Σε πείσμα του φονικού κορωνοϊού, αθλητές και αθλούμενοι επιμένουν αγωνιστικά. Το Σαββατοκύριακο στην Κρήτη θα διεξαχθούν δύο διοργανώσεις για αθλητές σωματείων του ΣΕΓΑΣ, για βετεράνους - διαχρονικούς αλλά και για ανεξάρτητους. Πρόκειται για το 12ο Γκαλά Βετεράνων - Διαχρονικών αθλητών στίβου στο Ηράκλειο και για τα Αρκάδια στο Ρέθυμνο.
Θ’ αρχίσουμε ανάποδα την παρουσίαση των διοργανώσεων. Και τούτο διότι τ’ Αρκάδια είναι η παλαιότερη «ζωντανή» διοργάνωση στίβου στην Ελλάδα, εξαιρουμένων, φυσικά, των Πανελληνίων πρωταθλημάτων. Ετελέσθησαν για πρώτη φορά το 1930. Για την ιστορία τους θ’ αναφέρουμε πιο κάτω ενδιαφέροντα στοιχεία, τα οποία έχουν αντληθεί από το βιβλίο, «Ρεθεμνιώτικος Στίβος» του δάσκαλου και αθλητικού συντάκτη, Λευτέρη Κ. Κρυοβρυσανάκη.
Οι πεσόντες στο Ολοκαύτωμα στην Ι.Μ. Αρκαδίου, το 1866, θα τιμηθούν, λοιπόν, και εφέτος, με αυστηρή εφαρμογή όλων των μέτρων που προβλέπει το υγειονομικό πρωτόκολλο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Ο Αρκάδιος Δρόμος θα διεξαχθεί με ανώτατο όριο αριθμού δρομέων. Θα συγκροτηθούν ομάδες συγκεκριμένου αριθμού αθλητών, ανάλογα με τις επιδόσεις τους. Κάθε ομάδα θα εκκινεί σε διαφορετική ώρα, με διαφορά 15’ και ο χώρος τερματισμού θα χωριστεί σε μεγάλα τετράγωνα, όπου θα τερματίζουν οι αθλητές του κάθε γκρουπ.
Οι απονομές θα είναι λιτές. Ολοι θα φορούν μάσκες, ενώ θεατές θα υπάρχουν μόνο κατά την διάρκεια των απονομών, με μάσκα και τηρώντας τις απαιτούμενες αποστάσεις. Φυσικά, δεν θα παρουσιασθούν οι κρητικοί χοροί.
Τα 80α Αρκάδια διοργανώνονται από την Περιφέρεια Κρήτης και την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνου, την ομάδα Φυσικής Αγωγής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ρεθύμνου, τον ΟΚΑ Αρκάδι, τον ΟΚΑ Πρέβελη, τον Σύλλογο Δρομέων Υγείας Ρεθύμνου, τους Διεθνείς Αγώνες Ψηλορείτη Psiloritis Race, τον Αθλητικό Σύλλογο «Ακαδημία Μαχητικών Τεχνών Ρεθύμνου» και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Διαδρομής Αρκαδίου Δρόμου.
Η έναρξη των Αρκαδίων αγώνων χρονολογείται το 1930, μολονότι οι πρώτοι αθλητικοί αγώνες στο Ρέθυμνο είχαν πραγματοποιηθεί το 1908, με την επωνυμία, «Ρεθύμνια».
Το 1930 ο Ατρόμητος Ρεθύμνης, με πρόεδρο τον λοχαγό εν αποστρατεία, Νικόλαο Ζερβό, για να τιμήσει την επέτειο του ολοκαυτώματος της Ι.Μ. Αρκαδίου, αποφάσισε να τελέσει στις 8 Νοεμβρίου 1930 τοπικούς αθλητικούς αγώνες, με την ονομασία «Πανρεθύμνια». Επειδή, όμως, το έτος εκείνο πραγματοποιούνταν σ’ όλη τη χώρα εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της απελευθέρωσης της Ελλάδος από τον τουρκικό ζυγό και οι γιορτές ολοκληρώνονταν με την επέτειο του ολοκαυτώματος της Ι.Μ. Αρκαδίου, στις 8 Νοεμβρίου 1930 στο Ρέθυμνο, αποφάσισε να μετονομάσει τους αγώνες σε «Αρκάδια». Στις εκδηλώσεις παρέστη ο λαοπρόβλητος πρωθυπουργός, ο Κρης, Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος ανέβηκε στην Ι.Μ. Αρκαδίου με άλογο (δεξιά επάνω).
Στους αγώνες εκείνους (δεξιά κάτω το πρόγραμμά τους) νίκησαν οι: 100μ.: Πανάγος (ΑΟ Ρεθύμνου) 12’’0, 1.500 και 5.000μ.: Ι. Τζελήσης (Ατρόμητος) με 4’49’’ και 19 λεπτά αντιστοίχως, 110μ. μ’ εμπόδια και ύψος: Α. Κλάδος (Ατρ.) με 18’’0 και 1,52μ., επί κοντώ: Ι. Κλάδος (ΑΟΡ), μήκος: Γ. Καραμανώλης (Ατρ.) 5,65, τριπλούν: Ε. Μαραγκουδάκης (Ατρ.) 10,88, σφαιροβολία: Κουτσουράκης (Ατρ.) 9,29μ., δισκοβολία: Παπαδάκης (Ατρ.) 24,20μ., λιθοβολία: Καπετανάκης (Ατρ.) 16,15μ.
Το 1932 και το 1933 διεξήχθησαν ξανά οι αγώνες, αλλά ανεπισήμως. Οι πρώτοι επίσημοι αγώνες «Αρκάδια» ετελέσθησαν στις 8 Νοεμβρίου 1936 από τον Αθλητικό Ομιλο Ρεθύμνης (ΑΟΡ). Πήραν μέρος τα σωματεία, Σύλλογος Αγίας Παρασκευής «Κεραυνός», Τάλως Χανίων, Φωκιανός και ΑΟΡ.
Η τότε πλατεία Αβέρωφ. |
Οι αγώνες έγιναν στην πλατεία Αβέρωφ (σημερινή Αντιπεριφέρεια). Ο αθλητής, Ανδρέας Πισκοπάκης διάβασε τον όρκο, ενώ ο πρόεδρος του ΑΟΡ, Μανούσος Χατζηγρηγόρης χαιρέτησε τους αθλητές των Α’ Αρκαδίων. Επαίνεσε δε, τους νέους που άφησαν το καφενείο για να διεκδικήσουν τον κότινο της νίκης, αλλά και να τιμήσουν αυτούς που θυσιάστηκαν το 1866 στο Αρκάδι. Στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 70η επέτειο του ολοκαυτώματος παρέστη ο πρωθυπουργός, Ιωάννης Μεταξάς, που πήγε στη Ι.Μ. Αρκαδίου για την καθιερωμένη δοξολογία. Μετά βάφτισε το 10ο παιδί του Μ. Αναστασάκη από το Γαβαλοχώρι, δίνοντάς του το όνομα Κωνσταντίνος - Αρκάδιος. Αργότερα με άλογο επέστρεψε στην Αμνάτο, αναχωρώντας για το Ηράκλειο.
Οι νικητές της πρώτης επίσημης διοργάνωσης ήταν (κάτω, το δίπλωμα που απονεμόταν στους τρεις πρώτους):
100μ: Αθ. Γερασιμόπουλος. ΣΦΑΙΡΟΒΟΛΙΑ: Αλφ. Πρέβε. ΥΨΟΣ: Ιωαν. Βότζης. ΑΚΟΝΤΙΣΜΟΣ: Γεωργ. Λιαπάκης. 800μ.: Ευστρ. Ζαπόντας. ΔΙΣΚΟΒΟΛΙΑ: Αλφ. Πρέβε. ΛΙΘΟΒΟΛΙΑ: Γεωργ. Αποστολάκης. ΜΗΚΟΣ: Ιωάν. Βότζης. ΑΡΚΑΔΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ 24 χλμ.: Δημ. Μαυράκης, 1 ώρα 31’ 30’’, Χαρ. Παπουτσάκης 1:42’ 30’’, Λέων Κολυβάς 1:45’
Μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο Δημ. Μαυράκης από τις Σίσες που τερμάτισε θριαμβευτικά καταχειροκροτούμενος. Οι Χανιώτες αθλητές κατέκτησαν 5 πρώτες νίκες και οι Ρεθεμνιώτες 3 χρυσά, 9 αργυρά και 8 χάλκινα μετάλλια. Το 1939 πραγματοποιήθηκαν τα 4α Αρκάδια. Η διοργάνωση σταμάτησε κατά την Κατοχή και επανήρχισε το 1945, διεξαγόμενη από τότε αδιαλείπτως. Και εδώ θα μου επιτρέψετε μια προσωπική αναφορά: Ο γράφων, εφόσον όλα εξελιχθούν καλά, θα μετάσχει για... 40η φορά στην διοργάνωση. Η αρχή έγινε το 1975 και από το 1980 κι έπειτα, μόνο το 1995 και το 2015, λόγω εκτάκτων γεγονότων, απουσίασε.
Το 12ο Γκαλά διαχρονικών αθλητών στίβου στο «Παγκρήτιο» στάδιο
Την προηγούμενη των 80ων Αρκαδίων ημέρα, θα διεξαχθεί στο «Παγκρήτιο» στάδιο το12ο Γκαλά διαχρονικών αθλητών στίβου. Το διοργανώνουν η Παγκρήτια Ένωση Διαχρονικών Αθλητών Στίβου (ΠΕΔΑΣ) «Μίνως», με την συνδρομή της Περιφέρεις Κρήτης, του Δήμου Ηρακλείου (ΔΟΠΑΦΜΑΗ), της ΕΑΣ Σ.Ε.Γ.Α.Σ ΚΡΗΤΗΣ και της Γ.Ε. Ηρακλείου. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι έχουν γεννηθεί την 31 Οκτωβρίου 1985 και πριν. Οι αθλητές και οι αθλήτριες θα προσέρχονται με μάσκα, θα γίνεται θερμομέτρηση και μετά το πέρας του αγωνίσματός τους θα λαμβάνουν το μετάλλιό τους και θα αποχωρούν από τον αγωνιστικό χώρο σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Λόγω έλλειψης κλωβού ασφαλείας, εφέτος δεν θα διεξαχθούν η σφυροβολία και τ’ αγωνίσματα της δισκοβολίας (ελεύθερη και ελληνική).
Θα τελεσθούν και αγωνίσματα για παμπαίδες - παγκορασίδες Β’ (12, 13 ετών): Σφαιροβολία στις 9.15, μήκος στις 9.30, 150μ. στις 11 και 600μ. στις 12 το μεσημέρι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου