Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

Στις 2 και 3 Νοεμβρίου, με τα 84α «Αρκάδια», θα τιμηθούν στο Ρέθυμνο οι αθάνατοι, στη συλλογική μνήμη, ήρωες της Ιεράς Μονής Αρκαδίου

<
Ηταν 8 του Νοέμβρη (κατ’ άλλους ιστορικούς, στις 9) του 1866, όταν εκατοντάδες Κρητικοί και άλλοι Ελληνες, κυρίως Μανιάτες, αψήφησαν τον θάνατο και αποφάσισαν να μη πέσουν στα χέρια των Τούρκων πολιορκητών. Ανατίναξαν την Ιερά Μονή Αρκαδίου, παίρνοντας μαζί τους στον άλλο κόσμο και πάρα πολλούς Τούρκους. Ο καπετάν Κωσταντής Γιαμπουδάκης, σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία (ή, κατά άλλη άποψη, ο Εμμανουήλ Αναγνώστου Σκουλάς), πρωτοστατούντος και χοροστατούντος του ηγούμενου, Γαβριήλ Μαρινάκη, έθεσε το πυρ. Σκοτώθηκαν περί τους 800-850 Ελληνες. Μαζί και ο ηγούμενος. Περίπου 1.500 (με άλλους υπολογισμούς, περί τους 3.000) ήταν οι νεκροί και τραυματίες Τούρκοι.
Οι άνθρωποι λησμονούνται όταν τους ξεχνούν. Και τους ήρωες της Ι. Μ. Αρκαδίου δεν τους ξεχνούν. Ούτε οι Κρητικοί ούτε οι άλλοι Ελληνες. Παραμένουν στην συλλογική μας μνήμη. Τούτο θα επαναβεβαιωθεί, μέσω της συμμετοχής στις εκδηλώσεις των 84ων «Αρκαδίων» στις 3 και 4 Νοεμβρίου, εκατοντάδων αθλητών από την Κρήτη και όλη την Ελλάδα. Το φθαρτό σώμα των ηρώων εκείνων δεν υπάρχει πια, αλλά το πνεύμα τους, η ψυχή τους, εμπνέουν, παραδειγματίζουν και καθοδηγούν τους επιγόνους τους. Ελπίζουμε και τους απογόνους τους. Την υπέρτατη θυσία τους, την σπάνιας γενναιότητας και αυταπάρνησης αυτή πράξη, θα τιμήσουν ξανά στο Ρέθυμνο, οι Ρεθεμνιώτες, η Κρήτη, η Ελλάς ολάκερη, με την τέλεση των ετήσιων αγώνων, «Αρκάδια». Είναι η παλαιότερη και ιστορικότερη διοργάνωση στίβου στην Ελλάδα, εξαιρουμένων, βεβαίως, των πανελληνίων πρωταθλημάτων.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα κλασικά αγωνίσματα των «Αρκαδίων» αγώνων: τον Αρκάδιο δρόμο (Ιερά Μονή Αρκαδίου - στάδιο Σοχώρας, απόστασης 22,6 χλμ.), από την εκκίνηση του οποίου πέρσι είναι η επάνω φωτογραφία, και το Κρητικό βόλι, τον παραδοσιακό τρόπο ρίψης σφαίρας πάνω από βράχο ή τεχνητό βάθρο, ύψους περίπου 0,30-0,35μ. Στην διαδρομή του Αρκάδιου δρόμου θα πραγματοποιηθεί και το δυναμικό βάδισμα. Το πλήρες πρόγραμμα, όπως ανακοινώθηκε από τους διοργανωτές, είναι:
Στον Αρκάδιο δρόμο και στα 6.000μ. αναμένεται να τρέξουν εκατοντάδες αθλητές από όλη την χώρα. Ανάμεσά τους θα είναι και μερικά γνωστά ονόματα των ελληνικών δρόμων αντοχής.
Στο Κρητικό βόλι θα μετάσχει, μεταξύ άλλων, ο νικητής των τελευταίων διοργανώσεων στην κατηγορία των κάτω των 50 ετών, ο 49ετής, πλέον, Γιάννης Βασιλόπουλος (φωτογραφία), ο οποίος νεότερος είχε ρίξει 17,02μ. σε αυτό το αγώνισμα και υπήρξε πρωταθλητής στην κατηγορία ανδρών στην σφαιροβολία. Αντιθέτως, δεν θ' αγωνισθεί ο παλαιός πρωταθλητής Ελλάδος στην σφυροβολία και στην σφαιροβολία και κάτοχος... 100 μεταλλίων από παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα μάστερς (διαχρονικοί αθλητές), ο 70χρονος, Βασίλης Μαγγανάς, που κατέχει το ανεπίσημο πανελλήνιο ρεκόρ του αγωνίσματος με 17,88μ. Θα ρίξει, όμως, ο βρακοφόρος παλαιός διεθνής αθλητής των... 400μ., Μανώλης Σφακιανάκης, ο οποίος μετέχει κάθε χρόνο στο αγώνισμα. Η φωτογραφία του είναι από το 2022. Εκτός των αγωνισμάτων τού στίβου, θα διεξαχθούν μέσα στο στάδιο του Γάλλου και αγώνες στο πατίνι. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, από τις 2 το απόγευμα του Σαββάτου 2 του μηνός, θα τελεσθούν αγώνες 8.000μ. για αθλητές 20 ετών και μικρότερες αποστάσεις για παιδιά διαφόρων κατηγοριών ηλικίας, αλλά και για ενήλικες.

2 σχόλια:

  1. Νίκο με πλημμυρίζουν οι αναμνήσεις. εύχομαι καλό αγώνα σε όλους τους αθλητες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλή επιτυχία στους αθλητές που θα λάβουν. μερος στους αγώνες και στους διοργανωτές των αγώνων

    ΑπάντησηΔιαγραφή