Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Παγκόσμια αρνητική πρωτοτυπία από την Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος



Μπορεί ο Παναθηναϊκός να ηττηθεί από τον Νηρέα Λαμίας; Μπορεί, αν θελήσει να καταταγεί 4ος αντί... 3ος.Εδώ φάση από παλαιότερη αναμέτρησή τους.
Πολλά είναι τα παράξενα (π.χ., στην Α1 ανδρών, «γηπεδούχοι» εκτός Αθηνών, ν’ αγωνίζονται, για διάφορες αιτίες -κυρίως οικονομικές ή λόγω της διαμονής των παικτών τους στην Αθήνα ή στον Πειραιά- στην έδρα των… φιλοξενούμενων, η Α2 ανδρών να διεξάγεται σε 12 ημέρες, ανά τρεις συνεχόμενες τον Μάρτιο, τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούλιο, ο 2ος της βαθμολογίας της Α1 ανδρών, Εθνικός, να μη δηλώνει συμμετοχή στο Κύπελλο -στο οποίο, τελικά, πήραν μέρος μόνο οκτώ ομάδες, αντί 16- επειδή δεν είχε ορισθεί τόπος τέλεσης των τελικών και δεν γνώριζε αν μπορούσε ν’ αντεπεξέλθει στα έξοδα, ωσάν να επρόκειτο οι αγώνες να διεξαχθούν στην… Χιλή και να προσθέσουμε σε όλα αυτά, τα όσα συνέβησαν στην Α1 γυναικών, με την μη κάθοδο ομάδων σε αγώνες κατά του Ολυμπιακού ή του ΝΟ Βουλιαγμένης και τα παράδοξα αστρονομικά σκορ που πέτυχαν ο Ολυμπιακός και ο ΝΟΒ, στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν το πλεονέκτημα έδρας στους τελικούς των πλέι οφ), που συμβαίνουν στην ελληνική υδατοσφαίριση. Αλλά αυτό το οποίο αποφάσισε η Κολυμβητική Ομοσπονδία (ΚΟΕ) σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής των πλέι οφ της Α1 ανδρών, σίγουρα διεκδικεί (αν δεν το έχει κατακτήσει ήδη) παγκόσμιο βραβείο πρωτοτυπίας. 
Τι αποφάσισε; Μα ότι, μετά την Α’ φάση των πλέι οφ, ο νικητής του ζευγαριού 3ος-6ος της κανονικής περιόδου, θ’ αντιμετωπίσει στους ημιτελικούς τον 1ο και όποιος προκριθεί από το ζεύγος 4ος-5ος, τον 2ο. Πριμοδοτεί, δηλαδή, τον 4ο έναντι του 3ου!
Επειδή, λοιπόν, όλοι επιθυμούσαν ν’ αποφύγουν στους ημιτελικούς τον Ολυμπιακό, οι διεκδικητές της 3ης θέσης, Παναθηναϊκός και ΝΟ Βουλιαγμένης σκέπτονταν από καιρό πώς θα βγουν… 4οι. Αυτό θα μπορούσε να συνιστά αλλοίωση του πρωταθλήματος στα πλέι άουτ, δηλαδή τους αγώνες για τον υποβιβασμό. Δεν συνέβη, διότι ο ΑΟ Π. Φαλήρου κατόρθωσε ν' αποσπάσει ισοπαλία στη Ν. Σμύρνη, να κρατήσει την διαφορά των τριών βαθμών από τον Πανιώνιο και, καθότι υπερτερεί στις μεταξύ τους συναντήσεις, να διατηρήσει και το πλεονέκτημα έδρας.  Ετσι, δεν τον αφορούσε το ό,τι κι αν συνέβαινε στο παιχνίδι του 4ου Παναθηναϊκού (που, σημειωτέον, έπεσε στην 4η θέση χάνοντας την προτελευταία αγωνιστική στην Θεσσαλονίκη από τον ΠΑΟΚ) με τον 11ο Πανιώνιο. Αλλά αυτό έτυχε, δεν... πέτυχε χάρη στην ΚΟΕ. 
Αφορούσε, όμως, την αξιοπιστία του πρωταθλήματος. Ο ΝΟ Βουλιαγμένης διατήρησε την αξιοπρέπειά του και στην τελευταία αγωνιστική επεβλήθη του Υδραϊκού. Οχι, όμως, και ο Παναθηναϊκός, που, αν και προηγήθηκε 8-5, έχασε από τον... Πανιώνιο!!! Και ο συνεπής αναγνώστης αυτού του μπλογκ, θα θυμάται ότι εμμέσως είχαμε προαναγγείλει αυτό ακριβώς το αποτέλεσμα... Δεν αδικούμε, πάντως, τους παίκτες, τον προπονητή και τους παράγοντες του ΠΑΟ. Ετσι που τα έκανε η ΚΟΕ, ας «τα λουστεί».
Ο ΝΟ Βουλιαγμένης διατήρησε την αξιοπρέπειά του.
Το παράδοξο τούτο της προκήρυξης είχε επισημανθεί -η αλήθεια, πάντως, είναι με σημαντική καθυστέρηση- στους αρμόδιους της ΚΟΕ, οι οποίοι, όμως, «σφύριξαν αδιάφορα». Φυσικά, αυτό το τελευταίο, δυστυχώς, δεν είναι παράδοξο... 
Το χειρότερο είναι ότι υπερασπίζονται την ηλιθιότητά τους με ανόητα επιχειρήματα, του στυλ, ότι στο Κύπελλο ο Υδραϊκός, που είναι 6ος στο πρωτάθλημα, απέκλεισε την Βουλιαγμένη, η οποία είναι 3η, και άλλα ανάλογα. Ε, και; Και ο 10ος, ΑΟ Π. Φαλήρου, στο Κύπελλο έφερε ισοπαλία με τον 5ο ΠΑΟΚ και αποκλείσθηκε στα πέναλτι. Οπότε, ας πριμοδοτήσουμε τον... 10ο.
Στο μόνο, που έχουν απόλυτο δίκιο οι άνθρωποι της Ομοσπονδίας, είναι ότι οι παράγοντες των ομάδων αφυπνίσθηκαν αργά. Περί τις 4-5 αγωνιστικές πριν να ολοκληρωθεί η κανονική περίοδος. Πράγματι, αυτοί όφειλαν να έχουν διαβάσει την προκήρυξη από την στιγμή κατά την οποία εκδόθηκε και ν' αντιδράσουν τότε. Αλλά, εδώ που τα λέμε, πώς να φαντασθούν ότι η ΚΟΕ θα έκανε τέτοια γκάφα ολκής;
Αφού, όμως, οι αρμόδιοι της ΚΟΕ υπερασπίζονται με σθένος την βλακεία τους -που οδήγησε σε γελοιοποίηση του πρωταθλήματος- και θεωρούν ότι το σύστημα αυτό είναι σωστό, δεν έχουν παρά να το προτείνουν στην Διεθνή Ομοσπονδία (ΦΙΝΑ) και στην Ευρωπαϊκή (ΛΕΝ), ώστε να το καθιερώσουν και αυτές... 
Εχει που έχει σοβαρά προβλήματα το πόλο εν Ελλάδι, τούτο είναι ακόμη ένα ισχυρό κτύπημα στην αξιοπιστία του, συνυπολογιζομένων και των γεγονότων στην Α1 γυναικών, για τα οποία, πάντως, δεν φέρει ευθύνη η ΚΟΕ. 
Γράφαμε προ εβδομάδων: «Ισως δεν είναι πολύ αργά για να διορθωθεί το τερατώδες λάθος. Εστω και με ομολογία, εκ μέρους των υπευθύνων, του σφάλματος. Τούτο θα συνιστά πράξη γενναιότητας».
Αποδείχθηκε πως ήταν πολύ αργά. Η γενναιότητα φαίνεται ότι πλέον είναι σπάνια στον τόπο μας. Δυστυχώς...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου