Γιάννης Βασιλόπουλος (ΣΕΒΑΣ Κων.) άκυρος.
45-49 (2κ.): Γεωργίου 32,96, Δεμένεγας (παλαιός δεκαθλητής και αυτός) 22,98.
55-59 (1,5κ.): Δέδες 25,80.
65-69 (1κ.): Μπίρης 40,35.
75-79 (1κ.): Τουρκομανώλης 25,80, Κόνδρας 19,86.

ΔΙΣΚΟΒΟΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ (1κ.): 40-44: Μαρίνα Αργυρίου (ΣΕΒΑΣ Κων.) 22,10.
50-54: Λιάππα 13,85.
ΣΦΥΡΟΒΟΛΙΑ ΑΝΔΡΩΝ: 35-39 (7,26κ.): Σπύρος Ζουλλιέν (Ανεξ.) 50,85.
40-44 (7,26κ.): Δημήτρης Γαζής 36,02.
45-49 (7,26κ.): Γεωργίου 30,56.
60-64 (5κ.): Θανάσης Καλαντζής (ΣΕΒΑΣ) 36,72.

Οι επιδόσεις των Γαζή και Γεωργίου θα καταγραφούν στις λίστες του ΣΕΓΑΣ.
ΑΚΟΝΤΙΣΜΟΣ ΑΝΔΡΩΝ: 40-44 (0,8κ.): Γαζής 42,81.
50-54 (0,7κ.): Στέλιος Φλαμουράκης (ΣΕΒΑΣ Π.) 42,84.
Εκτός συναγωνισμού (0,8κ.): Γιώργος Φωτεινόπουλος 63,18.

ΒΑΡΥ ΟΡΓΑΝΟ ΑΝΔΡΩΝ (15,88κ.): 35-39: Ζουλλιέν 17,35 (πανελλήνιο ρεκόρ).
40-44: Γαζής 9,55.
Το Δ.Σ. του ΣΕΒΑΣ Πειραιά ευχαριστεί όσους βοήθησαν στη διεξαγωγή των αγώνων και ιδιαίτερα την διοίκηση του Ε.Α.Κ.Ν. Αγίου Κοσμά και τους Δημήτρη Χαλβατζάρα, Νίκο Κωνσταντόπουλο, Θανάση Καλαντζή, Βάλσαμο Νομικό και Δημήτρη Γαζή.

Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Υβρις, Ατη, Νέμεσις, Τίσις...

Διετής αποκλεισμός του Συμεών Συμεωνίδη από κάθε αγώνα, πρόταση για διαγραφή της ΟΕΒΑΣ από τις διεθνείς ενώσεις των διαχρονικών αθλητών στίβου!
Η ανακοίνωση της τιμωρίας από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου Μάστερς (βετεράνων) με τις υπογραφές του προεδρείου της ΕΜΑ. Ετσι, για να μη την αμφισβητήσουν ξανά κάποιοι...

Του Ν. Α. Κωνσταντόπουλου

Διέπραξε Υβριν. Οι Θεοί τού έπεμψαν την Ατη. Και επήλθαν η Νέμεσις και η Τίσις. Εστω αργά. Εστω αφού πρόλαβε -μαζί με τους εξίσου, αν όχι περισσότερο, αλαζονικούς συνεργάτες του- να συκοφαντήσει, να ψευσθεί κατ εξακολούθηση επί σειρά ετών, να προσπαθήσει να τρομοκρατήσει ή να εξευτελίσει, να καταπιέσει, ν’ απειλήσει όσους αγωνίσθηκαν για την αποκάλυψη της αλήθειας. Κι εξακολουθούν όλοι αυτοί, αμετανόητοι όντες, να επιδιώκουν να μας τρομοκρατήσουν, με απειλές για τιμωρίες και αποκλεισμούς...
Υβρις ήταν η αλαζονεία, η υπέρβαση των ανθρώπινων ορίων. Η πεποίθηση ότι γίνεσαι Θεός. Τότε οι Θεοί έστελναν στον υβριστή την Ατη. Αυτή τον οδηγούσε στην διασάλευση των φρενών, στην παραφροσύνη, στην διάπραξη νέων μεγαλύτερων ύβρεων και, ως εκ τούτου, στον όλεθρο. Ηταν η σειρά της Νεμέσεως, της δίκαιης θεϊκής εκδίκησης. Και αυτή επέφερε την Τίσιν. Την τιμωρία.
Η αλαζονεία του, η δήθεν παντοδυναμία του, τον οδήγησαν στην τιμωρία και τον διεθνή και εσωτερικό εξευτελισμό. Πίστεψε ότι είναι Θεός. Ατρωτος. Αγνόησε νόμους. Γραπτούς, της Πολιτείας. Και άγραφους. Ηθικούς. Αγνόησε, όμως, προκλητικότατα και αποφάσεις εκείνων, που όφειλε να γνωρίζει πως δεν ανέχονται τέτοια συμπεριφορά. Και τιμωρήθηκε.
Δεν ήταν, όμως, μόνον ο εαυτός του, που οδήγησε τον Συμεών Συμεωνίδη στην τιμωρία, στον διετή αποκλεισμό από κάθε εθνικό και διεθνή αγώνα. Ηταν και οι φίλοι του. Αυτοί, που αποδείχθηκαν «εχθροί» του. Αυτοί που τον συμβούλευαν να μη συμμορφωθεί με τις αποφάσεις, τις οποίες ο ίδιος δήλωνε πως είχε αποδεχθεί. Οι «φίλοι» του, που, με τις κολακείες τους, τροφοδοτούσαν το, ήδη, υπερτροφικό «εγώ» του και την, ούτως ή άλλως, υπέρμετρη ματαιοδοξία του. 
Οχι. Η ύβρις δεν ήταν το θέμα της ηλικίας του. Τούτο αποτέλεσε απλώς την αφορμή. Υβρις ήταν η όλη συμπεριφορά του ίδιου και του εσμού της ηγετικής ομάδας της διοίκησης της ΟΕΒΑΣ. 
Ας δούμε, όμως, τι ακριβώς αποφάσισε η διοίκηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης Μάστερς (Βετεράνων) του Στίβου (ΕΜΑ):
«Λοζάνη, 10 Ιουλίου 2016
Απόφαση του Δ.Σ. της ΕΜΑ
Υπόθεση: Αποκλεισμός του κ. Συμεών Συμεωνίδη, μέλους και προέδρου της ΟΕΒΑΣ.
Για την χρησιμοποίηση δύο διαφορετικών ημερομηνιών γέννησης στις δηλώσεις συμμετοχής σ’ εθνικούς και διεθνείς αγώνες και πρωταθλήματα. Ο κ. Συμεωνίδης μετείχε σε αγώνες σε νεαρότερες κατηγορίες ηλικίας.
Κατά την  διάρκεια της ετήσιας συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΕΜΑ, που έγινε στην Βασιλεία, στις 6 Δεκεμβρίου 2015, ελήφθη η εξής απόφαση [σημείωση μπλογκ: ναι είναι αυτή η απόφαση, που η διοίκηση της ΟΕΒΑΣ, πρωτοστατούντων των Μιχάλη Κουτσουδάκη, Γιώργου Κωνσταντόπουλου -με τον οποίον ΟΥΔΕΜΙΑ συγγένεια έχω- αλλά και του προέδρου της γενικής συνέλευσης (Γ.Σ.) του Ιανουαρίου, του... αλάνθαστου και παντογνώστη ληξίαρχου, Λάμπρου Λώλου, όταν παρουσιάσθηκε στην συνέλευση, την χαρακτήρισε ψευδή, άκυρη, ανύπαρκτη…]:
Φρανσίσκο Γκόγια: Η Ξέφρενη Τρέλα.
Ο κ. Συμεωνίδης και η ΟΕΒΑΣ είναι υπεύθυνοι ν’ αλλάξουν όλες τις ημερομηνίες, που έχουν γραφεί σε οποιοδήποτε κατάλογο αποτελεσμάτων σ’ εθνικά πρωταθλήματα, όπως και σε πρωταθλήματα της WMA (Διεθνής Ενωση Μάστερς) και της EMA τα τελευταία 12 χρόνια.
Αντίγραφο των διορθώσεων πρέπει να σταλούν στον στατιστικό της WMA, Σάντι Πάσκιν και της ΕΜΑ, Ιβαρ Σέντερλιντ.
Αντίγραφο του νέου διαβατηρίου πρέπει να σταλεί στην διοίκηση της ΕΜΑ έως τον Ιανουάριο του 2016. Ο κ. Συμεωνίδης πρέπει να στείλει γράμμα έκφρασης μετάνοιας στα μέλη της διοίκησης της ΕΜΑ. Ζητήθηκε από τον κ. Συμεωνίδη να στείλει γράμμα μετάνοιας στους ελληνικούς συλλόγους και στην Βαλκανική Ενωση Βετεράνων Στίβου. Η ΕΜΑ τού προσφέρει μια σελίδα στην ιστοσελίδα της για να δημοσιεύσει την έκφραση μετάνοιας.
Επιπλέον συμφωνήθηκε ο κ. Συμεωνίδης να παραιτηθεί μέσα στο 2016 από τα εθνικά και διεθνή αξιώματά του και να δώσει στη νέα γενιά την δυνατότητα να εργασθεί για την ανάπτυξη του βετερανισμού.
Εως τώρα ο κ. Συμεωνίδης, το μόνο που έκανε είναι η αλλαγή της ημερομηνίας γέννησης στο διαβατήριο και ουδεμία  άλλη από τις απαιτήσεις της απόφασης της ΕΜΑ εκπλήρωσε.
Η διοίκηση της ΕΜΑ αποφάσισε ομοφώνως σε αυτή την υπόθεση ν’ αποκλείσει τον κ. Συμεωνίδη από κάθε εθνικό και διεθνή αγώνα και από όλες τις διοικητικές θέσεις του στον αθλητισμό στίβου.
Του προσφέρθηκε ακρόαση στην Ανκόνα, την Δευτέρα 28 Μαρτίου, ώρα 14.00, στα γραφεία της ΕΜΑ, κατά την διάρκεια του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κλειστού στίβου. Διερμηνέας πρέπει να κληθεί από τον αποκλεισθέντα.
Μετά την ακρόαση στην Ανκόνα, ο κ. Συμεωνίδης αποδέχθηκε την απόφαση και έγραψε μια δήλωση.
Ο κ. Συμεωνίδης δεν εκπλήρωσε έως τώρα τις υποσχέσεις και το έργο που είχε αναλάβει. Εξακολουθεί να μετέχει σε εθνικούς αγώνες μάστερς και δεν έχει αποσυρθεί από κανένα εθνικό ή διεθνές αξίωμά του (σημείωση μπλογκ: Η Βαλκανική Ενωση τον έχει αποπέμψει από την θέση του προέδρου ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2015, όπως και τον Γιώργο Κωνσταντόπουλο, από την θέση του γενικού γραμματέα της).
Ο μη σεβασμός του καταστατικού της ΕΜΑ και της απόφασης της διοίκησης της ΕΜΑ, δεν είναι αποδεκτός από την Ευρωπαϊκή Ενωση Βετεράνων αθλητών Στίβου και τα μέλη της.
Το ευ αγωνίζεσθαι και ο καθαρός αθλητισμός είναι ο στόχος των Ευρωπαίων Μάστερς σε όλα τα είδη των αθλητικών δραστηριοτήτων μας.
Σε αυτή την υπόθεση, το Δ.Σ. της ΕΜΑ αποκλείει τον κ. Συμεωνίδη από κάθε είδους εθνικό και διεθνή αγώνα και πρωτάθλημα. 
Το συμβούλιο της ΕΜΑ θα στείλει αυτή την επιστολή στην ΕΑ (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου), στην WMA και στην IAAF (Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου) και θα προτείνει την αποπομπή της ΟΕΒΑΣ από την WΜΑ.
Η Νέμεσις.
 Υπό την ηγεσία του Συμεών Συμεωνίδη -που δεν σέβεται τα καταστατικά της WΜΑ και της EMA- η ΟΕΒΑΣ δεν μπορεί πλέον ν’ αποτελεί συνεργάτη των Ενώσεών μας. 
Για το μέλλον, οι Ελληνες Μάστερς Αθλητές πρέπει να ενοποιηθούν με τον ΣΕΓΑΣ, ο οποίος οφείλει να έχει τον έλεγχο της διοίκησης του αθλητισμού βετεράνων στίβου. 
Η απόφαση ισχύει από τις 12 το μεσημέρι της 15ης Ιουλίου. 
Η διοίκηση της ΕΜΑ: Πρόεδρος: Κουρτ Κάσκε. Αντιπρόεδρος: Γέζι Κράουζε. Ταμίας: Ζαν Τομάς. Γραμματέας: Μαρία Πιρές ντε Καρβάλιο».
Αυτή, λοιπόν, η ανυπόληπτη διεθνώς ΟΕΒΑΣ, δύο ημέρες μετά την λήψη της ντροπιαστικής, για την ηγεσία του ελληνικού βετερανισμού, απόφασης, στις 12 Ιουλίου, σε άλλη μία προσπάθεια επίδειξης, ανύπαρκτης, δύναμης, εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία γνωστοποιούσε τον… αποκλεισμό από εθνικούς και διεθνείς αγώνες του Οδυσσέα Αγρου και του υπογράφοντος. Χοχοχο, που κάνει και ο (μη βιαστείτε, όχι ο Αϊ Βασίλης), ο Γιάννης Χουλίδης, ο πολύ καλός εκ Καβάλας διαχρονικός αθλητής. Εκτός κι αν ήταν η κήρυξη του νέου... Ανένδοτου Αγώνα -όποιος δεν γνωρίζει την σύγχρονη ελληνική πολιτική ιστορία, ας αναζητήσει να πληροφορηθεί, τι συνέβη στις 15 Ιουλίου 1965.
Τι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής; Θεωρώ ότι πρέπει να συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση όλων των συλλόγων βετεράνων αθλητών, με στόχο την ίδρυση νέας Ενωσης (όχι Ομοσπονδίας), η οποία θα συνεργάζεται στενά με τον ΣΕΓΑΣ. Πρωτίστως, όμως, επιβάλλεται, οι διοικήσεις των σωματείων να πεισθούν πως κάτι πρέπει ν' αλλάξει.
Από την πλευρά μας, όσοι αγωνιζόμαστε για την επαναφορά και την εμπέδωση της νομιμότητας και της αξιοκρατίας στον ελληνικό βετερανισμό, οφείλουμε, με τις πράξεις μας, ν’ αποδείξουμε ότι δεν θέλουμε να γίνουμε… χαλίφηδες στην θέση των χαλίφηδων. Ότι από τις τάξεις μας δεν θα ξεπηδήσουν νέοι Συμεωνίδηδες, Κουτσουδάκηδες κ.λπ., με την αλαζονική και αυταρχική συμπεριφορά τους.
Πρέπει, όμως, επιτέλους, και οι ελληνικές αρχές ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η ΓΓΑ οφείλει να επανεξετάσει τη νομιμότητα της ΟΕΒΑΣ, αλλά και να ελέγξει τον τρόπο λειτουργίας της και, κυρίως, το πώς οι διοικήσεις της «ομοσπονδίας» διαχειρίσθηκαν τα πολλές χιλιάδες ευρώ, που μπήκαν στα ταμεία της. Είτε από την ΓΓΑ είτε από οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης είτε από άλλους οργανισμούς (π.χ. τον ΟΠΑΠ και την ΕΥΔΑΠ). Ενας διαχειριστικός έλεγχος είναι αναγκαίος. Και τάχιστα. Για ευνόητους λόγους...
Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ), δια της Επιτροπής Φιλάθλου Πνεύματος (ΕΦΙΠ) -η οποία, βεβαίως, είναι αυτόνομη- έχει, πλέον, στα χέρια της μια απόφαση, που μπορεί να την οδηγήσει στην λήψη της δικής της. Δεν θα υποδείξουμε φυσικά, εμείς, ποιά πρέπει να είναι αυτή. Αποτελείται από έγκριτους νομικούς, οι οποίοι, βασιζόμενοι σε όλα τα στοιχεία, θ’ αποφασίσουν.
Αλλά και ο ΣΕΓΑΣ πρέπει να τολμήσει ν’ αναλάβει όσες ευθύνες του αναλογούν. Οχι για το παρελθόν. Αλλά για το μέλλον. Να γίνει ο άμεσος συνεργάτης των εκατοντάδων Ελλήνων διαχρονικών αθλητών στίβου, πολλοί εκ των οποίων εξακολουθούν ν’ αγωνίζονται στις διοργανώσεις του ΣΕΓΑΣ, όπως ο κορυφαίος των κορυφαίων Ελλήνων διαχρονικών αθλητών, ο 62χρονος, Βασίλης Μαγγανάς, ο οποίος έχει ταχθεί, εδώ και καιρό, στο πλευρό όσων παλεύουμε για την ανανέωση στον χώρο.
Τίθενται, όμως, εδώ μερικά ερωτήματα, προς πολλούς, που με πράξεις και (ή) παραλείψεις τους, στήριζαν τόσα χρόνια μια αρρωστημένη, σάπια κατάσταση;
Τι λένε τώρα προβεβλημένοι διεθνώς άνθρωποι του ελληνικού αθλητισμού, όπως ο Γιώργος Μαρσέλλος και η Αννα Βερούλη, που μετέχουν στην διοίκηση της ΟΕΒΑΣ, και όχι μόνο δεν αντιδρούν, αλλά, αντιθέτως, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο (θυμηθείτε, όσοι παρευρισκόσασταν στην Γ.Σ. του Ιανουαρίου, την θεατρική παράσταση που έπαιξε η Βερούλη, στον ρόλο της θιγμένης από δημοσίευμά μου, στο οποίο δεν την ανέφερα), στήριξαν αυτή την αμαρτωλή διοίκηση;
Η ώρα της Δικαιοσύνης. Για όλους...
Τι λέει τώρα ο γενικός γραμματέας της ΟΕΒΑΣ, Μιχάλης Κουτσουδάκης, ο οποίος έγραφε στο φέις μπουκ, ότι δεν μπορούν οι ξένοι να μας επιβάλλουν αποφάσεις τους και ότι ο Συμεωνίδης υπέβαλε μεν παραίτηση, αλλά το Δ.Σ. δεν την έκανε αποδεκτή;
Τι λένε τώρα στον ΣΕΒΑΣ Τρικάλων, που επέτρεψαν στον Συμεωνίδη να μετάσχει στο πανελλήνιο πρωτάθλημα;
Τι λέει τώρα ο πρόεδρος του ΣΕΒΑΣ Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Μπαρμπαγιάννης, που υποστήριζε τη συμμετοχή του Συμεωνίδη στους αγώνες, με το… ατράνταχτο επιχείρημα, πως ο προσωρινός αποκλεισμός του από την ΕΜΑ, έως ότου ληφθεί οριστική απόφαση (κάτι που ο ίδιος ο τιμωρηθείς πρόεδρος είχε αποδεχθεί με την γνωστή επιστολή του προς την ΕΜΑ), δεν μπορεί να ισχύσει επειδή δεν είχε τελεσιδικήσει η υπόθεση;
Τι λέει τώρα ο πρόεδρος της θλιβερής Δικαστικής Επιτροπής (Δ.Ε.) της ακόμη θλιβερότερης ΟΕΒΑΣ, Τάσος Τασούλας, ο οποίος υποστήριζε το ίδιο… ακλόνητο επιχείρημα με τον Κουτσουδάκη, περί μη αποδοχής της παραίτησης;
Τι λένε τώρα, οι έγκριτοι (αν και για έναν έχω αμφιβολίες, δεδομένου τού πώς μετρούσε τις βολές στην σφαιροβολία το 2013, στην Λάρισα) κριτές, Νίκος Λαγογιάννης, Τάσος Τασούλας και Μιχάλης Κουτσουδάκης, που επί χρόνια ανέχονταν (αν δεν επέβαλλαν) την καταστρατήγηση των διεθνών κανονισμών από την διοίκηση της ΟΕΒΑΣ;
Τι λένε τώρα όλα τα μέλη της 5μελούς Δ.Ε., που άβουλα πειθήνια όργανα μιας εξευτελισμένης διοίκησης, «της κείνου ρήμασι (του Συμεωνίδη) πειθόμενα» (σωστότερα: της κείνων ρήμασι, διότι θεωρώ πως, πολύ περισσότερο από τον Συμεωνίδη, την τιμωρία μας επεδίωξαν ο Κουτσουδάκης, η Μελάνα Συμεωνίδου και πιθανόν κάποια άλλα μέλη του τραγελαφικού συμβουλίου της ΟΕΒΑΣ, που αποτελείται από δεξιούς, ΠΑΣΟΚους, υποκριτές δήθεν Χριστιανούς, αριστερούς επαναστάτες οι οποίοι στο φ.μπ. ανεβάζουν φωτογραφίες του Τσε Γκεβάρα και του επαναστατικού «Rote Armee», από ανθρώπους γλείφτες του τύπου «Οπου Φυσάει ο Ανεμος», δηλαδή ΟΦΑ, από άλλους τάχα μου ανεπίληπτους, οι οποίοι έχουν στον κόσμο του αθλητισμού παρατσούκλι, που παραπέμπει στα… λαμόγια κ.α.) αποφάσισαν τον διετή αποκλεισμό μου και του Αγρου; Και γιατί; Για την δημοσιογραφική μου έρευνα και τα κείμενά μου. Και διότι ο Αγρος, μετά τις πρώτες δημοσιεύσεις, συνέβαλε τα μάλα στην αποκάλυψη του σκανδάλου της ηλικίας, μη μπορώντας, όπως εξήγησε, η συνείδησή του ν’ αποδεχθεί ανήθικες πράξεις. Συνεργαστήκαμε προς τούτο στενά, μαζί και με αρκετούς άλλους ανθρώπους, ενώ, εκμεταλλευόμενος τις διεθνείς σχέσεις του, ενημέρωσε σχετικά την ΕΜΑ και την WMA και πίεσε την ΕΜΑ όταν διαπίστωσε πως, κάποια στιγμή, το θέμα είχε μείνει στάσιμο. 
Τι λένε, τέλος (αν και πολλά άλλα ερωτήματα μπορούν να τεθούν, σε πολλούς), όλα τα μέλη όλων των σωματείων, που έκλειναν τα μάτια σε οτιδήποτε, δεχόμενα κάποια… αντίδωρα για την στάση τους; Θα συνεχίσουν να στηρίζουν την ανωμαλία;

Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Ο αθλητισμός βρήκε το νόημα του πάλι στην Παλλήνη




«Ο αθλητισμός δίνει χρόνια στη ζωή και ζωή στα χρόνια». Εχει λεχθεί προσφυώς εδώ και πολλά χρόνια από κάποιον άγνωστο σ’ εμένα. Θεωρώ πως ο αθλητισμός είναι η χαρά της ζωής, για όσους έχουν εμπλακεί στα «δίχτυα» του έρωτά του. Οσοι μένουν μακριά του, εκείνοι χάνουν. Και δεν ξέρουν τι χάνουν...
Το καταλάβαμε για άλλη μία φορά όσοι (ε, όχι κι όλοι, όμως, κάποιοι προτίμησαν την ατέλειωτη συζήτηση, παρά το να παρακολουθήσουν τον αγώνα) βρεθήκαμε στο κτήμα ΒΑΝΑΝΤΙΔΑ της Παλλήνης, όπου ο Βασίλης Μαγγανάς, με την βοήθεια, φυσικά, της ακαταπόνητης συντρόφου του, της Αναστασίας (Σούλας) και τη συνεργασία φίλων διοργάνωσε, για όγδοη φορά, το τρίαθλον ρίψεων. Αυτή την φορά με σφαιροβολία, Κρητικό βόλι και Ελληνική δισκοβολία. Και στα τρία αγωνίσματα μετέσχον πέντε από τους αθλητές. Οι υπόλοιποι έξι επέλεξαν, για διάφορους λόγους, ν’ αγωνισθούν σ’ ένα ή δύο. Από αυτούς, ο Γρηγόρης Δέδες επιθυμούσε να ρίξει και στα τρία, αλλά λόγοι ανωτέρας βίας (θα τους αναφέρουμε στη συνέχεια) δεν του επέτρεψαν ν’ ανεβεί στο βάθρο για το Βόλι. Α, το ήθελε πολύ και ο υποφαινόμενος, αλλά το αριστερό γόνατό του δεν του το επέτρεψε.

Από αριστερά όρθιοι: Γαζής, Κωνσταντόπουλος, Βασιλόπουλος, Μαγγανάς, Δέδες, Κακογεώργος, Δεμένεγας, Πολυχρονίου, Τουρκομανώλης, Μπίρης, Αυγουστάτος. Καθήμενοι: Τσαντικίδης, Γεωργίου, Ιακωβίδου.
Οι... τριαθλονίκες, ο Χρήστος Καραγεώργος και ο γιός τού Γιάννη.
Ο αγώνας ήταν ενδιαφέρων, παρά το προβλέψιμο του αποτελέσματος. Είχε πολύ καλές επιδόσεις, εκπλήξεις (θετικές οι περισσότερες) και μερικές μεγάλες «μάχες» για τα μετάλλια. Δείτε τι έγινε για την 2η θέση στην σφαιροβολία, για το χάλκινο μετάλλιο στο Βόλι και για όλα τα μετάλλια στην δισκοβολία και θ’ αντιληφθείτε πόσο συναρπαστικοί ήταν οι αγώνες. Ας δούμε, λοιπόν, τι συνέβη σε αυτούς.
Θα μας επιτρέψετε να μη αρχίσουμε την ανάλυση του αγώνα του τριάθλου από τους δύο καλύτερους στην βαθμολογία. Είμαστε βέβαιοι ότι θα καταλάβετε γιατί, όταν διαβάσετε τη συνέχεια.
Ο Τουρκομανώλης πηδάει.
Ο,τι κι αν πεις για έναν άνθρωπο 76 ετών, που πηδάει από ένα βάθρο ύψους 0,33μ. και προσγειώνεται μερικά μέτρα μακριά του, είναι λίγο. Ο Σπύρος Τουρκομανώλης (ΣΕΒΑΣ Κωνσταντινουπολιτών, 75-79), χωρίς σωματικά προσόντα για ρίπτης, έχει τεράστια ψυχικά τέτοια, πάθος για κάποια αγωνίσματα και μεγάλη μυική δύναμη στα χέρια. Εντυπωσίασε στο Βόλι και στην δισκοβολία. Την σφαίρα την στέλνει σχετικά μακριά μόνο χάρη στα χέρια του.
Ο Μαγγανάς επιτυγχάνει εφετινό ρεκόρ και...
Το ότι πρώτευσε ο Βασίλης Μαγγανάς (ΣΕΒΑΣ, 60-64) δεν αποτελεί είδηση. Πέτυχε τις καλύτερες επιδόσεις που έχουν σημειωθεί στο Κρητικό βόλι στην κατηγορία αυτή, με σφαίρα 7,26κ. και με 5κ., βελτίωσε με 12,05μ., την εφετινή του επίδοση στην σφαιροβολία με ανδρικό όργανο, ενώ στην δισκοβολία εξέπληξε ακόμη και τον εαυτό του. «Δεν μπορώ να εξηγήσω πώς βρέθηκα τόσο καλά αυτή την ημέρα», μας είπε πολύ αργότερα. Αυτά…

Ο Γιάννης Βασιλόπουλος (ΣΕΒΑΣ Κωνσταντινουπολιτών, 40-44), αναμενόταν ν’ αναδειχθεί 2ος. Το ερώτημα ήταν πόσο θα ρίξει, ειδικά στην σφαιροβολία. Απάντησε εμφατικά: Με εφετινό ρεκόρ (14,75μ.). Τώρα ψάχνει κι άλλον αγώνα. Πιθανότατα αυτός θα γίνει στις 16 Ιουλίου στον Αγιο Κοσμά, με διοργανωτή τον ΣΕΒΑΣ Πειραιώς. Καλός ήταν και στ’ άλλα αγωνίσματα, αλλά όχι όσο ήθελε, ειδικά στο Βόλι.
...ο Βασιλόπουλος τον μιμείται.
Πρώην δεκαθλητής είναι ο Δημήτρης Γαζής (ΣΕΒΑΣ Κωνσταντινουπολιτών, 40-44), αλλά τα τελευταία χρόνια, λόγω σωματικού βάρους, έχει επικεντρωθεί, και μ’ επιτυχία, στις ρίψεις. Ερριξε σε όλες καλά, παρότι με το Βόλι δεν είχε σχέση.
Δεκαθλητής ήταν και ο Γιώργος Δεμένεγας (ΑΣΕΔΑΣ, 45-49), οπότε δεν μπορείς να έχεις μεγάλες απαιτήσεις από αυτόν σ’ ένα τρίαθλον ρίψεων. Αγωνίσθηκε, άλλωστε, για πρώτη φορά στο Κρητικό βόλι και στην Ελληνική δισκοβολία. Οπως πάντα, ήταν μαχητικός κι έκανε το καλύτερο δυνατόν για την ημέρα.
Είχε έλθει με στόχο να ρίξει τουλάχιστον 12,70μ. και να καταρρίψει το πανελλήνιο ρεκόρ της σφαιροβολίας στην κατηγορία των 65-69 ετών, που κατέχει ο ίδιος με 12,66μ. Αλλά ο Διονύσης Αυγουστάτος (ΣΕΒΑΣ Κεφαλονιάς) είναι… Κεφαλλονίτης. Δηλαδή... αγύριστο κεφάλι.
Ο Γαζής σ' εντυπωσιακή βολή.
Αρχισε να ρίχνει με την 7,26κ. δυνατά άνευ φοράς. Μετά, με φόρα, «όλα μέσα» με την 5άρα σφαίρα. Πού δυνάμεις για τον αγώνα; Είναι και 69 ετών. «Περιορίστηκε» στα 12,13μ., μια πολύ καλή επίδοση, αλλά «λίγη» για τον ίδιον. Εφυγε απογοητευμένος, χωρίς να μείνει στην γιορτή που ακολούθησε. Λάθος. Είπαμε, ο αθλητισμός είναι χαρά και ζωή. 

Ο Παναγιώτης Κακογεώργος (ΣΕΒΑΣ Φθιώτιδας, 65-69) αποτελεί έμφυτο ταλέντο για τον στίβο, όπως επισημαίνει ο Μαγγανάς. Ρίχνει καλά, πηδάει καλά. Ουδείς μπορεί να πει, πού θα είχε φθάσει αν είχε ασχοληθεί από μικρός με τον κλασικό αθλητισμό. Πρώτη φορά έρριξε Βόλι κι εντυπωσίασε.
Ο Χρήστος Πολυχρονίου (Ανεξάρτητος, 40-44), ο πρώτος Ελληνας που ξεπέρασε τα 80μ. (80,08μ. το 2002) στην σφυροβολία, ήλθε ως προσκεκλημένος κι αποφάσισε να ρίξει Βόλι. Κατόρθωσε, λόγω δυνάμεων κι «έκρηξης», να φθάσει με την σφαίρα των 7,26κ., τα 12,30μ. Πολύ καλά για πρώτη φορά. 
Ο Δεμένεγας στο Βόλι.
Μας κατέπληξε ο Γρηγόρης Δέδες (ΣΕΒΑΣ Κωνσταντινουπολιτών, 55-59). Επέδειξε σπάνια ενεργητικότητα. Γι’ αυτό έρριξε μακριά και την σφαίρα και τον δίσκο. Βέβαια, για να φθάνει σε τέτοια καλή κατάσταση σ’ έναν αγώνα, δεν χρειάζεται να πιάνει φωτιά η περιοχή γύρω στο σπίτι του (κείται πολύ κοντά στον τόπο του αγώνα) και να φθάνει και μέσα στο κτήμα του, οπότε ν’ αναγκάζεται να πηγαινοέρχεται και να βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση και κίνηση. Απαιτείται, απλώς, να κάνει προθέρμανση πριν από τον αγώνα...
Περισσότερα περιμέναμε από τον Γιώργο Μπίρη (ΣΕΒΑΣ, 65-69) στην Ελληνική δισκοβολία. Θα λέγαμε πως, μολονότι κατέκτησε την 3η θέση στο αγώνισμα, ήταν η αρνητική έκπληξη. Πιστεύαμε ότι θα έφθανε τουλάχιστον τα 31-32μ. Και κράτησε δυνάμεις, μη αγωνισθείς στην σφαιροβολία...
Με δεδομένον τον, ουδόλως αμελητέο, τραυματισμό του στο αριστερό γόνατο, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος (ΣΕΒΑΣ Κωνσταντινουπολιτών, 60-64), έμεινε ικανοποιημένος με τα 10,05μ. στη σφαιροβολία. Ε, ο δίσκος μπορεί να πάει 3-4μ. μακρύτερα. Αρκεί να τον ρίχνει έστω 3-4 φορές τον χρόνο… 
Η βαθμολογία του τριάθλου ήταν: Μαγγανάς 2.679, Βασιλόπουλος 2.304, Τουρκομανώλης 1.996, Γαζής 1.869, Δεμένεγας 1.417. 
Τα πλήρη αποτελέσματα ανά αγώνισμα (στις παρενθέσεις το βάρος του οργάνου, με το οποίο αγωνίσθηκε ο αθλητής, και οι βαθμοί κάθε επίδοσης, βάσει της διεθνούς βαθμολογίας): 
Ο Αυγουστάτος εξαπολύει τ' όργανο.
ΣΦΑΙΡΟΒΟΛΙΑ: Μαγγανάς (7,26κ.) 12,05 (1.039 β.), Αυγουστάτος (5κ.) 12,13 (882), Βασιλόπουλος (7,26) 14,75 (877),  Γαζής (7,26) 12,29 (709), Δέδες (6) 10,74 (706), Τουρκομανώλης (4) 9,41 (677), Κωνσταντόπουλος (5) 10,05 (639), Δεμένεγας (7,26) 9,07 (540). 
ΚΡΗΤΙΚΟ ΒΟΛΙ (ύψος βάθρου ρίψης 0,33μ.): Μαγγανάς (5κ.) 15,57 (1.064), Βασιλόπουλος 14,68 (872), Τουρκομανώλης 10,79 (795), Κακογεώργος (5κ.) 10,99 (787), Πολυχρονίου (7,26κ.) 12,30 (709), Γαζής 11,99 (689), Δεμένεγας 9,06 (539). 
Ο Μαγγανάς έρριξε μόνο δύο βολές με την σφαίρα της κατηγορίας του και τέσσερεις με την 7,26κ., την οποία εξαπέλυσε στα 13,54μ. 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΣΚΟΒΟΛΙΑ: Μαγγανάς (1κ.) 33,50 (576), Βασιλόπουλος (2) 31,38 (555), Μπίρης (1) 29,28 (545), Τουρκομανώλης (1) 23,02 (524), Γαζής (2) 27,55 (471), Κακογεώργος (1) 23,58 (414), Δέδες (1,5κ.) 24,51 (410), Δεμένεγας (2) 19,48 (338), Κωνσταντόπουλος (1) 21,61 (328).
Ο Κακογεώργος έτοιμος για το άλμα και την ρίψη.
Τα βάρη των οργάνων είναι ίδια στην σφαιροβολία και στο Κρητικό βόλι. Για τ’ αγωνίσματα αυτά χρησιμοποιήθηκε η βαθμολογία της σφαιροβολίας. Για την Ελληνική δισκοβολία, φυσικά της δισκοβολίας.
Οπως διαπιστώνετε, αγωνιστικά εκπροσωπήθηκαν πέντε σύλλογοι βετεράνων, οι ΣΕΒΑΣ Κωνσταντινουπολιτών (με πέντε αθλητές!), ΣΕΒΑΣ, ΣΕΒΑΣ Φθιώτιδας (ο Κακογεώργος είναι και μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Βετεράνων, της διαβόητης ΟΕΒΑΣ), ΣΕΒΑΣ Κεφαλονιάς και ΑΣΕΔΑΣ.
Ο Πολυχρονίου σε νέες εμπειρίες.
Παρόντες, όμως, ήταν και άνθρωποι από άλλους συλλόγους, που ήλθαν ως επίσημοι κριτές. Ο πρόεδρος των ΔΙΑΣ Αθηνών, Βασίλης Τσαντικίδης και ο Νίκος Γεωργίου, μέλος του Δ.Σ. (υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων) του ΣΕΒΑΣ Πειραιώς. Παρούσα, επίσης, η πολύπειρη έφορος στίβου του ΑΟ Π. Φαλήρου (ο οποίος, σημειωτέον, ετοιμάζει εκπλήξεις), Μαρίνα Ιακωβίδου. Αποφασιστικής σημασίας ήταν η συμβολή και της Αννας Μάινα, που δημιούργησε το αναμνηστικό δίπλωμα των αγώνων αλλά έδρασε, και με μεγάλη επιτυχία, όπως, φαντάζομαι, διαπιστώνετε, και σαν φωτορεπόρτερ. 
Ο... αναγκαστικά αεικίνητος, Δέδες.
Δύο μεγάλες μορφές του παρελθόντος τίμησαν τον Μαγγανά και τους άλλους αθλητές. Ο φιναλίστ των Ολυμπιακών αγώνων του 1972 (Μόναχο, Γερμανία) στην σφυροβολία, Σταύρος Μουταφτσίδης και ο ιστορικός βαδιστής, Χρήστος Καραγεώργος. Μαζί με τον Χρήστο ήταν και η σύζυγός του, παλαιά πολύ καλή Μαραθωνοδρόμος, Μεταξία Μπερτζελέα. Ηλθε και η Χλόη Κονναρή – Αγγλούπα, σύζυγος του αείμνηστου δισκοβόλου, Στέλιου Αγγλούπα, παλαιά πρωταθλήτρια της δισκοβολίας, η οποία θ’ αγωνιζόταν, αν λίγες ημέρες πριν δεν είχε υποστεί βαρύ διάστρεμμα στο ένα πόδι.
Αλλα περίμενε ο Μπίρης.
Ηλθε, όμως, έστω και με τον νάρθηκα. Στη μνήμη του Στέλιου, που «έφυγε» νωρίς, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Ελπίζω να μας έβλεπε από εκεί ψηλά και να χαιρόταν η ψυχούλα του...

Παρών, ήταν ακόμη, ο μαθητής του Πολυχρονίου, σφυροβόλος, Κώστας Κωστογλίδης, που εφέτος έρριξε στο διασυλλογικό πρωτάθλημα 75,10μ., αλλά, παρότι ξεπέρασε το όριο για το πρωτάθλημα Ευρώπης, δεν συμπεριελήφθη στην ομάδα, διότι ο ΣΕΓΑΣ κακώς δεν περιέλαβε το πρωτάθλημα αυτό στους αγώνες στους οποίους έπρεπε να επιτευχθεί το όριο. Επίσης, ο εκφωνητής των αγώνων του ΣΕΓΑΣ και στατιστικολόγος, Νίκος Κριεζής, αλλά και ο Οδυσσέας Αγρος, βετεράνος δρομέας, αθλητής του ΣΕΒΑΣ, και μέλος της βαλκανικής στατιστικής επιτροπής βετεράνων. 
Εγραψε διψήφιο αριθμό ο Κωνσταντόπουλος.

Ο Β. Τσαντικίδης κανόνισε και ήλθαν δύο άνθρωποι με τα περίφημα, και της μόδας, πλέον, «ντρονς» (ξέρετε, εκείνα τα τηλεκατευθυνόμενα ελικοπτεράκια - ρομπότ), με τα οποία «τράβηξαν» το βίντεο των αγώνων. Αν δεν βούιζαν και τόσο. Σαν να βρισκόσουν μέσα σ’ ένα τεράστιο μελίσσι ήταν… 
Τον αγώνα, ακολούθησε το καθιερωμένος «τραπέζι», στο οποίο, εκτός της οικογένειας Μαγγανά, συνεισέφεραν αρκετοί ακόμη, με εδέσματα ή γλυκά ή ποτά και αναψυκτικά. Συνέτεινε και αυτό τα μάλα για την ανάπτυξη της συντροφικότητας, που γεννά ο αθλητισμός.
Θα κλείσουμε το ρεπορτάζ, μ’ εντυπώσεις μερικών από όσους παρευρέθησαν για πρώτη φορά:
Μουταφτσίδης, Κωστογλίδης, Μαγγανάς, Πολυχρονίου και ο Χρ. Καραγεώργος.
«Ηταν μια υπέροχη εμπειρία. Περάσαμε πολύ όμορφα», είπε η Μαρίνα Ιακωβίδου.
«Πολύ ωραία όλα», σχολίασε ο Βασιλόπουλος, που ήταν ευτυχής, κι επειδή τον είδε από κοντά αγωνιζόμενο ο, σχεδόν 5χρονος, γιός του, Ορέστης.
Το ίδιο ευχαριστημένος ήταν και ο Γαζής, ο οποίος έφυγε σχετικά νωρίς, διότι εκείνη την ημέρα «έκλεινε» τα 40 χρόνια του. Πρόλαβε, όμως, να φάει καλά... 
«Ολα ήταν πολύ όμορφα. Μια ξεχωριστή εμπειρία. Αν δεν γινόταν και τόση... βαβούρα, θα ήταν τέλεια», επεσήμανε ο Τουρκομανώλης.
«Μια πολύ ωραία εκδήλωση, την οποία σε λίγα χρόνια θα θυμόμαστε με πολύ ευχάριστες αναμνήσεις», είπε ο Γεωργίου.
Και του χρόνου «πρώτα ο Θεός, ακόμα καλύτερα», όπως ευχήθηκε η γλυκιά, ευγενής και πάντα φιλόξενη οικοδέσποινα.
Αμήν... Κι αφήστε τους εχθρούς μας να σκάνε από το κακό τους και τη ζήλεια τους...