Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

ΗΠΑ, Αυστραλία, Βραζιλία, Γερμανία, Αυστρία, ίδια γεύση: Πάντα πρώτος


Τίποτα, τίποτα δεν τον σταματά. Ούτε ένας τραυματισμός στον τένοντα του δεξιού αγκώνα τρεις ημέρες πριν από τον πρωτόγνωρον, ακόμη και γι' αυτόν, τον 60χρονο, πλέον, αλλά αγέραστο, αθλητικά, Βασίλη Μαγγανά, αγώνα. Νίκησε στο διεθνές μίτινγκ αγωνισμάτων εξαιρετικής δύναμης (extra power events), που διεξήχθη στην όμορφη και γραφική κωμόπολη, Πούργκσταλ της Αυστρίας, περίπου 150 χλμ. από την Βιέννη. Πρώτευσε στο ultra weight pentathlon (πένταθλον ρίψεων με πολύ βαρειά όργανα), ξεπερνώντας, μάλιστα, ένα σπουδαίο όνομα του παγκόσμιου στίβου. Τον 39χρονο Ούγγρο δισκοβόλο, Ρόμπερτ Φάζεκας.
Οι άλλοι εννέα αθλητές, που πήραν μέρος, προέρχονταν από τις Αυστρία, Γερμανία και Ουγγαρία. Ο Μαγγανάς πήγε με ειδική πρόσκληση. Αγωνίσθηκαν στην ρίψη βαρειάς σφύρας (25,4κ.) με μικρή αλυσίδα, δίσκου βάρους 5 κιλών (στην πραγματικότητα ήταν πεντόκιλος δίσκος της άρσης βαρών), κύβου
Ρόμπερτ Φάζεκας και Βασίλης Μαγγανάς.
βάρους 25κ. και σιδηροκατασκευής βάρους... 50 κιλών! Με την σφύρα συναγωνίσθηκαν σε δύο αγωνίσματα. Το κλασικό εις μήκος, αλλά και εις... ύψος. Επρεπε να την περάσουν πάνω από έναν πήχυ, ο οποίος ανέβαινε διαδοχικά, όπως ας πούμε, στο επί κοντώ. Τον δίσκο τον έρριχναν εν στάσει. Το ίδιο και τον κύβο. Την σιδηροκατασκευή την σήκωναν και την πετούσαν τρέχοντας κρατώντας την με τα χέρια στην ανάταση. Εκτός βαθμολογίας έγινε κι ένα παρεμφερές, προς το τελευταίο, αγώνισμα με ρίψη βράχου 25 κιλών. Σε κάθε αγώνισμα (ακόμη και στο εις ύψος), είχαν από τρεις προσπάθειες.

Οι αθλητές αγωνίζονταν μαζί και, ανάλογα με την ηλικία τους, έπαιρναν βαθμούς. Ας πούμε ο Φάζεκας έρριξε στα 10,62μ. την βαρειά σφύρα και πήρε 817 βαθμούς. Ο Μαγγανάς με 8,32 συγκέντρωσε 1.040. Οποιος ξεπερνούσε τα ρεκόρ, περνούσε τους 1.000 βαθμούς. Ο Ελληνας αθλητής πέτυχε ρεκόρ και στον κύβο, τον οποίον έφθασε στα 5,02μ. και πήρε 1.004 β. Οι άλλες επιδόσεις του: Δισκοβολία 12,42 - 654 βαθμοί. Ερριξε με το... αριστερό χέρι λόγω του τραυματισμού. Ρίψη με τα 50κ.: 3,28 - 911. Σφύρα εις ύψος (και σε αυτήν αγωνίσθηκε με το αριστερό χέρι): 2,80 - 778. Σύνολο βαθμών: 4.387.
Θεωρείται βέβαιο, ότι μπορούσε να ξεπεράσει τα 18μ. στην δισκοβολία και πιθανότατα τα 3,20 στην εις ύψος σφυροβολία, οπότε θα πλησίαζε τους 5.000 β.
Δεύτερος κατετάγη ο Φάζεκας με 4.322 β. και 3ος ο Γερμανός, Κρίστιαν Βίμερ με 4.132.
Οι αθλητές που αγωνίσθηκαν στο πένταθλον, μαζί με παράγοντες και τους κριτές.
Η κατάταξη στην ομαδική βαθμολογία κρίθηκε στο τελευταίο αγώνισμα, στην εις ύψος σφυροβολία. Η Ουγγαρία ξεπέρασε την Ευρώπη, η οποία προηγείτο χάρη στον Μαγγανά, διότι ο Ελληνας δεν μπορούσε να ρίξει καλά την σφύρα ψηλά. Τρίτη κατετάγη η Γερμανία και 4η η Αυστρία.
Οι αγώνες ήταν μια μεγάλη γιορτή. Είναι χαρακτηριστικό, ότι, μόλις ο Μαγγανάς έρριξε τον κύβο στα 5,02μ. και σημείωσε ρεκόρ, ο επιμελούμενος την μουσική επένδυση, έβαλε τον Ζορμπά και υπό τους ήχους της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη χόρεψαν η σύζυγος τού Μαγγανά, Αναστασία και ο διοργανωτής, Φραντς Κάστενμπεργκερ, συνοδευόμενοι από τα ρυθμικά χειροκροτήματα δεκάδων θεατών και των άλλων αθλητών.

Δύο λόγια για τον Φάζεκας (φωτογραφίες δεξιά): Αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης το 2002, 2ος στο πρωτάθλημα κόσμου το 2003, 8ος στους Ολυμπιακούς του 2008 και 3ος στην Ευρώπη το 2010. Το 2004 πρώτευσε στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, αλλά του αφαιρέθηκε το χρυσό μετάλλιο, λόγω παραβάσεως των κανόνων περί ντόπινγκ. Στον έλεγχο δεν μπόρεσε να δώσει την απαιτούμενη ποσότητα ούρων. Υποστήριξε ότι δεν βρισκόταν σε καλή ψυχολογική κατάσταση και αισθανόταν άσχημα. Οι εκπρόσωποι της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής του πρότειναν να πάει μαζί τους στην κλινική του Ολυμπιακού Χωριού, όπου θα μπορούσε να δώσει και άλλα ούρα. Ο Φάζεκας αρνήθηκε. Η ουγγρική αποστολή ισχυρίσθηκε, ότι ο αθλητής είναι ιδιαίτερα θρήσκος και συχνότατα δεν μπορεί να δώσει την απαιτούμενη ποσότητα ούρων όταν βρίσκεται υπό παρατήρηση. Φυσικά, το επιχείρημα απορρίφθηκε. Το 2012, πριν από τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, βρέθηκε θετικός στην αναβολική ουσία, στανοζολόλ, την οποία έκανε... διάσημη το 1988 ο Καναδός σπρίντερ, Μπεν Τζόνσον. Ο Φάζεκας τιμωρήθηκε με οκταετή αποκλεισμό. Με 71,70 είναι 5ος δισκοβόλος όλων των εποχών. 
Την πρώτη ημέρα των αγώνων, ετελέσθη επίδειξη δύναμης. Δύο τεράστιοι, σε όγκο, και πολύ δυνατοί, αθλητές έσυραν ένα πούλμαν γεμάτο με παιδιά!
Την επομένη διεξήχθη υπό βροχή, στο πάρκο και στην πλατεία της πόλης, το πένταθλον και το βράδυ έγινε το πρώτο αγώνισμα των strongmen, των δυνατών αθλητών, δηλαδή. Οι διαγωνιζόμενοι προσπαθούσαν να σηκώσουν από το έδαφος κάποια βάρη προσαρμοσμένα σε ένα σίδερο, τραβώντας τα από μια λαβή, σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ύψος. Την άλλη ημέρα πραγματοποιήθηκαν τα υπόλοιπα αγωνίσματα: Αρχικά, οι αθλητές έσυραν σε συγκεκριμένη απόσταση ένα αυτοκίνητο 4Χ4 το ταχύτερο δυνατόν. Μετά προσπαθούσαν να κρατήσουν όσο περισσότερο γινόταν με κάθε χέρι από ένα αυτοκίνητο, τα οποία βρίσκονταν με λυμένο χειρόφρενο πάνω σε κατηφορική πλατφόρμα. Μετά, ανύψωναν ένα κυλινδρικό βάρος, στο οποίο προσετίθεντο κιλά (φωτογραφία). Τέλος, έκαναν το λεγόμενο "ξεκόλημα". Σήκωναν την μία άκρη ενός αυτοκινήτου όσο το δυνατόν περισσότερες φορές.
Ηταν με γιορτή για τους κατοίκους της μικρής πόλης (έχει περίπου 5-6.000 κατοίκους) και μια ξεχωριστή εμπειρία και για όσους αγωνίσθηκαν για πρώτη φορά και για όσους την παρακολουθήσαμε. Αλλωστε, οι αθλητικές εκδηλώσεις ήταν ενταγμένες σε μια τριήμερη εμπορική εορτή, στην διάρκεια της οποίας έρρευσε άφθονη μπύρα (τι άλλο...), ενώ καταναλώθηκαν δεκάδες κοτόπουλα και πολύ χοιρινό κρέας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου