Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019

Απτόητοι συνεχίζουν οι γεροί... γέροι της άρσης βαρών


Μαίνεται στη Λιβύη ο εμφύλιος πόλεμος. Δυστυχώς, το ίδιο συμβαίνει και στην ελληνική άρση βαρών. Στην μεγάλη, σ’ έκταση (1.760.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, υπερδεκαπλάσια της Ελλάδος) βορειοαφρικανική χώρα των, περίπου, 6,6 εκατομμυρίων κατοίκων, όμως, υπάρχει πετρέλαιο, με ό,τι τούτο συνεπάγεται. Τι υπάρχει στην άρση βαρών της χώρας μας, οι άνθρωποι της οποίας συνεχώς και λιγοστεύουν, ώστε να μη μπορεί να ησυχάσει;
Μη βλέπετε, που το άθλημα έχει μικρύνει πολύ τα τελευταία χρόνια (με ευθύνες πολλών) και ο κόσμος του αθλητισμού δεν γνωρίζει τι συμβαίνει, πέραν, ίσως, των αλλεπάλληλων παραιτήσεων των ομοσπονδιακών προπονητών. Ιντριγκες ένθεν κακείθεν, «χαλίφηδες, που θέλουν να γίνουν χαλίφης στην θέση του χαλίφη», κακίες, ψεύδη, εκδικητικές ενέργειες, δικτατορικός τρόπος διοίκησης (απαγορεύεται η διαφωνία όπως και η καλόπιστη και εποικοδομητική κριτική), πιθανόν ερήμην του προέδρου Πύρρου Δήμα, ο οποίος απουσιάζει συχνά στις ΗΠΑ, και ελάχιστες επιτυχίες. Αυτό είναι το άθλημα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Ο κόσμος που αγαπάει την άρση βαρών και ασχολείται ανιδιοτελώς με αυτήν, έχει ελαχιστοποιηθεί, αλλά η διοίκηση της Ομοσπονδίας (ΕΟΑΒ), μ ενέργειές της, διώχνει σιγά σιγά και τους εναπομείναντας.
Ο χώρος, που είχε μείνει απρόσβλητος από τις διαμάχες, ήταν αυτός των αγωνιζόμενων διαχρονικών αθλητών. Εφέτος, δυστυχώς, ενεπλάκησαν και αυτοί. Όχι, βεβαίως, απ’ ευθείας οι αθλητές (με κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις), αλλά ακουσίως, μέσω των διοργανώσεων. Συνέπεια αυτού ήταν, λοιπόν, οι ετήσιοι αγώνες τους να διεξαχθούν με μικρή συμμετοχή, λόγω του ότι κάποιοι δεν πήραν μέρος, μη τυχόν και δυσαρεστήσουν την διοίκηση της ΕΟΑΒ…

Βεβαίως, εδώ υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα. Η ΕΟΑΒ είχε αποφασίσει (και ορθώς, κατά την άποψή μου) ν’ αναλάβει εκείνη πλέον, τους αγώνες των διαχρονικών, καθότι και η Διεθνής Ομοσπονδία (ΙWF) τούς έθεσε υπό την αιγίδα της και τους περιέλαβε στο καλεντάρι της. Πλην, όμως, η ΕΟΑΒ απέτυχε να τους τελέσει, διότι, όπως ανακοινώθηκε, η συμμετοχή ήταν πολύ μικρή. Επιτακτική είναι, λοιπόν, η ανάγκη να παραμερίσουν όλοι τις διαφορές τους, ώστε να δούμε, κάποια στιγμή ένα
Οι κορυφαίοι των αγώνων, Γ. Κατσής (πάνω) και Ευγ. Οικονομίδης.
πραγματικό πρωτάθλημα μάστερς -έτσι αποκαλούνται διεθνώς οι διαχρονικοί αγωνιζόμενοι βετεράνοι αθλητές. Χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς περιοριστικούς όρους (π.χ. να διαθέτουν δελτίο στην ΕΟΑΒ, καθόσον μάλιστα, η ομοσπονδία με, παλαιότερης διοίκησης, ρατσιστική απόφαση, απαγορεύει την εγγραφή αθλητών άνω των 35 ετών!!!), με μόνη ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ προϋπόθεση να έχουν ιατρική βεβαίωση ότι μπορούν ν’ αθλούνται.


Ο Γιώργος Κατσής ήταν ο πρωταγωνιστής των αγώνων στις… νεανικές κατηγορίες. Πέτυχε τις καλύτερες επιδόσεις. Κορυφαίος από τους αειθαλείς «γέροντες» (έτσι χαρακτηρίζω τους άνω των 50 ετών), ήταν ο Ευγένιος Οικονομίδης.
Συγχαρητήρια αξίζουν στον Χρήστο Γκιόκα, που πλησιάζει τα 65 και είναι κάθε χρόνο πιστός στην διοργάνωση. Οπως και ο 60άρης, πλέον, Γιώργος Γλύπτης, ο οποίος, σε αντίθεση με άλλους, δεν είναι… γλείφτης. Ο Παναγιώτης Δήμος επέδειξε ξανά την καλή τεχνική του, αλλά νομίζω ότι αδίκησε τον εαυτό του από πλευράς επίδοσης. Μας διαβεβαίωσε πως θα προπονηθεί για το 2020. Θα δούμε...
Οι αθλητές μετά την απονομή. Ορθιοι (από αριστερά): Δ. Νασιούλας, Ν. Λαγός, Δ. Γαζής, Α. Πιτσικουλάκης, Γ. Γλύπτης, Ι. Δερμιτζάκης, Π. Δήμος, Χρ. Γκιόκας, Ι. Μακρής, Δ. Τζήμας, Ευγ. Οικονομίδης, Γ. Κατσής. Κάτω η Ειρ. Φραγκούλη και ο Θ. Διδώνης.  Και του χρόνου περισσότεροι.
Οι... γέροντες, Χρήστος Γκιόκας (επάνω) και Γιώργος Γλύπτης.
Κάθε χρόνο κάπου θα βελτιωθεί ο Θόδωρος Διδώνης. Μπορεί οι επιδόσεις του να μη εντυπωσιάζουν, αλλά είναι σημαντικό να μεγαλώνεις, να γίνεσαι 50άρης και να ξεπερνάς τον εαυτό σου. Εφέτος εμφανίσθηκε βελτιωμένος στο επολέ ζετέ.
Παρών ήταν ξανά ο διαχρονικός αθλητής στίβου, Δημήτρης Γαζής (δεκαθλητής παλαιότερα, τώρα κυρίως ρίπτης, λόγω... κιλών), που παίζει πιγκ πογκ και μπέιζ μπολ, κάνει χορό, ενώ πέρσι είχε τερματίσει στον κλασικό Μαραθώνιο δρόμο. Περιμένουμε να τον δούμε και στην... κολύμβηση. Εδωσε υπόσχεση ότι του χρόνου, καλά να είμαστε, θα προπονηθεί, με στόχο τουλάχιστον τα 71κ. στο αρασέ και τα 101 στο επολέ ζετέ. 
Πολύ καλή εντύπωση, από απόψεως τεχνικής, προκάλεσε ο νεόκοπος, Δημήτρης Νασιούλας και από πλευράς δυνάμεως ο, επίσης, καινούργιος, Δημήτρης Τζήμας. Σήκωσε περισσότερα κιλά από πέρσι ο Νίκος Λαγός. Ο Γιάννης Δερμιτζάκης πρέπει να χάσει κιλά και να γυμνασθεί. Είναι κρίμα, που δεν ασχολήθηκε σοβαρά με το άθλημα όταν ήταν μικρός. Θα χαρούμε να ξαναδούμε τον νεοφερμένο, Ανδρέα Πιτσικουλάκη.
Στους πιστούς του θεσμού ανήκει ο Γιάννης Μακρής. 
Η Ειρήνη Φραγκούλη τίμησε το αποκαλούμενο, «ασθενές φύλο» με την καλή της εμφάνιση. Και φυσική και τεχνική. Το άθλημα έχει ανάγκη τις ευπαρουσίαστες αθλήτριες.
Τα πλήρη αποτελέσματα:
ΓΥΝΑΙΚΕΣ: 35-39 ετών: Κατηγορία 55κ.: Φραγκούλη 85 (35-50).
ΑΝΔΡΕΣ: 60-64: 102κ.: Γκιόκας 127 (57-70).
81κ.: Γλύπτης 125 (50-75).
55-59: 109κ.: Οικονομίδης 180 (80-100).
50-54: 81κ.: Διδώνης 133 (55-78).
89κ.: Δήμος 165 (70-95), Μακρής 143 (60-83).
+109κ.: Τζήμας 160 (70-90).
45-49: 109κ. Πιτσικουλάκης 155 (60-95).
40-44: 73κ.: Λαγός 125 (55-70). 
109κ.: Γαζής 165 (68-97).
35-39: 81κ. Νασιούλας 155 (70-85).
89κ.: Κατσής 130 (100-130).
+109κ.: Δερμιτζάκης 165 (75-90). 
Ο τεχνίτης, Δ. Νασιούλας.
Κριτές ήταν οι διεθνείς Α’ κατηγορίας, Δημήτρης Ηλιάδης (παλαιός πρωταθλητής Ελλάδος) και Νίκος Κωνσταντόπουλος (παλαιός αθλητής) και η νυν πρωταθλήτρια, Αννα Μαρία Ζολή. Κι εφέτος ήταν αυστηρότεροι με τους νεότερους αθλητές. Αρσιβαρίστες 35, 36, 37, 38, 39 ετών μετέχουν μ’ επιτυχία σε πανελλήνια και διεθνή πρωταθλήματα, όπως μέσα στο 2019 ο 37χρονος, Γιώργος Μαρκούλας, που κατετάγη 7ος, στους 23 αθλητές, στο πρωτάθλημα Ευρώπης. Κατανοητό είναι, φυσικά, το να δείχνουν επιείκεια (όπως και έπραξαν) στους... γεροντότερους, δεδομένου ότι οι κλειδώσεις και οι μύες χάνουν ελαστικότητα και ευλυγισία, ενώ συχνά υπάρχουν και χρόνια προβλήματα από τραυματισμούς.
Ο πολυπράγμων, Δ. Γαζής.
Ο 2ος βαλκανιονίκης του 1981, Αλέκος Σιζόπουλος εκτέλεσε άψογα μόνος του τα καθήκοντα της γραμματείας.
Χωρίς την ανιδιοτελή συμβολή όλων αυτών, οι αγώνες δεν θα διεξάγονταν.
Για άλλη μία χρονιά, σημαντική ήταν η εθελοντική προσφορά του παλαιού πρωταθλητή Ευρώπης στους εφήβους (και με συμμετοχή σε δύο Ολυμπιακούς αγώνες, το 1980 και το 1984), εξαιρετικού προπονητή και ανθρώπου, Γιάννη Κατσαϊδώνη, που βοήθησε στο κοουτσάρισμα πολλούς από τους αγωνισθέντας.
Ο θεσμός βρίσκεται στην τρίτη δεκαετία του, αφού ήταν το 24ο πρωτάθλημα. Η διοργάνωση καθιερώθηκε, και συνεχίζεται, με πρωτοβουλία του παλαιού πρωταθλητή Ελλάδος, Νίκου Γαλιατσάτου, ο οποίος ούτε εφέτος αγωνίσθηκε, περιορισθείς στα σημαντικά οργανωτικά του καθήκοντα. Απαιτείται, πάντως, να ζητήσει βοήθεια στην οργάνωση, εφόσον επιθυμεί αυτή να μακροημερεύσει.
Οι κριτές: Από αριστερά, Ν. Κωνσταντόπουλος, Δ. Ηλιάδης, Α. Μ. Ζολή.
Ο Αλέκος Σιζόπουλος (καθιστός) και ο Νίκος Γαλιατσάτος.
Μετρήσεις, όπως και πέρσι, πραγματοποίησε ο Διδώνης, με μια ειδική ζυγαριά, η οποία, πέραν του σωματικού βάρους, κάνει λιπομέτρηση και δείχνει το υποδόριο λίπος, το σπλαχνικό αντίστοιχο, το ποσοστό μυϊκού ιστού, την οστική μάζα, το ποσοστό νερού στον οργανισμό, τον ρυθμό μεταβολισμού, την φυσική κατάσταση και την μεταβολική ηλικία. Εάν αυτή είναι υψηλότερη της ηλικίας, που αναφέρει η ταυτότητά του ανθρώπου, πρέπει να βελτιωθεί ο μεταβολικός ρυθμός, συνήθως με σωματική άσκηση και σωστή διατροφή.


14 σχόλια:

  1. Alexandros Sizopoulos: Χρόνια Πολλά Νίκο μου, πάντα να γράφεις αλήθειες ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΙΧΝΕΙΣ ΤΟ σωστό σε κάποιους ΔΥΣΤΥΧΩΣ πρώην συναδέλφους μας μέσα από το άθλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νικόλαος Γαλιατσάτος: Νίκο ευχάριστο και ελαφρύ το ρεπορτάζ σου..
    Προσπαθείς όμως εδώ, να ωραιοποιήσεις και να στρογγυλέψεις μια κατάσταση, ιδιαίτερα του άμεσα επί 12/ετία αποκλειστικά υπεύθυνου. Απορώ βέβαια εν όσων γνωρίζω, αφού κι εσύ ο ίδιος έχεις βιώσει την κακία και τον αποκλεισμό από το λειτούργημα του κριτή.
    Κι όχι μόνο εσύ, αλλά και πλείστοι άλλοι, όπως καλά γνωρίζεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νικο, δεν είναι ετσι τα πραγματα. Ουτε ωραιοποιώ ούτε στρογγυλεύω. Νομίζω ότι γραφω σκληρα για την σημερινη διοικηση της ΕΟΑΒ. Για τον Πύρρο πιστευω πως μπορεί, λόγω ονόματος και διεθνών σχέσεων, να βοηθησει. Αρκεί να δει, τι συμβαίνει γυρω του. Και να μη βλέπει εχθρούς εκεί όπου δεν υπάρχουν, αλλά εκεί, όπου υπάρχουν. Θεωρω πως δεν διοικεί, λόγω των συχνών απουσιών του. Εχει δίπλα του μερικούς άσχετους συμβούλους, κάποιους περιφερόμενους παράγοντες και κάποιους σχετικούς μεν, αλλά αναξιόπιστους και ΨΕΥΤΕΣ, στους οποίους έχει εκχωρήσει εξουσία. Και υπάρχουν και οι συμπληρωματικοί. Λίγοι από αυτούς όλους μπορούν να τον βοηθήσουν..

      Διαγραφή
  3. Panagiotis Dimos: Τελειο το αρθρο Νικο μου ευχαριστουμε πολυ και του χρονου με καλυτερες επιδοσεις κ περισσοτερους διαχρονικους αθλητες !!!!!! Ο Αλεκος οπως και περυσι ηταν φανταστικος κ με φωνη δυνατη κ χωρις μικροφωνο ευχαριστουμε Αλεκο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Panagiotis Dimos προς Nikos Konstantopoulos: πες τα βρε Νικο μπας κ τα ακουσουν, μια χαρα τους τα λες αλλα δεν ιδρωνει το αυτι τους !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Nikos Konstantopoulos: τωρα θα με μισησουν. Αλλά δεν καταλαβαινουν πως όταν λες αλήθειες, βοηθας.
    Panagiotis Dimos:(χεστηκες) Καλα κανεις κ τους τα λες κι ας ειναι πικρη η αληθεια πολλοι θα ηθελαν να μιλησουν αλλα για προσωπικο τους ωφελος σιωπουν ε.....ας μιλησει κ καποιος, η δημοσιογραφια δεν χαιδευει παντα αυτια, λεει πικρες αληθειες .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπράβο Πάντα τέτοια εύχομαι και να συνεχίζεται έτσι να δίνετε το παρόν κάθε χρόνο!!Ο Επιμένων Νικά!!Ευχομαι καθε χρόνο και καλύτερα και την επόμενη χρόνια και εγώ μαζί σας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Vasilis Magganas: ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΝΙΚΟ Ο ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΙΚΡΑΜΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΕΝΑ ΞΕΦΡΑΓΟ ΑΜΠΕΛΙ ΠΟΥ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΟΜΕΝΟΣ ΤΟ ΜΕΡΑΚΙ ΚΑΠΟΙΩΝ ΠΟΥ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θανάσης Μπαλάσκας ΣΥΝΑΘΛΗΤΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΓΑΠΗΜΈΝΟΙ, ΟΤΑΝ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ Η ΜΑΛΑΚΙΑ ΠΑΕΙ ΣΎΝΝΕΦΟ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θεόδωρος Διδώνης: Ευχαριστούμε Νίκο, για την συνεπή και ανιδιοτελή δημοσιογραφική σου κάλυψη!Τα προσεγμένα σου σχόλια, συμβάλλουν στην αυτοβελτίωσή μας.Καλή Πρωτοχρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Water Hack Burns 2lb of Fat OVERNIGHT

    At least 160,000 men and women are using a simple and secret "water hack" to burn 2lbs each and every night as they sleep.

    It's very easy and it works with anybody.

    This is how you can do it yourself:

    1) Grab a drinking glass and fill it up with water half the way

    2) And now do this weight losing hack

    you'll become 2lbs lighter the next day!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. As stated by Stanford Medical, It is in fact the one and ONLY reason women in this country get to live 10 years more and weigh on average 19 kilos less than we do.

    (And realistically, it has absoloutely NOTHING to do with genetics or some secret-exercise and really, EVERYTHING to do with "how" they are eating.)

    P.S, What I said is "HOW", not "what"...

    Tap on this link to uncover if this little questionnaire can help you decipher your real weight loss possibilities

    ΑπάντησηΔιαγραφή