Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

Ολυμπιακό Κέντρο το ΔΑΚ Π. Φαλήρου

Σε αυτό θα διεξαχθούν όλα τα εντός στίβου αγωνίσματα των δρόμων, η σφαιροβολία και το μονόζυγο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 

 «Alea jacta est». Ή «Ιacta alea est». Ο κύβος ερρίφθη. Η εξάπλωση του κορονοϊού (ή κορωναϊού ή όπως θέλετε) και εκτός Κίνας φέρνει ραγδαίες εξελίξεις στην διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020, που έχουν προγραμματισθεί να τελεσθούν στο Τόκιο. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) και η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου (πρώην IAAF, νυν WA, δηλαδή World Athletics), συναποφάσισαν, κατ’ αρχήν, λόγω του ιού, τουλάχιστον τ’ αγωνίσματα των δρόμων και η σφαιροβολία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 να μη πραγματοποιηθούν στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας. Όλα, όμως, έπρεπε να γίνουν γρήγορα. Αφού εξέτασαν ενδελεχώς τις λύσεις που προτάθηκαν, αποφάσισαν ομόφωνα, αυτά να πραγματοποιηθούν στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο (ΔΑΚ) Π. Φαλήρου, το οποίο, πλέον, μετατρέπεται σε Ολυμπιακό Κέντρο. Και ίσως -αν όλα πάνε καλά- όχι μόνο για το 2020. Στο ίδιο θα γίνει εφέτος και ο τελικός στο αγώνισμα του μονόζυγου, που, κατά πολλούς, είναι το θεαματικότερο της ενόργανης γυμναστικής.
Θ’ αναρωτηθείτε, πιθανόν, πώς θα διεξαχθούν οι αγώνες δρόμου σε αυτό, αφού δεν πληροί τις προϋποθέσεις καθότι ο στίβος έχει περίμετρο 250μ., αντί των απαιτουμένων 400μ. και οι θέσεις για τους θεατές είναι ελάχιστες.
Την λύση έδωσαν οι Ιάπωνες, στα πρότυπα των Κινέζων, οι οποίοι έκτισαν νοσοκομείο 1.000 κλινών σε 8-10 ημέρες! Χιλιάδες άνθρωποι από την χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου θα έλθουν στην Ελλάδα για να εργασθούν σκληρά, όπως ίσως μόνον αυτοί στον κόσμο γνωρίζουν, ώστε το ΔΑΚΠΦ να μετατραπεί σε σύγχρονο αθλητικό κέντρο. Και, επί τη ευκαιρία, θα κάνουν 50άρι το κολυμβητήριο, που είναι μήκους 33μ., ώστε μελλοντικά να μπορούν να πραγματοποιούνται σε αυτό και μεγάλοι αγώνες κολύμβησης. Αλλωστε, σχετική μελέτη για το κολυμβητήριο έχει εκπονήσει ο πρόεδρος του ΑΟ Π. Φαλήρου, ο πολιτικός μηχανικός, Νίκος Δέτσης. Θα χρειασθεί, βεβαίως, να γίνουν αλλαγές στη μελέτη, διότι θα επεκταθεί ο στίβος.
Αν για την υλοποίηση αυτού του μεγαλεπήβολου σχεδίου απαιτηθεί το γκρέμισμα του κλειστού γηπέδου, «Σοφία Μπεφόν», θα γίνει και αυτό. Και η ΔΟΕ αναλαμβάνει ν’ ανεγείρει νέο και καλύτερο και μεγαλύτερο, μέσα σε λίγες εβδομάδες, σε παρακείμενο χώρο.
Δύο προϋποθέσεις έχουν θέσει η ΔΟΕ, η WA και η FIG (Διεθνής Ομοσπονδία Γυμναστικής) για όλα αυτά:
*Να μη αλλαχτεί ο ελαστικός τάπης του σταδίου και ο συμπληρωματικός, που θα χρειασθεί να είναι αντίστοιχος, όπως επίσης η βαλβίδα της σφαιροβολίας να είναι η ίδια με την υφισταμένη -τρόποι να παραμείνει ως έχει υπάρχουν. Θα ξηλωθεί με προσοχή και θα επανατοποθετηθεί, μαζί με το υπέροχο έδαφος του τομέα πτώσης του οργάνου.
*Η θέση της βαλβίδας, σε σχέση με τον στίβο και με το μονόζυγο να είναι πανομοιότυπη (φωτογραφία δεξιά). 
Κοσμογονία προβλέπεται, λοιπόν, στο Π. Φάληρο τους προσεχείς λίγους μήνες. Και λέμε «χαλάλι η ταλαιπωρία, που θα υποστούμε το διάστημα αυτό».
Ισως θεωρήσετε ότι τρελάθηκα ή μπέρδεψα τις ημερομηνίες και νομίζω πως έχουμε Πρωταπριλιά. Τίποτ’ από τα δύο. Απλώς, κάπως πρέπει να διασκεδάσουμε με την κατάσταση, που επικρατεί στο ΔΑΚΠΦ. Και σπεύδω να διασαφηνίσω ότι γι’ αυτήν δεν ευθύνονται η νυν δημοτική αρχή και η διοίκηση του ΔΑΚ. Είναι χρόνιο πρόβλημα, το οποίο συνεχώς θα λυνόταν τα τελευταία τρία έτη, αλλά ουδέποτε λύθηκε πραγματικά. Πλην μιας, κυριολεκτικά, εμβαλωματικής λύσης που δόθηκε με το ταρτάν του στίβου, πέρσι λίγο πριν από την δημοτικές εκλογές. Του έβαλαν μπαλώματα, τα οποία σε λίγο καιρό άρχισαν να καταστρέφονται και τώρα βρισκόμαστε σχεδόν στην ίδια κατάσταση μ’ εκείνη του Μαρτίου του 2019. Τουλάχιστον ο μισός στίβος είναι όπως τον βλέπετε στις φωτογραφίες και όλος ο εσωτερικός διάδρομος.
Η εικόνα είναι προσβλητική για στάδιο του 21ου αιώνα μ.Χ. Αλλά τούτο είναι το λιγότερο. Οι τραυματισμοί αθλητών ελλοχεύουν. Εχουν συμβεί, άλλωστε, στο πρόσφατο παρελθόν.
Κίνδυνος τραυματισμών υπάρχει και λόγω της θέσης, στην οποία βρίσκεται η βαλβίδα της σφαιροβολίας: Δίπλα στους διαδρόμους του στίβου και σε απόσταση 12μ. από το μονόζυγο. Η σφαίρα έχει βρεθεί αρκετές φορές στον στίβο και μόνο από τύχη και επειδή προσέχουν οι επιβλέποντες δεν έχει συμβεί τραυματισμός. 
Είχα επισημάνει εξ αρχής, όταν προ ετών ανακατασκευάστηκε το στάδιο, ότι η θέση της είναι ακατάλληλη και πως, τουλάχιστον, το μονόζυγο έπρεπε να τοποθετηθεί αλλού. Χώροι υπήρχαν και υπάρχουν. Αλλά, βεβαίως, δεν εισακούσθηκα.
Ούτε καν η εμβαλωματική και προσωρινή λύση, της τοποθέτησης ενός πλέγματος, που θα εμπόδιζε την σφαίρα να κυλήσει εκεί όπου γυμνάζεται το κοινό, έχει υλοποιηθεί. Θα μου πείτε, κι αν βρεθεί αθλητής ή αθλήτρια, που θα ρίχνει πάνω από 12μ., τι θα συμβεί. Ε, ας βρεθεί πρώτα… Πάντως, κάποια πλησιάζει.
Αθλήτρια σε πλήρη δράση...
Φυσικά, και επειδή εδώ είμαστε… Ελλάδα και ο καθένας θεωρεί τους νόμους και τις αποφάσεις κουρελόχαρτα, ΟΥΔΕΠΟΤΕ τηρήθηκε η προ 3-4 ετών απόφαση τής τότε διοίκησης, τρεις φορές την εβδομάδα (Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή) από τις 6 έως τις 8μ.μ. τον στίβο να τον χρησιμοποιούν μόνο οι αθλητές των δύο σωματείων, του ΑΟ Π. Φαλήρου και του Βέλους Π.Φ. Οι φύλακες αρνήθηκαν να την εφαρμόσουν και οι αθλούμενοι συνήθως απαντούσαν, «πληρώνουμε δημοτικά τέλη και έχουμε δικαίωμα να χρησιμοποιούμε τις εγκαταστάσεις». Στην  παρατήρησή μας δε, ότι δεν κάνουν το ίδιο και στο κολυμβητήριο, όπου υπάρχουν ώρες κοινού, οι οποίες τηρούνται απαρεγκλίτως, η ηλίθια απάντηση ήταν «δεν είναι το ίδιο». Όταν κάποια στιγμή σημειωθεί ο μεγάλος τραυματισμός από την συνύπαρξη αθλητών, που τρέχουν με ταχύτητα, ποδοσφαιριστών, αθλουμένων, περιπατητών (αλήθεια, γιατί δεν περπατούν στο πάρκο;), γυναικών με καροτσάκια με μωρό και άλλων, θα διαπιστωθεί αν είναι το ίδιο ή όχι. Αλλά τότε θα είναι αργά...
Πάντως, από όσα δημοτικά στάδια γνωρίζω, αυτό του Π. Φαλήρου είναι το μοναδικό, στο οποίο δεν ισχύει ωράριο για το κοινό, αλλά είναι «μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δώσετε».
Να ελπίζουμε ότι η, σχετικά προσφάτως εγκατασταθείσα, νέα δημοτική αρχή, σε συνεργασία με την διοίκηση του ΔΑΚ, θα «τείνουν ευήκοον ους» και θα λύσουν αυτά τα προβλήματα; Ας ελπίσουμε...

32 σχόλια:

  1. Dimitris Gazis: Θα έρθω να προπονηθώ στο Ολυμπιακό κέντρο Π Φαληρου !!!! Άλλωστε είναι η γενέτειρα μου!!!


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σε πεεριμενουμε στο ΔΑΚΠΦ για σκληρη προπονηση. Ειδικά στα σπριντ

      Διαγραφή
  2. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Πάντα γλαφυρός στις περιγραφές σας, δεν κάνετε τίποτε άλλο από το να φέρνετε στην επιφάνεια την αδιαφορία της Πολιτείας σε ό,τι έχει σχέση με τον αθλητισμό πλην ποδοσφαίρου (και ας μην αρχίσουν τώρα να λένε ότι ποδόσφαιρο δεν είναι αθλητισμός, αυτό για άλλη ώρα).Η φουτουριστική κατάσταση που επικρατεί σε 'σας δεν διαφέρει απ' αυτήν που επικρατεί και σε άλλες πόλεις. Τα ίδια και στην δική μου, κάπου καλύτερα κάπου χειρότερα..Προσωπική μου γνώμη είναι ότι τα στάδια φτιάχτηκαν για το οργανωμένο αθλητικό κίνημα. Οι ελεύθεροι πολίτες δεν έχουν καμιά δουλειά στις εγκαταστάσεις εκτός αν υπακούουν στο πρόγραμμα του αθλητικού χώρου. Αυτό όμως προυποθέτει φύλαξη, δηλαδή προσωπικό πράγμα που δεν υπάρχει ή λένε ότι δεν υπάρχει. Σ' εμάς πάντως ένας φύλακας ανοίγει το στάδιο το πρωί και το βράδυ κάποιος άλλος το κλείνει. Το αν καταστράφηκαν μηχανήματα, εκλάπησαν όργανα, κλείσαν τα κλιματιστικά και οι βρύσες ;ίσως τα βρούν την επόμενη μέρα. Δεν φτάνει να καταγγέλουμε τα γεγονότα αλλά πρέπει να βρούμε λύσεις, λύσεις οι οποίες να είναι εφαρμόσιμες αλλά κυρίως να τις καταλάβουν αυτοί που διοικούν τους χώρους. Οψόμεθα.







    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nikos Konstantopoulos Θεόδωρε, σε ευχαριστω. Εχουμε προτείνει πολλές λύσεις, όπως, ίσως μπορείς να συμπεράνεις από κάποια σημεία του κειμένου (π.χ. για την βαλβίδα, σε σχέση με το μονόζυγο, για το ωράριο λειτουργίας κ.α.). Αλλά ουδεμία έχει υλοποιηθεί.

      Διαγραφή
  3. Ιωάννης Χουλίδης: Παντού η ίδια κατάσταση, εγκατάλειψη κι αδιαφορία από τις υπεύθυνες δημοτικές αρχές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιωργος Χαλάς: Αφου σ' αγαπαω ρε Νικο,γιατι με φερνεις σε δυσκολη θεση; την ευθυνη για την κατασταση και του στιβου και του κολυμβητηριου την φερνει ακεραιη η προηγουμενη δημοτικη αρχη. Οταν ο υφυπουργος της προσεφερε 600.000 ευρο απο ΕΣΠΑ για τον συγκεκριμενο λογο, ο Χατζηδακης του ειπε μπροστα μου, σ' ευχαριστουμε υπουργε μου, αλλα ασε να κανει το εργο η νεα κυβερνηση. Και να σκεφτεις οτι ακομα δεν ειχαν προκηρυχθει εκλογες. Τα λεφτα πηγαν περιπατο τωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. φτου να πάρει! Και είχα κλείσει εισιτήρια για Τόκιο...
    Πάντως ξεχάσατε να αναφέρετε ότι λόγω των Ολυμπιακών θα βελτιώσουν οι Ιάπωνες και το τραμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ιωάννης Χουλίδης: Και να σκεφθείς ότι είχατε και τον καλύτερο δήμαρχο της Ευρώπης …...τρομάρα του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αννα Λούζη: Θα τους περιμένουμε στο γήπεδο μας! χαχαχα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Dimitrios Pitoulis: Προεκλογικα το ειχαμε ανεβασει το προβλημα με βιντεο- drone. Δυστυχως οι Φαληριωτες δεν βλεπουν την ουσια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αννα-Μαρια Ζαπαρτιδου: Εδώ και 10 χρόνια φτιάχνεται...(και λίγα λέω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δώρα Νικολάου: εγώ πάντως τον Μάρτιο του 2019 έπαθα διάστρεμμα στον συγκεκριμένο διάδρομο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα ουδέποτε γράφω ψέματα. Εκτός από την Πρωταπριλιά...

      Δώρα Νικολάου: και να θέλατε να γράψετε ψέματα, οι κρατήρες του ταρτάν λένε την αλήθεια...

      Διαγραφή
  11. Agnes Souriadaki: Ημουν νιά..και γέρασα...πραγματικά το λέω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Takis Anyfantis: Να ήταν το μόνο Δημοτικό στάδιο σε αυτή την κατάσταση θα ήταν καλά... Το ταρταν είναι Δαλματιας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Mihalis Ioannidis: Ειναι σε άθλια κατάσταση, ούτε για περπάτημα δεν κάνει !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Takis Anyfantis: δυστυχώς το ταρταν που μπαίνει στα δημοτικά στάδια στην Αττική είναι τραγικής ποιότητας. Καλύτερα να άφηναν την παλιά στρώση 15ετιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Νίκος Γεωργόπουλος: Πού είναι η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ;;;;;; 60 χρόνια γεμίζει τις τσέπες ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Giorgos Constantopoulos: Μπραβο. Πολύ σημαντική η επισήμανσή σας. Σ'αυτό φταίει μία κυρίως των τελευταίων χρόνων παράδοση που δημιουργείται, και περισσότερο εξαιτίας τακτικών λανθασμένων, αλλά και επιζημιων, των κατά τόπους Δήμων που επιτρέπουν και σχολικές εκδρομές στα ήδη ημικατεστραμένα ταρτάν, όπου δίδεται η χαριστική βολή επίσης και στα πανάκριβα και δύσκολα αποκτούμενα στρώματα του ύψους και του επι κοντώ με αποτέλεσμα σε όλη την Ελλάδα να υπάρχει μεγάλο ή και τεράστιο πρόβλημα για τους αλτες. Πρέπει άμεσα να απαγορευτούν αυτές οι μεθοδεύσεις, και πρέπει σ'αυτό να συμβάλλει και η αθλητική ηγεσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω. Πάντως, οι επισκεψεις των μαθητων στα σταδια, είναι χρησιμες και ίσως και εποικοδομητικές. Αρκει να μη προξενουν ζημιές.

      Διαγραφή
  17. Isidoros Koukloumpakos: Το ντροπή!!! είναι λίγο, για να μην πάω πίσω στα σχέδια κατασκευής του όπου θα ΕΠΡΕΠΕ να είναι κανονικός στίβος με 400 μετρά στο πρώτο κουλουάρ. Και μη πει κανείς ότι δεν υπήρχε χώρος. Υπάρχει!!! Οσο για την συντήρηση του υπάρχοντος η εικόνα του ΔΑΚ δείχνει ακριβώς την εικόνα της Δημοτικής αρχής!!! Εύχομαι να αλλάξουν προς το καλύτερο... ποτέ δεν είναι αργά...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυο παρατηρήσεις: Το σταδιο κατασκευαστηκε το 1981. Η τωρινη δημοτικη αρχη δεν εχει ευθυνη για την κατάσταση.

      Διαγραφή


    2. Isidoros Koukloumpakos: Αγαπητέ μου κύριε Νίκο πράγματι το στάδιο κατασκευάστηκε το 1981 και όσο αναφορά την κατασκευή του σαφώς αναφέρομαι στο παρελθόν και στο λάθος να μην γίνει κανόνικό στάδιο τότε. Οσον αφορά την σημερινή του κατάσταση η εικόνα του δεν τιμάει κανένα. Νομίζω ο έχων την ευθύνη θα πρέπει να προβεί το ταχύτερο δυνατό στην αποκατάσταση του. Εμέις οι πολίτες αλλά και η τωρινή δημοτική αρχή θα πρέπει να του "θυμίσει" την ευθύνη του ..!!!

      Διαγραφή
  18. Pufetto Koufetto: 1. Η κατάσταση αυτή με τις άθλιες εγκαταστάσεις και την αδιαφορία για τον κλασικό αθλητισμό δεν συμβαίνει δυστυχώς μόνο στο Π. Φάληρο. Δυστυχώς αν δείτε τί συμβαίνει στην επαρχία θα φρίξετε π. χ. Λαμία κ.α. Πιστεύω το θέμα αφορά στην σχεδόν παντελή έλλειψη αθλητικής παιδείας των υπευθύνων.
    2. Αν τα προβλήματα αυτά αφορούσαν στην "μπάλλα", θα είχαν λυθεί στο 5λεπτο.
    3. Δυστυχώς το "κοινό" συμπεριφερεται με αυτό τον τρόπο στα περισσότερα γήπεδα. Άραγε θα πήγαιναν ποτέ να περπατήσουν στο χόρτο κατά τη διάρκεια προπονήσεως μίας ομάδος ποδοσφαίρου;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστή η τελευταία παρατήρησή σας. Όχι ότι οι άλλες είναι λανθασμένες...

      Διαγραφή
  19. Georgia Bella Kokalidis
    Μακαρι τα προβληματα να λυθουν αμεσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή