Κυριακή 21 Ιουλίου 2019

Η καλή διοργάνωση εχέγγυο για μελλοντικούς αγώνες από τον ΑΟ Π. Φαλήρου

Πολύ καλές επιδόσεις από νέους και παγκόσμιο ρεκόρ διαχρονικών αθλητών στην ημερίδα ρίψεων που πραγματοποίησε επιτυχώς ο φαληρικός σύλλογος



Επιτυχώς, εν όψει τέλεσης μελλοντικά αναβαθμισμένων αγώνων, πέρασε τις εξετάσεις της διοργάνωσης ημερίδας ρίψεων ο ΑΟ Π. Φαλήρου. Μιας ημερίδας, που διεξήχθη στο ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά και χαρακτηρίσθηκε από τις καλές επιδόσεις, παρά την μικρή συμμετοχή, και την οργανωτική επιτυχία.
Για το τελευταίο, την απόλυτη ικανοποίησή τους εξέφρασαν, κατ' αρχήν για την απόφαση του ΑΟΠΦ να πραγματοποιήσει την ημερίδα, αλλά και για την οργάνωση αυτή καθ’ αυτή, οι παρευρεθέντες προπονητές, όλοι παλαιοί πρωταθλητές των ρίψεων (Αλέξανδρος Παπαδημητρίου, Χρήστος Πολυχρονίου, Δημήτρης Κουτσούκης, Γιάννης Δόνδωρος), όπως και ο Βάλσαμος Νομικός και η Ευαγγελία Δερβένη, που ευρίσκοντο στην Χαλκίδα, όπου αγωνίζονταν αθλητές τους στο πρωτάθλημα των παμπαίδων και παγκορασίδων Α'.
Η οργανωτική και η αγωνιστική επιτυχία της ημερίδας, ωθεί τον ιστορικό ΑΟ ΠΦ στο να επιδιώξει να καθιερώσει από το 2020 την διεξαγωγή αγώνων εις μνήμη του μεγαλύτερου Έλληνα σφαιροβόλου όλων των εποχών, του εικονιζόμενου στην επάνω φωτογραφία, Γιώργου Τσακανίκα, που υπήρξε αθλητής του συλλόγου.
Το 1956 είχε αναδειχθεί 8ος στους Ολυμπιακούς αγώνες της Μελβούρνης και οκτώ χρόνια αργότερα, στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, 11ος στον τελικό. Είχε ατομικό ρεκόρ 18,21μ. στην σφαιροβολία, επίδοση που σημείωσε το 1964, και 55,17μ. στην δισκοβολία. Φυσικά, είχε και πάμπολλες άλλες διακρίσεις σε Μεσογειακούς αγώνες και Βαλκανικά πρωταθλήματα: 1ος στην σφαιροβολία στους Μεσογειακούς του 1959 (ήταν και 3ος στην δισκοβολία) και 2ος το 1955. Πέντε φορές νικητής στους Βαλκανικούς στην σφαιροβολία, τρία ασημένια μετάλλια (ένα στην σφαιροβολία) και τέσσερα χάλκινα, εκ των οποίων τα τρία στην σφαιροβολία. Όλα αυτά σε μια μακρά διαδρομή σε υψηλό επίπεδο, από το 1954 έως και το 1968, οπότε απεσύρθη από τους στίβους, στα 34 του. Αργότερα διετέλεσε προπονητής στην εθνική ομάδα, αλλά και μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ.
Ο Ιάσων Θανόπουλος (πάνω) και ο Χρ. Κωστάκης.
Αγωνιστικά, ήταν λίγοι όσοι πήραν μέρος, αλλά... λέοντες. Η συμμετοχή μπορεί να μη ήταν μεγάλη, όμως πολλές επιδόσεις ήταν εξαιρετικές, δεδομένου ότι αγωνίσθηκαν μερικοί από τους κορυφαίους ρίπτες της χώρας.
Στην δισκοβολία, ο κάτοχος της καλύτερης εφετινής επίδοσης στην Ελλάδα, Ιάσων Θανόπουλος του ΑΟ. Κάλλιστος (γιός του «ασημένιου» Ολυμπιονίκη της ελληνορωμαϊκής πάλης του 1984, στο Λος Αντζελες, Δημήτρη), πρώτευσε με 54,30μ.
Ακολούθησε με 52,79μ. ο
Πάντα δυνατός ο Γιώργος Ηλτσιος.
34χρονος, Χριστόδουλος Κωστάκης (ΑΕΚ), που είναι 3ος στην εφετινή κατάταξη. Ικανοποιητικά έριξε (44,66μ.), παρά τον τραυματισμό του, ο 20ετής, Στέφανος Κουφόπουλος (ΓΑΣ Παιανίας), γιός παλαιού ρίπτη.

Στον ακοντισμό πήραν μέρος ο 2ος και ο 3ος εφέτος στην Ελλάδα, ο 38χρονος, Γιώργος Ήλτσιος και ο κατά 17 έτη νεότερος, Γιώργος Χριστακάκος, αμφότεροι του Ολυμπιακού. Ο δάσκαλος νίκησε τον μαθητή με 67,32, έναντι 65,92μ. Στην βολή - στοίχημα, που ακολούθησε τον αγώνα, ο Χριστακάκος ξεπέρασε τα 68μ., αλλά ήταν αργά...

Η σφυροβολία ήταν το αγώνισμα με την μεγαλύτερη συμμετοχή (έξι άνδρες, τρεις γυναίκες), απόδειξη ότι οι σφυροβόλοι έχουν ανάγκη τους αγώνες, τους οποίους δεν βρίσκουν εύκολα, εν αντιθέσει με αθλητές άλλων ρίψεων. Ο Ιβάν Μενγκλέμπεη του Ολυμπιακού (5ος εφέτος στην Ελλάδα) νίκησε με 66,60μ., αλλά δεν ικανοποιήθηκε. Κάτι καλύτερο επιθυμούσε και η Νίκη Ναξάκη του Πανιώνιου (επίσης 5η στην κατάταξη του 2019), που έμεινε στα 53,38μ. Καλά έριξε η 17χρονη αθλήτρια της κατηγορίας των κορασίδων, η ταχύτατη στις περιστροφές, Μαρίνα Κορέτα (Γ.Σ. Ηλιούπολης), η οποία, με 43,22μ., ξεπέρασε το προσωπικό της
ρεκόρ με την σφύρα των 4 κιλών, δηλαδή της κατηγορίας των γυναικών.
Η παλαιά πρωταθλήτρια Ελλάδος, η 34χρονη, πλέον, Χρυσή Μωυσίδου, με 14,18μ. βελτίωσε την εφετινή της επίδοση και είναι 5η στην κατάταξη του έτους. Μητέρα δύο παιδιών και σύζυγος του παλαιού πρωταθλητή του ίδιου αγωνίσματος, Ανδρέα Αναστασόπουλου, η Χρυσή αγωνίζεται για την χαρά του αγώνα και για να βοηθάει τον σύλλογό της, τον Ολυμπιακό. Είναι από τα καλύτερα κορίτσια
του ελληνικού στίβου.
Με ικανοποιητικότατες επιδόσεις, ειδικά στην δισκοβολία (συνέτριψε το ατομικό της ρεκόρ με 44,27μ.), έφυγε από τον αγώνα η Κύπρια, Σκεύη Θρασυβούλου. Στην σφαιροβολία έριξε 11,82μ.

Τα υπόλοιπα αποτελέσματα της ημερίδας των ανδρών - γυναικών:
ΣΦΥΡΟΒΟΛΙΑ: Σωτ. Μαντζουράτος (Πανιώνιος) 48,51, Βασ. Μαγγανάς (ΑΟΠΦ) 46,56, Γ. Ιατρόπουλος (Αθηνόδωρος
Από επάνω, Μενγκλέμπεη, Ναξάκη, Μωυσίδου, Θρασυβούλου.
Αιγιεύς) 38,53, Δ. Γαζής (Αμεινίας ο Παλληνεύς) 34,08, Γρ. Δέδες (Πανελλήνιος) 19,89.

Γυναίκες: Φωτ. Κώτσαρη (Πανιώνιος) 39,13.
Δυστυχώς, κάποια ενόχληση εμπόδισε τον Μόδεστο Κασκάτη να μετάσχει και χάσαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την τιτανομαχία δύο μαθητών (έστω και κάπως… μεστωμένων) του Χρήστου Πολυχρονίου, δηλαδή του Κασκάτη με τον Γαζή.

ΣΦΑΙΡΟΒΟΛΙΑ: Ιατρόπουλος 13,83.
ΔΙΣΚΟΒΟΛΙΑ: Ιατρόπουλος 37,77, Μαντζουράτος 30,39.

Εκπληκτικές βολές από τον Βασίλη Μαγγανά
Σπάνια, για τα διεθνή δεδομένα, περίπτωση είναι αυτή του 65ετούς, Βασίλη Μαγγανά, αθλητή του ΑΟΠΦ από το Φθινόπωρο του 2014. Στην ημερίδα ρίψεων έριξε στην σφυροβολία 46,56μ., επίδοση που ιστορικά τον κατατάσσει 2ον στον κόσμο στην κατηγορία των 65-69 ετών με το ανδρικό όργανο (7,26κ.), πίσω μόνο από τον Νορβηγό, Άριλντ Μπούστερουντ, ο οποίος έχει σημειώσει 47,42μ. Ο Μαγγανάς έχει στην κατοχή του... 78 μετάλλια από παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα μάστερς (διαχρονικοί – αγωνιζόμενοι βετεράνοι) στον ανοικτό στίβο.
Στη συνέχεια, σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ, έστω και σε ανεπίσημο αγώνισμα. Σε ημερίδα με παραδοσιακά αγωνίσματα, η οποία ακολούθησε, έριξε τέσσερις βολές με το υπέρ-βαρύ όργανο 44,3 lb (λίμπρες), το οποίο αντιστοιχεί σε 20,01κ., με καλύτερη στα 11,85μ. Όλες οι βολές του δε, ήταν πάνω από τα 11μ. (κατά σειρά 11,16 - 11,46 - 11,53 - 11,85).
Τα 11,85μ. είναι η κορυφαία επίδοση, που έχει επιτευχθεί παγκοσμίως στην ηλικιακή κατηγορία 65-69 ετών, σ’ ένα αγώνισμα, που, πάντως, δεν διεξάγεται συχνά. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 10,96μ. και το είχε σημειώσει ο ίδιος την 1η Ιουνίου εφέτος. Είχε πάρει το ρεκόρ από τον Αμερικανό, Τζον Γκόλντχαμερ, ο οποίος έχει επίδοση 10,71μ.
Στην φωτογραφία ο Μαγγανάς κρατάει το βαρύ όργανο των 11,34 κιλών. Φαντασθείτε, λοιπόν, ένα όργανο σχεδόν εννέα κιλά βαρύτερο...

Αξιόλογος βετεράνος είναι και ο 47χρονος παλαιός βολεϊμπολίστας, Γιώργος Ιατρόπουλος, που έριξε στα 13,83μ. την σφαίρα, στα 37,77μ. τον δίσκο και στα 38,53μ. την σφύρα. 
Στην ημερίδα διεξήχθη και το παραδοσιακό αγώνισμα της Κρήτης, κρητικό βόλι (ρίψη σφαίρας από βάθρο). Ξεχώρισαν ο 44ετής, Γιάννης Βασιλόπουλος με 14,21μ. (όργανο 7,26κ.), ο κατά τρία χρόνια μεγαλύτερος, Γιώργος Ιατρόπουλος με 12,98μ. (ίδια σφαίρα) και ο... 79χρονος (και βάλε), Σπύρος Τουρκομανώλης, που με την 4κιλή
Ο Ιω. Βασιλόπουλος (επάνω) και ο Γ. Ιατρόπουλος. 
έριξε 9,68μ. Σκεφθείτε έναν άνθρωπο που πλησιάζει τα 80 να πηδάει από 
βάθρο 30 εκατοστών ύψους και να ρίχνει και σφαίρα...
Στο κρητικό βόλι αγωνίσθηκαν και οι εξής:
Ανδρες έως και 34 ετών: (όργανο 7,26κ.): Μαντζουράτος 11,13. Κατηγορία 35-39 ετών (7,26): Ιακ. Πελέκης 12,27. 60-64 ετών (5κ.): Γρ. Δέδες 10,81, Ν. Κωνσταντόπουλος 9,40μ.
Ο Πελέκης αγωνίσθηκε για πρώτη φορά, με λίγες προπονήσεις υπό την επίβλεψη του Βασιλόπουλου, και εντυπωσίασε.
Στο υπέρ-βαρύ όργανο πήραν μέρος και ο Γαζής (40-44 ετών), ο οποίος, στη μοναδική βολή του, το έστειλε στα 6,30μ., και ο πολύ δυνατός, αλλά πολύ βαρύς και ο ίδιος και αγύμναστος, Γρ. Δέδες, που έριξε 5,99μ. μόνο με αιώρηση. Πού να κάνει και στροφή...
Ο αειθαλής, Σπύρος Τουρκομανώλης έτοιμος για το πήδημα.
Ο ΑΟΠΦ ευχαριστεί τον ΣΕΓΑΣ και την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Πειραιά, που χορήγησαν την άδεια για την διεξαγωγή του αγώνα και για την χρήση του χώρου. Επίσης τους κριτές και, βεβαίως, τους αθλητές, χωρίς την παρουσία των οποίων, ημερίδα δεν θα μπορούσε να διεξαχθεί. Ευχαριστεί, ακόμη, την διοίκηση του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά, τον υπεύθυνο του χώρου εκ μέρους του ΣΕΓΑΣ, Δημήτρη Χαλβατζάρα και τους εργαζόμενους.
Σημαντική, για την οργάνωση, ήταν η συμβολή της παλαιάς δισκοβόλου, Μαρίας Μπουσίου και του παλαιού κολυμβητή του ΑΟΠΦ και νυν προπονητή των μικρών παιδιών του στίβου του ομίλου, Γιώργου Αθανασίου.

1 σχόλιο:

  1. Skevi Thrasivoulou: Εύχομαι κάθε χρονιά να έχει μεγαλύτερη συμμετοχή με πολύ καλές εμφανίσεις αθλητών και επιδόσεων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή