Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Στο Αρκάδι και στο Ρέθυμνο θα κτυπήσει η καρδιά της Κρήτης και της Ελλάδος

Κρήτη μου, το Αρκάδι σου θα λάμπει στους αιώνες 
και θα μαθαίνει τους λαούς, πώς γίνονται οι αγώνες


Οι άνθρωποι που φεύγουν από τη ζωή, πεθαίνουν όταν τους ξεχνούν. Οσο παραμένουν στη μνήμη μας, είναι αθάνατοι. Οπως, ακριβώς, οι ήρωες της Ιεράς Μονής Αρκαδίου. Οι Ρεθεμνιώτες, όλοι οι Κρητικοί, αλλά και πολλοί άλλοι σε όλη την Ελλάδα, κρατούν άσβεστη στη μνήμη τους την θυσία τους στις 8 Νοεμβρίου του 1866 (σύμφωνα με άλλους, λιγότερους, στις 9 του μηνός), όταν ο καπετάν Κωσταντής Γιαμπουδάκης, κατά την κρατούσα θεωρία (ή, κατά την άποψη αρκετών ιστορικών, ο Εμμανουήλ Αναγνώστου  Σκουλάς), ανατίναξε την Μονή, ώστε οι έγκλειστοι να μη πέσουν στα χέρια των Τούρκων. Σκοτώθηκαν περί τους 800-850 Ελληνες, ενώ περίπου 1.500 (σύμφωνα με άλλους υπολογισμούς, 3.000) ήταν οι νεκροί και τραυματίες Τούρκοι. 
«Τ’ Αρκάδι, ξέρετε, παιδιά, τι είναι το Αρκάδι; Είναι της Κρήτης η ζωή, το Αγιο φυλακτό της. Είναι η Ελλάς ολόκληρη, μαζί με τ’ όνειρό της».
Και με αυτόν τον τρόπο υμνούν οι Κρητικοί την θυσία. Αυτή την σπάνιας γενναιότητας και αυταπάρνησης πράξη, οι Ρεθεμνιώτες, η Κρήτη, ολόκληρη η Ελλάς, τιμούν κάθε χρόνο. Από το 1930 καθιερώθηκε και η διεξαγωγή ετήσιων αγώνων με την επωνυμία «Αρκάδια». Διοργανωτής ήταν ο ιστορικός Ατρόμητος Ρεθύμνου, που τέλεσε τους αγώνες με την έγκριση της Ε.Γ.Α.Σ., στο Εθνικό Στάδιο Ρεθύμνου. Εφέτος, στις 4 και 5 Νοεμβρίου, θα διεξαχθούν τα 77α «Αρκάδια», και ο υποφαινόμενος φιλοδοξεί να μετάσχει στον ιστορικό θεσμό για… 37η φορά.
Η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, ο Δήμος της πόλης, η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κρήτης, η Ομάδα Φυσικής Αγωγής Π.Ε. Ρεθύμνης, η Ενωση Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Ρεθύμνης και οι σύλλογοι, Ο.Κ.Α. Αρκάδι, Ο.Κ.Α. Πρέβελη, Σύλλογος Δρομέων Υγείας Ρεθύμνης και PSILORITIS RACE είναι οι συνδιοργανωτές των αγώνων και των εκδηλώσεων.
Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων, όπως το ανακοίνωσαν οι διοργανωτές, είναι:
ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
9:30: Αγώνας ταχύτητας με πατίνια, από τον σύλλογο, Ο.Κ.Α. Πρέβελη (σε δημόσιο δρόμο).
12:00:  Ημιμαραθώνιος με πατίνια από τον Ο.Κ.Α Πρέβελη (σε δημόσιο δρόμο).
18:15: Τεχνική ενημέρωση και παραλαβή υλικού (για Αρκαδιοδρόμους, αθλητές που θα τρέξουν τα 6 χλμ. και  όσων λάβουν μέρος στο δυναμικό βάδισμα). Θ’ ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με κρητικούς χορούς και πάστα- πάρτυ.
Ολες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο «Σπίτι του Πολιτισμού», στην πλατεία Μικρασιατών, στο Ρέθυμνο.
ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Ο Βασίλης Μαγγανάς στον περσινό αγώνα.
8:15: Εκκίνηση για τους αθλητές του δυναμικού βαδίσματος επί της Αρκάδιας διαδρομής, από την Μονή Αρκαδίου.
9:30: Αρχιερατικό τρισάγιο από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Ευγένιο, στην πυριτιδαποθήκη της Μονής.
9:40: Τελετή αφής της φλόγας
11:10: Εκκίνηση Αρκάδιου δρόμου ανδρών – γυναικών, από την Ι. Μ. Αρκαδίου.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
11:30: Τελετή έναρξης  77ων Αρκάδιων αγώνων.
11:40: Αφιξη φλόγας από την Ι.Μ. Αρκαδίου από εθελοντές.       
11:45: Μουσικό πρόγραμμα με την Φιλαρμονική Ρεθύμνου.
12:00: Επίδειξη πατινιών από τον Ο.Κ.Α. Πρέβελη.
12:05: Αγώνες δρόμου 1.000μ. μαθητών και μαθητριών Δημοτικών Σχολείων και για αθλητές με αναπηρίες (ΑΜΕΑ).   
12:10: Κρητικό βόλι
           α) Ανδρών  έως 49 ετών (όργανο 7,26κ.)  και από 50 και πάνω (5 κιλά). 
          β) Μαθητών δημοτικών Σχολείων
12:15: Σφαιροβολία ΑΜΕΑ.
12:25: Τερματισμός Αρκαδίου δρόμου. 
12:30: Απονομές.
12:55: Εκκίνηση δρόμου 6.000 μ. ανδρών - γυναικών από τη γέφυρα Πλατανιά (διασταύρωση για Αρκάδι). 
12:55: Κρητικοί παραδοσιακοί χοροί από συλλόγους της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης. 
13:20: Τερματισμός 6.000 μ.          
13:30: Τερματισμός συμμετεχόντων στο δυναμικό βάδισμα.
ΕΠΑΘΛΑ 
Α) Στον Αρκάδιο δρόμο θ’ απονεμηθούν:
- Επαθλα στους τρεις πρώτους νικητές – νικήτριες, δίπλωμα και μετάλλιο.
- Επαθλα και μετάλλια στους τρεις πρώτους Ρεθεμνιώτες – Ρεθεμνιώτισσες.
Στους Ρεθεμνιώτες – Ρεθεμνιώτισσες, που κατατάσσονται στην πρώτη τριάδα του Αρκάδιου δρόμου, απονέμεται μόνο ένα έπαθλο.
- Αναμνηστικό μετάλλιο και δίπλωμα συμμετοχής σε όσους αθλητές  - αθλήτριες τερματίσουν.
Ρεθεμνιώτες και Ρεθεμνιώτισσες θεωρούνται οι αθλητές και αθλήτριες των Ρεθεμνιώτικων σωματείων στίβου και οι ανεξάρτητοι αθλητές - αθλήτριες, που έχουν καταγωγή και διαμένουν στην Π.Ε. Ρεθύμνης.
Ο Γιάννης Βασιλόπουλος το 2015.
Β) Στο Κρητικό Βόλι:
-Ανδρών: Επαθλα στους τρεις πρώτους νικητές και στον πρώτο Ρεθεμνιώτη, έως 49 ετών και 50+ ετών.
- Μαθητών Δημοτικών Σχολείων: Θ’απονεμηθεί έπαθλο στον πρώτο νικητή, δίπλωμα και μετάλλιο στους τρεις πρώτους.
Γ) Στο δυναμικό βάδισμα θ’ απονεμηθούν αναμνηστικό δίπλωμα και μετάλλιο σε όσους τερματίσουν.
Και ο Μανώλης Σφακιανάκης του 2014.
Δ) Στο δρόμο των 6.000 μ. ανδρών - γυναικών θ’ απονεμηθεί έπαθλο στον πρώτο νικητή - νικήτρια, μετάλλιο και δίπλωμα συμμετοχής στους τρεις πρώτους και αναμνηστικό δίπλωμα και μετάλλιο σε όσους τερματίσουν.
Ε) Στο δρόμο των 1.000 μ. μαθητών Δημοτικών Σχολείων θ’ απονεμηθεί έπαθλο στον πρώτο  στην πρώτη, μετάλλιο και δίπλωμα συμμετοχής στους τρεις πρώτους-ες και αναμνηστικό δίπλωμα και μετάλλιο σε όσους τερματίσουν
ΣΤ) Στο δρόμο 1.000μ για ΑΜΕΑ θ’ απονεμηθούν αναμνηστικό δίπλωμα και μετάλλιο σε όσους τερματίσουν. 
Ζ) Σφαιροβολία ΑΜΕΑ: Θ’ απονεμηθούν αναμνηστικό δίπλωμα και μετάλλιο σε όσους συμμετάσχουν.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ:
Πέντε (5) ευρώ για όσους μετάσχουν  στον Αρκάδιο δρόμο, στα 6 χλμ. και στο δυναμικό βάδισμα                                          
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Οι αγώνες θα διεξαχθούν σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΣΕΓΑΣ.
Οι αθλητές - αθλήτριες πρέπει να έχουν εξεταστεί πριν από τους αγώνες από ιατρό με πρωτοβουλία και ευθύνη του σωματείου τους και των ιδίων για να διαπιστωθεί ότι είναι υγιείς και μπορούν να συμμετάσχουν στους αγώνες χωρίς κίνδυνο για την υγεία τους. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, που δημιουργηθεί και προκύψει στους συμμετέχοντες και έχει σχέση με την έλλειψη προληπτικής ιατρικής εξέτασής τους (που είναι αποκλειστική ευθύνη τους), οι διοργανωτές δεν έχουν ευθύνη. Οι αθλητές – αθλήτριες του Αρκαδίου δρόμου, του δυναμικού βαδίσματος και του δρόμου των 6.000μ. θα υπογράψουν πριν από τον αγώνα σχετική υπεύθυνη δήλωση.
Στον Αρκάδιο δρόμο και στο δυναμικό βάδισμα η συμμετοχή είναι ελεύθερη για όσους έχουν γεννηθεί έως και το 1999. Στον δρόμο 6.000μ. για άνδρες και γυναίκες, που έχουν γεννηθεί μέχρι το 2002.
Στο Κρητικό βόλι, οι αθλητές γεννημένοι μέχρι και το 1967 θ’ αγωνιστούν με σφαίρα πέντε (5) κιλών και οι γεννηθέντες από το 1968 και μετά με σφαίρα 7,26κ. κιλών.
Στο Κρητικό βόλι παμπαίδων θ’ αγωνισθούν μόνο μαθητές Δημοτικού γεννημένοι τα έτη 2005, 2006, 2007, με σφαίρα τριών κιλών κάνοντας από τρεις προσπάθειες.
Η ώρα λήξης του Αρκάδιου δρόμου, του δυναμικού βαδίσματος και του δρόμου των 6.000 μ. ανδρών - γυναικών είναι οι 14.00. Μετά δεν θα υπάρχει κατάταξη και ιατρική κάλυψη και όσοι αθλητές συνεχίζουν να τρέχουν, θ’ αγωνίζονται πλέον με αποκλειστικά δική τους ευθύνη.
Οι... βολίστες του 2016 (από αριστερά): Παττακός, Βασιλόπουλος, Κωνσταντόπουλος, Φρουδάκης, Μαγγανάς, Δέδες, Κανίδης, Σφακιανάκης, Καλαϊτζάκης, Γεωργουλάκης. Ο Σπανδάγος έτρεχε στα 6.000μ.
Πολύ σημαντικό είναι για εμάς τους μεγάλης, αθλητικής, ηλικίας διαχρονικούς αθλητές, το γεγονός ότι οι διοργανωτές αποδέχθηκαν το αίτημα – παράκλησή μας, να χωριστούν οι ρίπτες στο Κρητικό βόλι σε δύο κατηγορίες και οι άνω των 49 ετών να ρίξουν με όργανο 5κ. και όχι με 7,26κ. Δεδομένου δε, ότι συνήθως, περίπου οι μισοί είμαστε άνω των 50, αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ δύσκολο να συναγωνισθούμε νέους 25, 30 και 35 χρόνων.
Δύο από τους κορυφαίους Ελληνες σφαιροβόλους όλων των εποχών αναμένεται ν’ αγωνισθούν στο Βόλι. Ο 63χρονος, Βασίλης Μαγγανάς, πρωταθλητής Ελλάδος στην σφαιροβολία το 1984 (και στην σφυροβολία το 1978 και το 1981) και με ατομικό ρεκόρ 17,78μ. από το 1989, και ο 42ετής, Γιάννης Βασιλόπουλος, με ρεκόρ 18,75μ. από το 2006 και με πανελλήνια μετάλλια. Επίσης, ευελπιστούμε ότι θα δούμε ξανά τον πανύψηλο, και πολύ εκρηκτικό, παλαιό πρωταθλητή των 400μ., Μανώλη Σφακιανάκη, που έχει ατομικό ρεκόρ 46’’83 από το 2005 και αγωνίζεται φορώντας την παραδοσιακή κρητική φορεσιά. Ο Μαγγανάς είναι  ο πολυνίκης του θεσμού, ο Βασιλόπουλος, νικητής τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ ο Σφακιανάκης εδώ και χρόνια πάντα βρίσκεται στο βάθρο.
Εφέτος, ως φαίνεται, θ’ απουσιάσει ο 56χρονος, Μιχάλης Φρουδάκης, ο οποίος έχει συλλέξει πολλά μετάλλια, αλλά βρίσκεται στην Αγγλία για να εργασθεί.
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι το 2016, πλην του Καλαϊτζάκη, όλοι οι αγωνισθέντες αθλητές (11 με τον Καλαϊτζάκη) ήταν άνω των 35 ετών, ανήκουν, δηλαδή, στην κατηγορία των βετεράνων! Και οι τέσσερις ουδεμία σχέση έχουν με την Κρήτη. Αυτά πρέπει να προβληματίσουν πολλούς στην Μεγαλόνησο.
Επισημαίνουμε τέλος, ότι οι διοργανωτές εξασφάλισαν ειδικές τιμές σε ξενοδοχεία του Ρεθύμνου.

Και στο Ηράκλειο, το Πανελλήνιο Γκαλά διαχρονικών 
Μια ημέρα νωρίτερα από τους κύριους αγώνες των «Αρκαδίων», δηλαδή στις 4 Νοεμβρίου, στο Ηράκλειο θα διεξαχθεί το 9ο Πανελλήνιο Γκαλά βετεράνων (διαχρονικών) αθλητών στίβου, με συμμετοχή και κάποιων από αυτούς που θ’ αγωνισθούν την επομένη και στο Ρέθυμνο. Το πρόγραμμα είναι:
ΣΤΑΔΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ:
10.00: Σφυροβολία Α-Γ.
10.30: Σφαιροβολία Α-Γ.
11.20: Ακοντισμός Α.
11.50: Δισκοβολία Α-Γ.
12.50: Ελληνική δισκοβολία Α-Γ.
13.40: Κρητικό βόλι
ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΣΤΑΔΙΟ
13.20: 80μ. μ’ εμπόδια Γ
1.30: 3.000μ. βάδην Α-Γ.
14.00: 5.000μ. Α-Γ.
14.45: 100μ. Α-Γ. 
15.15: 1.500μ. Α-Γ / Μήκος Α-Γ
15.30: 400μ. Α-Γ / Τριπλούν Α-Γ
16.00: 10.000μ. Α-Γ
17.00: 4Χ100 Α-Γ
17.20: 4Χ400 Α-Γ
Οι απονομές για τις ρίψεις θα πραγματοποιηθούν στο «Παγκρήτιο», από τις 3 έως τις 4μ.μ.
Διοργανωτής είναι η Παγκρήτια Ενωση Διαχρονικών Αθλητών Στίβου (ΠΕΔΑΣ) «Μίνως», σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Ηρακλείου (ΔΟΠΑΦΜΑΗ), τον ΣΕΓΑΣ και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαχρονικών Αθλητών Στίβου (ΠΑΣΥΔΑΣ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου