Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Ο αθλητισμός βρήκε το νόημα του πάλι στην Παλλήνη




«Ο αθλητισμός δίνει χρόνια στη ζωή και ζωή στα χρόνια». Εχει λεχθεί προσφυώς εδώ και πολλά χρόνια από κάποιον άγνωστο σ’ εμένα. Θεωρώ πως ο αθλητισμός είναι η χαρά της ζωής, για όσους έχουν εμπλακεί στα «δίχτυα» του έρωτά του. Οσοι μένουν μακριά του, εκείνοι χάνουν. Και δεν ξέρουν τι χάνουν...
Το καταλάβαμε για άλλη μία φορά όσοι (ε, όχι κι όλοι, όμως, κάποιοι προτίμησαν την ατέλειωτη συζήτηση, παρά το να παρακολουθήσουν τον αγώνα) βρεθήκαμε στο κτήμα ΒΑΝΑΝΤΙΔΑ της Παλλήνης, όπου ο Βασίλης Μαγγανάς, με την βοήθεια, φυσικά, της ακαταπόνητης συντρόφου του, της Αναστασίας (Σούλας) και τη συνεργασία φίλων διοργάνωσε, για όγδοη φορά, το τρίαθλον ρίψεων. Αυτή την φορά με σφαιροβολία, Κρητικό βόλι και Ελληνική δισκοβολία. Και στα τρία αγωνίσματα μετέσχον πέντε από τους αθλητές. Οι υπόλοιποι έξι επέλεξαν, για διάφορους λόγους, ν’ αγωνισθούν σ’ ένα ή δύο. Από αυτούς, ο Γρηγόρης Δέδες επιθυμούσε να ρίξει και στα τρία, αλλά λόγοι ανωτέρας βίας (θα τους αναφέρουμε στη συνέχεια) δεν του επέτρεψαν ν’ ανεβεί στο βάθρο για το Βόλι. Α, το ήθελε πολύ και ο υποφαινόμενος, αλλά το αριστερό γόνατό του δεν του το επέτρεψε.

Από αριστερά όρθιοι: Γαζής, Κωνσταντόπουλος, Βασιλόπουλος, Μαγγανάς, Δέδες, Κακογεώργος, Δεμένεγας, Πολυχρονίου, Τουρκομανώλης, Μπίρης, Αυγουστάτος. Καθήμενοι: Τσαντικίδης, Γεωργίου, Ιακωβίδου.
Οι... τριαθλονίκες, ο Χρήστος Καραγεώργος και ο γιός τού Γιάννη.
Ο αγώνας ήταν ενδιαφέρων, παρά το προβλέψιμο του αποτελέσματος. Είχε πολύ καλές επιδόσεις, εκπλήξεις (θετικές οι περισσότερες) και μερικές μεγάλες «μάχες» για τα μετάλλια. Δείτε τι έγινε για την 2η θέση στην σφαιροβολία, για το χάλκινο μετάλλιο στο Βόλι και για όλα τα μετάλλια στην δισκοβολία και θ’ αντιληφθείτε πόσο συναρπαστικοί ήταν οι αγώνες. Ας δούμε, λοιπόν, τι συνέβη σε αυτούς.
Θα μας επιτρέψετε να μη αρχίσουμε την ανάλυση του αγώνα του τριάθλου από τους δύο καλύτερους στην βαθμολογία. Είμαστε βέβαιοι ότι θα καταλάβετε γιατί, όταν διαβάσετε τη συνέχεια.
Ο Τουρκομανώλης πηδάει.
Ο,τι κι αν πεις για έναν άνθρωπο 76 ετών, που πηδάει από ένα βάθρο ύψους 0,33μ. και προσγειώνεται μερικά μέτρα μακριά του, είναι λίγο. Ο Σπύρος Τουρκομανώλης (ΣΕΒΑΣ Κωνσταντινουπολιτών, 75-79), χωρίς σωματικά προσόντα για ρίπτης, έχει τεράστια ψυχικά τέτοια, πάθος για κάποια αγωνίσματα και μεγάλη μυική δύναμη στα χέρια. Εντυπωσίασε στο Βόλι και στην δισκοβολία. Την σφαίρα την στέλνει σχετικά μακριά μόνο χάρη στα χέρια του.
Ο Μαγγανάς επιτυγχάνει εφετινό ρεκόρ και...
Το ότι πρώτευσε ο Βασίλης Μαγγανάς (ΣΕΒΑΣ, 60-64) δεν αποτελεί είδηση. Πέτυχε τις καλύτερες επιδόσεις που έχουν σημειωθεί στο Κρητικό βόλι στην κατηγορία αυτή, με σφαίρα 7,26κ. και με 5κ., βελτίωσε με 12,05μ., την εφετινή του επίδοση στην σφαιροβολία με ανδρικό όργανο, ενώ στην δισκοβολία εξέπληξε ακόμη και τον εαυτό του. «Δεν μπορώ να εξηγήσω πώς βρέθηκα τόσο καλά αυτή την ημέρα», μας είπε πολύ αργότερα. Αυτά…

Ο Γιάννης Βασιλόπουλος (ΣΕΒΑΣ Κωνσταντινουπολιτών, 40-44), αναμενόταν ν’ αναδειχθεί 2ος. Το ερώτημα ήταν πόσο θα ρίξει, ειδικά στην σφαιροβολία. Απάντησε εμφατικά: Με εφετινό ρεκόρ (14,75μ.). Τώρα ψάχνει κι άλλον αγώνα. Πιθανότατα αυτός θα γίνει στις 16 Ιουλίου στον Αγιο Κοσμά, με διοργανωτή τον ΣΕΒΑΣ Πειραιώς. Καλός ήταν και στ’ άλλα αγωνίσματα, αλλά όχι όσο ήθελε, ειδικά στο Βόλι.
...ο Βασιλόπουλος τον μιμείται.
Πρώην δεκαθλητής είναι ο Δημήτρης Γαζής (ΣΕΒΑΣ Κωνσταντινουπολιτών, 40-44), αλλά τα τελευταία χρόνια, λόγω σωματικού βάρους, έχει επικεντρωθεί, και μ’ επιτυχία, στις ρίψεις. Ερριξε σε όλες καλά, παρότι με το Βόλι δεν είχε σχέση.
Δεκαθλητής ήταν και ο Γιώργος Δεμένεγας (ΑΣΕΔΑΣ, 45-49), οπότε δεν μπορείς να έχεις μεγάλες απαιτήσεις από αυτόν σ’ ένα τρίαθλον ρίψεων. Αγωνίσθηκε, άλλωστε, για πρώτη φορά στο Κρητικό βόλι και στην Ελληνική δισκοβολία. Οπως πάντα, ήταν μαχητικός κι έκανε το καλύτερο δυνατόν για την ημέρα.
Είχε έλθει με στόχο να ρίξει τουλάχιστον 12,70μ. και να καταρρίψει το πανελλήνιο ρεκόρ της σφαιροβολίας στην κατηγορία των 65-69 ετών, που κατέχει ο ίδιος με 12,66μ. Αλλά ο Διονύσης Αυγουστάτος (ΣΕΒΑΣ Κεφαλονιάς) είναι… Κεφαλλονίτης. Δηλαδή... αγύριστο κεφάλι.
Ο Γαζής σ' εντυπωσιακή βολή.
Αρχισε να ρίχνει με την 7,26κ. δυνατά άνευ φοράς. Μετά, με φόρα, «όλα μέσα» με την 5άρα σφαίρα. Πού δυνάμεις για τον αγώνα; Είναι και 69 ετών. «Περιορίστηκε» στα 12,13μ., μια πολύ καλή επίδοση, αλλά «λίγη» για τον ίδιον. Εφυγε απογοητευμένος, χωρίς να μείνει στην γιορτή που ακολούθησε. Λάθος. Είπαμε, ο αθλητισμός είναι χαρά και ζωή. 

Ο Παναγιώτης Κακογεώργος (ΣΕΒΑΣ Φθιώτιδας, 65-69) αποτελεί έμφυτο ταλέντο για τον στίβο, όπως επισημαίνει ο Μαγγανάς. Ρίχνει καλά, πηδάει καλά. Ουδείς μπορεί να πει, πού θα είχε φθάσει αν είχε ασχοληθεί από μικρός με τον κλασικό αθλητισμό. Πρώτη φορά έρριξε Βόλι κι εντυπωσίασε.
Ο Χρήστος Πολυχρονίου (Ανεξάρτητος, 40-44), ο πρώτος Ελληνας που ξεπέρασε τα 80μ. (80,08μ. το 2002) στην σφυροβολία, ήλθε ως προσκεκλημένος κι αποφάσισε να ρίξει Βόλι. Κατόρθωσε, λόγω δυνάμεων κι «έκρηξης», να φθάσει με την σφαίρα των 7,26κ., τα 12,30μ. Πολύ καλά για πρώτη φορά. 
Ο Δεμένεγας στο Βόλι.
Μας κατέπληξε ο Γρηγόρης Δέδες (ΣΕΒΑΣ Κωνσταντινουπολιτών, 55-59). Επέδειξε σπάνια ενεργητικότητα. Γι’ αυτό έρριξε μακριά και την σφαίρα και τον δίσκο. Βέβαια, για να φθάνει σε τέτοια καλή κατάσταση σ’ έναν αγώνα, δεν χρειάζεται να πιάνει φωτιά η περιοχή γύρω στο σπίτι του (κείται πολύ κοντά στον τόπο του αγώνα) και να φθάνει και μέσα στο κτήμα του, οπότε ν’ αναγκάζεται να πηγαινοέρχεται και να βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση και κίνηση. Απαιτείται, απλώς, να κάνει προθέρμανση πριν από τον αγώνα...
Περισσότερα περιμέναμε από τον Γιώργο Μπίρη (ΣΕΒΑΣ, 65-69) στην Ελληνική δισκοβολία. Θα λέγαμε πως, μολονότι κατέκτησε την 3η θέση στο αγώνισμα, ήταν η αρνητική έκπληξη. Πιστεύαμε ότι θα έφθανε τουλάχιστον τα 31-32μ. Και κράτησε δυνάμεις, μη αγωνισθείς στην σφαιροβολία...
Με δεδομένον τον, ουδόλως αμελητέο, τραυματισμό του στο αριστερό γόνατο, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος (ΣΕΒΑΣ Κωνσταντινουπολιτών, 60-64), έμεινε ικανοποιημένος με τα 10,05μ. στη σφαιροβολία. Ε, ο δίσκος μπορεί να πάει 3-4μ. μακρύτερα. Αρκεί να τον ρίχνει έστω 3-4 φορές τον χρόνο… 
Η βαθμολογία του τριάθλου ήταν: Μαγγανάς 2.679, Βασιλόπουλος 2.304, Τουρκομανώλης 1.996, Γαζής 1.869, Δεμένεγας 1.417. 
Τα πλήρη αποτελέσματα ανά αγώνισμα (στις παρενθέσεις το βάρος του οργάνου, με το οποίο αγωνίσθηκε ο αθλητής, και οι βαθμοί κάθε επίδοσης, βάσει της διεθνούς βαθμολογίας): 
Ο Αυγουστάτος εξαπολύει τ' όργανο.
ΣΦΑΙΡΟΒΟΛΙΑ: Μαγγανάς (7,26κ.) 12,05 (1.039 β.), Αυγουστάτος (5κ.) 12,13 (882), Βασιλόπουλος (7,26) 14,75 (877),  Γαζής (7,26) 12,29 (709), Δέδες (6) 10,74 (706), Τουρκομανώλης (4) 9,41 (677), Κωνσταντόπουλος (5) 10,05 (639), Δεμένεγας (7,26) 9,07 (540). 
ΚΡΗΤΙΚΟ ΒΟΛΙ (ύψος βάθρου ρίψης 0,33μ.): Μαγγανάς (5κ.) 15,57 (1.064), Βασιλόπουλος 14,68 (872), Τουρκομανώλης 10,79 (795), Κακογεώργος (5κ.) 10,99 (787), Πολυχρονίου (7,26κ.) 12,30 (709), Γαζής 11,99 (689), Δεμένεγας 9,06 (539). 
Ο Μαγγανάς έρριξε μόνο δύο βολές με την σφαίρα της κατηγορίας του και τέσσερεις με την 7,26κ., την οποία εξαπέλυσε στα 13,54μ. 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΣΚΟΒΟΛΙΑ: Μαγγανάς (1κ.) 33,50 (576), Βασιλόπουλος (2) 31,38 (555), Μπίρης (1) 29,28 (545), Τουρκομανώλης (1) 23,02 (524), Γαζής (2) 27,55 (471), Κακογεώργος (1) 23,58 (414), Δέδες (1,5κ.) 24,51 (410), Δεμένεγας (2) 19,48 (338), Κωνσταντόπουλος (1) 21,61 (328).
Ο Κακογεώργος έτοιμος για το άλμα και την ρίψη.
Τα βάρη των οργάνων είναι ίδια στην σφαιροβολία και στο Κρητικό βόλι. Για τ’ αγωνίσματα αυτά χρησιμοποιήθηκε η βαθμολογία της σφαιροβολίας. Για την Ελληνική δισκοβολία, φυσικά της δισκοβολίας.
Οπως διαπιστώνετε, αγωνιστικά εκπροσωπήθηκαν πέντε σύλλογοι βετεράνων, οι ΣΕΒΑΣ Κωνσταντινουπολιτών (με πέντε αθλητές!), ΣΕΒΑΣ, ΣΕΒΑΣ Φθιώτιδας (ο Κακογεώργος είναι και μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Βετεράνων, της διαβόητης ΟΕΒΑΣ), ΣΕΒΑΣ Κεφαλονιάς και ΑΣΕΔΑΣ.
Ο Πολυχρονίου σε νέες εμπειρίες.
Παρόντες, όμως, ήταν και άνθρωποι από άλλους συλλόγους, που ήλθαν ως επίσημοι κριτές. Ο πρόεδρος των ΔΙΑΣ Αθηνών, Βασίλης Τσαντικίδης και ο Νίκος Γεωργίου, μέλος του Δ.Σ. (υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων) του ΣΕΒΑΣ Πειραιώς. Παρούσα, επίσης, η πολύπειρη έφορος στίβου του ΑΟ Π. Φαλήρου (ο οποίος, σημειωτέον, ετοιμάζει εκπλήξεις), Μαρίνα Ιακωβίδου. Αποφασιστικής σημασίας ήταν η συμβολή και της Αννας Μάινα, που δημιούργησε το αναμνηστικό δίπλωμα των αγώνων αλλά έδρασε, και με μεγάλη επιτυχία, όπως, φαντάζομαι, διαπιστώνετε, και σαν φωτορεπόρτερ. 
Ο... αναγκαστικά αεικίνητος, Δέδες.
Δύο μεγάλες μορφές του παρελθόντος τίμησαν τον Μαγγανά και τους άλλους αθλητές. Ο φιναλίστ των Ολυμπιακών αγώνων του 1972 (Μόναχο, Γερμανία) στην σφυροβολία, Σταύρος Μουταφτσίδης και ο ιστορικός βαδιστής, Χρήστος Καραγεώργος. Μαζί με τον Χρήστο ήταν και η σύζυγός του, παλαιά πολύ καλή Μαραθωνοδρόμος, Μεταξία Μπερτζελέα. Ηλθε και η Χλόη Κονναρή – Αγγλούπα, σύζυγος του αείμνηστου δισκοβόλου, Στέλιου Αγγλούπα, παλαιά πρωταθλήτρια της δισκοβολίας, η οποία θ’ αγωνιζόταν, αν λίγες ημέρες πριν δεν είχε υποστεί βαρύ διάστρεμμα στο ένα πόδι.
Αλλα περίμενε ο Μπίρης.
Ηλθε, όμως, έστω και με τον νάρθηκα. Στη μνήμη του Στέλιου, που «έφυγε» νωρίς, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Ελπίζω να μας έβλεπε από εκεί ψηλά και να χαιρόταν η ψυχούλα του...

Παρών, ήταν ακόμη, ο μαθητής του Πολυχρονίου, σφυροβόλος, Κώστας Κωστογλίδης, που εφέτος έρριξε στο διασυλλογικό πρωτάθλημα 75,10μ., αλλά, παρότι ξεπέρασε το όριο για το πρωτάθλημα Ευρώπης, δεν συμπεριελήφθη στην ομάδα, διότι ο ΣΕΓΑΣ κακώς δεν περιέλαβε το πρωτάθλημα αυτό στους αγώνες στους οποίους έπρεπε να επιτευχθεί το όριο. Επίσης, ο εκφωνητής των αγώνων του ΣΕΓΑΣ και στατιστικολόγος, Νίκος Κριεζής, αλλά και ο Οδυσσέας Αγρος, βετεράνος δρομέας, αθλητής του ΣΕΒΑΣ, και μέλος της βαλκανικής στατιστικής επιτροπής βετεράνων. 
Εγραψε διψήφιο αριθμό ο Κωνσταντόπουλος.

Ο Β. Τσαντικίδης κανόνισε και ήλθαν δύο άνθρωποι με τα περίφημα, και της μόδας, πλέον, «ντρονς» (ξέρετε, εκείνα τα τηλεκατευθυνόμενα ελικοπτεράκια - ρομπότ), με τα οποία «τράβηξαν» το βίντεο των αγώνων. Αν δεν βούιζαν και τόσο. Σαν να βρισκόσουν μέσα σ’ ένα τεράστιο μελίσσι ήταν… 
Τον αγώνα, ακολούθησε το καθιερωμένος «τραπέζι», στο οποίο, εκτός της οικογένειας Μαγγανά, συνεισέφεραν αρκετοί ακόμη, με εδέσματα ή γλυκά ή ποτά και αναψυκτικά. Συνέτεινε και αυτό τα μάλα για την ανάπτυξη της συντροφικότητας, που γεννά ο αθλητισμός.
Θα κλείσουμε το ρεπορτάζ, μ’ εντυπώσεις μερικών από όσους παρευρέθησαν για πρώτη φορά:
Μουταφτσίδης, Κωστογλίδης, Μαγγανάς, Πολυχρονίου και ο Χρ. Καραγεώργος.
«Ηταν μια υπέροχη εμπειρία. Περάσαμε πολύ όμορφα», είπε η Μαρίνα Ιακωβίδου.
«Πολύ ωραία όλα», σχολίασε ο Βασιλόπουλος, που ήταν ευτυχής, κι επειδή τον είδε από κοντά αγωνιζόμενο ο, σχεδόν 5χρονος, γιός του, Ορέστης.
Το ίδιο ευχαριστημένος ήταν και ο Γαζής, ο οποίος έφυγε σχετικά νωρίς, διότι εκείνη την ημέρα «έκλεινε» τα 40 χρόνια του. Πρόλαβε, όμως, να φάει καλά... 
«Ολα ήταν πολύ όμορφα. Μια ξεχωριστή εμπειρία. Αν δεν γινόταν και τόση... βαβούρα, θα ήταν τέλεια», επεσήμανε ο Τουρκομανώλης.
«Μια πολύ ωραία εκδήλωση, την οποία σε λίγα χρόνια θα θυμόμαστε με πολύ ευχάριστες αναμνήσεις», είπε ο Γεωργίου.
Και του χρόνου «πρώτα ο Θεός, ακόμα καλύτερα», όπως ευχήθηκε η γλυκιά, ευγενής και πάντα φιλόξενη οικοδέσποινα.
Αμήν... Κι αφήστε τους εχθρούς μας να σκάνε από το κακό τους και τη ζήλεια τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου