Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Σημαντικές αλλαγές στους διεθνείς κανονισμούς στίβου

 «Τα πάνω, κάτω» έρχονται με τις τροποποιήσεις, οι οποίες ισχύουν ήδη. Γιατί ο ΣΕΓΑΣ δεν ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους, φορείς και πρόσωπα;
 

Αλλαξαν οι διεθνείς κανονισμοί του στίβου. Αλλά ο ΣΕΓΑΣ υπνώττει ύπνον βαθύ. Οι τροποποιήσεις εφαρμόζονται ήδη σε αγώνες, η υπεύθυνη ομοσπονδία, όμως, δεν έχει ενημερώσει κριτές, προπονητές, αθλητές και οι διοργανώσεις του ΣΕΓΑΣ διεξάγονται με κανονισμούς, που δεν ισχύουν. Ως εκ τούτου, ρεκόρ, που τυχόν θα σημειωθούν, δεν θ’ αναγνωρισθούν.
Αποφασίσαμε να καλύψουμε το κενό, το οποίο αφήνει η αβελτηρία ή η προκλητική αδιαφορία του ΣΕΓΑΣ, και να σας ενημερώσουμε για κάποιες από τις αλλαγές, που έχουμε πληροφορηθεί. Πιθανόν να υπάρχουν κι άλλες, οι οποίες δεν έχουν υποπέσει στην αντίληψή μας. Ευτυχώς δε, που υπάρχουν η ΟΕΒΑΣ (Ομοσπονδία Ελλήνων Βετεράνων Αθλητών  Στίβου) και το σωματείο, ΣΕΒΑΣ, που ενημερώνονται και εφαρμόζουν τους νέους κανονισμούς στους αγώνες, τους οποίους διοργανώνουν.
Ιδού, λοιπόν, πώς διεξάγονται, ήδη, οι αγώνες στο άλμα επί κοντώ και στην σφαιροβολία:
Στο άλμα επί κοντώ καταργήθηκε ο πήχυς. Αντικαταστάθηκε από λάστιχο. Και τούτο, προφανώς, για να μη πονούν οι άλτες όταν, στις περιπτώσεις που ρίχνουν τον πήχυ, πέφτουν πάνω του. Με το λάστιχο δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Αν το ακουμπήσουν, η προσπάθεια θεωρείται άκυρη. Ηδη, το λάστιχο χρησιμοποιήθηκε μ’ επιτυχία στους αγώνες, «Τρίτσεια», που συνδιοργάνωσαν ο ΣΕΒΑΣ και η ΟΕΒΑΣ.
«Λάστιχο» γίνονται οι αγώνες της σφαιροβολίας. Οι ρίπτες θα μπορούν, μετά την πρώτη βολή, να χρησιμοποιούν όργανο κατά ένα κιλό ελαφρύτερο. Θα δικαιούνται, δηλαδή, ν’ αλλάζουν σφαίρα κατά το δοκούν, αλλά πάντα μ’ έγκριση του έφορου του αγωνίσματος. Στο τέλος θα προστίθενται οι καλύτερες επιδόσεις, του κάθε αθλητή, που έχουν σημειωθεί με κάθε σφαίρα, και θα βγαίνει ο μέσος όρος. Αν κάποιος χρησιμοποιήσει μόνο το βαρύτερο όργανο, θα έχει μπόνους 10%. Ετσι, οι κριτές θα έχουν μαζί τους φορητούς υπολογιστές (κομπιουτεράκια), για να κάνουν χωρίς λάθη τις αριθμητικές πράξεις...
Συνέβη στους αγώνες εις μνήμη του πρωταθλητή και πολιτικού, Αντώνη Τρίτση, «Τρίτσεια», στην κατηγορία 75-79 ετών, στην οποία οι σφαιροβόλοι αγωνίζονται με όργανο βάρους 4κ.
Πραγματοποιείται η 1η προσπάθεια. Ρίχνει ο Τουρκομανώλης 9,50μ. Ακολουθεί ο Μπουφίδης με βολή περί τα 8,50μ. Στην επόμενη ο Τουρκομανώλης ρίχνει 9,25μ. και ο Μπουφίδης… 9,70μ. Απορεί ο Τουρκομανώλης. Και στην τρίτη προσπάθεια παίρνει την σφαίρα, με την οποία ο Μπουφίδης έρριξε τα 9,70μ. Στα… 10,80-10,85μ., περίπου, η βολή του Τουρκομανώλη. «Πολύ καλή βολή», του λέει ο έφορος. «Τι καλή», απαντάει ο Τουρκομανώλης. «Δεν ντρεπόμαστε; Με 3κ. την έρριξα. Οπως και ο Μπουφίδης πριν».
«Ε, συνεχίστε με αυτήν», λέει ο έφορος. «Μα είμαστε σοβαροί. Αγώνες κάνουμε, όχι πανηγύρια», αντιδρά ο Τουρκομανώλης.

Τρίζουν τα κόκκαλα του Τρίτση με όσα έγιναν στα «Τρίτσεια».
Κι όμως, φίλε Σπύρε. Εκανες λάθος. Σε πανηγύρι πήγες. Και πανηγύρι κακό.
Είχαμε προαναγγείλει, ότι θ’ αποκαλύψουμε, γιατί ΔΕΝ πρέπει ν' αναγνωρισθεί το πανελλήνιο ρεκόρ βετεράνων στο άλμα επί κοντώ, που σημείωσε στα «Παναθήναια», ο Νίκος Δέδες στην κατηγορία 75-79 ετών με 2,55μ., και να παραμείνει κάτοχος ο πρόεδρος -ένας είναι ο πρόεδρος, έστω κι αν έχει δηλώσει στους Ευρωπαίους πως παραιτήθηκε- με 2,40μ.
Προσέξτε, τι αναφέρεται στην φωτογραφία - ανακοίνωση της ΟΕΒΑΣ, που δημοσιεύουμε: Για ν’ αναγνωρισθεί ένα ρεκόρ, πρέπει οι αγώνες να έχουν διεξαχθεί σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς. Αυτοί, λοιπόν, προβλέπουν, ύπαρξη ντόπινγκ για την αναγνώριση. Εγινε τέτοιος έλεγχος στα «Παναθήναια»; Όχι, βεβαίως. Αρα, όπερ έδει δείξαι… Συνεπώς, ορθώς η ΟΕΒΑΣ δεν έχει αλλάξει στον πίνακα των ρεκόρ, την επίδοση του (πρώην;) προέδρου και αγνοεί αυτήν του Δέδε, ο οποίος, με απατηλό, ίσως και δόλιο, τρόπο, προσπάθησε να καταγραφεί ως ρέκορντμαν…
Προσπάθησε [χωρίς ν’ αντιλαμβανόμαστε την αιτία, μολονότι κάτι φανταζόμαστε, αφού μας… φωτ(ακ)-ίζει ο Θεός] ο αξιόλογος βετεράνος αθλητής, Γιώργος Δεμένεγας να δικαιολογήσει την χρήση του λάστιχου στα «Τρίτσεια». Εγραψε σχετικά στο φέισ-μπουκ:
«Στα Τρίτσεια 2016 το άλμα επί κοντώ δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί γιατί τα στρώματα ήταν στο κλειστό προπονητήριο και ο ένας στυλοβάτης ήταν ελαττωματικός.
Ύστερα από αρκετή συζήτηση με τους αθλητές Καρατάσο, Δέδε και Ξιάρχο αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί προπονητική ημερίδα κατά την οποία δεν δόθηκαν φυσικά μετάλλια και αναμνηστικά διπλώματα στους αγωνιζόμενους. Στο πρόγραμμα των Αγώνων δεν υπήρχε καν το αγώνισμα.!!!!!!!!!!!!!!».
 

Ε, λοιπόν, φίλε Γιώργο, αφού δεν συμπεριλαμβανόταν στο πρόγραμμα, δεν έπρεπε να γίνει. Κι αν, εν πάση περιπτώσει, το ενέτασσαν την τελευταία στιγμή, έπρεπε να διεξαχθεί με κανονικές συνθήκες. Αν τέτοιες δεν υπήρχαν, δεν έπρεπε να πραγματοποιηθεί. Αυτά περί διεθνών κανονισμών, κύριοι της ΟΕΒΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου