Κυριακή 17 Ιουλίου 2022

«Μπάτε σκύλοι αλέστε κι αλεστικά μη δώσετε» το στάδιο του Δ.Α.Κ. Π. Φαλήρου

Ηταν μια Παρασκευή απόγευμα, πριν από μερικές εβδομάδες. Ενας κύριος έτρεχε στο στάδιο του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Π. Φαλήρου με παρέα. Καλά έκανε, μπορεί να πείτε. Και θα... διαφωνήσω. Απολύτως. Διότι υπάρχει απόφαση της διοίκησης του Δ.Α.Κ., ότι τις ώρες 6 έως 8μ.μ. χρήση του χώρου θα γίνεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από τους αθλητές των σωματείων στίβου του Φαλήρου, δηλαδή του Α.Ο.Π.Φ. και του Βέλους. Αλλά το πράγμα γίνεται εντυπωσιακότερο, διότι η παρέα του κυρίου ήταν ο… σκύλος του.
Οσοι με ξέρουν, γνωρίζουν πολύ καλά πως έχω τεράστια αγάπη για τα σκυλιά, τις γάτες κ.λπ. Όμως, σε όλα υπάρχουν όρια. Αλλά η συνέχεια είναι πιο εντυπωσιακή.
«Κύριε, σας παρακαλώ βγείτε από το στάδιο με τον σκύλο σας. Εδώ γίνονται προπονήσεις», του είπε ο έφορος του Βέλους, Νίκος Μασούρας. Και η απάντηση:
«Ο σκύλος μου είναι παχύς και τρέχει για ν’ αδυνατίσει».
Είναι, λοιπόν, ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ «μπάτε σκύλοι αλέστε κι αλεστικά μη δώσετε» το στάδιο του Δ.Α.Κ. Π. Φαλήρου ή όχι; Ας δώσετε εσείς την απάντηση.

Τσέλιγκας στον Δ.Α.Κ. Π. Φαλήρου...
Και, φυσικά, τα περιστατικά δεν τελειώνουν εδώ. Πολύ πρόσφατο είναι αυτό, με τους γονείς που έβγαλαν βόλτα το παιδί τους με το ποδηλατάκι του μέσα στον στίβο (ο Θεός να τον κάνει τέτοιον) και όταν η έφορος του τμήματος στίβου και αντιπρόεδρος του ΑΟΠΦ, Μαρίνα Ιακωβίδου τόλμησε να τους επισημάνει πως εκεί γίνεται προπόνηση, έλαβε την… ευφυέστατη και… πρωτότυπη απάντηση, «και ποια είστε εσείς που θα μας πείτε τι να κάνουμε;».
Το ίδιο απόγευμα δε, στο σκάμμα του μήκους ένα παιδάκι έπαιζε με την άμμο με το κουβαδάκι του. Οι γονείς του είχαν συγχύσει την παραλία με το σκάμμα. Και, βεβαίως, σύγχυσαν την κ. Ιακωβίδου και όσους προπονούνταν…
Βεβαίως υπάρχει και άλλη… ευφυής και… πρωτότυπη απάντηση σε σχετικές παρατηρήσεις: «Είμαι δημότης και πληρώνω δημοτικά τέλη, άρα μπορώ να χρησιμοποιώ τον χώρο». Και στην επισήμανση, γιατί δεν κάνουν το ίδιο με το κολυμβητήριο, οι αναιδείς, ανόητοι και ασυνείδητοι αυτοί άνθρωποι απαντούν, «το κολυμβητήριο δεν είναι το ίδιο».
Κι όμως. Είναι ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο. Θα φορέσω, λοιπόν, το μαγιό μου ένα απόγευμα και θα πάω να κολυμπήσω εκεί. Κι αν μου πουν ότι απαγορεύεται, θ’ απαντήσω: «Είμαι δημότης και πληρώνω δημοτικά τέλη, άρα μπορώ να χρησιμοποιώ τον χώρο». Κι ας γίνει ό,τι θέλει.
Ισως είναι ο μόνος τρόπος, η διοίκηση ν’ αντιληφθεί ότι, την απόφασή της οφείλει να φροντίσει να την υποστηρίξει εμπράκτως. Διότι, διαφορετικά, θα καταστεί «γράμμα κενό».

Δεν αρκεί η ανάρτηση της απόφασης σε τρία σημεία του σταδίου. Πρέπει και να υλοποιηθεί αυτή. Κι αν, όπως ακούγεται, οι υπάλληλοι αρνούνται να την εφαρμόσουν, να τους υποχρεώσει να το πράξουν. Η φύλαξη του χώρου και η φροντίδα για την τήρηση των αποφάσεων δεν είναι -και
δεν μπορεί να είναι- υπόθεση κι ευθύνη των συλλόγων. Ο χώρος είναι δημοτικός και όχι ιδιωτικός.
Πώς ανάλογες αποφάσεις υλοποιούνται σε άλλα δημοτικά στάδια; Γιατί του Π. Φαλήρου ν’ αποτελεί θλιβερή εξαίρεση; Φοβούνται το πολιτικό κόστος; Αλλά έχουν αναλογισθεί πόσο θα είναι το κόστος αν συμβεί κάποιο σοβαρό ατύχημα;
Εχουμε προειδοποιήσει, εδώ και πολύ καιρό, ότι ελλοχεύει κίνδυνος ατυχημάτων από την ταυτόχρονη γύμναση αθλητών και κοινού. Η βαλβίδα της σφαιροβολίας βρίσκεται πολύ κοντά στους εξωτερικούς διαδρόμους του στίβου και μόνο από τύχη δεν έχει τραυματισθεί άνθρωπος όταν η σφαίρα βγαίνει από τον τομέα πτώσης και πέφτει μέσα σε αυτούς. Και οι μεν αθλητές προσέχουν -άλλωστε τρέχουν στους εσωτερικούς διαδρόμους- αλλά οι απλώς γυμναζόμενοι;
Το ανεξέλεγκτο τρέξιμο του κοινού μπορεί να προκαλέσει (και έχει προξενήσει) και άλλου είδους τραυματισμό σε συγκρούσεις με τους αθλητές δρομείς.
Οταν, λοιπόν, συμβεί το δυστύχημα θα είναι αργά. Παραφράζοντας το Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον (15.22), 
«ελάλησα αυτοίς» και αμαρτίαν ουκ έχω...
Το ταρτάν του στίβου θα ανακατασκευαστεί. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ. Είναι αυτή η ευκαιρία για να εφαρμοσθεί και η απόφαση της διοίκησης του Δ.Α.Κ.
Ομως πρέπει και άλλα πολλά να γίνουν ώστε το στάδιο να καταστεί λειτουργικό για τους αθλητές του στίβου. Το γυμναστήριο της ενδυνάμωσης πρέπει να επεκταθεί και ν’ αποκτήσει σύγχρονα όργανα και βάρη. Αυτή τη στιγμή ουσιαστικά είναι εξοπλισμένο με βάρη που έχουν αγοράσει οι σύλλογοι ή έχουν προσφέρει κάποιοι παράγοντες και φίλοι του στίβου. Τα δε μηχανήματα είναι πεπαλαιωμένα και, τα περισσότερα, σε κακή κατάσταση.
Αλλά απαιτείται να διαμορφωθεί και χώρος προπόνησης ρίψεων. Ο υπεύθυνος του Α.Ο.Π.Φ. για τις ρίψεις, Νίκος Γεωργίου έχει συντάξει προτάσεις σχετικά με το πώς το στάδιο θ’ αποκτήσει τέτοιο χώρο, οι οποίες θα υποβληθούν στην διοίκηση. Η υλοποίησή τους είναι εύκολη. Αρκεί να υπάρχει καλή θέληση εκ μέρους της διοίκησης του Δ.Α.Κ. Και δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν υφίσταται τέτοια...
Εως ότου, όμως, γίνει αυτό, επιβάλλεται ν ανακατασκευασθεί η υπάρχουσα βαλβίδα της σφαιροβολίας. Αυτή τη στιγμή είναι κατάλληλη μόνο για... τσουλήθρα.

Επιστολή – κόλαφος για την κατάσταση στο Δ.Α.Κ.

Προς επίρρωσιν όσων προαναφέρω, δημοσιεύω επιστολή, που εστάλη στην διοίκηση του Δ.Α.Κ. από δημότισσα:
«Είμαι δημότης Παλαιού Φαλήρου, μέλος της ομάδας ενηλίκων στίβου του ΑΟΠΦ στον ΔΑΚ από το 2014, και ήθελα να ενημερώσω για θέματα - προβλήματα που αντιμετωπίζουμε κατά την προπόνησή μας.
Το ΔΑΚ Παλαιού Φαλήρου, και ειδικά ο χώρος του στιβου, έχει πολυάριθμα θέματα εδώ και πολλά χρόνια σχετικά με τους χωρους άθλησης. Μια επίσκεψη στο χώρο θα σας πείσει, καθώς θα δείτε το ολοσχερώς τρύπιο ταρτάν, τα σπασμένα οργανα γυμναστικής κλπ, τα οποία είναι αιτίες τραυματισμών αθλητών.
Να επισημάνω ότι ο χώρος χρησιμοποιείται για την προπόνηση των αγωνιστικών ομαδων του ομίλου καθως και για διεξαγωγή αγώνων του ΣΕΓΑΣ και αγώνες δρομου. Πρόσφατα πληροφορήθηκα ότι εχει προχωρήσει η διαδικασία για να ανακαινιστεί ο χωρος, οπότε θεωρώ ότι υπαρχει μια εξέλιξη στην επίλυση του παραπάνω σοβαρού και επικίνδυνου για την σωματική μας ακεραιότητα θέματος.

Επιπρόσθετα θα ήθελα να τονισω μερικά άλλα πολύ σοβαρα προβλήματα:
-Με απόφαση του προέδρου του ΔΑΚ, από 18.00 μέχρι 20.00, η χρήση του χωρου αφορά μόνο αθλητες των συλλόγων και έχουν οριστεί άλλες ώρες κοινού. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν εφαρμόζεται μιας που κατά την είσοδο δεν υπαρχει κανένας έλεγχος.
-Η είσοδος του κοινού περα των αθλητων των συλλόγων (απλών πολιτών, γονέων κ.λπ.) στο διάστημα 18.00 με 20.00, πολλες φορές εχει οδηγήσει σε ατυχήματα ή σε παρ
 ολίγον ατυχήματα, μιας που τα απογεύματα είναι οι ωρες που οι ομάδες κανουν την προετοιμασία τους, καποιοι από τους διαδρόμους είναι διαρκώς κατειλημμένοι, οι ταχύτητες των δρομέων είναι μεγαλες και οι πολίτες δε δινουν την απαιτούμενη προσοχή.
Αθλήτριες εν δράσει στο Δ.Α.Κ.Π.Φ...
Αυτό εχει οδηγήσει πολλές  φορες σε έντονες
αψιμαχίες / τσακωμούς με εμας τους αθλητές, καθώς και με τους 
προπονητές και εφόρους των ομαδων, μιας που κανείς από τους μη έχοντες την αδεια να βρίσκονται στον χωρο, δε θελει να ακολουθήσει τους κανονες και να σεβαστεί την προπόνηση που γινεται τη συγκεκριμένη ωρα.
Παρακατω παραθέτω και παράδειγμα στο οποίο ήμασταν μάρτυρες σε αψιμαχία πολίτη με την αγωνιστική ομαδα σκυταλοδρομίας του ΑΟΠΦ. Ο πολιτης έτρεχε ανάποδα στο στιβο και έπεσε πανω στους αθλητές του ΑΟΠΦ δυο φορες, αρνούνταν να σταματήσει την άθλησή του και να φυγει από το γηπεδο, ενώ ηταν ωρες αθλησης του σωματείου. Ο εν λογω κυριος αρνούνταν γενικα να απομακρυνθεί από τους διαδρόμους της προπόνησης και κατέληξε να βριζει ανθρώπους των συλλογων μεγάλης ηλικιας και να απειλεί ότι δε φευγει αν δε ερθει ο δήμαρχος να τον διωξει. Αντίστοιχα περιστατικά έχουμε με γονεις παιδιών που κατακλύζουν το χωρο και σε καμια περίπτωση δε τηρούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες ασφαλειας (περπατάνε αναποδα στους διαδρόμους του στιβου, κάνουν βόλτα με καρότσια μέσα στο χώρο άθλησης, περιμένουν τα παιδιά τους όχι στις κερκίδες αλλά μέσα στους διαδρόμους ή εντός του γηπέδου ποδοσφαίρου κλπ).
Δεδομένων ολων των παραπάνω, θα παρακαλούσα να γίνεται ελεγχος για την είσοδο στο χωρο με βάση τα προβλεπόμενα από την απόφαση προέδρου για τις ωρες άθλησης μονο των σωματείων.
Τελος να τονίσω οτι η φύλαξη του χωρου, για να απομακρύνονται παραβατικά ατομα, είναι ευθυνη του δημου. Η συμμόρφωση πολιτων δεν αποτελεί ευθύνη του προπονητή ή του απλού αθλητή, ειδικά όταν σε πολλες περιπτώσεις αυτές
συνοδεύονται με τραμπουκισμούς.
Αναμένω την απάντησή σας επί του θέματος και τις απαραίτητες ενέργειες. Με εκτίμηση. Ελενα Κατσίκη».
Κι εκείνοι δεν απάντησαν...

18 σχόλια:

  1. ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΟΝΗΣ
    Τα ίδια γίνονται σε όλα τα στάδια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μαιρη Κυριακιδου
    Υπάρχουν φύλακες, στην πόρτα τι κάνουν ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ Δ.Α.Κ., Μιχάλη Κουμεντάκο:
    Καλησπέρα σας.... Αυτο που μπορώ να πω είναι ότι αυριο στις 7 το πρωι θα ξεκινήσει η αποξήλωση του στίβου κ του γηπέδου.....
    Και να υποσχεθώ ότι από την καινουργια σεζόν θα βρουμε τρόπο να τηρήσουμε το ωράριο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Giannis Rizonakis
    Γ. Σουρης
    Δυστυχία σου, Ελλάς,
    με τα τέκνα που γεννάς!
    Ώ Ελλάς, ηρώων χώρα,
    τί γαϊδάρους βγάζεις τώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νικόλαος Γαλιατσάτος
    Nikos Konstantopoulos λέω ότι οι παραλογισμοί των "δικαιωματιστών" με τις ζέστες επιδεινώνονται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. MENELAOS VAINDIRLIS:
    POLI KALO KAI EPIKAIRO ARTHRO!!! EPITELOUS THA FTIAKSOUN TO TARTAN!!! KSEXASES OMOS KATI STO ARTHRO SOU: OTAN PAS KAI ESY NA PESEIS STHN PISINA OS DHMOTHS P. FALIROU, ENO GINETAI PROPONHSH KOLOMVITON, MHN KSEXASEIS NA PAREIS KAI NA VALEIS KAI TO NEMO STHN PISINA, GIA NA DROSISTEI LIGO TO SKYLAKI !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Konstantinos Vrachliotis
    Ευελπιστώ αγαπητέ Νίκο με την ανάρτηση αυτή να δείχνεις τα κακός κείμενα τού παρελθόντος μιας και με την Μέριμνα του Δημάρχου μας το τόσα χρόνια στάδιο θα πάρει μια ολική αναμόρφωση με τελευταίας τεχνολογίας Υλικά θα το αναδείξει σε σύγχρονο χώρο Άθλησης για όλους Αθλητές και Κοινό .
    Βέβαια η διοίκηση του ΠΟΑΚΕ θεωρώ ότι είναι ανοιχτή σε προτάσεις ειδικών στον αθλητισμό (προπονητές όπως ανέφερες)για ακόμα καλύτερη λειτουργία του αθλητικού αυτού χώρου !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kώστα μου, το ζητουμενο ειναι να μπορεί να γινεται σωστή προπόνηση. Συνεπώς, πρέπει να τηρηθει η απόφαση για το ωράριο (όπως γινεται στο κολυμβητήριο), να βελτιωθεί (πιο σωστά: ν' αναμορφωθεί) το γυμναστήριο της ενδυνάμωσης και ν' αποκτήσει το στάδιο έναν μικρό χώρο ρίψεων, με βάση την πρόταση του ειδικού μας. Θ' απαιτηθεί γι' αυτό μια συνάντησή μας με την διοίκηση.

      Διαγραφή
  9. George Antonatos
    Είναι τρομερό αυτό που συμβαίνει. Και εδώ στο Αργοστόλι μια από τα ίδια. Στη παιδική χαρά υπάρχει καλύτερη οργάνωση. Γίνονται θαύματα καθημερινά και δεν έχει χτυπήσει κανένας αθλητής ή περιπατητής!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Andreanna Stoyan
    Συγνώμη αν το κολυμβητήριο είναι δημόσιο γιατί πρέπει να πληρώνει κάποιος κάποια λεφτά το μήνα???(επειδή το διάβασα ρωτάω) όσο για την ανάρτηση δεν φταίει ο Δήμος αν ο ο άλλος είναι βλαμμένος αυτή είναι η απάντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οταν υπάρχει μια αποφαση, η διοικηση του σταδιου οφείλει να φροντιζει να την υλοποιεί. Το θεμα των χρηματων για την χρηση του κολυμβητηρίου είναι άλλο.

      Διαγραφή
  11. Yiannis Mamouzelos
    Νίκο, δεν ξέρω αν έγραψες το κείμενο 19 Ιουλίου 2022 ή 2002 ή 1982 κα.! Πάντα αυτή η νοοτροπία υπήρχε από τους μόνιμα αμαθείς από δημοκρατία, κανόνες και αθλητισμό νεοέλληνες! Δυστυχώς ενώ είχε μια βάση η παραχώρηση/διοίκηση/λειτουργία/συντήρηση των αθλητικών υποδομών (γηπέδων, σταδίων, αιθουσών, κολυμβητηρίων κ.α.) στους Δήμους , κατέστη τις περισσότερες φορές πληγή! Γιατί ούτε οι "δημοτικοί άρχοντες" ήξεραν ή ήθελαν να ξεχωρίσουν τη μαζική άθληση/αναψυχή/ ευεξία των πολιτών από το συστηματικό/συστημικό αθλητισμό των σωματείων οποιουδήποτε αθλήματος ούτε οι πολίτες να σεβαστούν μέτρα και οδηγίες! Γιατί στην Ελλάδα όλοι είναι δημοκράτες, αλλά με μόνο περιεχόμενο της "δημοκρατίας τους" το "κάνω ό,τι γουστάρω, ό,τι με βολεύει, ό,τι με συμφέρει..."! Και φυσικά οι "δημοτικοί άρχοντες" δεν θέλουν ποτέ να κακοκαρδίζουν τους δημότες για να ελπίζουν στο ...σταυρό τους στις επόμενες εκλογές... Τα αθλητικά σωματεία όμως πέραν από τα νόμιμα δικαιώματα έχουν συνήθως μέλη, αθλητές, γονείς, προπονητές κ.α. δημότες του Δήμου του σταδίου που χρησιμοποιούν... Επομένως και αυτά πέραν από τις διεκδικήσεις τους οφείλουν να υπενθυμίζουν στους Δημάρχους κ.α. ότι ψηφίζουν και μπορούν να ...μαυρίζουν! Κάπως έτσι θα βρεθεί η κοινή λογική και η κοινή λύση των ωραρίων και της τήρησης των κανόνων λειτουργίας των σταδίων!
    Απάντηση5 ώρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nikos Konstantopoulos
      Συντάκτης
      Συμφωνω σχεδόν σε όλα, Γιάννη. Ομως, σε πολλά δημοτικά στάδια, που γνωρίζω, το ωράριο τηρείται. Είτε διότι οι διοικήσεις είναι αποφασισμένες να εφαρμόσουν τις αποφάσεις τους είτε διότι οι υπάλληλοι - φύλακες είναι ευσυνείδητοι (ή γιατί υποχρεώνονται) και τηρούν τα ωράρια. Ελπίζω από τον Σεπτέμβριο το ίδιο να συμβεί και στο Π. Φάληρο
      Μιχάλης Κουμεντάκος, όπως υποσχέθηκε ο πρόεδρος του ΔΑΚ.

      Διαγραφή
    2. Yiannis Mamouzelos
      Μακάρι να είναι έτσι, δεν έχω κάνει έρευνα Αττικής ή πανελλαδική... Δεν ενδιαφέρομαι άλλωστε... Απλώς επισήμανα όσα συμβαίνουν γενικά, χωρίς ποσοστά... Μακάρι με τη νέα περίοδο να αποφασίσει και ο Δήμος Παλ. Φαλήρου να σταθεί με το σωστό τρόπο.

      Διαγραφή
  12. Γιαννης Φιλιππου
    Δεν έτυχε ποτέ κυριε Νίκο να πάω σ'αυτόν τον χώρο που αναφέρετε και όσα έχετε αναρτήσει δεν με εκπλήσσουν και ο λόγος είναι οτι μια παρόμοια ίσως και χειρότερη υπάρχει στο πίσω μέρος του Παναθηναϊκού Σταδίου στον λόφο του Αρδηττού. Εκει να δείτε τι επικρατεί ποδήλατα να κινουνται στον στενό στίβο, άνθρωποι με τσάντες απο την λαϊκή της Παρασκευής να σουλατσάρουν μιλώντας στον στίβο, κρούσματα παρενόχλησης γυναικών στον λοφο από ύποπτα άτομα έχοντας καμία σχέση με άθληση, σκύλοι χωρίς λουρί με τους ιδιοκτήτες τους να θεωρούν τον χώρο χωράφι τους κλπ και κλπ. Ξεφραγο αμπέλι, που κάποτε ηταν αποκλειστικά χώρος άθλησης, με αθλητές και πρωταθλητές με φύλακες 24 ώρες το 24ωρο και που τώρα; Έχουν ισοπεδωθεί τα πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή