Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Η Γαλλική Επανάσταση... σήμερα

Τι θα συνέβαινε αν τότε κυριαρχούσαν στην Ευρώπη οι Γερμανοί και πώς θα είχε αλλάξει η ευρωπαϊκή ιστορία.

Η Γερμανία έχει εξαπολύσει άλλον έναν πόλεμο. Ευρωπαϊκό και οικονομικό, αυτή την φορά. Ολοι μιλούν για Γ’ παγκόσμιο πόλεμο. Είναι, όμως, έτσι; Οχι, βεβαίως. Διότι ξεχνούν τον Τριακονταετή Πόλεμο (1618-1648), που, στην πραγματικότητα, ήταν σχεδόν Πανευρωπαϊκός και, συνεπώς, με βάση τα δεδομένα της εποχής, και σχεδόν Παγκόσμιος.
Και, φυσικά, δεν πρέπει ν’ αγνοούμε το απώτερο παρελθόν. Γότθοι, Βησιγότθοι, Οστρογότθοι, Βάνδαλοι, όλοι πρόγονοι των Γερμανών είναι. Οι Βάνδαλοι ήταν γερμανικό πολεμοχαρές φύλο, που έμεινε στην ιστορία για τις εκτεταμένες καταστροφές που προξενούσε από όπου κι αν περνούσε. Εξ ου και οι όροι «βανδαλισμός» και «βάνδαλος».
Κάποιοι αναρωτιούνται, γιατί μερικές χώρες, κυρίως της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, ετάχθησαν με το πλευρό των Γερμανών στην ελληνική κρίση. Μα μερικές από αυτές έχουν… παρελθόν. Η Σλοβακία και η Ρουμανία, ήταν σύμμαχοι των ΝΑΖΙ. Η Φινλανδία κήρυξε τον πόλεμο κατά της ΕΣΣΔ, αφού υπήρξε σύμμαχος των Γερμανών, παρότι δεν αποτελούσε μέλος του Αξονα. Τι περιμένετε, λοιπόν; Αλλά και τα Βαλτικά κράτη ήταν φιλογερμανικά. Γι' αυτό τώρα τάσσονται στο πλευρό των απογόνων των σύγχρονων Βανδάλων.
Δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, ένας πανευρωπαϊκός (30ετής), όλα άρχισαν από τους «πολιτισμένους» Γερμανούς. Από το έθνος, που, όμως -ας μη ξεχνάμε- γέννησε Μπετόβεν, Μπαχ, Γκαίτε, Σίλερ κ.α. Οποίες αντιφάσεις. Αλλά, δυστυχώς, επικράτησε η βαρβαρότητα. Του Μπετόβεν, του Σίλερ και του Γκαίτε τα κόκαλα «τρίζουν»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου