Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019

Απτόητοι συνεχίζουν οι γεροί... γέροι της άρσης βαρών


Μαίνεται στη Λιβύη ο εμφύλιος πόλεμος. Δυστυχώς, το ίδιο συμβαίνει και στην ελληνική άρση βαρών. Στην μεγάλη, σ’ έκταση (1.760.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, υπερδεκαπλάσια της Ελλάδος) βορειοαφρικανική χώρα των, περίπου, 6,6 εκατομμυρίων κατοίκων, όμως, υπάρχει πετρέλαιο, με ό,τι τούτο συνεπάγεται. Τι υπάρχει στην άρση βαρών της χώρας μας, οι άνθρωποι της οποίας συνεχώς και λιγοστεύουν, ώστε να μη μπορεί να ησυχάσει;
Μη βλέπετε, που το άθλημα έχει μικρύνει πολύ τα τελευταία χρόνια (με ευθύνες πολλών) και ο κόσμος του αθλητισμού δεν γνωρίζει τι συμβαίνει, πέραν, ίσως, των αλλεπάλληλων παραιτήσεων των ομοσπονδιακών προπονητών. Ιντριγκες ένθεν κακείθεν, «χαλίφηδες, που θέλουν να γίνουν χαλίφης στην θέση του χαλίφη», κακίες, ψεύδη, εκδικητικές ενέργειες, δικτατορικός τρόπος διοίκησης (απαγορεύεται η διαφωνία όπως και η καλόπιστη και εποικοδομητική κριτική), πιθανόν ερήμην του προέδρου Πύρρου Δήμα, ο οποίος απουσιάζει συχνά στις ΗΠΑ, και ελάχιστες επιτυχίες. Αυτό είναι το άθλημα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Ο κόσμος που αγαπάει την άρση βαρών και ασχολείται ανιδιοτελώς με αυτήν, έχει ελαχιστοποιηθεί, αλλά η διοίκηση της Ομοσπονδίας (ΕΟΑΒ), μ ενέργειές της, διώχνει σιγά σιγά και τους εναπομείναντας.
Ο χώρος, που είχε μείνει απρόσβλητος από τις διαμάχες, ήταν αυτός των αγωνιζόμενων διαχρονικών αθλητών. Εφέτος, δυστυχώς, ενεπλάκησαν και αυτοί. Όχι, βεβαίως, απ’ ευθείας οι αθλητές (με κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις), αλλά ακουσίως, μέσω των διοργανώσεων. Συνέπεια αυτού ήταν, λοιπόν, οι ετήσιοι αγώνες τους να διεξαχθούν με μικρή συμμετοχή, λόγω του ότι κάποιοι δεν πήραν μέρος, μη τυχόν και δυσαρεστήσουν την διοίκηση της ΕΟΑΒ…

Βεβαίως, εδώ υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα. Η ΕΟΑΒ είχε αποφασίσει (και ορθώς, κατά την άποψή μου) ν’ αναλάβει εκείνη πλέον, τους αγώνες των διαχρονικών, καθότι και η Διεθνής Ομοσπονδία (ΙWF) τούς έθεσε υπό την αιγίδα της και τους περιέλαβε στο καλεντάρι της. Πλην, όμως, η ΕΟΑΒ απέτυχε να τους τελέσει, διότι, όπως ανακοινώθηκε, η συμμετοχή ήταν πολύ μικρή. Επιτακτική είναι, λοιπόν, η ανάγκη να παραμερίσουν όλοι τις διαφορές τους, ώστε να δούμε, κάποια στιγμή ένα
Οι κορυφαίοι των αγώνων, Γ. Κατσής (πάνω) και Ευγ. Οικονομίδης.
πραγματικό πρωτάθλημα μάστερς -έτσι αποκαλούνται διεθνώς οι διαχρονικοί αγωνιζόμενοι βετεράνοι αθλητές. Χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς περιοριστικούς όρους (π.χ. να διαθέτουν δελτίο στην ΕΟΑΒ, καθόσον μάλιστα, η ομοσπονδία με, παλαιότερης διοίκησης, ρατσιστική απόφαση, απαγορεύει την εγγραφή αθλητών άνω των 35 ετών!!!), με μόνη ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ προϋπόθεση να έχουν ιατρική βεβαίωση ότι μπορούν ν’ αθλούνται.


Ο Γιώργος Κατσής ήταν ο πρωταγωνιστής των αγώνων στις… νεανικές κατηγορίες. Πέτυχε τις καλύτερες επιδόσεις. Κορυφαίος από τους αειθαλείς «γέροντες» (έτσι χαρακτηρίζω τους άνω των 50 ετών), ήταν ο Ευγένιος Οικονομίδης.
Συγχαρητήρια αξίζουν στον Χρήστο Γκιόκα, που πλησιάζει τα 65 και είναι κάθε χρόνο πιστός στην διοργάνωση. Οπως και ο 60άρης, πλέον, Γιώργος Γλύπτης, ο οποίος, σε αντίθεση με άλλους, δεν είναι… γλείφτης. Ο Παναγιώτης Δήμος επέδειξε ξανά την καλή τεχνική του, αλλά νομίζω ότι αδίκησε τον εαυτό του από πλευράς επίδοσης. Μας διαβεβαίωσε πως θα προπονηθεί για το 2020. Θα δούμε...
Οι αθλητές μετά την απονομή. Ορθιοι (από αριστερά): Δ. Νασιούλας, Ν. Λαγός, Δ. Γαζής, Α. Πιτσικουλάκης, Γ. Γλύπτης, Ι. Δερμιτζάκης, Π. Δήμος, Χρ. Γκιόκας, Ι. Μακρής, Δ. Τζήμας, Ευγ. Οικονομίδης, Γ. Κατσής. Κάτω η Ειρ. Φραγκούλη και ο Θ. Διδώνης.  Και του χρόνου περισσότεροι.
Οι... γέροντες, Χρήστος Γκιόκας (επάνω) και Γιώργος Γλύπτης.
Κάθε χρόνο κάπου θα βελτιωθεί ο Θόδωρος Διδώνης. Μπορεί οι επιδόσεις του να μη εντυπωσιάζουν, αλλά είναι σημαντικό να μεγαλώνεις, να γίνεσαι 50άρης και να ξεπερνάς τον εαυτό σου. Εφέτος εμφανίσθηκε βελτιωμένος στο επολέ ζετέ.
Παρών ήταν ξανά ο διαχρονικός αθλητής στίβου, Δημήτρης Γαζής (δεκαθλητής παλαιότερα, τώρα κυρίως ρίπτης, λόγω... κιλών), που παίζει πιγκ πογκ και μπέιζ μπολ, κάνει χορό, ενώ πέρσι είχε τερματίσει στον κλασικό Μαραθώνιο δρόμο. Περιμένουμε να τον δούμε και στην... κολύμβηση. Εδωσε υπόσχεση ότι του χρόνου, καλά να είμαστε, θα προπονηθεί, με στόχο τουλάχιστον τα 71κ. στο αρασέ και τα 101 στο επολέ ζετέ. 
Πολύ καλή εντύπωση, από απόψεως τεχνικής, προκάλεσε ο νεόκοπος, Δημήτρης Νασιούλας και από πλευράς δυνάμεως ο, επίσης, καινούργιος, Δημήτρης Τζήμας. Σήκωσε περισσότερα κιλά από πέρσι ο Νίκος Λαγός. Ο Γιάννης Δερμιτζάκης πρέπει να χάσει κιλά και να γυμνασθεί. Είναι κρίμα, που δεν ασχολήθηκε σοβαρά με το άθλημα όταν ήταν μικρός. Θα χαρούμε να ξαναδούμε τον νεοφερμένο, Ανδρέα Πιτσικουλάκη.
Στους πιστούς του θεσμού ανήκει ο Γιάννης Μακρής. 
Η Ειρήνη Φραγκούλη τίμησε το αποκαλούμενο, «ασθενές φύλο» με την καλή της εμφάνιση. Και φυσική και τεχνική. Το άθλημα έχει ανάγκη τις ευπαρουσίαστες αθλήτριες.
Τα πλήρη αποτελέσματα:
ΓΥΝΑΙΚΕΣ: 35-39 ετών: Κατηγορία 55κ.: Φραγκούλη 85 (35-50).
ΑΝΔΡΕΣ: 60-64: 102κ.: Γκιόκας 127 (57-70).
81κ.: Γλύπτης 125 (50-75).
55-59: 109κ.: Οικονομίδης 180 (80-100).
50-54: 81κ.: Διδώνης 133 (55-78).
89κ.: Δήμος 165 (70-95), Μακρής 143 (60-83).
+109κ.: Τζήμας 160 (70-90).
45-49: 109κ. Πιτσικουλάκης 155 (60-95).
40-44: 73κ.: Λαγός 125 (55-70). 
109κ.: Γαζής 165 (68-97).
35-39: 81κ. Νασιούλας 155 (70-85).
89κ.: Κατσής 130 (100-130).
+109κ.: Δερμιτζάκης 165 (75-90). 
Ο τεχνίτης, Δ. Νασιούλας.
Κριτές ήταν οι διεθνείς Α’ κατηγορίας, Δημήτρης Ηλιάδης (παλαιός πρωταθλητής Ελλάδος) και Νίκος Κωνσταντόπουλος (παλαιός αθλητής) και η νυν πρωταθλήτρια, Αννα Μαρία Ζολή. Κι εφέτος ήταν αυστηρότεροι με τους νεότερους αθλητές. Αρσιβαρίστες 35, 36, 37, 38, 39 ετών μετέχουν μ’ επιτυχία σε πανελλήνια και διεθνή πρωταθλήματα, όπως μέσα στο 2019 ο 37χρονος, Γιώργος Μαρκούλας, που κατετάγη 7ος, στους 23 αθλητές, στο πρωτάθλημα Ευρώπης. Κατανοητό είναι, φυσικά, το να δείχνουν επιείκεια (όπως και έπραξαν) στους... γεροντότερους, δεδομένου ότι οι κλειδώσεις και οι μύες χάνουν ελαστικότητα και ευλυγισία, ενώ συχνά υπάρχουν και χρόνια προβλήματα από τραυματισμούς.
Ο πολυπράγμων, Δ. Γαζής.
Ο 2ος βαλκανιονίκης του 1981, Αλέκος Σιζόπουλος εκτέλεσε άψογα μόνος του τα καθήκοντα της γραμματείας.
Χωρίς την ανιδιοτελή συμβολή όλων αυτών, οι αγώνες δεν θα διεξάγονταν.
Για άλλη μία χρονιά, σημαντική ήταν η εθελοντική προσφορά του παλαιού πρωταθλητή Ευρώπης στους εφήβους (και με συμμετοχή σε δύο Ολυμπιακούς αγώνες, το 1980 και το 1984), εξαιρετικού προπονητή και ανθρώπου, Γιάννη Κατσαϊδώνη, που βοήθησε στο κοουτσάρισμα πολλούς από τους αγωνισθέντας.
Ο θεσμός βρίσκεται στην τρίτη δεκαετία του, αφού ήταν το 24ο πρωτάθλημα. Η διοργάνωση καθιερώθηκε, και συνεχίζεται, με πρωτοβουλία του παλαιού πρωταθλητή Ελλάδος, Νίκου Γαλιατσάτου, ο οποίος ούτε εφέτος αγωνίσθηκε, περιορισθείς στα σημαντικά οργανωτικά του καθήκοντα. Απαιτείται, πάντως, να ζητήσει βοήθεια στην οργάνωση, εφόσον επιθυμεί αυτή να μακροημερεύσει.
Οι κριτές: Από αριστερά, Ν. Κωνσταντόπουλος, Δ. Ηλιάδης, Α. Μ. Ζολή.
Ο Αλέκος Σιζόπουλος (καθιστός) και ο Νίκος Γαλιατσάτος.
Μετρήσεις, όπως και πέρσι, πραγματοποίησε ο Διδώνης, με μια ειδική ζυγαριά, η οποία, πέραν του σωματικού βάρους, κάνει λιπομέτρηση και δείχνει το υποδόριο λίπος, το σπλαχνικό αντίστοιχο, το ποσοστό μυϊκού ιστού, την οστική μάζα, το ποσοστό νερού στον οργανισμό, τον ρυθμό μεταβολισμού, την φυσική κατάσταση και την μεταβολική ηλικία. Εάν αυτή είναι υψηλότερη της ηλικίας, που αναφέρει η ταυτότητά του ανθρώπου, πρέπει να βελτιωθεί ο μεταβολικός ρυθμός, συνήθως με σωματική άσκηση και σωστή διατροφή.


Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή στ’ «Αρκάδια» στο Ρέθυμνο, τρία Βαλκανικά και άλλα δύο πανελλήνια ρεκόρ στίβου στο Ηράκλειο

«Κρήτη μου, το Αρκάδι σου θα λάμπει στους αιώνες 
και θα μαθαίνει τους λαούς, πώς γίνονται οι αγώνες»



Με την λαμπρότητα, η οποία ταιριάζει σ’ εκείνους που πέθαναν για ένα ύψιστο ιδανικό, την πατρίδα, εορτάσθηκε στο Ρέθυμνο, με τα 79α «Αρκάδια», η υπέρτατη θυσία Κρητικών και άλλων Ελλήνων (κυρίως Μανιατών, αλλά και άλλων) τον Νοέμβριο του 1866. Την σπάνιας γενναιότητας και αυταπάρνησης αυτή πράξη, τιμούν κάθε χρόνο οι Ρεθεμνιώτες, η Κρήτη, ολόκερη η Ελλάς. Οι ήρωες αυτοί, στις 8 Νοεμβρίου 1866 (σύμφωνα με κάποιους ιστορικούς, στις 9 του μηνός) αποφάσισαν ν’ ανατινάξουν την Ιερά Μονή Αρκαδίου για να μη πέσουν στα χέρια των Τούρκων, οι οποίοι την πολιορκούσαν. Ο καπετάν Κωσταντής Γιαμπουδάκης, κατά την κρατούσα θεωρία (ή, κατά την άποψη άλλων ιστορικών, ο Εμμανουήλ Αναγνώστου  Σκουλάς), ήταν εκείνος, που ανατίναξε την Μονή. Σκοτώθηκαν περί τους 800-850 Ελληνες, μαζί και ο ηγούμενος, Γαβριήλ Μαρινάκης, ενώ περίπου 1.500 (άλλοι υπολογισμοί τους ανεβάζουν σε 3.000) ήταν οι νεκροί και τραυματίες Τούρκοι. Από το 1930 καθιερώθηκε η διεξαγωγή ετήσιων αγώνων με την επωνυμία «Αρκάδια». Διοργανωτής ήταν ο ιστορικός Ατρόμητος Ρεθύμνου, που τέλεσε τους αγώνες με την έγκριση της Ε.Γ.Α.Σ., στο Εθνικό Στάδιο Ρεθύμνου.
Οι Αρκαδιοδρόμοι έτοιμοι για την μεγάλη προσπάθεια.
Οι ταχύτεροι Αρκαδιοδρόμοι: Κορνάρος, Χατζάκης - Καζάνης, Κουρκούτης. 
Πολλές εκατοντάδες αθλητές όλων των ηλικιών πήραν μέρος στ’ αναβαθμισμένα εφετινά «Αρκάδια», στα οποία, για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια, διεξήχθησαν και αγώνες στίβου στο στάδιο του Γάλλου, με συμμετοχή 280 αθλητών - μαθητών από όλη την Κρήτη. Το «κυρίως πιάτο», όμως, παραμένουν τα παραδοσιακά αγωνίσματα, ο Αρκάδιος δρόμος (κατά την ιστοσελίδα της διοργάνωσης 22,6 χλμ., ή 22,4 χλμ., σύμφωνα με άλλους,  από την Ι.Μ. Αρκαδίου στο στάδιο της Σοχώρας) και το Κρητικό βόλι (για άνδρες έως και 49 ετών, για άνδρες 50 και άνω και για μαθητές δημοτικών σχολείων), δηλαδή η ρίψη σφαίρας από βάθρο ύψους 30-35 εκατοστά του μέτρου. Το νέο βάθρο (παραδόξως έχει πυραμιδοειδές σχήμα, είναι, δηλαδή, στενότερο στο επάνω μέρος από ό,τι στην βάση του και δυσκολεύει τους πολύ ψηλούς αθλητές) έχει ύψος 0,30μ., έναντι 0,35 του προηγούμενου. Ετελέσθησαν, επίσης, τα 6.000μ. δρόμου με τεράστια συμμετοχή, το δυναμικό βάδισμα στην Αρκάδια διαδρομή, 1.000μ. για μαθητές των δημοτικών σχολείων, σφαιροβολία και 1.000μ. για παιδιά με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ), οι παιδικοί αγώνες με πατίνια και ο ημιμαραθώνιος με πατίνια.
Ο τριταθλητής Ελλάδος το 2012 και το 2014 στα 3.000μ. στιπλ, Χρήστος Χατζάκης - Καζάνης νίκησε, για πέμπτη φορά, τα τελευταία έξι χρόνια (το 2017 απλώς δεν έτρεξε…) στον Αρκάδιο δρόμο. Εντυπωσίασε ξανά ο παλαιός διεθνής πολίστας του ΝΟ Χανίων, Μανούσος Βιζυράκης, που τερμάτισε, όπως και πέρσι, 6ος! Ο Μανούσος τα τελευταία χρόνια ασχολείται με αγωνίσματα αντοχής (τρίαθλο, δρόμους).
Στις γυναίκες εφέτος είχαμε αλλαγή προσώπου στην κορυφή. Πρώτευσε η Μαριέλα Τσίπα, η οποία, μάλιστα, τερμάτισε στην 18η θέση γενικά, αφήνοντας πολλούς άνδρες να βλέπουν την πλάτη της.
Στον τερματισμό έφτασαν 170 δρομείς, άνδρες και γυναίκες, από τους 174 που παρατάχθηκαν στην αφετηρία.
Ο πολύ καλός Μαραθωνοδρόμος, Σταύρος Ζαγκανάς και η Μίνα Τακμάκη κυριάρχησαν στον αγώνα των 6.000μ., στον οποίον πέρασαν την γραμμή του τερματισμού 294 δρομείς. Οσοι, δηλαδή, εκκίνησαν!
Στο δυναμικό βάδην τερμάτισαν και οι 21, που ξεκίνησαν. Στα 1.000μ. έτρεξαν 153 μαθητές και εννέα παιδιά με ειδικές ανάγκες
Οι εραστές του Κρητικού βολιού. Από αριστερά: Ιάκωβος Πελέκης, Γιάννης Βασιλόπουλος, Θανάσης Καλαντζής, Βασίλης Μαγγανάς, Μάκης Κανίδης, Γρηγόρης Δέδες, Μανώλης Σφακιανάκης, Ιβάν Μενγκλέμπεη, Χρήστος Φραντζεσκάκης, Μανώλης Κτενιαδάκης και καθιστοί, Βασίλης Σπανδάγος και Νίκος Κωνσταντόπουλος.
Δεν σημειώθηκαν εκπλήξεις στο Κρητικό βόλι. Ο παλαιός πρωταθλητής Ελλάδος στην σφαιροβολία (18,75μ. ατομικό ρεκόρ), Γιάννης Βασιλόπουλος νίκησε ξανά στην κατηγορία έως και 49 ετών και ο πολυνίκης του θεσμού και κάτοχος της κορυφαίας επίδοσης όλων των εποχών (17,88μ. από το 1989 με την σφαίρα των 7,26κ.), ο 65ετής, Βασίλης Μαγγανάς στην 50+. Ο Μαγγανάς υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδος στην σφυροβολία και στην σφαιροβολία, ενώ ως

διαχρονικός αθλητής (μάστερς ή βετεράνοι), έχει κατακτήσει 82 (!) μετάλλια σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ανοικτού στίβου. Απίστευτο μοιάζει αυτό που έκανε ο Ιβάν Μενγκλέμπεη. Οι βολές του ήταν από 12,06μ. έως 12,84. Πλην μιας. Της πέμπτης, στην οποία έριξε... 13,96μ. Οχι, δεν πήρε ελαφρύτερη σφαίρα. Απλώς, αξιοποίησε την μεγάλη δύναμη των ποδιών του και την αλτικότητά του.
Δυστυχώς, οι Κρήτες αθλητές δεν στηρίζουν το παραδοσιακό τοπικό αγώνισμα. Γι’ αυτό αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον εργάτη προπονητή των ρίψεων -κυρίως της σφυροβολίας- Κώστα Παπαμαρκάκη, που έφερε δύο εξέχοντες σφυροβόλους, τον δευτεραθλητή κόσμου εφήβων, Χρήστο Φραντζεσκάκη και τον μεταλλιούχο από πανελλήνια πρωταθλήματα, Ιβάν Μενγκλέμπεη, και έναν νεαρό
Από πάνω, Βασιλόπουλος, Μαγγανάς, Μενγκλέμπεη.
σφαιροβόλο, για ν’ αγωνισθούν στο Βόλι. Χωρίς αυτούς του νεοφερμένους, η συμμετοχή θα ήταν απελπιστικά μικρή. Σημειώστε δε, πως από τους 12 συμμετασχόντας, οι εννέα είναι άνω των 35 ετών, άρα ανήκουν στην κατηγορία των διαχρονικών αθλητών. Επί πλέον, συν τω χρόνω, μειώνεται η παρουσία Κρητών. Μόνο οι τρεις προαναφερθέντες Χανιώτες αθλητές, ο παλαιός διεθνής αθλητής των 400μ. Μανώλης Σφακιανάκης, που πάντα αγωνίζεται με την παραδοσιακή τοπική φορεσιά, και ο φαρμακοποιός, Βασίλης Σπανδάγος εκπροσώπησαν την μεγαλόνησο,
Ο παραδοσιακός, Μανώλης Σφακιανάκης.
ενώ ο Ιωακείμ (Μάκης) Κανίδης διαμένει στο Ρέθυμνο, αλλά δεν είναι Κρης. Οι υπόλοιποι έξι κατέβηκαν από την Αθήνα.
Στον αγώνα των μαθητών πήραν μέρος 12 παιδιά. Να ελπίζουμε ότι μελλοντικά θα μετέχουν και στον αγώνα των ανδρών; Ας ελπίζουμε. Διότι, παρότι εδώ και χρόνια πραγματοποιείται το αγώνισμα για μαθητές, τα παιδιά, που είχαν μετάσχει ως μαθητές, δεν αγωνίζονται πλέον.
Μερικές φορές οι διοργανωτές (τουλάχιστον εκείνοι που χειρίζονται την ιστοσελίδα των αγώνων) δίνουν την εντύπωση πως, αν μπορούσαν, θα καταργούσαν το τοπικό αγώνισμα. Το Κρητικό βόλι. Στ’ αποτελέσματα τα οποία δημοσιεύουν, ΟΥΔΕΜΙΑ αναφορά γίνεται στο μοναδικό παραδοσιακό τοπικό αγώνισμα στίβου, που διεξάγεται σε ολόκληρη την χώρα και το οποίο, με προσπάθεια του γράφοντος (που αγωνίσθηκε στ’ «Αρκάδια» για 39η φορά και θα επιδιώξει του χρόνου, στην 80η διοργάνωση, να κάνει την 40η εμφάνιση του…), πραγματοποιείται, πλέον, και σε ημερίδες στην Αθήνα.

Τ’ αποτελέσματα
ΑΡΚΑΔΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ: Ανδρες: Χρ. Χατζάκης – Καζάνης 1 ώρα 23’26’’, Γ. Κορνάρος 1:25’49’’, Ελ. Κουρκούτης 1:26’38’’, Αντ. Μπουτσαράκης 1:28’42’’, Νίκος Καμπιτάκης 1:29’42’’ (την προηγούμενη ημέρα είχε τρέξει 1.500μ. στο Ηράκλειο), Μαν. Βιζυράκης 1:29’52’’.
Γυναίκες: Μαριέλα Τσίπα (18η γενικής κατάταξης) 1:43’17’’, Γ. Φραγκιάδη (20η) 1:44’39’’, Γιοάνα Λατσορζίσκα (37η) 1:54’35’’ (είναι Σουηδέζα, που έχει παντρευτεί Ελληνα και κατοικεί στο Ρέθυμνο), Ελευθ. Χρυσάφη (58η) 2:00’36’’, Αγγ. Πελεκανάκη (64η) 2:01’19’’, Μ. Πολιουδάκη (68η) 2:02’15’’.
6.000μ.: Ανδρες: Στ. Ζαγκανάς 20’18’’, Αντ. Κωστάκης 21’07’’, Κων. Σπανουδάκης 22’57’’.
Γυναίκες: Μίνα Τακμάκη (28η γενικής) 27’32’’, Κατ. Μπελιβανάκη (32η) 28’30’’, Μαρίτα Παπαβασιλείου (39η) 28’50’’.
Στο δυναμικό βάδισμα, πρώτευσαν η Πόπη Βροντάκη και ο Κώστας Κοτζαμπουζούκης.
Μενγκλέμπεη, Βασιλόπουλος, Σφακιανάκης στο βάθρο των νικητών. Την απονομή έκανε μια παλαιά μεγάλη μορφή του ελληνικού στίβου, ο Βαλκανιονίκης των 400μ. μετ' εμποδίων, Γιώργος Παρρής, που αθλητικά αδίκησε τον εαυτό του. 
Από αριστερά: Παρρής, Κανίδης, Μαγγανάς, Δέδες.
ΚΡΗΤΙΚΟ ΒΟΛΙ: Ανδρες έως και 49 ετών (όργανο 7,26κ.): Ιω. Βασιλόπουλος (Ναξιακός) 14,99, Ιβ. Μενγκλέμπεη (Ολυμπιακός) 13,96, Μαν. Σφακιανάκης (ΟΚΑ Πρέβελη) 13,59, Χρ. Φραντζεσκάκης (Ελ. Βενιζέλος Χανίων) 12,68, Κτενιαδάκης (Κύδων Χ.) 12,45, Ιακ. Πελέκης (ανεξάρτητος) 12,19, Βασ. Σπανδάγος (ΟΚΑ Αρκάδι) 10,67.
Ανδρες 50+ ετών (5 κιλά): Βασ. Μαγγανάς (ΑΟ Π. Φαλήρου) 14,14, Ιωακ. Κανίδης (ΑΕΚ) 11,12, Γρ. Δέδες (Πανελλήνιος) 10,55, Νικ. Κωνσταντόπουλος (ΑΟΠΦ) 10,01, Θαν. Καλαντζής (Πανιώνιος) 9,54.
Κρητικό Βόλι δημοτικών σχολείων (3κ.): Ιω. Σαριδάκης (13ο Ρεθύμνου) 9,45, Στ. Μαραγκουδάκης (Άδελε) 8,51, Αθ. Βουρλής (13ο Ρεθύμνου) 8,42.
Σφαιροβολία Ανδρών ΑΜΕΑ (3κ.): Στεφ. Νταμπασάχ 6,97, Μαν.  Νταμπασάχ 6,52, Κωνστ. Γαροφαλάκης 3,95.
1.000μ. ΑΜΕΑ: Κωνστ. Μπορμπουδάκης, Κωνστ. Γαροφαλάκης, Νικ. Κουσιάκης.
1.000μ. μαθητών: Στ. Σόφιος (13ο Ρεθύμνου), Ρ. Δράπαϊ (5ο Ρεθύμνου), Νικ. Παναγιωτάκης (8ο Ρεθύμνου).
1.000μ. μαθητριών: Αγ. Χλιαουτάκη (Άδελε), Γ. Χορδάκη (15ο Ρεθύμνου), Ειρ. Τηλέμη (15ο Ρεθύμνου).
Κατά την διάρκεια των αγώνων έγιναν και kids athletics (προσομοίωση αγωνισμάτων στίβου) στο γήπεδο της Σοχώρας. Όπως πάντα δε, οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με παραδοσιακούς κρητικούς χωρούς.
Η νικήτρια του Αρκαδίου δρόμου, Μαριέλα Τσίπα.
Τα εφετινά «Αρκάδια» διοργανώθηκαν από την Περιφέρεια Κρήτης και την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνου, την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κρήτης, την ομάδα Φυσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τον ΟΚΑ Αρκάδι, τον ΟΚΑ Πρέβελη, τον Σύλλογο Δρομέων Υγείας Ρεθύμνου, τους Διεθνείς Αγώνες Ψηλορείτη PsiloritisRace και την Παγκρήτια Ενωση Πολιτιστικών Συλλόγων, σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους του Αρκάδιου Δρόμου.
Τα 79α «Αρκάδια» ανήκουν, πλέον, στην ιστορία. Αρχίζουν δε, οι προετοιμασίες για τα 80α, με τα οποία θα συμπληρωθούν 90 χρόνια του θεσμού. Ηδη, γίνονται οι πρώτες σκέψεις να επεκταθούν οι αγώνες και για μαθητές των γυμνασίων.
Η οργανωτική επιτροπή των 79ων αγώνων, σύμφωνα με όσα αναφέρει, έμεινε ικανοποιημένη από το «άνοιγμα», που επεχείρησε. Τονίζει σχετικά:
«Επιχειρήθηκε φέτος ένα ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα - κάλεσμα στην τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου και της Κρήτης γενικότερα και τελικά ο στόχος επετεύχθη, τόσο μέσω της παρουσίας εθελοντών και θεατών, όσο και μέσω της συμμετοχής στ’ αγωνίσματα αλλά και στις παράλληλες αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, που διεξήχθησαν στο Δημοτικό γήπεδο της Σοχώρας».
Καλά να είμαστε, ανανεώνουμε το ραντεβού για του χρόνου…

Τρία Βαλκανικά, δύο ελληνικά ρεκόρ στο Γκαλά του Ηρακλείου
Ο ακατάβλητος 90χρονος αθλητής από την Κω, πρωταθλητής κόσμου και Ευρώπης στους μάστερς, Κωνσταντίνος Χατζηεμμανουήλ ήταν το πρόσωπο των αγώνων στο 11ο Γκαλά διαχρονικών αθλητών, που διοργάνωσε ο ΠΕΔΑΣ Μίνως, στο Ηράκλειο. 
Ο 90άρης έφηβος (πίσω) εκκινεί για ρεκόρ.
Ο έφηβος από το όμορφο νησί της Δωδεκανήσου κατέρριψε τρία βαλκανικά (άρα και πανελλήνια) ρεκόρ της κατηγορίας 90-94 ετών. Στα 100μ. με 21’’84, στα 400μ. με 2’00’’81 και στο άλμα εις μήκος με 2,20μ.
Ρεκόρ, αλλά μόνο ελληνικά, σημείωσαν, επίσης, η Φανή Λύκου (40-44) στα 80μ. μ’ εμπόδια με 14’’52 και ο Γιάννης Κυρδήμος (75-79) στα 3.000μ. βάδην με 18’58’’6.
Κατά τ’ άλλα σημειώθηκαν αρκετές καλές επιδόσεις, η συμμετοχή ήταν ικανοποιητική, μολονότι σε κάποια αγωνίσματα περιμέναμε περισσότερους αθλητές, ενώ παρατηρήθηκαν οι γνωστές δυσλειτουργίες στο πρόγραμμα, το οποίο πρέπει ν’ αλλάξει, ειδικά όσον αφορά στο ωράριο των ρίψεων. Διότι δεν νοείται σωστό πρόγραμμα, όταν η δισκοβολία αρχίζει με καθυστέρηση 40-45 λεπτών και
Η Φανή Λύκου (πρώτη) και η Μαρία Μουρατίδου.
συμπαρασύρει και τα επόμενα αγωνίσματα ρίψεων. Λύση υπάρχει, αρκεί να υπάρχουν και τρεις κριτές επιπλέον, ώστε να διεξάγονται ταυτόχρονα η σφαιροβολία και ακοντισμός. Αλλωστε, οι αθλητές που μετέχουν στ’ αγωνίσματα αυτά δεν 
είναι οι ίδιοι, όπως συχνά συμβαίνει στην δισκοβολία και στην σφαιροβολία. Λύση, φυσικά, δεν είναι η περικοπή των αγωνισμάτων ή του αριθμού των προσπαθειών.
Οι καλύτερες άλλες επιδόσεις ανά αγώνισμα, ήταν (όπου
Ο Γιάννης Κυρδήμος βαδίζει προς το ρεκόρ.
αναφέρεται, π.χ. 50 σημαίνει κατηγορία ηλικίας 50-54 ή 65 σημαίνει 65-69):
100μ.: 50: Ιω Ζογλοπίτης 12’’45 – 40: Λύκου 13’’89, 50: Μ. Μουρατίδου 14’’46.
400μ.: 50: Μιχ. Σμυρνάκης 61’’27.
800μ.: 40: Μιχ. Φιλανδαράκης 2’16’’20.
1.500μ.: 45: Αλ. Ανυφαντάκης 4’57’’72, 50: Μιλτ. Καμπιτάκης 5’00’35, Ν. Καμπιτάκης 5’08’’33.
5.000μ.: 35: Ανδρ. Βουρεξάκης 16’53’’6, 45: Θωμ. Αθανασάκος 17’51’’5, 55: Δημ. Μπιτζές 18’35’’0 – 45: Ειρ. Μακατουνάκη 21’52’’5, 65: Αργ. Πλουμή 36’37’’0.
10.000μ.: 50: Γ. Σερπετσιδάκης 41’30’’3 – 45: Δ. Πιτσικάκη 54’27’’6.
80μ. εμπόδια: 50: Μουρατίδου 14’’35.
Μήκος: 50: Δημ. Μελικώνης 5,36 (παλαιός καλός δεκαθλητής) .
Τριπλούν: 40: Λύκου 10,35.
Σφαιροβολία: 65 (5 κιλά): Βασ. Μαγγανάς 12,22 – 50 (3κ.) Μουρατίδου 8,34 (καλή επίδοση για μη αθλήτρια ρίψεων).
Δισκοβολία: 45 (2κ.) Κ. Φουρναράκης 34,50μ., 60 (1κ.) Ιωακ. Κανίδης 29,57μ., 65 (1κ.) Παν. Μανωλόπουλος 29,25, Γ. Βαρούχας 26,53 – 50 (1κ.) Μ. Πολομαρκάκη 25,54.
Ακοντισμός: 55 (0,7κ.) Ανδρ. Πλουμιστός 39,35μ., 65 (0,6κ.) Μανωλόπουλος 27,98.
Σφυροβολία: 55 (6κ.) Αντ. Κλαψινάκης 30,84μ. – 50 (3κ.): Πολομαρκάκη 33,94.
Ελληνική δισκοβολία: 45: Φουρναράκης (πάντα πολύ δυνατός) 28,61μ., 65: Μαγγανάς 28,61, Βαρούχας 25,34
Κρητικό βόλι: 65 (5κ.): Μαγγανάς 13,10μ., 70 (4κ.) Μαν. Λιουδάκης 9,02 – 45 (4κ.): Αν. Φιλιππάκη 7,50.
Ο Γιώργος Βαρούχας στην ελληνική δισκοβολία.
Για άλλη μία φορά επισημαίνω την αγωνιστική παρουσία (και με αξιόλογες επιδόσεις) του παλαιού καλού δισκοβόλου και σφαιροβόλου, Γιώργου Βαρούχα, παρά το κινητικής φύσεως πρόβλημα, που αντιμετωπίζει τα τελευταία έτη.
Πήραν μέρος αθλητές από τα σωματεία του ΣΕΓΑΣ ΓΕΗ, ΟΦΗ και ΑΟ Π. Φαλήρου, τον ΠΕΔΑΣ Μίνως, τους ΣΕΒΑΣ Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Αγ. Νικολάου και Κωνσταντινουπολιτών, τον ΑΣΕΔΑΣ, τον ΕΟΒΑΣ Χανίων, τον ΟΥ Κρήτης, τον ΣΜ Κρήτης, τον Φειδιππίδη Κω και τη Νεάπολη.
Συνδιοργανωτές ήταν η Περιφέρεια Κρήτης, η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κρήτης, η Γ.Ε. Ηρακλείου (ΓΕΗ), ο Δήμος της πόλης (μέσω του δημοτικού οργανισμού ΔΟΠΑΦΜΑΗ) και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχρονικών Αθλητών Στίβου (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α.Σ.).
Οι διοργανωτές ευχαριστούν όλους αυτούς, όσους και όσες βοήθησαν και τις εταιρείες, ΑΝΕΚ LINES και BLUE STAR FERRIES.

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Τα 79α «Αρκάδια» στις 2 και 3 Νοεμβρίου

 «Τ’ Αρκάδι, ξέρετε, παιδιά, τι είναι το Αρκάδι; Είναι της Κρήτης η ζωή, το Αγιο φυλακτό της. Είναι η Ελλάς ολόκληρη, μαζί με τ’ όνειρό της»
Με αναβαθμισμένο τρόπο,  θα τιμηθούν εφέτος, στις 2 και 3 Νοεμβρίου, στο Ρέθυμνο, μέσω των ετήσιων αθλητικών εκδηλώσεων, «Αρκάδια», οι ήρωες -Κρήτες και από άλλους τόπους της Ελλάδος- οι οποίοι στις 8 Νοεμβρίου 1866 (σύμφωνα με κάποιους ιστορικούς, στις 9) αποφάσισαν ν’ ανατινάξουν την Ιερά Μονή Αρκαδίου, για να μη πέσουν στα χέρια των Τούρκων, που την πολιορκούσαν. Ο καπετάν Κωσταντής Γιαμπουδάκης, κατά την κρατούσα θεωρία (ή, σύμφωνα με την άποψη αρκετών ιστορικών, ο Εμμανουήλ Αναγνώστου  Σκουλάς), ήταν εκείνος, που ανατίναξε την Μονή. Σκοτώθηκαν περί τους 800-850 Ελληνες, μαζί και ο ηγούμενος, Γαβριήλ Μαρινάκης, ενώ περίπου 1.500 (άλλοι υπολογισμοί τους ανεβάζουν σε 3.000) ήταν οι νεκροί και τραυματίες Τούρκοι. 
Είναι η 79η διοργάνωση του θεσμού, ο οποίος αποτελεί την παλαιότερη αθλητική εκδήλωση της χώρας, εκτός, βεβαίως, των πανελληνίων πρωταθλημάτων.
Το σημαντικό -και σε τούτο κυρίως έγκειται η προαναφερθείσα αναβάθμιση- είναι ότι, έπειτα από χρόνια, θα «ζωντανέψει» το στάδιο του Γάλλου, που μετά την κατάργηση των «Βαρδινογιαννείων», ουσιαστικά είχε καταστεί ανενεργό. Σε αυτό θα διεξαχθούν στις 2 Νοεμβρίου (έναρξη στις 3μ.μ.) αγώνες στίβου για άνδρες και γυναίκες (100 και 800μ.), για αγόρια και κορίτσια κάτω των 16 ετών (80, 150, 1.000μ.) και κάτω των 14 (60, 150, 1.000μ.).
Φυσικά, τ’ αγωνίσματα που κυριαρχούν είναι ο Αρκάδιος δρόμος (22,6 χλμ.), μ’ εκκίνηση από την Ι.Μ. Αρκαδίου και τερματισμό στο στάδιο της Σοχώρας, και το Κρητικό βόλι (ρίψη σφαίρας από βάθρο, ύψους περίπου 0,35μ.), στη Σοχώρα.
Οι δρομείς του Αρκαδίου δρόμου, θα ξεκινήσουν την επίπονη προσπάθειά τους στις 11.10. Νωρίτερα (8.15 το πρωί) θα εκκινήσουν όσοι πάρουν μέρος στο δυναμικό βάδισμα.
Παράλληλα, θα διεξαχθούν και άλλοι αγώνες δρόμου. Τα 6.000μ. (1μμ., Γέφυρα Πλατανιά - Σοχώρα), τα 1.000μ. για αθλητές με αναπηρία (ΑΜΕΑ) στις 12 το μεσημέρι και τα 1.000μ. για μαθητές και μαθήτριες δημοτικών σχολείων, από τις 12.05.
Στο Κρητικό βόλι θα μετάσχουν και ο πολυνίκης του θεσμού, ο 65χρονος παγκόσμιος πρωταθλητής των διαχρονικών αθλητών και παλαιός πρωταθλητής Ελλάδος στην σφυροβολία και στην σφαιροβολία, Βασίλης Μαγγανάς, αλλά και ο νικητής των τελευταίων διοργανώσεων, ο παλαιός πρωταθλητής Ελλάδος στην σφαιροβολία, ο 44ετής, Γιάννης Βασιλόπουλος. Ελπίζουμε πως θα δούμε και τον παλαιό διεθνή δρομέα των 400μ., Μανώλη Σφακιανάκη (αριστερά), ο οποίος αγωνίζεται φορώντας την παραδοσιακή κρητική ενδυμασία και ταυτόχρονα έχει και διοργανωτικές υποχρεώσεις.
Οι αθλητές έως και 49 ετών θ’ αγωνισθούν με σφαίρα βάρους 7,26κ. και οι μεγαλύτεροι με 5κιλη. Οι μαθητές των δημοτικών θα ρίξουν με όργανο 3κ. Το αγώνισμα θ’ αρχίσει στις 12.15.
Μετά την ολοκλήρωσή του θα διεξαχθεί αγώνας σφαιροβολίας για ΑΜΕΑ.
Το πατινάζ (πατίνι με ρόδες) έγινε μέρος της διοργάνωσης τα τελευταία χρόνια. Ετσι, δεν μπορούσε ν’ απουσιάσει και από το εφετινό πρόγραμμα. Το Σάββατο, από τη 1μ.μ., θα τελεσθούν αγώνες ταχύτητας για παιδιά χωρισμένα ανάλογα με το έτος γέννησης, αλλά και για μεγαλύτερους. Την επομένη θα διεξαχθεί ημιμαραθώνιος (21 χλμ.) με πατίνια. Στους καλύτερους (άνδρες και γυναίκες) αυτού του αγώνα θα δοθούν χρηματικά έπαθλα, υπό την προϋπόθεση ότι θα μετέχουν τουλάχιστον από 30 άνδρες και γυναίκες. Ο νικητής θα εισπράξει 100 ευρώ, ο 2ος 70 και ο 3ος 50.
Το Σάββατο, από τις 9.30 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο πατινιών ταχύτητας με τον Πασκάλ Μπριάν. Τα έσοδα θα διατεθούν για την υποστήριξη της Γαλλίδας πρωταθλήτριας του πατινάζ, Ζοζεφίν Αλιό, που ήταν θύμα τρομερού ατυχήματος κατά την διάρκεια της προετοιμασίας της.
Διοργανωτές των 79ων Αρκαδίων είναι η Περιφέρεια Κρήτης, η Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνης, ο Δήμος της πόλης, η Ομάδα Φυσικής Αγωγής Π.Ε. Ρεθύμνης, ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Ρεθύμνου (Σ.Δ.Υ.Ρ), ο Ο.Κ.Α. Αρκάδι, ο Ο.Κ.Α Πρέβελη, οι Διεθνείς Αγώνες Ψηλορείτης (Psiloritis race), η Ακαδημία Μαχητικών Τεχνών Ρεθύμνου και οι πολιτιστικοί σύλλογοι, που βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής Αρκαδίου δρόμου.
Οι αγώνες διεξάγονται υπό την αιγίδα της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κρήτης και με τη συνεργασία της Τροχαίας Ρεθύμνου, του τοπικού Λιμεναρχείου Ρεθύμνου, του ΕΚΑΒ, των Εθελοντών Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του Συλλόγου Μοτοσυκλετιστών Ρεθύμνου (ΣΥ.ΜΟ.ΡΕ).
Μεγάλοι χορηγοί είναι τα ΚΤΕΛ Χανίων - Ρεθύμνου και Ηρακλείου - Λασιθίου.
Στις 2 Νοεμβρίου το Γκαλά διαχρονικών αθλητών στο Ηράκλειο
Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου θα τελεσθεί, από τις 9 το πρωί,  στο στάδιο Ελευθερίας του Ηρακλείου, στην Χανιόπορτα, το ετήσιο πανελλήνιο Γκαλά διαχρονικών (μάστερς αποκαλούνται διεθνώς) αθλητών. Ως είθισται δε, θα διεξαχθούν και αγωνίσματα παμπαίδων και παγκορασίδων Β’ (12, 13 ετών). Το πλήρες πρόγραμμα φαίνεται στην παράπλευρη φωτογραφία. Θα πάρουν μέρος, μεταξύ άλλων, και αθλητές οι οποίοι την επόμενη μέρα θ’ αγωνισθούν και στ’ «Αρκάδια».
Διοργανωτής είναι ο ΠΕΔΑΣ Μίνως, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης, την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κρήτης, την Γ.Ε. Ηρακλείου (ΓΕΗ), τον Δήμο της πόλης (ΔΟΠΑΦΜΑΗ) και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαχρονικών Αθλητών Στίβου (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α.Σ.).