Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

Το Ρέθυμνο, η Κρήτη, η Ελλάς τιμούν τους ήρωες του Αρκαδίου

«Τ’ Αρκάδι, ξέρετε, παιδιά, τι είναι το Αρκάδι; Είναι της Κρήτης η ζωή, το Αγιο φυλακτό της. Είναι η Ελλάς ολόκληρη, μαζί με τ’ όνειρό της»

 

Το πρόγραμμα των αγώνων.
Εκατονπενήντα χρόνια συμπληρώνονται εφέτος από την υπέρτατη θυσία, ἅμα δε, και πράξη αντίστασης, των Κρητικών κατά των Τούρκων στη μονή Αρκαδίου. Στις 8 Νοεμβρίου 1866 (κατά άλλους, λιγότερους, στις 9 του μηνός), ο καπετάν Κωσταντής Γιαμπουδάκης, σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία (ή, κατά την άποψη αρκετών ιστορικών, ο Εμμανουήλ Αναγνώστου  Σκουλάς), ανατίναξε την Ιερά Μονή Αρκαδίου. Σκοτώθηκαν περί τους 800-850 Ελληνες, ενώ περίπου 1.500 (σύμφωνα με άλλους υπολογισμούς, 3.000) ήταν οι νεκροί και τραυματίες Τούρκοι. 
Αυτή την σπάνιας γενναιότητας και αυταπάρνησης πράξη, οι Ρεθεμνιώτες, όλη η Κρήτη και ολόκληρη η Ελλάς τιμούν κάθε χρόνο. Από το 1930 καθιερώθηκε και η διεξαγωγή ετήσιων αγώνων με την επωνυμία «Αρκάδια». Διοργανωτής ήταν ο ιστορικός Ατρόμητος Ρεθύμνου, που τέλεσε τους αγώνες με την έγκριση της Ε.Γ.Α.Σ., στο Εθνικό Στάδιο Ρεθύμνου. 
Εφέτος, στις 6 Νοεμβρίου, θα διεξαχθούν τα 76α «Αρκάδια», τα οποία αναμένεται να εορτασθούν με ιδιαίτερη λαμπρότητα, ακριβώς, λόγω της συμπλήρωσης 150 ετών από τότε. Φυσικά, θα τελεσθούν οι παραδοσιακοί αγώνες, ο Αρκάδιος δρόμος και το Κρητικό βόλι, ενώ θα γίνουν και αγώνες δρόμων μικρότερων αποστάσεων. 
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι: 
14:40: Εκκίνηση Αρκάδιου δρόμου ανδρών - γυναικών από την Ιερά Μονή Αρκαδίου.
ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ»
15:00:  Παρέλαση αθλητικών τμημάτων.
15:10:  Άφιξη φλόγας από την Ι.Μ. Αρκαδίου από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.
15:15: Η Χορωδία  Ρεθυμνίων Μικρασιατών, θα τραγουδήσει σε  πρώτη  εκτέλεση ύμνο στους πεσόντες κατά το Ολοκαύτωμα της Μονής και σχετικό πολύστιχο αφηγηματικό τραγούδι  από την Συλλογή  του Παύλου Βλαστού (Ιστορικό Αρχείο Κρήτης), υπό την διεύθυνση του Ανδρέα Γιακουμάκη.
15:35: Επίδειξη ασκήσεων  στο τραμπολίνο από αθλητές και αθλήτριες του Ο.Κ.Α   Αρκάδι.
15:35: Αγώνας δρόμου 1.000μ.  μαθητών και μαθητριών Δημοτικών Σχολείων.
15:40  Κρητικό βόλι Ανδρών και Παμπαίδων Β’ (μόνο για μαθητές δημοτικού).
16:25: Εκκίνηση δρόμου 6.000 μ. ανδρών - γυναικών από τη γέφυρα Πλατανιά (διασταύρωση για Αρκάδι).
16:25: Κρητικοί παραδοσιακοί χοροί από συλλόγους της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.
Για τον Αρκάδιο δρόμο θ’ απονεμηθούν:
*Επαθλα στους τρεις πρώτους νικητές και νικήτριες, δίπλωμα και μετάλλιο.
*Επαθλα και μετάλλια στους τρεις πρώτους Ρεθεμνιώτες – Ρεθεμνιώτισσες. Αν θα έχουν τερματίσει στην πρώτη τριάδα της γενικής κατάταξης, θα πάρουν μόνο ένα έπαθλο.
*Αναμνηστικό μετάλλιο και δίπλωμα συμμετοχής σε όσους αθλητές  και αθλήτριες τερματίσουν.
Ο αειθαλής, Βασίλης Μαγγανάς.
Ρεθεμνιώτες και Ρεθεμνιώτισσες θεωρούνται οι αθλητές και αθλήτριες των ρεθεμνιώτικων σωματείων στίβου και οι ανεξάρτητοι αθλητές αθλήτριες που έχουν καταγωγή και διαμένουν στην Π.Ε. Ρεθύμνου.
Για το Κρητικό Βόλι στους καλύτερους θα δοθούν:
*Ανδρες: Επαθλα στους τρεις πρώτους και στον πρώτο Ρεθεμνιώτη.
*Παμπαίδες Β΄: Επαθλο στον πρώτο, δίπλωμα και μετάλλιο στους τρεις πρώτους. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν μόνο μαθητές Δημοτικού γεννημένοι τα έτη 2004, 2005 και 2006. Θ’ αγωνισθούν με σφαίρα βάρους 3κ. κάνοντας από τρεις προσπάθειες.
Στο δρόμο των 6.000 μ. θα απονεμηθεί έπαθλο στον πρώτο και στην νικήτρια, μετάλλιο και δίπλωμα συμμετοχής δε, στους (και στις) τρεις πρώτους. Το ίδιο θα γίνει και για τον αγώνα των 1.000 μ.
Ο Γιώργος Αφορδακός.
Στον Αρκάδιο δρόμο η συμμετοχή είναι ελεύθερη για άνδρες και γυναίκες που έχουν γεννηθεί μέχρι και το 1998, ενώ για τα 6.000 μ. η συμμετοχή είναι ελεύθερη για όσους και όσες έχουν γεννηθεί μέχρι το 2001.
Η ώρα λήξης του Αρκάδιου δρόμου και των 6.000 μ. είναι οι 17:30. Μετά δεν θα υπάρχει κατάταξη ούτε ιατρική κάλυψη και όσοι αθλητές συνεχίσουν να τρέχουν, θα το κάνουν, πλέον, με αποκλειστικά δική τους ευθύνη.
Εξοδα μετακίνησης, διατροφής και διαμονής δεν θα καλυφθούν. 
Ειδικές βραβεύσεις θα γίνουν στους πολυνίκες των δύο αγωνισμάτων, τον 62χρονο, Βασίλη Μαγγανά (Κρητικό Βόλι), ο οποίος θ αγωνισθεί κι εφέτος κι έχει σημειώσει και την καλύτερη επίδοση (17,88μ.), που έχει επιτευχθεί στο αγώνισμα, σε οποιαδήποτε διοργάνωση και από οποιοδήποτε ύψος βάθρου (διότι, δυστυχώς, αυτά δεν είναι παντού ίδια, έχουμε αγωνισθεί από βάθρα ή βράχο -όπως είχε κάποτε το παλαιό γραφικό στάδιο της Σοχώρας Ρεθύμνου- ύψους από 0,3μ. έως και 0,4μ., ακόμη και από... παγκάκι), και τον παλαιό πανελληνιονίκη των δρόμων αντοχής, τον Λασιθιώτη, Γιώργο Αφορδακό (Αρκάδιος δρόμος). Αλλά, επειδή, «όποιος δεν παινέψει το σπίτι του, πέφτει και τον πλακώνει», ο υπογράφων είναι ο αθλητής με τις περισσότερες συμμετοχές στ’ «Αρκάδια». Πήρα μέρος για πρώτη φορά το 1975 (μάλιστα, οι αγώνες συνδέονται με μια σπουδαία αθλητική στιγμή για εμένα, αφού, δύο ημέρες μετά την συμπλήρωση των 20 χρόνων μου, για πρώτη φορά έφθασα τα 13μ. στην σφαιροβολία, και με 13,00μ. κατέλαβα  την 3η θέση). Από το 1980 δε, έως και το 2015 απουσίασα μόνο δύο φορές, το 1995, επειδή τα πλοία έμειναν δεμένα στα λιμάνια, λόγω αέρα, και πέρσι, εξαιτίας προβλημάτων υγείας της μητέρας μου. Συνολικά, μόνο στ’ «Αρκάδια» έχω μετάσχει 35 φορές. Ευελπιστώ δε, εφέτος να είναι η 36η. 

Στο Ηράκλειο το 8ο Πανελλήνιο γκαλά διαχρονικών αθλητών 
Μία ημέρα νωρίτερα, στο Ηράκλειο, θα πραγματοποιηθεί το 8ο Πανελλήνιο γκαλά ρίψεων, δρόμων, αλμάτων και βάδην για διαχρονικούς αθλητές, με αναμενόμενη συμμετοχή πολλών καλών αθλητών (ανάμεσά τους και του Μαγγανά), μερικοί από τους οποίους την επομένη θα μεταβούν στο Ρέθυμνο για το Κρητικό βόλι. Οι αγώνες, που θα γίνουν στο στάδιο Ελευθερίας και οργανώνονται από την ΠΕΔΑΣ Μίνως, θ’ αρχίσουν στις 12.30 και περιλαμβάνουν τα εξής αγωνίσματα: 
12.30: 5.000μ. βάδην.
13.00: Σφυροβολία Α-Γ. 
13.30: Ακοντισμός Α-Γ, 100μ. Γ. 
14.00: 100μ. Α, Ελληνική δισκοβολία. 
14.30: Σφαιροβολία Γ, Τριπλούν Α-Γ. 
15.00: Σφαιροβολία Α, Μήκος Α-Γ, Δισκοβολία παίδων, παμπαίδων Α’.
15.40: Δισκοβολία Γ, 400μ. Α-Γ. 
15.50: 10.000μ. Α-Γ. 
16.00: Σφαιροβολία παίδων, παμπαίδων Α’. 
16.10: Δισκοβολία Α. 
16.40: Κρητικό βόλι παίδων, παμπαίδων Α’. 
17.10: Κρητικό βόλι Α, 1.500μ. Α-Γ. 
Στα αγωνίσματα ρίψεων και οριζοντίων αλμάτων θα γίνουν έξι προσπάθειες για τους οκτώ πρώτους κάθε κατηγορίας ηλικίας, όπως ορίζεται από τον διεθνή κανονισμό και ο οποίος, σε πολλούς αγώνες, που οργανώνει η Ομοσπονδία (ΟΕΒΑΣ), όπως το πρόσφατο Φθινοπωρινό πρωτάθλημα στην Θεσσαλονίκη, αλλά και στα Πανελλήνια των τελευταίων ετών, δεν τηρείται. 
Ολοι οι αθλητές δικαιούνται να μετάσχουν σε δύο αγωνίσματα και σ ένα παραδοσιακό (Ελληνική δισκοβολία, Κρητικό βόλι).

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Τίμησαν τον Παράσχο Καλαβίτσογλου με πολύ καλές επιδόσεις

Ενα όραμα είχε στα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Παράσχος Καλαβίτσογλου: Να κάνει τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βετεράνων Αθλητών Στίβου Κωνσταντινουπολιτών πολύ ισχυρό αγωνιστικά. Να παύσει να είναι σωματείο εκδρομικό και για τον ελεύθερο χρόνο των μελών του (συνεστιάσεις κ.λπ.) και να γίνει αυτό που αναφέρεται στον τίτλο του: Αθλητικό κυρίως. Χωρίς, βεβαίως, τούτο να σημαίνει ότι εγκαταλείπει και τις άλλες δραστηριότητες, οι οποίες, άλλωστε, είναι αναγκαίες για την οικονομική επιβίωσή του.
Από το 2012, το όραμα του δεύτερου προέδρου του συλλόγου (ο ΣΕΒΑΣΚ ιδρύθηκε το 1997 και πρώτος πρόεδρος ήταν ο αείμνηστος, Ακης Μιχαηλίδης) άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά, αφού ενεγράφησαν σε αυτόν πολλοί πολύ καλοί αθλητές, κυρίως ρίπτες.  Ο Παράσχος έφυγε από κοντά μας το 2014, σε ηλικία 87 ετών, και η διοίκηση του ΣΕΒΑΣΚ αποφάσισε να τιμήσει τον επί σχεδόν οκταετία πρόεδρό του με αγώνες στίβου. Εκπεφρασμένη, μάλιστα, είναι η επιθυμία της διοίκησης, της οποίας προΐσταται η κόρη του Παράσχου, Ελισάβετ (Ελισώ), να καθιερωθούν οι αγώνες αυτοί, να γίνουν ετήσιοι και να καταστούν θεσμός στον στίβο των διαχρονικών αθλητών.
Ο Παράσχος τιμήθηκε από σχετικά λίγους (40 βετεράνους αθλητές και αθλήτριες και άλλους τέσσερις νεότερους, που αγωνίσθηκαν εκτός συναγωνισμού), αλλά κυρίως τιμήθηκε πράγματι με το επίπεδο των επιδόσεων, που αυτοί, στην πλειονότητά τους, σημείωσαν. Και, μάλιστα, εκτός αγωνιστικής περιόδου. Πολλές πολύ καλές επιδόσεις, επετεύχθησαν, λοιπόν, από μερικούς από τους κορυφαίους βετεράνους αθλητές της χώρας (Βασίλης Μαγγανάς, Γιάννης Βασιλόπουλος, Σοφία Φιλιππάκη, Διονύσης Αυγουστάτος, Χρήστος Κορκονικήτας, Διονύσης Κοντονής, Νίκος Κόκκος, Σπύρος Τουρκομανώλης, Κώστας Μπούμπας, Κώστας Κομματάς, Βλαδίμηρος Ντεκάιλο, Γιώργος Μπίρης), αλλά και από έναν κάτοχο χάλκινου παγκόσμιου μετάλλιου στην πάλη των βετεράνων, τον Αβραάμ Παπαδόπουλο.
Ο ΣΕΒΑΣΚ δεν εφείσθη εξόδων και πλήρωσε για να έχει την ηλεκτρονική χρονομέτρηση του ΣΕΓΑΣ. Κάτι, που εξέπληξε πολύ ευχάριστα τους δρομείς, οι οποίοι αγωνίσθηκαν.
Κύρος προσέδωσε στους αγώνες η συμμετοχή του παγκόσμιου πρωταθλητή των βετεράνων, Μαγγανά, που πρωταγωνίστησε στο Κρητικό βόλι (ρίψη σφαίρας με άλμα από βάθρο), στο οποίο εντυπωσίασε ο 76χρονος, Τουρκομανώλης, ενώ πολύ καλός ήταν και ο Βασιλόπουλος, που έκανε αξιοπρόσεκτες βολές και στην σφαιροβολία και στην δισκοβολία.

Πατέρας και κόρη σε χαρούμενες στιγμές.
Για πολλοστή φορά η Σοφία Φιλιππάκη, ρίχνοντας με τον παλμό Ρόουζ (με μέτωπο προς το πεδίο βολής, όχι με την πλάτη, όπως είναι η τεχνική του Ο’ Μπράιαν), πέτυχε εξαιρετική επίδοση στην σφαιροβολία, ενώ ήταν καλή και στην δισκοβολία.

Ντεκάιλο (τριπλούν, 100μ.), Κόκκος, Κοντονής (100, 400), Κομματάς (1.500, 400μ.), Χρ. Κορκονικήτας, Αυγουστάτος, Τουρκομανώλης (σφαιροβολία), Χατζηβασιλείου (ακοντισμός), Μπίρης (δισκοβολία), Μπούμπας (τριπλούν) σημείωσαν επιδόσεις άξιες επισήμανσης. Προσωπικά θεωρώ πολύ ενδιαφέροντα αθλητή, από πολλές πλευρές (και εξωαγωνιστικές), τον Δημήτρη Ζαφειρόπουλο, για τον οποίον αμφιβάλλω αν γυμνάζεται, αλλά είναι αλτικότατος.
Τα πλήρη αποτελέσματα (όπου δεν αναφέρεται σύλλογος, ο αθλητής είναι του ΣΕΒΑΣΚ, εκτός αν τον έχουμε γράψει και προηγουμένως):
100μ.: Ανδρες: 35-39 ετών: Στ. Μακρίδης 12’’82 (είναι ο γιός της πρόεδρου του ΣΕΒΑΣΚ, Ελισούς Μακρίδου).
45-49: Ν. Κόκκος (ΣΕΒΑΣ) 12’’32, Δ. Κοντονής (Μίνως) 12’’56.
55-59: Β. Ντεκάιλο (ΣΕΒΑΣ) 13’’43.
65-69: Αν. Υψηλάντης 15’’99, Α. Νικολαΐδης 17’’32.
70-74: Κ. Κοτζαμάνογλου 22’’29.
75-79: Στ. Ναρλίδης 18’’63.
ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΜΟΥ (Ε.Σ.): Παρ. Μακρίδης (ανεξάρτητος, γιος της Ελισούς και νιόπαντρος) 14’’60.
Γυναίκες: 60-64: Μ. Φαράντου (ΣΕΒΑΣ Πειραιά) 23’’01.
Από αριστερά, Ν. Γεωργίου, Ι. Χαρβαλιάς, Γ. Δεμένεγας.
400μ.: Ανδρες:  45-49: Κοντονής 58’’23, Κόκκος 58’’53.
55-59: Κ. Κομματάς (ΣΕΒΑΣ) 1’07’’84.
80-84: Ηρ. Βασιλειάδης 2’00’’24.
Γυναίκες: 60-64: Φαράντου 1’59’’96.
1.500μ.: 55-59: Κομματάς 5’07’’79.
5.000μ.: 45-49: Γ. Κολιαδήμας (ΣΕΒΑΣ) 30’14’’09.
50-54: Π. Ψαρουδάκης (ΣΕΒΑΣΠ) 24’32’’39.
55-59: Γ. Νιφόρος 27’54’’65.
60-64: Κ. Γιώτης (ανεξ.) 27’50’’98, Θ. Άκακτσε 31’46’’05.
65-69: Αντ. Φαράντος (ΣΕΒΑΣΠ) 25’10’’67.
ΣΦΑΙΡΟΒΟΛΙΑ: Ανδρες:
40-44 (7,26κ.): Ι. Βασιλόπουλος 14,29, Αβρ. Παπαδόπουλος (ΑΟΠΦ) 10,36.
45-49 (7,26κ.): Ιω. Χαρβαλιάς (ΣΕΒΑΣ) 9,98, Γ. Δεμένεγας (ΑΣΕΔΑΣ) 9,92 (επίδοση έκπληξη από τον παλαιό δεκαθλητή, που έχει περάσει τόσα), Ν. Γεωργίου (ΣΕΒΑΣΠ) 9,46.
50-54 (7,26κ.): Χρ. Κορκονικήτας 11,50.
60-64 (5κ.): Ν. Κωνσταντόπουλος 9,49.
65-69 (5κ.): Δ. Αυγουστάτος (ΣΕΒΑΣ Κεφαλονιάς) 11,18, Γρ. Τρυφωνίδης 8,78.
75-79 (4κ.): Σπ. Τουρκομανώλης 9,64.
Ε.Σ. (3κ.): Μιχ. Κορκονικήτας (γεν. 2003, ΓΑΣ Παιανίας) 9,98.

Η Σοφία Φιλιππάκη σε στυλ Ρόουζ.
Γυναίκες: 55-59 (3κ.): Σ. Φιλιππάκη (ΣΕΒΑΣ) 10,87. 

75-79 (2κ.): Φ. Βιτέρμπο 4,82. 

ΔΙΣΚΟΒΟΛΙΑ: Ανδρες: 40-44 (2κ.): Ι. Βασιλόπουλος 40,90.

45-49: Γεωργίου 32,69, Δεμένεγας 25,10.
50-54 (1,5κ.): Χρ. Κορκονικήτας 28,38
55-59 (1,5κ.):  Γ. Μπορδόκας 29,81. 
65-69 (1κ.): Γ. Μπίρης ΣΕΒΑΣ 39,32. 
Εκτός συναγωνισμού (1κ.): Μιχάλης Κορκονικήτας 22,20.
Γυναίκες (1κ.): 55-59: Σ. Φιλιππάκη 24,30.

Ο Μαγγανάς έρριξε μακριά το βόλι.


ΣΦΥΡΟΒΟΛΙΑ: 40-44 (7,26κ.): Δ. Γαζής 34,25.
55-59: Αργ. Δαναλάτος (ΣΕΒΑΣΠ) 30,52 (με όργανο 7,26κ.), Γρ. Δέδες 23,15 (6κ.).

60-64 (5κ.) Αθ. Καλαντζής (ΣΕΒΑΣ) 35,70, Κωνσταντόπουλος 19,69.
ΒΑΡΥ ΟΡΓΑΝΟ: 55-59 (11,34κ.): Δαναλάτος 12,79, Δέδες 9,39.
ΑΚΟΝΤΙΣΜΟΣ: Οργανο 0,8κ.: 35-39: Ιω. Χατζηβασιλείου 47,90, Στ. Μακρίδης 32,26. 45-49: Δεμένεγας 24,94
Οργανο 0,7κ.: 50-54: Σωτ. Λιβιτσάνος 40,77. 55-59: Μπορδόκας 20,79.
65-69 (0,6κ.): Τρυφωνίδης 29,15.
70-74 (0,5κ.): Μπούμπας 24,25.
ΚΡΗΤΙΚΟ ΒΟΛΙ (από βάθρο ύψους 0,31μ.): 40-44: Βασιλόπουλος 14,15.
45-49: Δεμένεγας 9,30.
55-59: Δέδες 10,25.
60-64: Βασ. Μαγγανάς (ΣΕΒΑΣ) 14,43.
75-79: Τουρκομανώλης 11,06.
Τα βάρη είναι ίδια με της σφαιροβολίας.
ΜΗΚΟΣ: 65-69: Νικολαΐδης 3,40.
70-74: Κ. Μπούμπας (ΣΕΒΑΣ) 3,56.
ΤΡΙΠΛΟΥΝ: 55-59: Ντεκάιλο 10,27. Ο Ντεκάιλο στην πραγματικότητα είναι 60 ετών, αφού έχει γεννηθεί στις 25 Οκτωβρίου του 1956. Αλλά, βάσει του ηλίθιου κανονισμού, που ισχύει στον στίβο των μάστερς (βετεράνοι), ο αθλητής πρέπει, την ημέρα έναρξης των αγώνων, να έχει κλείσει το έτος για ν’ αλλάξει κατηγορία ηλικίας…
70-74: Μπούμπας 8,40.
ΥΨΟΣ: 40-44: Δημ. Ζαφειρόπουλος (ΑΣΕΔΑΣ) 1,56.
Λίγοι αθλητές και πολλοί παράγοντες μετά τους αγώνες. Με το κύπελλο, ο γηραιότερος αθλητής της διοργάνωσης, ο 82χρονος, Ηρακλής Βασιλειάδης.
Στους αγώνες πήραν μέρος αθλητές από επτά (7) σωματεία βετεράνων, τα ΣΕΒΑΣ Κωνσταντινουπολιτών, ΣΕΒΑΣ Πειραιά, ΣΕΒΑΣ, ΑΣΕΔΑΣ, Π.Ε.Δ.Α.Σ Μίνως (Κρήτη), ΣΕΒΑΣ Κεφαλονιάς και τον ΑΟ Π. Φαλήρου, που ίδρυσε τμήμα βετεράνων πρόσφατα, και τον σύλλογο του ΣΕΓΑΣ, ΓΑΣ Παιανίας. Αγωνίσθηκαν και ανεξάρτητοι.
Ο διοργανωτής σύλλογος ευχαριστεί θερμά τους αγωνισθέντας αθλητές και, βεβαίως, όσους, εκτός ΣΕΒΑΣΚ, συνέβαλαν στην, για πολλοστή φορά, επιτυχή τέλεση των αγώνων: ΣΕΓΑΣ (και προσωπικά τον πρόεδρο, Κώστα Παναγόπουλο και τον γενικό γραμματέα, Βασίλη Σεβαστή), Διοίκηση του Ε.Α.Κ.Ν. Αγίου Κοσμά, Δημήτρη Χαλβατζάρα, Νίκο Γεωργίου και Θανάση Καλαντζή.

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Πάσχουν οι Βαλκανικοί αγώνες στίβου των βετεράνων αθλητών

Επιτακτική ανάγκη η θέσπιση ορίων βράβευσης, ο καταρτισμός λειτουργικού προγράμματος και η σοβαρότης από αθλητές και διοργανωτές    

Η Αννα Δάφτσου ετοιμάζεται να νικήσει στα 400μ.

Τα Βαλκανικά πρωταθλήματα των διαχρονικών (ή βετεράνων ή μάστερς) αθλητών του στίβου, είναι πασιφανές πως πάσχουν. Πάσχουν από τα συμπλέγματα αθλητών, που, επειδή ως νέοι δεν πέτυχαν και πολλά, θέλουν τώρα «να βγάλουν τ’ απωθημένα τους». Δικαίωμά τους, βεβαίως. Αλλά το φαινόμενο, αθλητών, οι οποίοι κατέκτησαν μετάλλιο στο Νόβι Σαντ (Σερβία), όπου διεξήχθη το εφετινό Βαλκανικό πρωτάθλημα, σε αγωνίσματα, στα οποία μετέσχον 3, 2 ή 1 και μ’ επιδόσεις… παιδικής χαράς, να φωτογραφίζονται με ελληνική σημαία και να πανηγυρίζουν σα να κατέκτησαν Ολυμπιακό (ή, έστω, Ευρωπαϊκό) μετάλλιο είναι γελοίο.
Επιτακτική ανάγκη, λοιπόν, είναι να επανέλθει η τήρηση ορίων. Υπήρχε παλαιότερα. Καταργήθηκαν. Κακώς. Η ελληνική πλευρά πρέπει να θέσει το ζήτημα, αν, βεβαίως, επιθυμεί να διατηρήσουν οι αγώνες το κύρος τους.
Γνωρίζω, βεβαίως, ότι θα υπάρξουν πολλές αντιδράσεις και αντιρρήσεις. Διότι οι αγώνες των βετεράνων έχουν συνδεθεί με οικονομικά οφέλη. Αν, λοιπόν, ο αθλητής με την πολύ χαμηλή επίδοση διαπιστώσει ότι, και μόνος του να τρέξει ή να πηδήσει ή να ρίξει, μετάλλιο δεν θα πάρει, λόγω του ορίου, δεν θα δηλωθεί. Οπότε ο διοργανωτής θα χάσει τα έσοδα από τα παράβολα. Αλλά, αν επιθυμούμε να έχουμε αγώνες και όχι… μηχανή, που κόβει χρήματα, πρέπει οι Βαλκάνιοι να σοβαρευθούν.
Μπορεί να θεωρούνται αγώνες επιπέδου κάποιοι, που στην κατηγορία ηλικίας των 40-44 χρόνων, ο… νικητής (κάποιος Βούλγαρος, Βλ. Χρίστοβ) έρριξε την σφύρα στα… 15,27μ.; Μια επίδοση, που θα ήταν πολύ καλή (αλλά όχι σπουδαία) για την σφαιροβολία. Ή όταν στα 5.000μ. στην κατηγορία των 35 ετών ο πρώτος (Ανδρέας Ψαρογιώργος) τερμάτισε σε 20’27’’12. Επίδοση, που στην ηλικία των… 60 θα τον κατέτασσε 4ο… Κοινός παρανομαστής και στις δύο περιπτώσεις: Ο… Βαλκανιονίκης αγωνίσθηκε μόνος…
Είναι εύκολο να γεμίσω σελίδες με παρεμφερή παραδείγματα. Νομίζω, όμως, πως κατέστη σαφές, τι ακριβώς εννοώ. 
Ο όγκος υπέκυψε στην θέληση της Σοφίας Φιλιππάκη (κέντρο).
Στην Σερβία κατορθώσαμε, για άλλη μία χρονιά, να ρεζιλευτούμε διοικητικά. Και τούτο, διότι κάποιοι εξακολουθούν να μη θέλουν (ή να μη δύνανται) ν’ αντιληφθούν ή να συνειδητοποιήσουν, ότι πολλά άλλαξαν τους τελευταίους μήνες. Πέρσι, στην Θεσσαλονίκη, διασυρθήκαμε με την αποπομπή από τις θέσεις τους, του τότε προέδρου της Βαλκανικής Ενωσης, Συμεών Συμεωνίδη (επειδή δεν ανταποκρίθηκε στις ανειλημμένες υποχρεώσεις του) και του γενικού γραμματέα, Γιώργου Κωνσταντόπουλου, διότι, όπως είχε τονισθεί «ουδεμία απολύτως δραστηριότητα έχει αναλάβει από την εκλογή του το 2013. Εχει σχεδόν εξαφανιστεί από τη ζωή τής Ενωσης». 
Η Μάγδα Ροϊλίδου.
Γράφαμε, λοιπόν, πέρσι, επί λέξει, με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός και προβλέποντας το τι θα επακολουθούσε:
«Σύντομα, όμως, ο εξευτελισμός τους θα γίνει τέλειος -παραφράζοντας ελαφρά τον (και) ποιητή, Μίκη Θεοδωράκη. Και μαζί, όλων των παρατρεχάμενων, που δεν είδαν, δεν άκουσαν, δεν αντελήφθησαν, δεν κατάλαβαν το παραμικρό. Ή δεν θέλουν -για τους δικούς τους λόγους- να δουν, ν’ ακούσουν, ν’ αντιληφθούν, να καταλάβουν…».
Ακολούθησαν η τιμωρία, από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία (ΕΜΑ) του Σ. Συμεωνίδη με διετή αποκλεισμό από κάθε διεθνή ή εθνικό αγώνα, ο εξαναγκασμός του σε παραίτηση από τα διοικητικά αξιώματά του και η οκταετής στέρηση, από την Επιτροπής Φιλάθλου Πνεύματος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, της φίλαθλης ιδιότητάς του. Ολα αυτά, με αφορμή και εξ αιτίας των δηλώσεων διαφόρων ηλικιών γέννησης σε διεθνείς και εσωτερικούς αγώνες.
Η Μαρία Πολομαρκάκη.
Δυστυχώς, στην θλιβερή (συνάμα δε, και γελοία) διοίκηση της ελληνικής ομοσπονδίας (ΟΕΒΑΣ), υφίσταται μια ηγετική ομάδα, που εξακολουθεί να μη αντιλαμβάνεται ποια κατάσταση υπάρχει πλέον. Η ΟΕΒΑΣ έπαυσε αναγνωριζόμενη από την ΕΜΑ, αλλά και από την Παγκόσμια Ομοσπονδία (η απόφαση αναμένεται να ληφθεί τυπικά σε λίγες ημέρες) και την Βαλκανική Ενωση. Παρά ταύτα, οι άνθρωποι αυτοί (μαζί και κάποιοι παρατρεχάμενοι, γλείφτες, ιδιοτελείς, συμφεροντολόγοι, αυλοκόλακες ή δεν ξέρω τι άλλο), εξακολουθούν να θεωρούν ότι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο ακόμη και στα διεθνή δρώμενα.
Πληροφορηθήκαμε, λοιπόν, (και δεν έχω δει να διαψεύδεται) ότι στο Νόβι Σαντ κατεβλήθη προσπάθεια από παρόντες παράγοντες της ΟΕΒΑΣ, ν’ αποτραπεί η συμμετοχή στους αγώνες του προσωρινού προέδρου του ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α.Σ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διαχρονικών Αθλητών Στίβου), Οδυσσέα Αγρου. Γιατί; Διότι η ΟΕΒΑΣ τού έχει στερήσει (όπως κι εμένα) την ιδιότητα του βετεράνου επί διετία. Και μας έχει αποκλείσει από εσωτερικούς και διεθνείς αγώνες… χαχαχα. Κι εμείς δεν αγωνιζόμαστε. Ετσι νομίζουν…
Αρχικά, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η προσπάθεια έγινε μέσα στο Βαλκανικό συνέδριο από τον Μιχάλη Κουτσουδάκη, γενικό γραμματέα της ΟΕΒΑΣ. Ο πρόεδρος τού αφαίρεσε τον λόγο (όπως προσπαθούσε να κάνει μ’ εμένα ο πρόεδρος της εκλογικής γενικής συνέλευσης της ΟΕΒΑΣ τον Ιανουάριο, ο περίφημος «στημένος» υποστηρικτής του Συμεωνίδη, ληξίαρχος, Λώλος -προσοχή στον τόνο… ) και τον απείλησε, ότι, αν ξαναμιλήσει θα τον αποβάλει από την αίθουσα. Αφού η προσπάθεια αυτή έπεσε στο κενό, οι της ΟΕΒΑΣ υπέβαλαν ένσταση (πάντα κατά τις πληροφορίες μας), η οποία, βεβαίως, απερρίφθη. Και τούτο, διότι, τουλάχιστον προς το παρόν, ο ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α.Σ. αναγνωρίζεται ως ο μόνος συνομιλητής των Ελλήνων βετεράνων αθλητών στίβου με τους διεθνείς οργανισμούς.
Διοργανωτικά οι αγώνες απέτυχαν. Πολλά τα λάθη. Ενα από τα σημαντικότερα έγινε στο άλμα εις ύψος. Το αγώνισμα δεν είχε ολοκληρωθεί όταν νύχτωσε και προβολείς δεν άναψαν. Ετσι, οι Σέρβοι αποφάσισαν να συνεχισθεί την επομένη. Ως εάν ήταν αγώνας του φημισμένου τουρνουά τένις, Ρολάν Γκαρός, στο οποίο έχει συμβεί κάτι ανάλογο. Αλλά στο τένις γίνονται τέτοια. Στον στίβο, όμως; Η απόφαση αυτή έφερε άλλα πολλά. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο άλτης, Θανάσης Καμπίτσας (40-44), την επομένη εμφανίσθηκε ένας Σλοβένος, ο Ματίας Σπάροβετς, που αρχικά δεν είχε παρουσιασθεί. Οι Σέρβοι του επέτρεψαν ν’ αγωνισθεί και αυτός θριάμβευσε με σπουδαία επίδοση (1,92μ.), ενώ ο Καμπίτσας κατετάγη 2ος με 1,71μ. Σύμφωνα με τον Οδυσσέα Αγρο, ήταν λάθος των Σέρβων. Εγραψε, σχετικά, στο φέις-μπουκ: 
Αειθαλής ο Κώστας Χατζηεμμανουήλ.
«Ο αθλητής του ύψους της Μ40 (κατηγορία Καμπίτσα και Αναστασόπουλου) που πήρε το χρυσό μετάλλιο λέγεται, ŠPAROVEC MATJAŽ. Εκανε ρεκόρ βαλκανικών αγώνων με 1.92 Στις λίστες της Σλοβένικης ομάδας φαίνεται το όνομα του κανονικά.
195 VIDMAJER Adi slo 07/01/1942 M-70 krogla disk kladivo
196 WRIGHT Dennis slo 14/06/1937 M-75 1500m 5000m
197 ZUPANČIČ Roman slo 05/05/1964 M-50 višina disk kopje
198 ŠPAROVEC MATJAŽ slo 06/04/1974 M 40 VIS.

Ο 94χρονος έφηβος, Ανδρέας Πολυχρονόπουλος.
Ο πρόεδρος της Σλοβένικης ομάδας μου είπε ότι οι διοργανωτές από λάθος τους δεν τον συμπεριέλαβαν στις λίστες συμμετοχών».
Ο,τι κι αν συνέβη (λάθος ή λαθροχειρία), προκάλεσε αναστάτωση. Κι εκεί και εδώ, αργότερα, με λεκτικές διαμάχες αθλητών και Ελλήνων παραγόντων.
Υπήρχαν κι άλλα, όμως:
*Κατάρτιση μη λειτουργικού προγράμματος. Π.χ., η σφυροβολία των ανδρών και γυναικών άνω των 60 ετών διήρκεσε 3 ώρες. Μετέσχον 28 αθλητές και αθλήτριες. Πάρα πολλοί, για ν’ αγωνισθούν όλοι μαζί σε μια βαλβίδα.
*Τ’ αποτελέσματα, ακόμη και την πρώτης ημέρας (Παρασκευή) αναρτήθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση. Κυριακή έληξαν οι αγώνες, Τρίτη μπήκαν στο διαδίκτυο.
Γενικότερα, οι πληροφορίες από τους αγώνες λένε, ότι διοργανωτικά απέτυχαν. Στα θετικά τους, όμως, ήταν ότι τηρήθηκαν οι διεθνείς κανονισμοί (αντίθετα προς ό,τι συνέβη πέρσι, στην Θεσσαλονίκη) για τα οριζόντια άλματα (μήκος, τριπλούν) και τις ρίψεις, και οι αθλητές έκαναν από έξι προσπάθειες και όχι από τέσσερις.
Ο Γιάννης Κυρδήμος.
Αγωνιστικά, οι Ελληνες πήγαν καλά, αλλά όχι όσο άλλες φορές. Ο αριθμός των μεταλλίων, που κατέκτησαν ήταν μεγάλος, πολλά από αυτά, όμως, δεν θα ήταν δυνατόν να μη ληφθούν, παρά μόνο αν ο αθλητής μας ακυρωνόταν. Με δυο λόγια, υπήρχαν, ας πούμε 1 ή 2 ή 3 αθλητές η αθλήτριες και ο Ελληνας ή η Ελληνίδα κατετάγησαν στην τελευταία θέση (αν ήταν ένας, στην πρώτη, οπότε ετίθετο το δίλημμα: Τι ήταν αυτός, πρώτος ή τελευταίος;). Αλλά και σε αγωνίσματα με τρεις αθλητές, οι Ελληνες ήταν 2ος και 3ος. Με αυτά τα δεδομένα, δεν είναι εύκολο να χαρακτηρισθεί μονολεκτικά η αγωνιστική εμφάνιση των Ελλήνων.
Συνολικά συλλέξαμε 145 μετάλλια (48 χρυσά – 46 ασημένια – 51 χάλκινα). Οι άνδρες πήραν 96 (24-33-39) και οι γυναίκες (όπου η συμμετοχή γενικά ήταν μικρή), 49 (24-13-12).
Δεν θ’ αναφερθώ σε όλους τους κατακτήσαντας μετάλλια. Και για τους λόγους, που προανέφερα και διότι είναι, πλέον, δημοσιευμένα στο διαδίκτυο και επειδή έχουν περάσει αρκετές ημέρες από την διοργάνωση. Θα σταθώ, μόνο, σε μερικές εξαιρετικές περιπτώσεις.
Καταπληκτική ήταν η Αννα Δάφτσου (45-49). Νίκησε σε 100μ. (13’’41), 200μ. (27’’64) και 400μ. (63’’68). Σπουδαία αθλήτρια και πολύ μαχητική μέσα στους στίβους.
Εντυπωσίασε ξανά η Μάγδα Ροϊλίδου (60-64, αλλά στην πραγματικότητα είναι 65 ετών, δεδομένου ότι έχει γεννηθεί Νοέμβριο του 1951). Θριάμβευσε σε σφαιροβολία με 10,14μ., δισκοβολία με 24,93μ., και ακοντισμό με 20,73μ., ενώ κατέλαβε την 2η θέση στην σφυροβολία με 22,35μ.
Η Σοφία Φιλιππάκη (55-59), νίκησε στην σφαιροβολία με μεγάλη επίδοση (11,00μ.) και στο άλμα εις ύψος (1,19).
Η Φανή Λύκου (40-44) ήταν πολύ καλή στο τριπλούν (10,19μ.). Νίκησε, επίσης σε 100μ. (14’’44) και 200μ. (30’’60).
Η Σταματία Φώτα (80-84) πήρε μεν τέσσερα χρυσά (100μ. με 30’’03, 400μ.με 3’12’’17, σφαιροβολία με 4,33μ. και 5.000μ. βάδην με 49’29’’94) αγωνιζόμενη, όμως, πάντα μόνη. Αλλά, είναι 80 ετών και… Χαρά στο κουράγιο της, λοιπόν.
Ακατάβλητος ο Παναγιώτης Δούσης.
Η παλαιά πρωταθλήτρια Ελλάδος (από τις λίγες που τολμούν ν αγωνισθούν στους βετεράνους), Πόπη Γαβαλάκη (45-49) κυριάρχησε στα 5.000μ. βάδην με 28’46’’43.
Πολύ καλές ήταν οι επιδόσεις της Μαρίας Πολομαρκάκη (50-054) σε σφυροβολία (29,36μ., 2η η Μαρία Τουρσουνίδου με 28,72μ.) και δισκοβολία (28,85μ.).

Οι άνδρες που ξεχώρισαν από την ελληνική ομάδα ήταν:
Ανδρέας Πολυχρονόπουλος (90-94, είναι σχεδόν 94 ετών): 1ος σε 100μ. (29’’84), μήκος (1,13μ.) και 200μ. (1’08’’75).
Κώστας Χατζηεμμανουήλ (85-89): 1ος σε 100μ. (21’’70), 200μ. (47’’58) και 400μ. (1’50’’11).
Παναγιώτης Δούσης (80-84 ετών): 1ος σε 400μ. (2’00’’32), 5.000μ. (25’54’’16) και ημιμαραθώνιο (2 ώρες 15’17’’).
Σπύρος Σκορδίλης (55-59): 1ος σε 800 (2’24’’03) και 400μ. (61’’69).
Γιάννης Σαριδάκης (60-64): 1ος σε 5.000μ. (18’05’’65) και ημιμαραθώνιο (1:28’42’’).
Ημιμαραθώνιος: 40-44: 1ος Σταμάτης Παπαδάκης 1:14’13’’. 45-49: 1ος Παύλος Τζαναβάρας 1:18’05’’.
Ιμπραήμ Φαναρτζής (45-49): 1ος στην σφαιροβολία (13,66μ.), 3ος στον ακοντισμό (48,18μ.).
Μάριος Χριστοφορίδης (45-49): 1ος στα 100μ. με 12’’53.
Γιάννης Βλάχος (60-64): 1ος στα 2.000μ. στιπλ 8’26’’41.
5.000μ. βάδην: 70-74: 1ος Γιάννης Κυρδήμος 33’54’’48. 60-64: 2ος Κώστας Καμπάς 26’52’’34.
Παρότι δεν νίκησαν, καλές επιδόσεις σημείωσαν οι Χρ. Φιωτάκης (35-39) 2ος στα 100μ. με 11’’41, Σοφοκλής Κυριαζάκος (40-44), 2ος στα 200μ. με 23’’81 και 3ος στα 100μ. με 11’’90, Μιχάλης Φρουδάκης (55-59), 3ος στην σφαιροβολία (12,62μ.) και στην δισκοβολία (43,52μ.) και Οδυσσέας Σκαμαντζούρας (45-49), 3ος στο τριπλούν με 12,44μ.
Ο Σπύρος Σκορδίλης με την Δάφτσου.
Ο Θανάσης Καλαντζής (60-64) εντυπωσίασε όχι τόσο για τη νίκη του στην σφυροβολία (απόντος του Βασίλη Μαγγανά, αυτό είναι εφικτό) έπειτα από σκληρή μάχη με τρεις αντιπάλους, ούτε για την επίδοσή του, αλλά για την απίστευτη σταθερότητά του. Ερριξε με την 1η βολή του 37,69μ.. Στον προηγούμενο αγώνα του (την ημερίδα, που συνδιοργάνωσαν οι σύλλογοι ΣΕΒΑΣ Κωνσταντινουπολιτών, ΔΙΑΣ και ΣΕΒΑΣ Πειραιώς) είχε πετύχει 37,70μ. πάλι στην 1η προσπάθειά του!

Ο Γιάννης Σαριδάκης στο βάθρο.
*Σημείωση: Τα βάρη των οργάνων στις ρίψεις είναι:
Ανδρες: Σφαιροβολία και σφυροβολία: 35-49 ετών: 7,26κ. 50-59: 6κ. 60-69: 5κ. 70-79: 4κ. 80+: 3κ.
Δισκοβολία: 35-49: 2κ. 50+: 1κ.
Ακοντισμός: 35-49: 0,8κ. 50-59: 0,7κ. 60-69: 0,6κ. 70-79: 0,5κ. 80+: 0,4κ.
Γυναίκες: Σφαιροβολία και σφυροβολία: 35-49 ετών: 4κ. 50-74: 3κ. 75+: 2κ.
Δισκοβολία: Ολες οι κατηγορίες έως και 74 ετών: 1κ. 75+: 0,75κ.
Ακοντισμός: 35-49: 0,6κ. 50-74: 0,5κ. 75+: 0,4κ.
Και του χρόνου καλύτερα. Και διοργανωτικά και, βεβαίως, με μεγαλύτερες επιτυχίες των Ελλήνων.