Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

Ο Μίλτος Τεντόγλου δίδαξε ήθος αλλά και κατέρριψε δύο… παγκήπια ρεκόρ στο μίτινγκ διεθνών και διαχρονικών αθλητών το οποίο διεξήχθη στον Γέρακα

Α
Από αριστερά, Τσιάμης, Τεντόγλου, Ανδρικόπουλος και οι λοιποί αγωνισθέντες στο μήκος της κατηγορίας ΟΠΕΝ, με την σειρά κατάταξής τους.

Μίλτος Τεντόγλου,
Δημήτρης Τσιάμης, Νίκος Ανδρικόπουλος. Ένα χρυσό Ολυμπιακό (Τεντόγλου), ένα χρυσό κι ένα ασημένιο Παγκόσμια σε ανοικτό στίβο κι ένα χρυσό Παγκόσμιο σε κλειστό (Τεντόγλου) και επτά Ευρωπαϊκά μετάλλια (δύο χρυσά στον ανοικτό και τρία στον κλειστό ο Μίλτος, ένα χάλκινο στον ανοικτό ο Δημήτρης στο τριπλούν άλμα κι ένα ασημένιο στον κλειστό ο Νίκος στο ίδιο αγώνισμα), συνολικά 11 μεγάλα μετάλλια, βρέθηκαν σ’ ένα κτήμα στον Γέρακα. Δεν παρέστησαν σε δεξίωση έπειτα από κάποιο γάμο. Αγωνίσθηκαν σε μίτινγκ αλμάτων. Όχι, η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου δεν πρόσθεσε στο αγωνιστικό πρόγραμμά της κάποιον αγώνα, που διεξήχθη στο προάστιο, ουσιαστικά, της Αθήνας. Ο ρεκτής διαχρονικός αθλητής, Γιώργος Δεμένεγας διοργάνωσε, για άλλη μία φορά, την ένατη, το μίτινγκ αλμάτων -με και χωρίς φόρα- για αγωνιζόμενους βετεράνους, αλλά και για εν ενεργεία αθλητές, μικρούς και μεγάλους. Ο Ανδρικόπουλος είχε πηδήσει και άλλη φορά, ενώ ο Τσιάμης απλώς είχε παρακολουθήσει προ πέντε ετών προπόνηση στο κτήμα.
Ο Τεντόγλου, με την παρουσία του, απέδειξε πόσο ιδιαίτερος χαρακτήρας είναι. Απλός, σεμνός, χωρίς έπαρση, βρέθηκε κοντά σε παλαιούς αθλητές, αλλά και σ’ ερασιτέχνες αθλούμενους και σε  μικρά παιδιά, δίνοντας ένα ξεχωριστό παράδειγμα: ότι ο αθλητισμός και δη ο πρωταθλητισμός, δεν πρέπει να σε κάνει υπερφίαλο και αιθεροβάμονα. Πρέπει να πατάς γερά στη γη. Και όταν συμβαίνει αυτό, γίνεσαι και μεγάλος. Σε όλα. Τα ίδια ισχύουν, βεβαίως, και για τον Τσιάμη και για τον Ανδρικόπουλο. 
Κόντραρε γερά τον Μίλτο ο Δημήτρης Τσιάμης.
Δύο… παγκήπια (δηλαδή του κήπου) ρεκόρ κατέρριψε ο Τεντόγλου, αλλά η νίκη του στο μήκος κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν. Μόλις 1/100 του μέτρου (6,06 έναντι 6,05μ.) τον χώρισε από τον Τσιάμη. Και τούτο μοιάζει παράξενο, καθόσον ο Μίλτος είναι εξειδικευμένος στο μήκος, ενώ ο ηλικίας 41 ετών (και πάντα αγωνιζόμενος σε πολύ υψηλό επίπεδο), Δημήτρης είναι κυρίως τριπλουνίστας, κάτοχος των ρεκόρ Ελλάδος στον ανοικτό στίβο (17,55μ.) και στον κλειστό με 17,12μ. Και οι δύο ξεπέρασαν το ρεκόρ, που κατείχε ο Απόστολος Πεΐτσης με 5,47μ. από το 2020. Αλλά το ίδιο πέτυχαν και άλλοι τρεις αθλητές: ο Ανδρικόπουλος, ο Θανάσης Ευαγγελόπουλος και ο Ανδρέας Σταματονικολός.
Ο Τεντόγλου βελτίωσε και την επίδοση του μήκους χωρίς φόρα. Πήδησε 3,11μ., έναντι 3,05 του ρεκόρ, που ανήκε στον Αιμίλιο Αρμενιάκο από το 2019.
Ο Νίκος Ανδρικόπουλος.
Φυσικά, πλην του Τεντόγλου, «την παράσταση έκλεψε», για πολλοστή φορά, ο 86ετής, πλέον, Γιάννης Μπέλλος, ο οποίος πρώτευσε και στα δύο αγωνίσματα των διαχρονικών. «Γερό κόκκαλο» ο Γιάννης, δίνει το παράδειγμα σε όλους. Μικρούς, μεγάλους και… μεγαλύτερους.
Αγωνίσθηκε στο άλμα χωρίς φόρα και ο πολύ καλός σφαιροβόλος, Αννίβας Οικονόμου (ατομικό ρεκόρ 18,03μ.), γιός του βουλευτή της Ν.Δ, Βασίλη Οικονόμου, που το 1984 είχε αναδειχθεί πρωταθλητής Ελλάδος στους παίδες στο τριπλούν και ο οποίος παρέστη στην διοργάνωση. Πήρε μέρος και ο 19χρονος, Ανδρέας Σταματονικολός, κάτοχος δύο ασημένιων (στο τριπλούν) κι ενός χάλκινου (στο μήκος) μεταλλίων από τα πανελλήνια πρωταθλήματα εφήβων του 2022 και το εφετινό και με ατομικά ρεκόρ 7,45 και 14,75μ.
Οι αθλήτριες, που πήραν μέρος στο μίτινγκ, ποζάρουν με τα έπαθλά τους. 
Χαρούμενοι οι αθλητές, που αγωνίσθηκαν στο μήκος χωρίς φόρα. Ο Τσιάμης, που δεν πήδησε, φωτογραφίζεται μ έπαθλο ένα... ποτήρι με καφέ. Επάνω ο βουλευτής, Βασίλης Οικονόμου.
Η απονομή για το μήκος χωρίς φόρα των διαχρονικών αθλητών. Στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου ο αειθαλής, ο 86χρονος, Γιάννης Μπέλλος.
Τα πλήρη αποτελέσματα:

ΜΗΚΟΣ ΧΩΡΙΣ ΦΟΡΑ
Διαχρονικοί αθλητές
-οι επιδόσεις αναφέρονται προσαρμοσμένες στην διεθνή βαθμολογία (στην παρένθεση η κατηγορία ηλικίας του αθλητή και η επίδοσή του σε απόλυτο αριθμό):
Γιάννης Μπέλλος 4,16 (85-89 ετών- 1,90μ.), Βλαδίμηρος Ντεκάιλο 3,58 (65-69, 2,36), Γιώργος Χρόνης 3,39 (65-69, 2,23), Δημήτρης Ζαφειρόπουλος 3,16 (50-54, 2,57), Γιώργος Δεμένεγας 2,99 (55-59, 2,28)

Γυναίκες (ενιαία κατηγορία): Ελένη Καραΐσκου 2,04 (50-54 ετών, 1,66μ.), Εύα Ντότση 1,85, Παναγιώτα Θεοδώρου 1,72, Αναστασία Θεοδώρου 1,69.

ΟΠΕΝ ανδρών: Τεντόγλου 3,11, Ανδρικόπουλος 3,02, Θανάσης Ευαγγελόπουλος (στην φωτογραφία αριστερά) 2,81, Νίκος Μιχαλόπουλος 2,80, Ανδρέας Σταματονικολός 2,80, Ρωμανός Οικονόμου 2,79,  Πεΐτσης 2,71, Αννίβας Οικονόμου 2,69, Σταύρος Δαμασκηνός 2,55.
Όπως πολύ εύκολα διαπιστώνετε, δόθηκε ιδιαιτέρως μεγάλη «μάχη» για την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου. Κι ελπίζουμε και θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι κριτές ήταν πολύ προσεκτικοί και παρατηρητικοί και δεν αδίκησαν ή δεν ευνόησαν κάποιον. Βεβαίως, αν συνέβη κάτι τέτοιο, είμαστε σίγουροι ότι δεν έγινε με πρόθεση
ΜΗΚΟΣ ΜΕ ΦΟΡΑ
Διαχρονικοί: Μπέλλος 6,20 (2,80μ.), Ζαφειρόπουλος 5,11 (4,16), Δεμένεγας 4,89 (3,73). 
Ο Σταματονικολός ίπταται.

 ΟΠΕΝ ανδρών: Τεντόγλου 6,06, Τσιάμης 6,05, Ανδρικόπουλος 5,53, Ευαγγελόπουλος 5,52, Σταματονικολός 5,49, Μιχαλόπουλος 5,38, Πεΐτσης 5,32, Ρωμ. Οικονόμου 5,22, Νικ. Δεμένεγας (γιος του διοργανωτή) 5,16. Και εδώ ισχύουν τα ίδια για την παρατηρητικότητα των κριτών.

Πρέπει να επισημανθεί ότι το μήκος τού, όχι και ιδανικού, διαδρόμου φοράς είναι μόλις 15,5μ., έναντι 40-45μ. των επίσημων σταδίων. Επίσης, δεν υπάρχει κανονική, ξύλινη, βαλβίδα. Ολα αυτά, όμως, ουδόλως μειώνουν την αξία της προσπάθειας του διοργανωτή.

Ο Αννίβας προ της... προσγείωσης.
Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο παλαιός πρωταθλητής Ελλάδος στην σφυροβολία και 
στην σφαιροβολία και κάτοχος… 98 (!!!) παγκόσμιων και ευρωπαϊκών μεταλλίων από αγώνες των διαχρονικών αθλητών, Βασίλης Μαγγανάς. Αυτή την φορά, όμως, δεν αγωνίσθηκε στο μήκος χωρίς φόρα, όπως συνήθιζε, λόγω τραυματισμού στο αριστερό γόνατο. Πρόλαβε, πάντως, εφέτος και κατέκτησε δύο μετάλλια στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, το οποίο διεξήχθη στην πόλη Πεσκάρα της Ιταλίας. Ασημένιο στο βαρύ όργανο (βαριά σφύρα, στην κατηγορία της ηλικίας του, 65-69 ετών, 9,08 κιλά, και με κοντή αλυσίδα) και χάλκινο στην σφυροβολία (5κ. το βάρος του οργάνου για την κατηγορία των 65-69 ετών).
Κατά τα ειωθότα, του αγώνα επακολούθησε… τσιμπούσι (προσοχή κύριε διορθωτή, μη γίνει τυπογραφικό λάθος στη λέξη και με απολύσει ο διευθυντής) και η υπόσχεση ότι όλοι θα προσπαθήσουν να είναι ξανά εκεί σ’ ένα χρόνο. Και ακόμη περισσότεροι.

Στην φωτογραφία αριστερά, μαζί με τον Δημήτρη Τσιάμη, τον Μίλτο Τεντόγλου και τον Νίκο Ανδρικόπουλο, εικονίζεται ο διοργανωτής της εκδήλωσης, ο Κείος (Τζιώτης) παλαιός δεκαθλητής, τώρα, ως διαχρονικός αθλητής, ασχολούμενος κυρίως με τις ρίψεις, καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Γιώργος Δεμένεγας.

Και του χρόνου. Με υγεία. Πρωτίστως...

5 σχόλια:

 1. Εκπληκτικό ρεπορτάζ. Το πιό αναλυτικό και όμορφα δομημένο. Ευχαριστώ φίλε Νίκο, Και του χρόνου στη 10η διργάνωση με το καλό!!!!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Dimitris Gazis
  Ωραιοτατον αρθρον !! Συμπαγές, κατατοπιστικόν και ευανάγνωστον !!! Τα σέβη μου κύριε Νίκο μας !!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ευχαριστω για την ενημερωση αγαπητε Νικο!!! Το αρθρο σου, νοερα μεταφερει στον αναγνωστη στην ατμοσφαιρα της εκπληκτικης εκεινης εκδηλωσης της οποιας ειχα κι εγω την ξεχωριστη τιμη και την χαρα να παρεβρεθω και να αγωνιστω. Αναλυτικο και καθ'ολοκληριαν εξοχως περιγραφικο και τεκμηριωμενο.
  Με εκτιμηση: Δημητρης Ζαφειροπουλος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή