Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Τα 79α «Αρκάδια» στις 2 και 3 Νοεμβρίου

 «Τ’ Αρκάδι, ξέρετε, παιδιά, τι είναι το Αρκάδι; Είναι της Κρήτης η ζωή, το Αγιο φυλακτό της. Είναι η Ελλάς ολόκληρη, μαζί με τ’ όνειρό της»
Με αναβαθμισμένο τρόπο,  θα τιμηθούν εφέτος, στις 2 και 3 Νοεμβρίου, στο Ρέθυμνο, μέσω των ετήσιων αθλητικών εκδηλώσεων, «Αρκάδια», οι ήρωες -Κρήτες και από άλλους τόπους της Ελλάδος- οι οποίοι στις 8 Νοεμβρίου 1866 (σύμφωνα με κάποιους ιστορικούς, στις 9) αποφάσισαν ν’ ανατινάξουν την Ιερά Μονή Αρκαδίου, για να μη πέσουν στα χέρια των Τούρκων, που την πολιορκούσαν. Ο καπετάν Κωσταντής Γιαμπουδάκης, κατά την κρατούσα θεωρία (ή, σύμφωνα με την άποψη αρκετών ιστορικών, ο Εμμανουήλ Αναγνώστου  Σκουλάς), ήταν εκείνος, που ανατίναξε την Μονή. Σκοτώθηκαν περί τους 800-850 Ελληνες, μαζί και ο ηγούμενος, Γαβριήλ Μαρινάκης, ενώ περίπου 1.500 (άλλοι υπολογισμοί τους ανεβάζουν σε 3.000) ήταν οι νεκροί και τραυματίες Τούρκοι. 
Είναι η 79η διοργάνωση του θεσμού, ο οποίος αποτελεί την παλαιότερη αθλητική εκδήλωση της χώρας, εκτός, βεβαίως, των πανελληνίων πρωταθλημάτων.
Το σημαντικό -και σε τούτο κυρίως έγκειται η προαναφερθείσα αναβάθμιση- είναι ότι, έπειτα από χρόνια, θα «ζωντανέψει» το στάδιο του Γάλλου, που μετά την κατάργηση των «Βαρδινογιαννείων», ουσιαστικά είχε καταστεί ανενεργό. Σε αυτό θα διεξαχθούν στις 2 Νοεμβρίου (έναρξη στις 3μ.μ.) αγώνες στίβου για άνδρες και γυναίκες (100 και 800μ.), για αγόρια και κορίτσια κάτω των 16 ετών (80, 150, 1.000μ.) και κάτω των 14 (60, 150, 1.000μ.).
Φυσικά, τ’ αγωνίσματα που κυριαρχούν είναι ο Αρκάδιος δρόμος (22,6 χλμ.), μ’ εκκίνηση από την Ι.Μ. Αρκαδίου και τερματισμό στο στάδιο της Σοχώρας, και το Κρητικό βόλι (ρίψη σφαίρας από βάθρο, ύψους περίπου 0,35μ.), στη Σοχώρα.
Οι δρομείς του Αρκαδίου δρόμου, θα ξεκινήσουν την επίπονη προσπάθειά τους στις 11.10. Νωρίτερα (8.15 το πρωί) θα εκκινήσουν όσοι πάρουν μέρος στο δυναμικό βάδισμα.
Παράλληλα, θα διεξαχθούν και άλλοι αγώνες δρόμου. Τα 6.000μ. (1μμ., Γέφυρα Πλατανιά - Σοχώρα), τα 1.000μ. για αθλητές με αναπηρία (ΑΜΕΑ) στις 12 το μεσημέρι και τα 1.000μ. για μαθητές και μαθήτριες δημοτικών σχολείων, από τις 12.05.
Στο Κρητικό βόλι θα μετάσχουν και ο πολυνίκης του θεσμού, ο 65χρονος παγκόσμιος πρωταθλητής των διαχρονικών αθλητών και παλαιός πρωταθλητής Ελλάδος στην σφυροβολία και στην σφαιροβολία, Βασίλης Μαγγανάς, αλλά και ο νικητής των τελευταίων διοργανώσεων, ο παλαιός πρωταθλητής Ελλάδος στην σφαιροβολία, ο 44ετής, Γιάννης Βασιλόπουλος. Ελπίζουμε πως θα δούμε και τον παλαιό διεθνή δρομέα των 400μ., Μανώλη Σφακιανάκη (αριστερά), ο οποίος αγωνίζεται φορώντας την παραδοσιακή κρητική ενδυμασία και ταυτόχρονα έχει και διοργανωτικές υποχρεώσεις.
Οι αθλητές έως και 49 ετών θ’ αγωνισθούν με σφαίρα βάρους 7,26κ. και οι μεγαλύτεροι με 5κιλη. Οι μαθητές των δημοτικών θα ρίξουν με όργανο 3κ. Το αγώνισμα θ’ αρχίσει στις 12.15.
Μετά την ολοκλήρωσή του θα διεξαχθεί αγώνας σφαιροβολίας για ΑΜΕΑ.
Το πατινάζ (πατίνι με ρόδες) έγινε μέρος της διοργάνωσης τα τελευταία χρόνια. Ετσι, δεν μπορούσε ν’ απουσιάσει και από το εφετινό πρόγραμμα. Το Σάββατο, από τη 1μ.μ., θα τελεσθούν αγώνες ταχύτητας για παιδιά χωρισμένα ανάλογα με το έτος γέννησης, αλλά και για μεγαλύτερους. Την επομένη θα διεξαχθεί ημιμαραθώνιος (21 χλμ.) με πατίνια. Στους καλύτερους (άνδρες και γυναίκες) αυτού του αγώνα θα δοθούν χρηματικά έπαθλα, υπό την προϋπόθεση ότι θα μετέχουν τουλάχιστον από 30 άνδρες και γυναίκες. Ο νικητής θα εισπράξει 100 ευρώ, ο 2ος 70 και ο 3ος 50.
Το Σάββατο, από τις 9.30 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο πατινιών ταχύτητας με τον Πασκάλ Μπριάν. Τα έσοδα θα διατεθούν για την υποστήριξη της Γαλλίδας πρωταθλήτριας του πατινάζ, Ζοζεφίν Αλιό, που ήταν θύμα τρομερού ατυχήματος κατά την διάρκεια της προετοιμασίας της.
Διοργανωτές των 79ων Αρκαδίων είναι η Περιφέρεια Κρήτης, η Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνης, ο Δήμος της πόλης, η Ομάδα Φυσικής Αγωγής Π.Ε. Ρεθύμνης, ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Ρεθύμνου (Σ.Δ.Υ.Ρ), ο Ο.Κ.Α. Αρκάδι, ο Ο.Κ.Α Πρέβελη, οι Διεθνείς Αγώνες Ψηλορείτης (Psiloritis race), η Ακαδημία Μαχητικών Τεχνών Ρεθύμνου και οι πολιτιστικοί σύλλογοι, που βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής Αρκαδίου δρόμου.
Οι αγώνες διεξάγονται υπό την αιγίδα της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κρήτης και με τη συνεργασία της Τροχαίας Ρεθύμνου, του τοπικού Λιμεναρχείου Ρεθύμνου, του ΕΚΑΒ, των Εθελοντών Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του Συλλόγου Μοτοσυκλετιστών Ρεθύμνου (ΣΥ.ΜΟ.ΡΕ).
Μεγάλοι χορηγοί είναι τα ΚΤΕΛ Χανίων - Ρεθύμνου και Ηρακλείου - Λασιθίου.
Στις 2 Νοεμβρίου το Γκαλά διαχρονικών αθλητών στο Ηράκλειο
Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου θα τελεσθεί, από τις 9 το πρωί,  στο στάδιο Ελευθερίας του Ηρακλείου, στην Χανιόπορτα, το ετήσιο πανελλήνιο Γκαλά διαχρονικών (μάστερς αποκαλούνται διεθνώς) αθλητών. Ως είθισται δε, θα διεξαχθούν και αγωνίσματα παμπαίδων και παγκορασίδων Β’ (12, 13 ετών). Το πλήρες πρόγραμμα φαίνεται στην παράπλευρη φωτογραφία. Θα πάρουν μέρος, μεταξύ άλλων, και αθλητές οι οποίοι την επόμενη μέρα θ’ αγωνισθούν και στ’ «Αρκάδια».
Διοργανωτής είναι ο ΠΕΔΑΣ Μίνως, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης, την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κρήτης, την Γ.Ε. Ηρακλείου (ΓΕΗ), τον Δήμο της πόλης (ΔΟΠΑΦΜΑΗ) και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαχρονικών Αθλητών Στίβου (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α.Σ.). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου