Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021

«Κουρελόχαρτα» οι αποφάσεις της ΕΦΙΠΗΔ;

Η διοίκηση της Ομοσπονδίας Ελλήνων Βετεράνων Αθλητών Στίβου και ο Συμεών Συμεωνίδης καταστρατηγούν απόφαση της ΕΦΙΠ και περιφρονούν τον θεσμό αλλά και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή

Ο χώρος, που η ΕΟΕ παραχώρησε στην ΟΕΒΑΣ για τα γραφεία της. Η διοίκηση της Ομοσπονδίας τώρα εμπράκτως περιφρονεί αυτούς που την φιλοξενούν...
Πόση ισχύ και αξία έχουν οι αποφάσεις της Επιτροπής Φιλάθλου Πνεύματος Ηθικής και Δεοντολογίας (ΕΦΙΠΗΔ) της  Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ); Οση τους δίνει η ίδια η επιτροπή και η αίγλη του θεσμού ή όση θέλουν οι τιμωρημένοι και οι υποχρεούμενοι να τις εκτελέσουν και να επιβλέπουν την εφαρμογή τους;

Αν ισχύει το δεύτερο, τότε η ΕΦΙΠΗΔ ουδένα λόγο ύπαρξης έχει και καλό θα ήταν η ολομέλεια της ΕΟΕ να την καταργήσει. Για να γνωρίζουμε αν ισχύει το πρώτο, πρέπει να διαπιστώσουμε εμπράκτως αν η ΕΦΙΠΗΔ έχει την δυνατότητα και, πρωτίστως, την βούληση να υπερασπίζεται τις αποφάσεις της.
Η ΕΦΙΠ (νυν ΕΦΙΠΗΔ), με την απόφασή 46/2016 της 21ης Σεπτεμβρίου 2016, αφαίρεσε, επί οκτώ έτη, την Φίλαθλη Ιδιότητα του πρώην προέδρου της παράνομης (βάσει του ελληνικού αθλητικού νόμου 2725/1999, άρθρα 19.2, 28.3 και 135,8, τον οποίον η πολιτική ηγεσία του αθλητισμού δεν εφαρμόζει, στο συγκεκριμένο θέμα, από το 1999), Ομοσπονδίας Ελλήνων Βετεράνων Αθλητών Στίβου (ΟΕΒΑΣ), Συμεών Συμεωνίδη. Γιατί; Διότι εξέθεσε την χώρα διεθνώς, αλλάζοντας κατά το δοκούν την ημερομηνία γέννησής του στις δηλώσεις συμμετοχής σε αγώνες, ώστε ν’ αποκομίζει οφέλη έναντι των αντιπάλων του. Συνεπώς, στερήθηκε και την αθλητική ιδιότητα. Κατόπιν αυτού, ούτε καν να παρίσταται σε αγώνες, έχει δικαίωμα, πολύ δε περισσότερο να μετέχει σε αυτούς. Με την ίδια απόφαση, η ΕΦΙΠ όριζε (σελίδα 11) να κοινοποιηθεί η απόφασή της, μεταξύ άλλων στην Βαλκανική Ενωση Βετεράνων Αθλητών (τότε BAVA, τώρα BAMACS), σε μετάφραση στην αγγλική γλώσσα, ΜΕΡΙΜΝΗ της ΟΕΒΑΣ.
Παρά ταύτα, από τότε ο Σ. Συμεωνίδης παραβρέθηκε πολλές φορές σε αγώνες στην Ελλάδα, ως θεατής μεν, αλλά εντός του αγωνιστικού χώρου, εν γνώσει των μελών του Δ.Σ. της ΟΕΒΑΣ. Επίσης μετέβαινε στο Παναθηναϊκό Στάδιο (ιδιοκτησία της ΕΟΕ!), όπου και έχει φωτογραφηθεί μετά την απόφαση της τιμωρίας του από την ΕΦΙΠ. Πρωτοστατούσε, μάλιστα, σ’ εκδηλώσεις!
Αλλά τούτο δεν του αρκούσε. Εφθασε στο σημείο να μετάσχει εφέτος στο Βαλκανικό πρωτάθλημα διαχρονικών αθλητών, που διεξήχθη στην Κορυτσά (Αλβανία) από τις 17 έως τις 19 Σεπτεμβρίου. Πώς;
Τον Ιούλιο του 2016 ο Συμεωνίδης τιμωρήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση Μάστερς (ΕΜΑ) με 4ετή αποκλεισμό, λόγω της πλαστογράφησης της ηλικίας του, διότι, κάτοχος ών, έως τον Ιανουάριο του 2016, ταυτότητας, που ανέγραφε ως ημερομηνία γέννησης την 23η/12/1935, εκείνος, από το 2003, σε πολλούς αγώνες εντός και εκτός Ελλάδος δήλωνε έτος γέννησης το 1933! Σε άλλους δε, το 1935. Οπως τον εξυπηρετούσε, προς ικανοποίηση της ματαιοδοξίας του. Μόλις τον Ιανουάριο του 2016 άλλαξε ταυτότητα, στην οποία σαν ημερομηνία γέννησης αναφέρεται η 28η Δεκεμβρίου του 1933...

Η τιμωρία του από την ΕΜΑ έληξε, παραμένει, όμως, αυτή της ΕΦΙΠ. Τούτο σημαίνει ότι εξακολουθεί να μη επιτρέπεται η συμμετοχή του σε αγώνες. Εντός ή εκτός Ελλάδος. Θεωρώντας εκείνος, πως η απόφαση της ΕΦΙΠ ισχύει μόνο για τους εσωτερικές διοργανώσεις, μετέβη στην Κορυτσά και αγωνίσθηκε στο Βαλκανικό πρωτάθλημα, που τελεί η πρώην BAVA, νυν BAMACS, σε συνεργασία με τον υπεύθυνο φορέα μάστερς της εκάστοτε διοργανώτριας χώρας. Η παραβίαση της απόφασης της ΕΦΙΠ από τον Σ. Συμεωνίδη είναι σαφής και πασιφανής. Αλλά η πράξη του παραβιάζει και το Φίλαθλο Πνεύμα και κάθε αθλητική ηθική και δεοντολογία. Διότι, αγωνιζόμενος κάποιος μη δικαιούμενος λόγω τιμωρίας, στερεί από συναθλητές του - αντιπάλους του μετάλλια.
Δεν είναι, όμως, μόνο ο Συμεωνίδης, που υποπίπτει στο τελευταίο παράπτωμα. Είναι και τα μέλη της νυν διοίκησης της ΟΕΒΑΣ, πολλά εκ των οποίων ήταν και στην προηγούμενη, ενώ τεράστια ευθύνη έχουν και όσα μετείχαν μεν στην απελθούσα, αλλά όχι και στην παρούσα.
Πού έγκειται αυτή η ευθύνη; Ακριβώς στην απόφαση της ΕΦΙΠ, να κοινοποιηθεί η απόφασή της στην τότε BAVA μερίμνη της ΟΕΒΑΣ. Είναι προφανές ότι τούτο δεν συνέβη. Διότι, αν είχε κοινοποιηθεί, είναι λογικό να θεωρήσουμε ότι η BAMACS δεν θα επέτρεπε την συμμετοχή του Σ. Συμεωνίδη στους αγώνες. Αλλά, κι αν υποθέσουμε ότι η πρώην διοίκηση την είχε κοινοποιήσει, αυτό απαλλάσσει μεν όσα μέλη της δεν περιλαμβάνονται στην τωρινή, όχι, όμως, τα υπόλοιπα. Πολύ περισσότερο δε, όσους και όσες παραβρέθηκαν στους Βαλκανικούς, χωρίς τούτο να σημαίνει πως και τ’ άλλα δεν έχουν ευθύνες. Διότι στους διεθνείς αγώνες οι αθλητές κάθε χώρας μετέχουν μ’ ευθύνη του φορέα τους (εν προκειμένω της ΟΕΒΑΣ) και όχι ανεξάρτητα.
Οσα, λοιπόν, από τα νυν μέλη του Δ.Σ. της ΟΕΒΑΣ ήταν παρόντες και παρούσες στο πρωτάθλημα στην Κορυτσά (Ηλ. Καφφές, Στ. Δημότσιος, Παν. Μελαχροινός, Κ. Τσώλος, Μ. Συμεωνίδου, Κ. Κατσαούνης, Κ. Νεοφώτιστος και Α. Βερούλη), όφειλαν να ενημερώσουν τους διοργανωτές ότι ο Συμεωνίδης είναι τιμωρημένος από την ελληνική αθλητική δικαιοσύνη (οι προσφυγές του έχουν απορριφθεί από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλύσεως Αθλητικών Διαφορών, το ΑΣΕΑΔ) με στέρηση της αθλητικής του ιδιότητας και, ως εκ τούτου, δεν επιτρέπεται να μετέχει σε αγώνες εντός και εκτός Ελλάδος. Αυταπόδεικτο είναι, λοιπόν, ότι, πέραν του Συμεωνίδη, και τα νυν, ενδεχομένως δε, και πρώην μέλη του Δ.Σ. της ΟΕΒΑΣ, παραβίασαν την απόφαση 46/2016 της ΕΦΙΠ.
Φυσικά, το «επιχείρημα» ότι έληξε η τιμωρία του από την ΕΜΑ και, άρα, μπορεί να μετέχει στους διεθνείς αγώνες, δεν ευσταθεί, αφού έχει στερηθεί την φίλαθλη ιδιότητα. Με την λογική αυτή, αν, π.χ., αθλητής της άρσης βαρών βρεθεί ντοπαρισμένος σ’ έλεγχο του ΕΣΚΑΝ και του επιβληθεί τετραετής αποκλεισμός, αλλά η διεθνής ομοσπονδία τον τιμωρήσει με διετή, θα μπορεί ν’ αγωνίζεται στους… Ολυμπιακούς, αλλά όχι στις εσωτερικές διοργανώσεις. Αλλωστε, πρόσωπο στερούμενο της αθλητικής ιδιότητας δεν μπορεί να εκπροσωπεί την χώρα μας.
Από όλα αυτά συνάγεται ότι η καταστρατήγηση της απόφασης της ΕΦΙΠ στρέφεται ευθέως κατά του θεσμού, τον οποίον το Δ.Σ. της ΟΕΒΑΣ και ο Συμεωνίδης εμπράκτως περιφρονούν. Αλλά στρέφονται και κατά αυτής καθ’ αυτής της ΕΟΕ, την οποία, επίσης, περιφρονούν. Και τούτο, διότι η ΕΦΙΠΗΔ, με βάση το άρθρο 22 του καταστατικού της ΕΟΕ, αποτελεί επιτροπή της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.
Μάλιστα, η περιφρόνηση της ΕΦΙΠΗΔ (συνεπώς και της ΕΟΕ) από τα μέλη του Δ.Σ. της ΟΕΒΑΣ και τον Σ. Συμεωνίδη γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, αν αναλογισθεί κάποιος, πόσο η ΟΕΒΑΣ έχει ευεργετηθεί και, εμμέσως, επιχορηγηθεί από την ΕΟΕ (άρα από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή και από εμάς), με την παραχώρηση γραφείου στον χώρο του Παναθηναϊκού Σταδίου και την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων αυτού.
Ο Συμεωνίδης, βεβαίως, δεν έχει κρύψει τα… φιλικά αισθήματά του για τα μέλη της ΕΦΙΠ. «Απατεώνες» και «καθάρματα» αποκαλεί, σε αναρτήσεις στο facebook, εκείνους, που τον τιμώρησαν, και ότι έχουν «τερατώδη βλακεία και ανισορροπία» γράφει. Και ποιοί είναι αυτοί; Οι έγκριτοι νομικοί της προηγούμενης σύνθεσης της ΕΦΙΠ… Διότι αυτοί επέβαλαν την ποινή. Οχι όσοι αποκάλυψαν το σκάνδαλο.
Απατεώνες, καθάρματα κ.α. οι νομικοί της ΕΦΙΠ;
Η υπόθεση Συμεωνίδη, όπως προαναφέραμε, έχει κριθεί κατ’ επανάληψη. Πάντα αρνητικά γι’ αυτόν. Αρχικώς από την ΕΦΙΠ, στη συνέχεια από το ΑΣΕΑΔ, όπου προσέφυγε, μετά ξανά από την ΕΦΙΠ, στην οποία κατέθεσε αίτηση θεραπείας, και μετά πάλι από το ΑΣΕΑΔ. Το γεγονός ότι εκείνος, μολονότι τιμωρημένος, κατόρθωσε ν’ αγωνισθεί στην Κορυτσά, στερώντας μετάλλια από τους αντιπάλους του και παραβιάζοντας το φίλαθλο πνεύμα και την αθλητική ηθική, κατέστη δυνατό χάρη στην ανοχή -που είναι συνενοχή και, ουσιαστικά, συνέργεια- των μελών της νυν και, ίσως, και της προηγούμενης διοίκησης της ΟΕΒΑΣ.
Με τον τρόπο αυτόν, οι αποφάσεις της ΕΦΙΠ και του ΑΣΕΑΔ έγιναν «κουρελόχαρτο» από τον Συμεών Συμεωνίδη και τις διοικήσεις (παρούσα και προηγούμενη) της ΟΕΒΑΣ…
Θα το αποδεχθούν αυτό τα μέλη της ΕΦΙΠ και της ολομέλειας της ΕΟΕ; Οψόμεθα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου