Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Γιορτή του αθλητισμού στον Γέρακα


Αυτός είναι ο αθλητισμός. Αγώνας έντιμος, χαρά για τη συμμετοχή, ικανοποίηση για το αποτέλεσμα (ή απογοήτευση, η οποία, όμως, πρέπει να σε χαλυβδώνει για να προσπαθήσεις περισσότερο και να επιστρέψεις δυνατότερος) και κοινωνικοποίηση. Σφυρηλάτηση δεσμών φιλίας με τους αντιπάλους σου, που, στην ουσία, είναι συναγωνιστές σου.
Ο βετεράνος δεκαθλητής, Γιώργος Δεμένεγας εκφράζει όλο το νόημα τού πραγματικού αθλητισμού (που, δυστυχώς, ελάχιστη σχέση έχει, πλέον, με τον πρωταθλητισμό) με την καθιερωμένη, πια, αγωνιστική συνάντηση μήκους άνευ φοράς για βετεράνους (που πλαισιώνεται και από άλλα αγωνίσματα), η οποία διεξάγεται στο κτήμα του, στον Γέρακα.
Εφέτος πραγματοποιήθηκε ο 3ος ετήσιος αγώνας, με μεγαλύτερη συμμετοχή από κάθε άλλη φορά. Διεξήχθη, επίσης, μήκος με μικρή φορά για μεγάλους και παιδιά, ενώ ο Γιώργος έκανε και μια επίδειξη άλματος επί κοντώ με ξύλινο κοντάρι, όπως γινόταν δεκαετίες πριν.
Μολονότι σε κάτι τέτοιους αγώνες - γιορτή, τ’ αποτελέσματα δεν έχουν την πρώτιστη σημασία, αλλά επειδή η εκδήλωση δεν παύει να είναι αθλητική - αγωνιστική, θ’ αναφερθούμε σε αυτά, που, μάλιστα, για όσους δεν γνωρίζουν τον αθλητισμό, εμπεριείχαν μια έκπληξη. Για εμάς, όμως, κάθε άλλο παρά τέτοια ήταν η επικράτηση ενός αθλητή βάρους περί τα 130κ. Διότι, στους «παροικούντες εν Ιερουσαλήμ», δηλαδή στους γνώστες του αθλητισμού, είναι πασίγνωστο πως οι ρίπτες είναι εξαιρετικοί στο στατικό άλμα, διότι διαθέτουν πανίσχυρα πόδια.
Για να μη σας κρατάμε άλλο σε αγωνία, νικητής αναδείχθηκε ο παλαιός (τρις, δύο φορές στην σφυροβολία, μία στην σφαιροβολία, κάτι σπανιότατο, αν όχι μοναδικό στον ελληνικό στίβο) πρωταθλητής Ελλάδος στους άνδρες και νυν πρωταθλητής κόσμου στους διαχρονικούς (βετεράνους), Βασίλης Μαγγανάς.
Πήδησε 2,33μ., που με τον συντελεστή ηλικίας (αγωνίζεται στην κατηγορία 60-64 ετών) έγινε 3,28μ. Οσο -όπως μας είπε κατάπληκτος από την σύμπτωση- είχε πηδήσει όταν ήταν νέος. Εννοώ μικρός, διότι νέος είναι τώρα, στα 61 και μισό χρόνια του... Κι επειδή νέος είναι, δήλωσε ότι του χρόνου θα γυμνασθεί, ώστε να κάνει 2,50μ. Αλλωστε εφέτος πραγματοποίησε μόνο ένα άλμα.
Κατά σειρά οι τρεις καλύτεροι.
Τον Μαγγανά ακολούθησε ο Ανδρέας Σμυρναίος. Κι αν από τον Μαγγανά περιμέναμε κάτι πολύ καλό, ο Ανδρέας μάς εντυπωσίασε. Πήδησε 2,11 και με τον συντελεστή ηλικίας (είναι στην 65-69) έφθασε τα 3,20μ.! Η μεγάλη έκπληξη του αγώνα. Αλλά και πέρσι πολύ καλός ήταν. Στεναχωρήθηκε, όμως, επειδή έχασε το καλό έπαθλο, το μέλι...
Το μακρύτερο άλμα πραγματοποίησε ο αρχιπροπονητής (και ψυχή) του συλλόγου, Αμεινίας Παλληνεύς, Δημήτρης Δαμασκηνός: 2,48μ. Αλλά επειδή είναι νέος (σχετικά με τους άλλους, αφού έχει γεννηθεί το 1970, άρα αγωνίζεται στην κατηγορία 45-49 χρόνων), με τον συντελεστή έφθασε τα 2,86μ.
Ο οικοδεσπότης, ακολούθησε στην 4η θέση με 2,39μ. και 2,76μ. προσαρμοσμένο στην ηλικία. Ο Γιώργος ειναι δύο έτη (αρχικά έγραψα ένα, διότι ό ίδιος στο φύλλο αγώνος σημείωσε για τον εαυτό του ως έτος γέννησης το 1969, αντί του 1968!) μεγαλύτερος του Δαμασκηνού. Διοργανώνει δε, αυτή την αθλητική και κοινωνική συνάντηση, διότι επιθυμεί να γιορτάζει κάθε χρόνο μια πολύ σημαντική στιγμή της ζωής του.
Και οι τρεις επόμενοι, πάλι κατά σειρά.
Μετά τον Δεμένεγα βρέθηκε ένας αθλητής, για τον οποίο ελάχιστοι πίστευαν ότι θα πηδούσε κοντά στα 2μ. (1,92μ., για την ακρίβεια). Ο υποφαινόμενος, ο 60χρονος σφαιροβόλος, Νίκος Κωνσταντόπουλος. Χάρη στον συντελεστή κατετάγη 5ος με 2,70μ. Στα νιάτα του (εννοώ στα πρώιμα νιάτα του, τώρα βρίσκεται στα ώριμα τέτοια), είχε κάνει 2,69μ.! Ηδη υποσχέθηκε του χρόνου να είναι εκεί και να πάει πιο μακριά.
Ο καλός επικοντιστής, Νίκος Καρατάσος (60-64) κατέλαβε την 6η θέση με 1,88μ., που προσαρμόζεται σε 2,65μ. Είναι αλήθεια, ότι τον περιμέναμε λίγο καλύτερο. Αλλά το άλμα άνευ φοράς χρειάζεται γερά πόδια... 

Απέτυχαν δύο εξαιρετικοί δεκαθλητές 
Στη συνέχεια βρίσκουμε τον Γιάννη Κώτσια (40-44 ετών) με 2,37μ. και 2,58μ. Στους αγώνες των βετεράνων τον βλέπουμε συχνά να ρίχνει δίσκο και, ενίοτε, ακόντιο.
Ακολουθεί στην κατάταξη ο παλαιός πρωταθλητής Ελλάδος του δεκάθλου, Μιχάλης Σιμιτζής (40-44 ετών), που πήδησε 2,30μ. (2,51).  Για τον Σιμιτζή τα 2,30μ. μοιάζουν λίγα.
Ο παλαιός σπρίντερ και άλτης (αλλά και νυν, ως αγωνιζόμενος βετεράνος), Δημήτρης Μιχαλόπουλος (κατηγορία 40-44 ετών) κατετάγη 9ος με 2,29μ. (2,50μ.).
Μόλις 10ος έμεινε ο πολλάκις πρωταθλητής Ελλάδος στο δέκαθλο, Ζήσης Κουρέλος (65-69 ετών) με 1,64μ. (2,49μ.). Είναι εμφανέστατο πως ο, σχεδόν θρυλικός, την εποχή του, για το δέκαθλο, Ζήσης, δεν γυμνάζεται.
Στην 11η θέση βρέθηκε ο παλαιός ποδοσφαιριστής, Ηλίας Κακογεώργος (κατηγορία 45-49 χρόνων) με 2,09μ. (2,41μ.). Ο Ηλίας, που είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής και προπονητής βόλεϊ, αλλά και ποδοσφαίρου, είναι συγγενής του ικανότατου αγωνιζόμενου βετεράνου αθλητή (κάνει μ επιτυχία και ρίψεις και άλματα!), Παναγιώτη Κακογεώργου. 
Τέλος, 12ος κατετάγη ο πολύ καλός αγωνιζόμενος βετεράνος 400άρης, Σπύρος Σκορδίλης (55-59 ετών) με 1,58μ. (2,07μ.). Πολύ χαμηλή επίδοση για ένα τόσο καλό -τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα- δρομέα 400μ.
Με την μετροταινία ο Βασίλης Τσαντικίδης.
Στην δεξιά στήλη εικονίζονται οι αθλητές, που κατέλαβαν τις θέσεις 7η-12η, με την σειρά κατάταξης.
Μετά το μήκος χωρίς φόρα, διεξήχθη ο αγώνας τού μήκους με φόρα, που είχε περισσότερο τον χαρακτήρα επίδειξης. Μετέσχον έξι από τους 12 και η κατάταξη, με τους απόλυτους αριθμούς (χωρίς, δηλαδή, την προσαρμογή της ηλικίας) ήταν: Κώτσιας 4,23, Μιχαλόπουλος 4,19, Δεμένεγας 3,86, Σκορδίλης 3,44 (είδατε πόσο τον βοήθησε η ταχύτητα), Δαμασκηνός 3,38, Κακογεώργος 3,18. 
Αλλά η εκδήλωση δεν είχε ολοκληρωθεί. Εγιναν αρκετά ακόμη. Αφήστε που επίτηδες αφήσαμε το καλύτερο (τουλάχιστον από αγωνιστικής πλευράς) για το τέλος. Δεν το ξεχάσαμε.
Είχαμε, λοιπόν, και αγώνα μήκους με φόρα για παιδιά. Ολα πήραν μετάλλιο και δίπλωμα, οπότε η αναφορά της κατάταξης γίνεται με βάση την επίδοση. Στην παρένθεση, πάντως, αναφέρουμε το έτος γέννησης κάθε παιδιού, διότι κάθε χρόνος που περνάει έχει τεράστια σημασία σε αυτές τις ηλικίες -όπως, άλλωστε, και στις πολύ μεγάλες:
Οι μικροί στην απονομή. Τον Νίκο Δεμένεγα εκπροσώπησε ο πατήρ.
Θεόδωρος Τριαντάφυλλος (2003) 3,78 (3,77μ. το δεύτερο καλύτερο άλμα του), Νίκος Δεμένεγας (2003) 3,78 (3,58μ. το δεύτερο), Γιώργος Κακογεώργος (2006) 2,98, Φαίδων Σουλιώτης (2008) 2,71, Σταύρος Δαμασκηνός (2009) 2,54, Κώστας Βατσίλας (2005) 2,22. Αγωνίσθηκε και η Ειρήνη Κακογεώργου (2003), η οποία πήδησε 2,86μ. 
Ο Γιώργος επί τω... άλματι.
Το... κλου, το αποκορύφωμα, της πολύ ευχάριστης αυτής εκδήλωσης (πάντα στο αγωνιστικό μέρος αναφερόμαστε, γιατί υπήρξε και εξωαγωνιστκή συνέχεια) ήταν η επίδειξη άλματος επί κοντώ στην άμμο, με ξύλινο κοντάρι, που πραγματοποίησε ο ευφάνταστος, Γιώργος Δεμένεγας.
Η απονομή, ο Αλ. Φωτακίδης και η συζύγος του νικητή, Αναστασία.
Μας γύρισε πολλά χρόνια πίσω (όταν ακόμη... δεν είχαμε γεννηθεί), θυμίζοντας πώς, σε... προϊστορικές εποχές, πηδούσαν επί κοντώ. Εκανε τρία άλματα, με καλύτερο στο 1,45μ. Οχι ότι δεν μπορούσε και ψηλότερα. Αλλά επίδειξη ήταν, όχι αγώνας.
Οχι, όχι, αυτό δεν είναι τραγούδι. Ωπ, λάθος. Τούτο είναι άλλο. Είναι Διονύσης Σαββόπουλος. Εμείς τώρα γράφουμε για άλμα εις μήκος άνευ φοράς. Οχι, όχι, λοιπόν, μη φοβάστε, δεν ξεχάσαμε τις γυναίκες. Τις τρεις κυρίες, που ελάμπρυναν με την παρουσία τους -και τ άλματά τους- την όλη εκδήλωση. Τις αφήσαμε στο τέλος, ακριβώς για να μείνουν οι αναγνώστες με τις καλύτερες των εντυπώσεων. 
Και δικαιολογημένα, αφού πραγματοποίησαν καλά άλματα. Κορυφαία ήταν η πολυσύνθετη, Λίλη Λιάπη (κατηγορία ηλικίας 45-49 ετών, τι να γίνει, στον αθλητισμό δεν κρύβεται η ηλικία -και θα δούμε σε προσεχές δημοσίευμά μας, τι συμβαίνει μερικές φορές). Πήδησε 1,85μ., που μετετράπηκε σε 2,18μ.
Η νικήτρια.
Επί τη ευκαιρία, να πούμε ότι περιμένουμε την Λίλη στον αγώνα ρίψεων, ο οποίος θα διεξαχθεί προσεχώς (πιθανότατα στις 10 Οκτωβρίου), στον Αγιο Κοσμά, εις μνήμη του μεγάλου δισκοβόλου, Στέλιου Αγγλούπα, που έφυγε από κοντά μας τον Απρίλιο. Στην διοργάνωση αυτή οι ρίπτες θα κάνουν από έξι βολές, όχι από τέσσερις, όπως συμβαίνει στους απαράδεκτους αγώνες της θλιβερής, πλέον, Ελληνικής Ομοσπονδίας Βετεράνων (ΟΕΒΑΣ).
Αλλά ας συνεχίσουμε με ταποτελέσματα. Δεύτερη κατετάγη η Βασιλική Αδαμοπούλου (κατηγορία 35-39 χρόνων) με 1,89μ., που έγινε 1,98μ. Είναι η σύζυγος του Δημήτρη Δαμασκηνού.
Η 2η και η 3η, εν σειρά.
Την 3η θέση κατέλαβε η Ελένη Καραϊσκου (40-44 ετών) -καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, σύζυγος του Ηλία Κακογεώργου- με 1,76μ., που με τον συντελεστή ηλικίας μετατράπηκε σε 1,95μ.
Σημαντικότατη ήταν η βοήθεια που πρόσφεραν, αφού ανέλαβαν την μέτρηση των αλμάτων, ο Αλέκος Φωτακίδης, επίτιμο μέλος (αλλά και ψυχή του) τού ΑΣΕΔΑΣ και ο επίσημος κριτής του ΣΕΓΑΣ και πρόεδρος του ΔΙΑΣ Αθηνών, αγωνιζόμενος βετεράνος, Βασίλης Τσαντικίδης. 
Οι τρεις άλτριες και η Φρόσω Πατσού.
Παρούσα στην εκδήλωση ήταν η ψυχολόγος, Φρόσω Πατσού, μια από τις κορυφαίες Ελληνίδες δρομείς ταχύτητας 100μ. όλων των εποχών (με 11''31, από το 2001, είναι 7η στην σχετικά κατάταξη), την οποίας ο γιός -ο Σουλιώτης- αγωνίσθηκε στο μήκος. Η Φρόσω... απείλησε (ουσιαστικά, τις άλλες άλτριες) ότι του χρόνου θα μετάσχει στο μήκος άνευ φοράς.
Παρών και ο Παναγιώτης Συμεωνίδης, παλαιός πολύ καλός επικοντιστής και ακόμη καλύτερος προπονητής. Εχει αναδείξει, μεταξύ πολλών άλλων, την δευτεραθλήτρια Ευρώπης στις γυναίκες του 2014, Κατερίνα Στεφανίδη.
Επακολούθησε το καθιερωμένο πολύωρο γλέντι, με νόστιμο φαγητό (ψητά, σαλάτες, ρυζότο, πατάτες κ.α.), κρασί, μπύρα κ.λπ. Φωτογραφίες, όμως, δεν δημοσιεύουμε, διότι, αν τις δουν οι εκπρόσωποι της «τρόικας», συγγνώμη, των «θεσμών» (που, πλέον, είναι τέσσερις) ήθελα να γράψω, θα μας φορολογήσουν αλύπητα...
Ο οικοδεσπότης υποσχέθηκε ακόμη καλύτερο αγώνα του χρόνου. Εμείς, πάντως, τον ευχαριστούμε εκ βάθους καρδίας για την χαρά που μας πρόσφερε απλόχερα. Και του χρόνου να είμαστε όλοι εκεί...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου