Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Αδιάφορος είτε προφήτης ο πατέρας ή ψεύτης ο γιός;

Τα...  συσσίτια, οι συνεχείς αλλαγές στην ηλικία τού Συμεών Συμεωνίδη και η εκδοθείσα το 2010 ταυτότητα 


Ιδού το απόλυτο πειστήριο της λαθροχειρίας στην ηλικία του προέδρου της ΟΕΒΑΣ.

Του Ν. Α. Κωνσταντόπουλου

Το παραμύθι με ήρωα τον μικρό Σίμο, η αρχή της ζωής τού οποίου χρονολογείται στα 1935 (κατ' εκείνον, που τώρα, πια, μεγάλωσε, άρχισε στα 1933), σιγά - σιγά φθάνει στο τέλος του. Εχει, όμως, μερικά επεισόδια ακόμη, με σασπένς, δράματα, συγκίνηση. Με άλλα λόγια, μελό. Τόσο, ώστε να συγκινήσει σκηνοθέτες του παλαιού ελληνικού κινηματογράφου, για να το γυρίσουν σε ταινία και να δώσουν τους ρόλους των πρωταγωνιστών στον Νίκο Ξανθόπουλο (Σίμος) και στην Μάρθα Βούρτση (Μελάνα). Επειδή, όμως, τέτοια έργα δεν γυρίζονται, πλέον, ας περιοριστούμε στην γραπτή αφήγηση, όσο κι αν αυτή δεν μπορεί ν' αποδώσει το δράμα εις βάθος. Δεν είμαι δα, και ο Φώσκολος. Νίκος είμαι. Αλλά όχι Φώσκολος -ξέρω, ο Φώσκολος δεν σκηνοθετούσε ούτε έγραφε ακριβώς τέτοια σενάρια για μελό, αλλά κάποιοι της ΟΕΒΑΣ με παρομοίωσαν μ' εκείνον, γράφοντες, μάλιστα, πως τον ξεπέρασα. Οποία τιμή...
Ο μικρός Σίμος, όταν μεγάλωσε αρκετά, περίπου στα 68 του, έκρινε ότι επέστη ο καιρός ν’ αλλάξει την ηλικία του. Να γίνει 70. Πώς; Μόνο εκείνος γνωρίζει. Νόμιμα; Ισχύει το ίδιο. Το έπραξε, τελικώς; Δεν γνωρίζω. Ή έτσι σας λέω προς ώρας.
Με ποια δικαιολογία ισχυρίζεται τώρα ότι άλλαξε -νομίμως, όπως υποστηρίζουν ο ίδιος και οι κόρακές (συγγνώμη, κόλακες) του- την ηλικία του; Για όλα φταίνε η Κατοχή, οι Γερμανοί και ο πατέρας του. Τι έκανε αυτός; Αλλαξε το έτος γέννησής του γιού του όταν ήταν μικρός για να παίρνει συσσίτιο στην Κατοχή.
Εδώ, λοιπόν, γεννώνται διάφορα ερωτήματα. Ο πατέρας Γιάννης, τι ακριβώς ήταν; Αδιάφορος και επιπόλαιος ή πολύ προνοητικός, ίσως και κάτι σημαντικά περισσότερο: μάντης, προφήτης; Εκτός κι αν ήταν εκπληκτικός πολιτικός αναλυτής, τόσο, ώστε μπορούσε να προβλέψει τι θα συνέβαινε στην Ελλάδα και στον κόσμο 6-8 χρόνια αργότερα. Αλλά, αν ισχύει το τελευταίο, θα ήταν προδότης της πατρίδας. Διότι κράτησε τις αναλύσεις και τις προβλέψεις του για τον εαυτό του και δεν τις μοιράστηκε τότε με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ελλάδος, ώστε να είχαν προετοιμασθεί κατάλληλα εν όψει της επερχομένης λαίλαπας.
Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι ο Σίμος γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1933. Πότε ο πατέρας του τον δήλωσε ως γεννημένο το 1935; Σίγουρα όχι το… 1933. Αρα, αργότερα. Το 1935 ή το 1936; Γιατί; Γνώριζε πως το 1941 οι Γερμανοί θα κατελάμβαναν την Ελλάδα, θα υπήρχε πείνα και θα γίνονταν συσσίτια; Αν ναι, ισχύουν τα προαναφερθέντα περί μάντη, προφήτη ή εκπληκτικού πολιτικού αναλυτή, αλλά και… προδότη.
Αν, όμως, δεν τον δήλωσε το 1935 ή το 1936, πότε το έκανε; Αφότου άρχισε η Κατοχή; Και επί οκτώ (8) χρόνια ο μικρούλης Σίμος ήταν αδήλωτος, ανύπαρκτος για το ελληνικό κράτος; Σχολείο δεν πήγαινε;
Αναπάντητα θα μείνουν τα ερωτήματα. Δυστυχώς, ο πατέρας Γιάννης έχει αποδημήσει εις Κύριον.

Συσσίτιο σε σχολείο στην Κατοχή.
Ανακύπτουν, όμως, άλλα. Συσσίτιο στην κατοχή δικαιούνταν μόνο όσοι ήταν έως 9 ετών; Γιατί, αν υποθέσουμε ότι ο Σίμος ψευδώς δηλώθηκε, ως γεννημένος το 1935, όταν έληξε η Κατοχή δεν είχε κλείσει τα 9 του.
Θ’ αφήσουμε την απάντηση να δώσει ο ιστορικός, Δημήτρης Λιβιεράτος, σε προσωπική μαρτυρία του:
«Το 1941 πρώτη χρονιά της Κατοχής. 27 Απριλίου 1941 οι Γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την Αθήνα. Τους πρώτους μήνες, που είναι και καλοκαιρινοί, δεν μας φάνηκε τόσο το διατροφικό. Αλλά αυτούς τους μήνες γινόταν και η μεγάλη αρπαγή τροφίμων από τις γερμανικές, ιταλικές δυνάμεις κατοχής. αλλά και ο αποκλεισμός των Άγγλων που καταδίκαζαν τον ελληνικό λαό σε θάνατο.
Ετσι με τον χειμώνα του 41, που ήταν και από τους πιο κρύους που γνώρισε η πρωτεύουσα, άρχισε η μεγάλη πείνα. Χιλιάδες άνθρωποι πέθαιναν κάθε μέρα. Τότε η μικρή μας, ακόμα, οργάνωση του ΕΑΜ Νέων, που ήταν στα γυμνάσια, αρχίζει την δράση της. Eβαλε το καθήκον να αγωνιστούμε για την ΕΠΙΒΙΩΣΗ. Θυμάμαι την πρώτη μας συνεδρίαση, στο 6ο γυμνάσιο στην οδό Φαλήρου. Λίγοι στην αρχή, αλλά μπορούσαμε να έχουμε τους μαθητές και μαθήτριες μαζί μας. Αρχίζουμε με ομιλίες μέσα στις τάξεις. Ζητήσαμε από τους καθηγητές, που δεν αντέδρασαν, να μιλήσουμε ανοιχτά στους συμμαθητές. Σε λίγο χρονικό διάστημα έγιναν επιτροπές σε όλα τα γυμνάσια.
Αρχισε η μαζική δραστηριότητα. Προς τις υπάρχουσες υπηρεσίες, τον Ερυθρό Σταυρό, την εκκλησία, όπου ήταν δυνατόν. Οι παρουσιάσεις ήταν όσο το δυνατόν πιο μαζικές. Η επιτροπή, που έμπαινε να συζητήσει, είχε απέξω εκατοντάδες συμμαθητές και συμμαθήτριες για συμπαράσταση. Αφήναμε τα μαθήματα -χωρίς αντίρρηση οι καθηγητές, μερικές φορές ήταν μαζί μας- να στηρίξουμε τις επιτροπές.
Συγχρόνως η οργάνωση μας γινόταν πιο μαζική. Κατεβαίναμε σε διαδηλώσεις. Χτυπιόμαστε με τις αστυνομικές και, προπαντός, τις χωροφυλακίστικες δυνάμεις που έβγαιναν να μας κυνηγήσουν. Σε λίγο και οι Ιταλοί, πολλές φορές έφιπποι, να μας κυνηγάνε και να δέρνουνε.
Κι όμως κερδίσαμε. Τα συσσίτια σε λίγο έγιναν πραγματικότητα. Κάθε μεσημέρι με το τέλος του μαθήματος είχαν καταφθάσει και τα καζάνια με το φαγητό. Η διανομή γινόταν από μια τριμελή επιτροπή μαθητών και έναν καθηγητή, που άλλαζαν κάθε μέρα».
Δεν ήταν η εξαίρεση αυτό. Συσσίτια δεν έπαιρναν μόνο όσοι ήταν έως 9 ετών. Εχουμε σχετικές μαρτυρίες. Πάμε παρακάτω.
Η Κατοχή τελείωσε το 1944. Το 1950, όταν ο Σίμος έφηβος, πλέον, πήγε να εγγραφεί στον ΣΕΓΑΣ, είχε λήξει και ο τραγικός εμφύλιος πόλεμος. Ποιος ο λόγος, λοιπόν, να μη δηλωθεί με την πραγματική ηλικία του;. Οπως αναγράφεται στο Μητρώο Αθλητών του ΣΕΓΑΣ, ο Συμεών Συμεωνίδης του Ιωάννη, με έτος γέννησης 1935, ενεγράφη στον Παναθηναϊκό στις 11 Νοεμβρίου 1950. Με ποιο αποδεικτικό στοιχείο έγινε αυτό; Με το υποτιθέμενο ψευδές, που είχε βγει για τα συσσίτια, υποθέτω.
Και γιατί δεν άλλαξε τότε η ηλικία του Σίμου, αφού δεν συνέτρεχαν οι λόγοι να εμφανίζεται με ψευδή; Μήπως -αν, φυσικά, αποδεχθούμε ότι έχει γεννηθεί το 1933, κάτι, που, όπως θα διαπιστώσετε στη συνέχεια ούτε ο ίδιος δηλώνει- για ν’ αγωνίζεται με μικρότερους και να τους κερδίζει; Ηταν, δηλαδή, τότε ένας άδικος άνθρωπος, αφού εξαπατούσε τους αντιπάλους του; Η απάντηση θα δοθεί στη συνέχεια.
Δύσκολα, αλλά διαβάζεται: Συμεωνίδης Συμεών 1935.
Το Μητρώο Αθλητών του ΣΕΓΑΣ.
Τα έτη πέρασαν, όμως, και ο μικρός Σίμος έγινε μεγάλος σε ηλικία. Αρχισε ν’ αγωνίζεται με τους βετεράνους. Αλλά για χρόνια πολύ δύσκολα διακρινόταν σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο διεθνώς. Ηταν ένας πολύ καλός αθλητής, αλλά όχι αυτό που λέμε «μεγάλος». Κάποτε, λοιπόν, διαπίστωσε ότι, ως γεννημένος το 1935, δύσκολα θα γινόταν και μεγάλος, σε αξία, αθλητής. Και εκεί γύρω στο 2003 αποφάσισε να μεγαλώσει. Ηλικιακά. Ν’ αρχίσει, δηλαδή, ν’ αγωνίζεται στην σωστή -βάσει του 1933 σαν έτους γέννησης- κατηγορία.
Θ’ αναρωτηθείτε, ίσως, γιατί δεν το έκανε νωρίτερα. Πιθανόν να μη γνώριζε τι είχε πράξει ο πατέρας του. Ισως να το πληροφορήθηκε το 2003 από κάποιον, πιθανόν υπεραιωνόβιο, συγγενή ή φίλο της οικογένειας. Και αποφάσισε ν’ αποκαταστήσει την τάξη.
Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα; Ε, όχι, φυσικά. Ο Σίμος, όπως αποδεικνύουν όλα τα στοιχεία, δεν ήταν άδικος ως νεαρός αθλητής. Είναι τέτοιος τώρα. Από πού προκύπτει αυτό; Ιδού:
Το 2012 συντάσσεται συμβόλαιο με αριθμό 1…5, «Πράξη αποδοχής κληρονομιάς», στο οποίο αναγράφεται ότι ο Συμεών Συμεωνίδης του Ιωάννη, κάτοικος Βύρωνα, Ραιδεστού 3, είναι γεννημένος το 1935 και είναι κάτοχος του υπ’ αριθμόν ΑΙ 5….1 δελτίου ταυτότητας, το οποίο εκδόθηκε στις 27/4/2010 στο Τ.Α. Παγκρατίου.
Προσέξατε τα έτη; Το 2012 εμφανίζεται σ’ επίσημο έγγραφο ως γεννηθείς το 1935. Και το δελτίο της ταυτότητας του έχει εκδοθεί το 2010. Δηλαδή, επτά χρόνια έπειτα από τότε που άρχισε ν’ αγωνίζεται στην Ελλάδα σαν γεννημένος το 1933.
Τι χρείαν έχομεν άλλων μαρτύρων; Εναργέστατα φαίνεται, τι έχει συμβεί. Ούτε καν θ’ αναλύσω (όπως είχα την πρόθεση) το ερώτημα, πώς και γιατί από το 2007 έως και το 2013 άλλαζε κάθε τόσο έτος γέννησης στις δηλώσεις του στους διεθνείς αγώνες. Ούτε γιατί το 2008 στο πρωτάθλημα Ευρώπης αγωνίσθηκε ως γεννημένος το 1935 και μετά δύο μήνες, στους Βαλκανικούς, εμφανίσθηκε δύο... χρόνια μεγαλύτερος. Ούτε, τέλος, γιατί, πάλι το 2008, στην Ελλάδα, στις 24/2 αγωνίζεται στην κατηγορία 70-74 ετών, στις 6/7 στην 75-79 και στις 16/11 στην 70-74. Αλλωστε, όλα αυτά τα στοιχεία τα έχω παρουσιάσει σε προηγούμενα άρθρα μου. Οποιος έχει αμφιβολίες, ας ανατρέξει σε αυτά.
Θα εκφράσω μόνο κάποιες απορίες. Στους διεθνείς αγώνες παρουσίαζε έγγραφα δηλωτικά της ηλικίας του; Αν ναι, όταν δηλωνόταν σαν γεννηθείς το 1933, τι εμφάνιζε; Πλαστά (ταυτότητα ή διαβατήριο) ή φωτοτυπία παραποιημένη;
Αυτό που αναμένουμε, πλέον, είναι να δούμε, τι θα πράξουν η δικαστική επιτροπή της ΟΕΒΑΣ, η διοίκηση της ομοσπονδίας και, ειδικά, ο πρόεδρός της, Συμεών Συμεωνίδης και ο ταμίας, Βασίλης Ανδρεάδης, ο οποίος έχει υποπέσει δις εις παρεμφερές παράπτωμα, δηλώνοντας το 1998 (Βαλκανικοί αγώνες) και το 2008 («Τρίτσεια») ως έτος γέννησης το 1953, αντί του 1954.
Κάποιοι περιμένουν να δουν παραιτήσεις. «Δεν βλέπω παραιτήσεις», έχουν σχολιάσει αρκετοί βετεράνοι στο διαδίκτυο. Για να υπάρξουν τέτοιες, όμως, πρέπει να υπάρχει φιλότιμο. Εδώ ο πρόεδρος ισχυρίσθηκε ότι είχε πατέρα αδιάφορο (ή προφήτη), που τον έγραψε στα μητρώα 8 χρόνια μετά τη γέννηση του. Και βγαίνουν διάφοροι κόρακες (συγγνώμη, κόλακες) και τον στηρίζουν. Ισως για να μη τους παρασύρει στην πτώση του...
Πρόβατα... βετεράνοι.
Οι διαφωνούντες με τον τρόπο λειτουργίας της αμαρτωλής διοίκησης της ΟΕΒΑΣ (και, πλέον, από τους χαρακτηρισμούς μου ουδέναν εξαιρώ, αφού όλοι ανέχονται αυτή την κατάσταση), μιλάμε και γράφουμε πεπαρρησιασμένως. Οι παράτυπες έως και παράνομες, οι μη συνάδουσες προς τους διεθνείς κανονισμούς, οι ύποπτες αποφάσεις του Δ.Σ., μας βρίσκουν αντίθετους. Και εκφράζουμε τις απόψεις μας περί αυτών με παρρησία, ευτόλμως. Αντιθέτως, όσοι «όμοιοι ομοίοις αεί πελάζουν», δεν τολμούν να έχουν το θάρρος της γνώμης τους. Απλώς... βελάζουν, σαν πρόβατα στο κοπάδι. Και γράφουν, ανωνύμως, ηλιθιότητες. Ηλιθιότητες, που χαρακτηρίζουν το πνευματικό τους επίπεδο. Πιθανόν δε, και την ηθική τους υπόσταση.
Οι... κόλακες του Συμεών Συμεωνίδη.
Επειδή δε, «κόρακας κοράκου δεν βγάζει μάτι», κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν τι στοιχεία τους έχουμε παρουσιάσει έως τώρα. Τα γραπτά στοιχεία, τις φωτογραφίες, τις φωτοτυπίες, τ’ αποτελέσματα των αγώνων από τα βιβλία των διοργανώσεων, τα δημοσιεύματα του περιοδικού του ΣΕΒΑΣ (το 1997 έγραφε για τον εαυτό του, ότι ήταν 62 ετών, απλή αφαίρεση κάντε), που ο ίδιος ο Συμεωνίδης εξέδιδε -και εκδίδει- όλα αυτά, λοιπόν, τα χαρακτηρίζουν, «σχόλια, απόψεις, αοριστολογίες, τρίχες» και άλλα ανάλογα. Στους ανύπαρκτους (ανύπαρκτοι, διότι δεν τολμούν να εμφανισθούν με τ’ όνομά τους και έχουν αναλάβει ανωνύμως την εργολαβία της υποστήριξης των παρανομούντων ή παρανομησάντων, Κύριος οίδε, τι «γραμμάτια εξοφλώντας») δεν πρόκειται ν’ απαντήσουμε, πλέον. Τους αξίζει η σιωπή.
Αξίζει, όμως, και η δημόσια διαπόμπευση ΟΛΩΝ των μελών της διοίκησης, δεδομένου ότι ΟΛΟΙ ανέχονται, δια πράξεων ή παραλείψεων, την άθλια αυτή κατάσταση. Εξίσου, όμως, θα έχουν ευθύνες και όσα σωματεία τούς στηρίξουν στις προσεχείς αρχαιρεσίες. Οπως έχουμε ξαναγράψει, όποιοι σύνδεσμοι βετεράνων ψηφίσουν τους συγκεκριμένους ανθρώπους στις εκλογές, θα είναι υπόλογοι σε όλους τους απλούς, αγνούς βετεράνους. Δεν ήξερα, δεν είδα, δεν διάβασα, δεν άκουσα, δεν υπάρχει πλέον. Τέρμα στην ανοχή.
Ιδού, λοιπόν, τα μέλη του ΔΣ:
Πρόεδρος: Συμεών Συμεωνίδης. Αντιπρόεδροι: Α': Διονύσης Χατζηδάκης, Β': Αννα Βερούλη, Γ΄: Λάμπρος Παπακώστας. Γενικός γραμματέας: Γιώργος Κωνσταντόπουλος. Ειδικοί γραμματείς: Α': Μιχάλης Κουτσουδάκης, Β': Παναγιώτης Αστεριάδης. Ταμίας: Βασίλης Ανδρεάδης. Εφορος: Μελάνα Συμεωνίδου. Εφοροι αγωνιστικού: Γιώργος Κάβουρας, Σπύρος Κοντοσώρος. Δημόσιες σχέσεις: Ηλίας Καφφές. Μέλη: Γιώργος Μαρσέλλος, Γιώργος Λιβέρης. Υπεύθυνος κανονισμού: Νίκος Λαγογιάννης. 

Σημειώσεις συντάκτη:
*Το αναφερόμενο διοικητικό συμβούλιο είναι το απελθόν. Βεβαίως, τα περισσότερα μέλη του παραμένουν. 

* Στη γενική συνέλευση της 30ης Ιανουαρίου, τα παραμύθι είχε μια ελαφρώς τροποποιημένη εκδοχή: Η μεταχρονολογημένη δήλωση της γέννησης έγινε για τα συσσίτια... μετά την Κατοχή.

*Ευχαριστώ τον δικηγόρο μου, τον φίλο μου ιδιωτικό ερευνητή και όσους με βοήθησαν σε αυτή την ενδελεχή έρευνα. Χωρίς αυτούς δεν θα είχα καταφέρει τόσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου