Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Και τώρα, τι έχεις να πεις;

Η ηλικία – λάστιχο του προέδρου της ΟΕΒΑΣ και ουσιώδη ερωτήματα που απαιτούν απάντηση


Επάνω, το 1997 είναι 62 ετών. Κάτω, το 2003 έχει γίνει... 70. Προσέξτε τα ονόματα της συντακτικής επιτροπής.


Οταν οι γνωρίζοντες δεν μιλούν- εφαρμόζοντας τον «νόμο» της μαφίας, «ομερτά», οι εγκληματίες, φυσικά δεν αποθαρρύνονται. Αντιθέτως, αποθρασύνονται.
Μιλώ γενικά. Δεν αναφέρομαι στην συγκεκριμένη περίπτωση, που ερευνούμε. Απλώς, υπομιμνήσκω σε όσους έχουν γνώση μιας κατάστασης και ικανή νοητική αντίληψη, ώστε να δύνανται να συνειδητοποιήσουν τις ευθύνες τους, ότι, όταν σιωπούν, καθίστανται συνένοχοι.
Αυτά, γενικώς και αορίστως. Επαναλαμβάνω πως δεν αναφέρομαι ειδικά στην υπό εξέταση υπόθεση. Υπάρχουν, άλλωστε, και πολλές άλλες χαίνουσες πληγές στην ελληνική ομοσπονδία των βετεράνων αθλητών του στίβου (ΟΕΒΑΣ). Και, αν μπει εισαγγελέας και ελεγκτική των οικονομικών επιτροπή (π.χ. ΣΔΟΕ), πιθανόν θ’ αποκαλυφθούν σε όλο τους το μεγαλείο.
Και τότε οι γνωρίζοντες και σιωπώντες, ως συνυπεύθυνοι, δεν θα μπορούν να ισχυρισθούν ότι δεν γνώριζαν.
Το 2004 είναι 70χρονος για τους διεθνείς αγώνες.
Ας δούμε, όμως, το τωρινό φλέγον ζήτημα της ηλικίας του προέδρου της.
Απιστος Θωμάς, σύμφωνα με τα Ευαγγέλια, υπήρξε ένας. «Απιστοι Θωμάδες», υπάρχουν πολλοί. Και στην ΟΕΒΑΣ. Παρουσιάσαμε τόσα στοιχεία ικανά να προκαλέσουν απορίες και να δώσουν το έναυσμα για τη διενέργεια έρευνας εκ μέρους της Δικαστικής Επιτροπής της ΟΕΒΑΣ, που έχει πρόεδρο τον έμπειρο και έγκριτο κριτή στίβου, Τάσο Τασούλα. Ενδελεχή έρευνα, σε μεγάλο βάθος χρόνου, ώστε να δοθεί, επιτέλους, η απάντηση στο ερώτημα, γιατί -και πώς- ο Συμεών Συμεωνίδης εμφανίζεται γεννημένος πότε το 1933 και πότε το 1935. Και μάλιστα μέσα στο ίδιο έτος (2008, 2012).
Διότι τούτο είναι το μεγάλο ζήτημα στην υπόθεση. Οχι απλώς το αν γεννήθηκε το 1933 ή το 1935. Αυτό έπεται. Και είναι θέμα άλλων αρχών να εξετάσουν το πότε πράγματι είδε το φως ο συγκεκριμένος και αν νομίμως άλλαξε στα 68 ή στα 70 του την ηλικία του και γιατί.
Δεν το έπραξε η Δικαστική Επιτροπή. Θέλει ο κ. Τασούλας να κατατεθεί στην ΟΕΒΑΣ καταγγελία γραπτή και επώνυμη. Θα γίνει κι αυτό. Προηγουμένως, όμως, θα του επισημάνουμε κάτι, αφού καμώνεται πως δεν το γνωρίζει:


1960, 1961, 1970: Στατιστικά στοιχεία του ΣΕΓΑΣ. Πάντα το 1935.
Ο δημοσιογράφος κάνει μια έρευνα. Δημοσιεύει τα στοιχεία. Η Δικαστική (ή Πειθαρχική) Επιτροπή δικαιούται και ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ, με βάση αυτά, να καλέσει τον εμπλεκόμενο (προσέξτε, δεν λέω κατηγορούμενο) και να ζητήσει εξηγήσεις και διευκρινίσεις.
Απευθύνομαι και προς όσους ζητούν στοιχεία (ως εάν αυτά τα συντριπτικά που παρουσιάσαμε να μη έφθαναν για μια έρευνα μέσα στη ΟΕΒΑΣ), θεωρώντας ότι όσα δημοσιεύσαμε είναι… αοριστολογίες και σχόλια:
Επειδή ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ή δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν τι διαβάζουν (δεν ξέρω τι επιλέγουν, για το πρώτο τίθεται εν αμφιβόλω η ηθική τους, για το δεύτερο, οι νοητικές τους ικανότητες) παραθέτω τα ίδια, αλλά και περισσότερα, στοιχεία με φωτογραφίες.
Αν κι έπειτα από αυτά αμφιβάλλουν για την ύπαρξη θέματος, που χρήζει διερεύνησης, ή αμφισβητούν την εγκυρότητά των στοιχείων, θα θεωρήσω οριστικά πως είναι, είτε ανέντιμοι και ανήθικοι είτε ηλίθιοι -και για όσους γνωρίζουν καλά ελληνικά, η διαφορά του είτε – είτε από το ή – ή, ενίοτε είναι κολοσσιαία…
Το 1999, είναι, για τους διεθνείς αγώνες, 63 ετών.
Οπότε, κάθε έντιμος Ελληνας βετεράνος αθλητής στίβου θα πρέπει να αισθάνεται ανήσυχος για το ποιόν της ηγεσίας του. Εκτός κι αν εθελοτυφλεί. Για άνομα ή (και) προσωπικά συμφέροντα. Αλλά σε αυτήν την περίπτωση δεν θα είναι έντιμος…
Το 2001: Γεννημένος το 1935. Και με την... βούλα. Την υπογραφή του.




Φυσικά, εάν αποδειχθεί ότι ο Συμεών Συμεωνίδης έχει γεννηθεί το 1935, οφείλει να παραιτηθεί από όλα τ' αξιώματά του. Ηθικά δε, πρέπει να μη εμφανισθεί ξανά σε αγώνες βετεράνων και να του αφαιρεθούν όλα τα μετάλλια και τα ρεκόρ, ελληνικά και διεθνή. Και να ζητήσει συγγνώμη από τους αντιπάλους του. Ελληνες και ξένους.   


Αδικών ή αδικημένος;
Από τα εκτεθέντα, ανακύπτουν και προκύπτουν μερικά ερωτήματα, τα οποία εξίσου ζητούν -σωστότερα: απαιτούν- απαντήσεις.
-Εχει γεννηθεί το 1933 ο Συμεών Συμεωνίδης; Αν ναι, είναι αδικημένος ως βετεράνος αθλητής. Διότι επί χρόνια συναγωνιζόταν αθλητές νεότερους κατά δύο έτη και πιθανότατα (όπως έδειξαν τα πρόσφατα διεθνή αποτελέσματά του) έχανε μετάλλια και καλύτερες θέσεις.
-Εχει γεννηθεί το 1933 ο Συμεών Συμεωνίδης; Αν ναι, έχει αδικήσει τους αντιπάλους του των χρόνων της νιότης του. Οπως αναφέρεται στο άρθρο του δημοσιογράφου, Γιώργου Λιβέρη στο μπλογκ, «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΛΑΙΜΑΧΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ Α.Ο», το οποίο δημοσιεύθηκε στις 12 Ιανουαρίου του 2012, ο κ. Συμεωνίδης έχει γεννηθεί το 1933 και άρχισε να αθλείται το 1951. Αρα τότε ήταν 18 ετών. Στον ΣΕΓΑΣ, όμως, είναι καταγεγραμμένος ως γεννημένος το 1935. Ητοι το 1951 εμφανιζόταν ως 16 χρόνων. Συνεπώς, και εφόσον, φυσικά, δεχθούμε ως σωστό έτος γέννησης το 1933, ο τότε 18χρονος συναγωνιζόταν 16ετείς και μετέπειτα, ως 20χρονος και 21ετής, αντιμετώπιζε στους εφηβικούς αγώνες αθλητές τουλάχιστον κατά δύο έτη νεότερους.
Το 2004, στην Ορχους (Δανία) είναι, πλέον 70 ετών.
-Εχει γεννηθεί το 1935 ο Συμεών Συμεωνίδης; Αν ναι, τότε ναι μεν ως νέος (παις και έφηβος) αγωνιζόταν στην σωστή κατηγορία ηλικίας, αλλά ως βετεράνος αδικεί εδώ και χρόνια τους αντιπάλους του, από τους οποίους στερεί μετάλλια.
Ας αποφασίσει τι θέλει και ας… επιλέξει έτος γέννησης. Και στην μία περίπτωση, πάντως, και στην άλλη, θα είναι εκτεθειμένος. Ή στους παλαιούς αντιπάλους του ή στους τωρινούς…
Επονται, λοιπόν, οι χειροπιαστές αποδείξεις, τα γεγονότα, που προκαλούν τις απορίες και γεννούν τα ερωτήματα. Δεν θα σας παρουσιάσω πρωτότυπα στοιχεία. Δεν «κομίζω γλαύκα ες Αθήνας». Τα περισσότερα ίσως τα έχετε δει -τουλάχιστον οι πιο πολλοί- σκόρπια στο διαδίκτυο. Απλώς τα παραθέτω συγκεντρωμένα. Γιατί; Διότι μέλη της διοίκησης της ΟΕΒΑΣ ζήτησαν, σαν «Απιστοι Θωμάδες», ουσιαστικά να θέσουν «τὸν δάκτυλον ἐπὶ τὸν τύπον τῶν ἥλων». Τους προσφέρουμε την ευκαιρία. Ιδού:

Ιστορία σαν παραμύθι
Μια φορά κι έναν καιρό, πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στην οικογένεια του Ιωάννη και της Ελένης Συμεωνίδη κάποιο όμορφο αγόρι γεννήθηκε. Πήρε τ' όνομα Συμεών.


Το 2007, έτος γέννησης 1933, το 2008... 1935. Αλλά όχι πάντα...
Φυσικά, γεννήθηκε, θα πείτε, αλλά πότε; Ε, αυτή είναι η υπόθεση του παραμυθιού μας, που δεν έχει Κοκκινοσκουφίτσες και κακούς λύκους, Κοντορεβυθούληδες, Τζακ και φασολιές, δράκους, καλές ή κακές μάγισσες, Δακτυλίτσες, Τοσοδούλες, Μολυβένιους στρατιώτες, Χιονάτες και επτά νάνους, ασχημόπαπα, που γίνονται πανέμορφοι κύκνοι, αλλά έναν ταλαντούχο αθλητή, με μακρά αγωνιστική διάρκεια, που, όμως, ήθελε να είναι κάτι μεγαλύτερο και σπουδαιότερο από αυτό που ήταν και είναι.
...γιατί μετά δύο μήνες έγινε ξανά του... 1933!
Γεννήθηκε, λοιπόν, ο Συμεών και γράφηκε ότι είδε το φως στις 23 Δεκεμβρίου του 1935. Ο μικρός μεγάλωσε με δυσκολίες, σε μια τραγική, για την Ελλάδα, περίοδο, μέσα στην γερμανική Κατοχή και στον εμφύλιο πόλεμο, που ακολούθησε. Οταν πια η κατάσταση ηρέμησε κάπως, δεκαέξι χρόνια αργότερα, το 1951, άρχισε ν' αθλείται, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα διαβάσαμε το 2012 στο κείμενο του Γιώργου Λιβέρη:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΛΑΙΜΑΧΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ Α.Ο

Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2012

ΑΘΛΗΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ

ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΗΛΙΚΙΑ

του Γιώργου Λιβέρη

Ο ΣΥΜΕΩΝ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ: Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βετεράνων Στίβου πρέπει να κυριαρχεί. Άρχισε να αθλείται το 1951 (γεν. το 1933) με το επί κοντώ και συνεχίζει ακόμη. Το 2011 κέρδισε στους Βαλκανικούς Στίβου  Βετεράνων της Λουμπλιάνας 2 χρυσά και ένα αργυρό μετάλλιο. Αισίως συμπλήρωσε 60 χρόνια πλήρους αγωνιστικής δραστηριότητας.

Για να μπορεί να μετέχει σε αγώνες, έπρεπε να ενταχθεί  σ' ένα σωματείο και να εγγραφεί στον ΣΕΓΑΣ. Ο Συμεών πήγε στον Παναθηναϊκό και δήλωσε πως έχει γεννηθεί το 1935. Ο ΣΕΓΑΣ δεν είχε κάποια αντίρρηση γι' αυτό, όπως, άλλωστε, φαίνεται από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του.
Το παιδί έγινε έφηβος, μετά άνδρας και κάποτε σταμάτησε τον αθλητισμό, έχοντας αρκετές επιτυχίες, που τον οδήγησαν έως και την εθνική ομάδα.

Το 2008, σε 4 μήνες... μίκρυνε δύο χρόνια.
Πνεύμα και, κυρίως, σώμα ανήσυχο, όμως, ο Συμεών, δεν καθόταν ήσυχα. Υπερκινητικός, δραστήριος, με αγάπη για την άθληση και τους αγώνες, βρήκε διέξοδο, χρόνια αργότερα, στον αθλητισμό των βετεράνων (ή διαχρονικών, ή μάστερς, όπως τους αποκαλούν, πλέον, διεθνώς).
Από την αρχή πέτυχε πολλές διακρίσεις, ενώ ασχολήθηκε και με τα διοικητικά. Σιγά  - σιγά, έφθασε στην κορυφή της ιεραρχίας και στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια. Δραστήριος και σε αυτόν τον τομέα, έγινε η ψυχή του βετερανισμού στην Ελλάδα.
Ολα αυτά τα χρόνια, όταν μετείχε σε αγώνες, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, δήλωνε πως έχει γεννηθεί το 1935.
Το 1994 διεξάγεται στην Ελλάδα, στο ΟΑΚΑ, το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα βετεράνων. Στις ελληνικές συμμετοχές (είχε δηλωθεί σε 100μ. μ’ εμπόδια, τριπλούν, επί κοντώ, σφαιροβολία και δισκοβολία) αναφέρεται ως 58 ετών, παρότι γεννημένος το 1935.
Γιατί 58 και όχι 59, θα με ρωτήσετε, παιδιά μου, αφού πια βρισκόμαστε στο 1994; Βλέπετε, αυτοί που διοικούν την Διεθνή Ομοσπονδία των βετεράνων του στίβου, έχουν αποφασίσει ότι, ακόμη κι αν είσαι, π.χ. 70 ετών και 364 ημερών όταν αρχίζουν οι αγώνες, είσαι... 70 ετών και όχι 71. Και ο Συμεών δεν κλείνει εγκαίρως, για τις διάφορες διοργανώσεις, την χρονιά, δεδομένου ότι, όπως προαναφέρουμε, έχει γεννηθεί στις 23 Δεκεμβρίου. Ποιού έτους; Ποιός ξέρει… Τότε, πάντως, δήλωνε ο ίδιος 1935. Το ίδιο κάνει και για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1995, που πραγματοποιήθηκε στο Μπάφαλο (ΗΠΑ). Ετσι, αγωνίζεται στην κατηγορία 55-59 ετών (περιοδικό ΣΕΒΑΣ «Βετεράνοι Αθλητές», τεύχος 5, Ιούλιος 1995, σελίδα 6). Αν είχε γεννηθεί το 1934 ή νωρίτερα, θα μετείχε στην 60-64.   
Δεν το έκρυβε, άλλωστε, και στο περιοδικό, του οποίου ήταν αρχισυντάκτης και τώρα διευθυντής. Στο τεύχος 12, Αύγουστος - Οκτώβριος 1997, στην σελίδα 14, εικονίζεται σε φωτογραφία ο Συμεών (γνωστότερος ως Σίμος), η λεζάντα της οποίας αναφέρει: «Σαν ζαρκάδι υπερπηδάει τα εμπόδια ο 62χρονος Σίμος Συμεωνίδης.». Αρα, αφού το 1997 ήταν 62 ετών, έχει γεννηθεί το 1935. Ετσι θυμόταν τότε...
Τα χρόνια περνούσαν και ο Σίμος πήγαινε σε αγώνες στο εξωτερικό και δήλωνε ότι είναι γεννημένος το 1935. 
Αλλά θαύματα φαίνεται πως γίνονται και στην εποχή μας. Εξι χρόνια μετά το... ζαρκάδι, το 2003, ο Συμεών δεν είναι 68 χρόνων, αλλά... 70. Τότε θυμήθηκε πως οι γονείς του, για κάποιους λόγους, τον ανέφεραν στις κρατικές υπηρεσίες ως γεννημένο το 1935 και όχι το 1933 και έσπευσε, με πολύχρονη καθυστέρηση (γιατί, άραγε;), ν' αλλάξει την ηλικία του.

Το 2012 (επάνω) πιστεύει πως έχει γεννηθεί το 1935. Μετά δύο έτη (κάτω) θυμάται το σωστό: 1933...
Αυτό, τουλάχιστον, προκύπτει από τα όσα διαβάζουμε στην 3η σελίδα του 24ου τεύχους του ίδιου περιοδικού, αλλά και αλλαχού.
Το επόμενο έτος μετέχει στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα βετεράνων σαν 70χρονος (λόγω του μήνα γέννησής του), στην κατηγορία ηλικίας 70-74, άρα σαν γεννημένος το 1933. Διαφορετικά, έπρεπε ν' αγωνιζόταν στην 65-69.
Τα επόμενα χρόνια εξακολουθεί να εμφανίζεται σαν γεννηθείς το 1933. Εως ότου φθάνουμε στο 2008. Εκείνο το έτος σα να έγινε μια μετάλλαξη στον Σίμο. Εκτός κι αν συνέβη κάτι χειρότερο, που τον έκανε να ξεχνάει πρόσκαιρα την ηλικία του. Και αυτό τον «έπιανε» και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Πηγαίνει τον Αύγουστο στο πρωτάθλημα Ευρώπης και λέει πως έχει γεννηθεί το 1935. Αλλά, θαύμα - θαύμα, δύο μήνες αργότερα θυμάται ότι βγήκε από την κοιλία της κυρίας Ελένης το 1933 και το δηλώνει στο Βαλκανικό πρωτάθλημα.
Δεν έκανε μόνο ο Χριστός θαύματα...
Τα ίδια συνέβαιναν και στην Ελλάδα. Και, μάλιστα, σε πιο ανησυχητικό βαθμό. Στις 24 Φεβρουαρίου, σε ημερίδα στον Αγιο Κοσμά, αγωνίζεται στην κατηγορία 70-74 ετών (τεύχος 31 του περιοδικού, σελίδες 5,6). Στις 6 Ιουλίου, όμως, υπάρχει έκλαμψη και θυμάται το σωστό έτος γέννησης: 1933. Ετσι, στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα, στην Κατερίνη, μετέχει με τους 75άρηδες, καθότι στην Ελλάδα υπολογίζεται (και ορθώς, εδώ που τα λέμε) ο χρόνος γέννησης. Αλλά τον Νοέμβριο, τέσσερις μήνες και δέκα ημέρες πιο μεγάλος, πηγαίνει στην Θεσσαλονίκη για το Φθινοπωρινό πρωτάθλημα, έχοντας ξεχάσει πάλι το σωστό έτος γέννησης (1933), οπότε δηλώνει το 1935.
Τα χρόνια περνούν και ο Συμεών έχει συνέλθει. Θυμάται κανονικά το 1933 κι έτσι δηλώνεται στους αγώνες.
Δυστυχώς, φαίνεται πως τέτοιες καταστάσεις είναι μεν αναστρέψιμες, αλλά όχι οριστικά. Το πρόβλημα με τη μνήμη του επανήλθε. Ευτυχώς, πρόσκαιρα. Μόνο για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2012, στο οποίο μετέχει ως γεννημένος το 1935. Νωρίτερα, πάντως, τον ίδιο χρόνο, τον Ιανουάριο, ενθυμείται καλά και λέει στον Γιώργο Λιβέρη ότι έχει γεννηθεί το 1933. Μετά το Καλοκαίρι του 2012, ευτυχώς, όλα κυλούν φυσιολογικά και πλέον θυμάται πάντα ότι είναι γεννημένος το 1933...

Νέα στοιχεία
Προσθέτουμε ένα νέο στοιχείο, το οποίο, όχι μόνο δεν ανατρέπει τα όσα παρουσιάσαμε, αλλά, αντιθέτως, τα ισχυροποιεί:
Οποιος ψάξει στην εφαρμογή της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών, «Μάθε πού ψηφίζεις», στην υποκατηγορία «Ελληνες πολίτες», ο μοναδικός Ελλην πολίτης με τα στοιχεία, Συμεών Συμεωνίδης του Ιωάννη και της Ελένης, είναι εγγεγραμμένος ως γεννηθείς το 1935. Δεν υπάρχει τέτοιος καταχωρημένος το 1933. Ούτε σε άλλο έτος. Οποιος αμφιβάλλει, ας κάνει τον κόπο να το ψάξει. Θα βρει τα στοιχεία που παραθέτουμε στο έτος 1935.

Δεν μπορώ να διαβεβαιώσω ότι πρόκειται για τον πρόεδρο της ΟΕΒΑΣ. Ούτε ότι το υπουργείο δεν κάνει λάθος και εκ παραδρομής τον εμφανίζει ως γεννηθέντα το 1935, αντί του ορθού, 1933.
Αν, όμως, ο αναφερόμενος στους εκλογικούς καταλόγους είναι πράγματι ο γνωστός μας Σίμος του παραμυθιού και, αν όντως έχει γεννηθεί το 1935, τότε, αυτομάτως, τίθεται ένα ερώτημα, που χρήζει απάντησης, όχι από εμάς, αλλά από τις υπερκείμενες αρχές: Πώς ο κ. Συμεωνίδης, εδώ και χρόνια, σε σειρά διεθνών διοργανώσεων (στις οποίες, υποτίθεται, τουλάχιστον, ότι πρέπει να παρουσιάσεις έγκυρο επίσημο αποδεικτικό της ημερομηνίας γέννησης), δηλώνεται σαν γεννηθείς το 1933; Και πώς σε άλλες πράττει το ίδιο δηλώνοντας ότι έχει γεννηθεί το 1935; Διαθέτει δύο ταυτότητες ή (και) δύο διαβατήρια με διαφορετικές ηλικίες; Και πώς το έκανε αυτό (αν το έκανε), δεδομένου ότι, για να εκδοθεί νέο τέτοιο έγγραφο (ειδικά αν πρόκειται για ταυτότητα), πρέπει, ή να παραδώσεις το προηγούμενο ή να υπογράψεις υπεύθυνη δήλωση ότι το έχεις απολέσει;
Ερωτήματα θέτουμε και δεν εξάγουμε συμπεράσματα. Αυτό ας το κάνουν όσοι διαβάσουν το κείμενο και ΘΕΛΗΣΟΥΝ να δώσουν σημασία σε όλα τα στοιχεία που παραθέτουμε. Φυσικά, ό,τι νέο βρουν οι συνεργάτες μας (τους οποίους ευχαριστούμε για την βοήθεια), θα το παρουσιάσουμε.

                                                                          Ν. Α. Κωνσταντόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου