Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018

Ακάθεκτος ο απίθανος Βασίλης Μαγγανάς, 3η και η Γιαννούλα Πανάβογλου

Τρία χάλκινα μετάλλια, βαλκανικά και πανελλήνια ρεκόρ στις πρώτες ημέρες του παγκόσμιου πρωταθλήματος διαχρονικών αθλητών στον στίβο

Ο Μαγγανάς χαίρεται με την καρδιά του για τη νίκη του του φίλου του, Γκότφροντ Γκάσενμπαουερ. Και το δείχνει. Την απονομή έκανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, Κουρτ Κάσκε (δεξιά).
Η απονομή των μεταλλίων στην σφαιροβολία.
Το να γράψουμε ότι ο Βασίλης Μαγγανάς είναι ξανά ο πρωταγωνιστής, από ελληνικής πλευράς, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου των μάστερς (διαχρονικοί αθλητές ή βετεράνοι), το οποίο διεξάγεται στην Μάλαγα (Ισπανία), βεβαίως και δεν αποτελεί είδηση. Με τα μετάλλια που κατέκτησε στην σφυροβολία και στην σφαιροβολία της κατηγορίας 60-64 ετών, έφθασε τα… 77 σε παγκόσμιο ή ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοικτού στίβου!
Ισως είδηση δεν είναι καν το γεγονός ότι και τα δύο χάλκινα μετάλλια, τα εξασφάλισε στην τελευταία (6η, να μη ξεχνιόμαστε, κύριοι και κυρίες της ΟΕΒΑΣ, που μας λέγατε ότι στους διεθνείς αγώνες έχουν καταργηθεί οι έξι προσπάθειες, λες και ζούμε στην εποχή, που η πληροφόρηση γινόταν με… ταχυδρομικά περιστέρια), προσπάθεια. Αλλωστε, ήταν η πολλοστή φορά, που κατόρθωσε κάτι ανάλογο. Είναι ο απόλυτος μαχητής. Σ' ένα αθλητικό λεξικό, δίπλα στην λέξη «μαχητής», θα είχαν φωτογραφία του.
Άλλο είναι το θέμα. Είναι το μήνυμα, που στέλνει στην νυν πολιτική ηγεσία του ελληνικού αθλητισμού, η οποία, δια στόματος του ΓΓΑ, Ιούλιου Συναδινού -καθηγητή φυσικής αγωγής και προπονητή... στίβου, σημειωτέον- χαρακτηρίζει τους διαχρονικούς αθλητές... μη αθλητές! Και τον αθλητισμό των μάστερς (έτσι αποκαλούνται διεθνώς) μη αγωνιστικό, αλλά… μαζικό. Σαν αυτό, δηλαδή, που κάνουν εκείνοι που τρέχουν στον Μαραθώνιο (τον οποίον διοργανώνει ο ΣΕΓΑΣ) με περικεφαλαίες και φουστανέλες. Ναι, ο ΣΕΓΑΣ, που αρνείται να περιλάβει τους διαχρονικούς υπό την σκέπη του, μολονότι ο ελληνικός νόμος περί αθλητισμού τον υποχρεώνει…
Ο... μη αθλητής, λοιπόν, Μαγγανάς έδωσε δύο συγκλονιστικούς αγώνες, με ξένους… μη αθλητές (των οποίων, πάντως, η εθνική ομοσπονδία στίβου αναγνωρίζει τον αθλητισμό των μάστερς και τους έχει ενταγμένους στη δύναμή της) για ν’ ανεβεί στο βάθρο των νικητών και να υψωθεί ξανά η ελληνική σημαία στον ιστό. Αν αυτό δεν είναι Αθλητισμός, τι είναι; Πρέπει να βρούμε άλλον όρο. Ισως μας πει ο ΓΓΑ
Ο αγώνας της σφυροβολίας (όργανο 5κ.), στον οποίον πήραν μέρος 27 ρίπτες, είχε τεράστιες ανατροπές στην τελευταία προσπάθεια. Ο Βασίλης ήταν 4ος έως και την 5η βολή με 50,35μ. Στην 6η ρίχνει 51,66μ. και ανεβαίνει στην 2η θέση. Τον ξεπερνάει ο Βέλγος, Ντεσποντέν με 52,10μ. Ακολουθεί ο Αργεντινός, Ντε Σουάνι. Ρίχνει 51,63μ. Ανακούφιση. Νίκησε ο Αυστριακός καλός φίλος του Μαγγανά, Γκόντφριντ Γκάσενμπαουερ με 55,00μ.
Περιχαρής η Γιαννούλα Πανάβογλου στην 3η θέση του κόσμου.
Στην σφαιροβολία (26 αθλητές) τα πράγματα ήταν πιο ξεκάθαρα. Ο Μαγγανάς μπορούσε να διεκδικήσει μόνο την 3η θέση. Ο Φινλανδός, Βέστερλουντ, που νίκησε με 15,66μ., και ο Αμερικανός, Χόλντεν, ο οποίος κατετάγη 2ος με 14,97μ., ήταν μακριά. Συνεπώς η «μάχη» έγινε με τον Ιταλό, Μενεγκίν. Ο Μαγγανάς ήταν 3ος μετά την 4η προσπάθεια με 13,73, ενώ ο Ιταλός είχε ρίξει 13,69μ. Αλλά στην 5η ανεβαίνει στα 13,79. Με υπερπροσπάθεια ο Μαγγανάς στην 6η βολή φθάνει τα 14,11μ. και απογοητεύει τον Μενεγκίν. Νίκησαν ξανά η εμπειρία, η θέληση για επιτυχία και η πίστη στις δυνάμεις σου.
«Στην τελευταία προσπάθεια είναι σα να έχεις ένα βράχο πάνω από το κεφάλι και να σε πιέζει. Πρέπει να τα κάνεις όλα σωστά. Στην σφυροβολία δεν ήμουν καλά. Εδωσα τα πάντα. Δοκίμασα και με τρεις και τέσσερις στροφές. Σε τέτοιους αγώνες μετράει το μετάλλιο. Στην σφαιροβολία, όμως, ξεπέρασα τον εαυτό μου. Στην προπόνηση είχε ρίξει 13,95μ. Στον αγώνα έκανα πότε περπατητό παλμό, πότε Ο’ Μπράιαν, με τον οποίον μπόρεσα να ρίξω τα 14,11μ. Είμαι πολύ ευχαριστημένος με όσα έχω κάνει έως τώρα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχω κλείσει τα 64 και οι βασικοί αντίπαλοί μου είναι 60-61 ετών. Στις 11 του μηνός έχω το βαρύ όργανο και στις 13 το πένταθλο ρίψεων. Ελπίζω να πετύχω κάτι καλό κι εκεί», μας είπε ο Μαγγανάς.
Και τρίτο μετάλλιο, χάλκινο κι αυτό, ήλθε για την Ελλάδα από τις ρίψεις. Το κατέκτησε η παλαιά πρωταθλήτρια Ελλάδος στις γυναίκες, Γιαννούλα Πανάβογλου (40-44 ετών) στην σφυροβολία (όργανο 4κ.), που έριξε 42,33μ. Ηταν δύσκολο να βρεθεί ψηλότερα. Η νικήτρια, η Αυστραλέζα, Γκλας σημείωσε επίδοση 46,76μ. και η 2η, η Μεξικανή, Γκουσμάν, 46,14μ. Αγωνίσθηκαν 12 αθλήτριες.
Τι έκαναν (ή… δεν έκαναν) οι άλλοι Ελληνες, που είχαν δηλωθεί (σε παρένθεση η κατηγορία ηλικίας τους, π.χ. 50 σημαίνει κατηγορία 50-54 ετών):
Ο Νίκος Αρβανίτης και με το 2676 ο Γερμανός, Τόμας Στέβενς.
Το Βαλκανικό ρεκόρ κατέρριψε η, επίσης παλαιά πρωταθλήτρια Ελλάδος στις γυναίκες, Πόπη Γαβαλάκη (50) στα 5.000μ. βάδην, με 28’05’’75. Με την επίδοση αυτή τερμάτισε 5η, στις 22. Ηταν πολύ δύσκολο να κατακτήσει μετάλλιο, καθότι η 3η τερμάτισε σε 27’01’’46.
Εξαιρετική εμφάνιση, που συνοδεύτηκε από την 6η θέση,
Η Γαβαλάκη σε παλαιότερο αγώνα.
πραγματοποίησε στο δέκαθλο ο Νίκος Αρβανίτης. Συγκέντρωσε 6.433 βαθμούς, επίδοση που ξεπερνάει το
 Βαλκανικό ρεκόρ, το οποίο κατείχε ο ίδιος με 6.423 β. από το διήμερο 26, 27 Αυγούστου του 2017. Το ρεκόρ θ’ αναγνωρισθεί, μολονότι στο άλμα εις μήκος έπνεε άνεμος πέραν του επιτρεπτού, γι αναγνώριση ρεκόρ σ επιμέρους αγώνισμα, ορίου. Σύμφωνα, όμως, με τους νέους κανονισμούς για το δέκαθλο, στα τρία αγωνίσματα, στα οποία ισχύει η μέτρηση του ανέμου (100μ., μήκος, 110μ. μ εμπόδια), ο μέσος όρος του ευνοϊκού ανέμου πρέπει να είναι κάτω από 2μ. / δευτερόλεπτο. Κάτι που συνέβη στη Μάλαγα. Οι επιμέρους επιδόσεις του Νίκου ήταν: 13’’33 στα 100μ. (-3,7μ. ο άνεμος), 5,84μ. μήκος (+4,8μ. ο άνεμος), 11,45μ. σφαίρα, 1,68μ. ύψος, 64’’41 στα 400μ., 16’’27 στα 100μ. μ’ εμπόδια (-3,8μ. ο άνεμος), 38,95μ. δίσκος, 3.15μ. επί κοντώ, 42,80μ. ακόντιο, 6’44’’51 στα 1.500μ. Ο νικητής, Γερμανός, Τόμας Στέβενς σημείωσε ρεκόρ κόσμου με 8.068 βαθμούς. Στα νιάτα του υπήρξε απλώς αξιόλογος δεκαθλητής με 7.615 β. ατομικό ρεκόρ (1991). Εχει σημειώσει, όμως, μία από τις καλύτερες επιδόσεις, που έχει πετύχει δεκαθλητής στα 1.500μ. μέσα στο δέκαθλο: 4’06’’65, το 1988, σε αγώνες στην ιταλική πόλη, Μπρέσα.    
Ο Οδυσσέας Άγρος σε παλαιό αγώνα.
Συνέτριψε το πανελλήνιο ρεκόρ στα 2.000μ. στιπλ των 60-64 ετών ο Οδυσσέας Άγρος, που κατετάγη 10ος, στους 22, με 8’02’’48. Ηταν μια πολύ καλή εμφάνιση. Το παλαιό ρεκόρ κατείχε ο Γιάννης Βλάχος με 8'26''41 από τους Βαλκανικούς του 2016.
Ατύχησε ο Μάριος Χριστοφορίδης (50) στα 100μ. Στον προκριματικό πέτυχε την 2η επίδοση, στους… 87(!), που αγωνίσθηκαν (προφανώς κάνουν… μαζικό αθλητισμό τέτοιου είδους σε πολλές χώρες), με 12’’12. Δυστυχώς, τραυματίσθηκε στον ημιτελικό και τερμάτισε περπατώντας, απλώς για να καταταγεί 24ος, με 1’02’’01.
400μ. μ’ εμπόδια: Δημήτρης Λουράκης (45): 21ος, στους 26, με 1'09''24.
Δισκοβολία: Θεόδωρος Γεωργιάδης (65) 28ος, στους 37, με 29,60 (όργανο 1κ.).
Σφυροβολία: Θανάσης Καλαντζής (60) 23ος, στους 27, με 30,34μ. Νίκος Μαρούδας (55): Τραυματίσθηκε στην προθέρμανση.
5.000μ. βάδην: Ο Χάρης Παπαθωμάς (65) ακυρώθηκε.
100μ., 200μ.: Βασίλης Κανελλόπουλος (40): Δεν αγωνίσθηκε.
100μ.: Παναγιώτης Ναζίρης (50): Δεν εμφανίσθηκε στον αγώνα.
200μ., 300μ. εμπόδια: Αντώνης Μόρφης (65): Δεν έτρεξε λόγω τραυματισμού στην γάμπα λίγες ημέρες προ των αγώνων.
Δέκαθλο: Παύλος Μπασδέκης (60): Δεν αγωνίσθηκε.

Στην ΙΑΑΦ η ελληνική υπόθεση
Ο ελληνικός νόμος είναι σαφής: Μία ομοσπονδία ανά άθλημα στην χώρα. Για τον στίβο υπάρχει ο ΣΕΓΑΣ. Η διοίκησή του αρνείται ν’ αναλάβει τους διαχρονικούς αθλητές. Το υφυπουργείο Αθλητισμού και η ΓΓΑ δεν τον υποχρεώνουν να το πράξει. Περιέργως. Αντιθέτως (εξίσου περιέργως) στηρίζουν την, βάσει του νόμου 2725/1999, ανύπαρκτη ΟΕΒΑΣ, η οποία, όμως, έχει τιμωρηθεί και αποκλεισθεί διεθνώς έως και τον Ιούλιο του 2020. Οι ξένοι φορείς των μάστερς (WMA, ΕΜΑ) έχουν αναθέσει την εκπροσώπηση της Ελλάδος στον ΠΑΣΥΔΑΣ, που δεν είναι ομοσπονδία, αλλά σωματείο. Ολα αυτά τα περίεργα εξετάσθηκαν στη Μάλαγα, στο συνέδριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μάστερς (WMA), στο οποίο παρέστη και εκπρόσωπος της ΙΑΑΦ. Απόφαση δεν ελήφθη. Οι ξένοι παράγοντες εξέφρασαν ΞΑΝΑ την επιθυμία τους ν’ αναλάβει ο ΣΕΓΑΣ. Το θέμα παραπέμφθηκε για το συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου (ΙΑΑΦ), που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο. Εκεί θα πιεσθεί ο εκπρόσωπος του ΣΕΓΑΣ (πιθανότατα ο γενικός γραμματέας, Βασίλης Σεβαστής) να εφαρμόσει τον ελληνικό νόμο.
Το λογότυπο τού... μη πρωταθλήματος της Μάλαγα.
Πρέπει να επισημάνουμε εδώ διάφορα:
*Η ΙΑΑΦ έχει Επιτροπή Μάστερς.
*Η ΙΑΑΦ αναγνωρίζει παγκόσμια ρεκόρ Μάστερς.
*Την ΟΕΒΑΣ εκπροσώπησε στη Μάλαγα ο νυν ταμίας της, Βασίλης Ανδρεάδης, που έχει συλληφθεί να δηλώνει ψευδή ηλικία δις -σε Βαλκανικούς και Πανελλήνιους αγώνες. Αξιοπιστία…
*Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΔΑΣ, Οδυσσέας Άγρος πήγε οργανωμένος μ’ έγγραφα, νόμους, αποφάσεις, απειλητικές ανακοινώσεις της ΟΕΒΑΣ κ.α. κι έδωσε σαφείς απαντήσεις σε όλα.
*Παρέστη και μίλησε ο Μαγγανάς. Μεταξύ άλλων είπε ότι δεν είναι με τον ΠΑΣΥΔΑΣ ούτε με την ΟΕΒΑΣ, αλλά με την αλήθεια. «Και η αλήθεια είναι ότι με την ΟΕΒΑΣ θα διαλυθεί το βετερανικό κίνημα στην Ελλάδα. Δεν μπορείς να διοικείς με τιμωρίες, διαγραφές, αποκλεισμούς, απειλές προς σωματεία και αθλητές, με το να προτρέπεις τους αθλητές να μη μετάσχουν στο βαλκανικό πρωτάθλημα κ.α.», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου