Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

Το Ρέθυμνο, η Κρήτη, η Ελλάς τιμούν τους ήρωες του Αρκαδίου

«Τ’ Αρκάδι, ξέρετε, παιδιά, τι είναι το Αρκάδι; Είναι της Κρήτης η ζωή, το Αγιο φυλακτό της. Είναι η Ελλάς ολόκληρη, μαζί με τ’ όνειρό της»

 

Το πρόγραμμα των αγώνων.
Εκατονπενήντα χρόνια συμπληρώνονται εφέτος από την υπέρτατη θυσία, ἅμα δε, και πράξη αντίστασης, των Κρητικών κατά των Τούρκων στη μονή Αρκαδίου. Στις 8 Νοεμβρίου 1866 (κατά άλλους, λιγότερους, στις 9 του μηνός), ο καπετάν Κωσταντής Γιαμπουδάκης, σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία (ή, κατά την άποψη αρκετών ιστορικών, ο Εμμανουήλ Αναγνώστου  Σκουλάς), ανατίναξε την Ιερά Μονή Αρκαδίου. Σκοτώθηκαν περί τους 800-850 Ελληνες, ενώ περίπου 1.500 (σύμφωνα με άλλους υπολογισμούς, 3.000) ήταν οι νεκροί και τραυματίες Τούρκοι. 
Αυτή την σπάνιας γενναιότητας και αυταπάρνησης πράξη, οι Ρεθεμνιώτες, όλη η Κρήτη και ολόκληρη η Ελλάς τιμούν κάθε χρόνο. Από το 1930 καθιερώθηκε και η διεξαγωγή ετήσιων αγώνων με την επωνυμία «Αρκάδια». Διοργανωτής ήταν ο ιστορικός Ατρόμητος Ρεθύμνου, που τέλεσε τους αγώνες με την έγκριση της Ε.Γ.Α.Σ., στο Εθνικό Στάδιο Ρεθύμνου. 
Εφέτος, στις 6 Νοεμβρίου, θα διεξαχθούν τα 76α «Αρκάδια», τα οποία αναμένεται να εορτασθούν με ιδιαίτερη λαμπρότητα, ακριβώς, λόγω της συμπλήρωσης 150 ετών από τότε. Φυσικά, θα τελεσθούν οι παραδοσιακοί αγώνες, ο Αρκάδιος δρόμος και το Κρητικό βόλι, ενώ θα γίνουν και αγώνες δρόμων μικρότερων αποστάσεων. 
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι: 
14:40: Εκκίνηση Αρκάδιου δρόμου ανδρών - γυναικών από την Ιερά Μονή Αρκαδίου.
ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ»
15:00:  Παρέλαση αθλητικών τμημάτων.
15:10:  Άφιξη φλόγας από την Ι.Μ. Αρκαδίου από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.
15:15: Η Χορωδία  Ρεθυμνίων Μικρασιατών, θα τραγουδήσει σε  πρώτη  εκτέλεση ύμνο στους πεσόντες κατά το Ολοκαύτωμα της Μονής και σχετικό πολύστιχο αφηγηματικό τραγούδι  από την Συλλογή  του Παύλου Βλαστού (Ιστορικό Αρχείο Κρήτης), υπό την διεύθυνση του Ανδρέα Γιακουμάκη.
15:35: Επίδειξη ασκήσεων  στο τραμπολίνο από αθλητές και αθλήτριες του Ο.Κ.Α   Αρκάδι.
15:35: Αγώνας δρόμου 1.000μ.  μαθητών και μαθητριών Δημοτικών Σχολείων.
15:40  Κρητικό βόλι Ανδρών και Παμπαίδων Β’ (μόνο για μαθητές δημοτικού).
16:25: Εκκίνηση δρόμου 6.000 μ. ανδρών - γυναικών από τη γέφυρα Πλατανιά (διασταύρωση για Αρκάδι).
16:25: Κρητικοί παραδοσιακοί χοροί από συλλόγους της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.
Για τον Αρκάδιο δρόμο θ’ απονεμηθούν:
*Επαθλα στους τρεις πρώτους νικητές και νικήτριες, δίπλωμα και μετάλλιο.
*Επαθλα και μετάλλια στους τρεις πρώτους Ρεθεμνιώτες – Ρεθεμνιώτισσες. Αν θα έχουν τερματίσει στην πρώτη τριάδα της γενικής κατάταξης, θα πάρουν μόνο ένα έπαθλο.
*Αναμνηστικό μετάλλιο και δίπλωμα συμμετοχής σε όσους αθλητές  και αθλήτριες τερματίσουν.
Ο αειθαλής, Βασίλης Μαγγανάς.
Ρεθεμνιώτες και Ρεθεμνιώτισσες θεωρούνται οι αθλητές και αθλήτριες των ρεθεμνιώτικων σωματείων στίβου και οι ανεξάρτητοι αθλητές αθλήτριες που έχουν καταγωγή και διαμένουν στην Π.Ε. Ρεθύμνου.
Για το Κρητικό Βόλι στους καλύτερους θα δοθούν:
*Ανδρες: Επαθλα στους τρεις πρώτους και στον πρώτο Ρεθεμνιώτη.
*Παμπαίδες Β΄: Επαθλο στον πρώτο, δίπλωμα και μετάλλιο στους τρεις πρώτους. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν μόνο μαθητές Δημοτικού γεννημένοι τα έτη 2004, 2005 και 2006. Θ’ αγωνισθούν με σφαίρα βάρους 3κ. κάνοντας από τρεις προσπάθειες.
Στο δρόμο των 6.000 μ. θα απονεμηθεί έπαθλο στον πρώτο και στην νικήτρια, μετάλλιο και δίπλωμα συμμετοχής δε, στους (και στις) τρεις πρώτους. Το ίδιο θα γίνει και για τον αγώνα των 1.000 μ.
Ο Γιώργος Αφορδακός.
Στον Αρκάδιο δρόμο η συμμετοχή είναι ελεύθερη για άνδρες και γυναίκες που έχουν γεννηθεί μέχρι και το 1998, ενώ για τα 6.000 μ. η συμμετοχή είναι ελεύθερη για όσους και όσες έχουν γεννηθεί μέχρι το 2001.
Η ώρα λήξης του Αρκάδιου δρόμου και των 6.000 μ. είναι οι 17:30. Μετά δεν θα υπάρχει κατάταξη ούτε ιατρική κάλυψη και όσοι αθλητές συνεχίσουν να τρέχουν, θα το κάνουν, πλέον, με αποκλειστικά δική τους ευθύνη.
Εξοδα μετακίνησης, διατροφής και διαμονής δεν θα καλυφθούν. 
Ειδικές βραβεύσεις θα γίνουν στους πολυνίκες των δύο αγωνισμάτων, τον 62χρονο, Βασίλη Μαγγανά (Κρητικό Βόλι), ο οποίος θ αγωνισθεί κι εφέτος κι έχει σημειώσει και την καλύτερη επίδοση (17,88μ.), που έχει επιτευχθεί στο αγώνισμα, σε οποιαδήποτε διοργάνωση και από οποιοδήποτε ύψος βάθρου (διότι, δυστυχώς, αυτά δεν είναι παντού ίδια, έχουμε αγωνισθεί από βάθρα ή βράχο -όπως είχε κάποτε το παλαιό γραφικό στάδιο της Σοχώρας Ρεθύμνου- ύψους από 0,3μ. έως και 0,4μ., ακόμη και από... παγκάκι), και τον παλαιό πανελληνιονίκη των δρόμων αντοχής, τον Λασιθιώτη, Γιώργο Αφορδακό (Αρκάδιος δρόμος). Αλλά, επειδή, «όποιος δεν παινέψει το σπίτι του, πέφτει και τον πλακώνει», ο υπογράφων είναι ο αθλητής με τις περισσότερες συμμετοχές στ’ «Αρκάδια». Πήρα μέρος για πρώτη φορά το 1975 (μάλιστα, οι αγώνες συνδέονται με μια σπουδαία αθλητική στιγμή για εμένα, αφού, δύο ημέρες μετά την συμπλήρωση των 20 χρόνων μου, για πρώτη φορά έφθασα τα 13μ. στην σφαιροβολία, και με 13,00μ. κατέλαβα  την 3η θέση). Από το 1980 δε, έως και το 2015 απουσίασα μόνο δύο φορές, το 1995, επειδή τα πλοία έμειναν δεμένα στα λιμάνια, λόγω αέρα, και πέρσι, εξαιτίας προβλημάτων υγείας της μητέρας μου. Συνολικά, μόνο στ’ «Αρκάδια» έχω μετάσχει 35 φορές. Ευελπιστώ δε, εφέτος να είναι η 36η. 

Στο Ηράκλειο το 8ο Πανελλήνιο γκαλά διαχρονικών αθλητών 
Μία ημέρα νωρίτερα, στο Ηράκλειο, θα πραγματοποιηθεί το 8ο Πανελλήνιο γκαλά ρίψεων, δρόμων, αλμάτων και βάδην για διαχρονικούς αθλητές, με αναμενόμενη συμμετοχή πολλών καλών αθλητών (ανάμεσά τους και του Μαγγανά), μερικοί από τους οποίους την επομένη θα μεταβούν στο Ρέθυμνο για το Κρητικό βόλι. Οι αγώνες, που θα γίνουν στο στάδιο Ελευθερίας και οργανώνονται από την ΠΕΔΑΣ Μίνως, θ’ αρχίσουν στις 12.30 και περιλαμβάνουν τα εξής αγωνίσματα: 
12.30: 5.000μ. βάδην.
13.00: Σφυροβολία Α-Γ. 
13.30: Ακοντισμός Α-Γ, 100μ. Γ. 
14.00: 100μ. Α, Ελληνική δισκοβολία. 
14.30: Σφαιροβολία Γ, Τριπλούν Α-Γ. 
15.00: Σφαιροβολία Α, Μήκος Α-Γ, Δισκοβολία παίδων, παμπαίδων Α’.
15.40: Δισκοβολία Γ, 400μ. Α-Γ. 
15.50: 10.000μ. Α-Γ. 
16.00: Σφαιροβολία παίδων, παμπαίδων Α’. 
16.10: Δισκοβολία Α. 
16.40: Κρητικό βόλι παίδων, παμπαίδων Α’. 
17.10: Κρητικό βόλι Α, 1.500μ. Α-Γ. 
Στα αγωνίσματα ρίψεων και οριζοντίων αλμάτων θα γίνουν έξι προσπάθειες για τους οκτώ πρώτους κάθε κατηγορίας ηλικίας, όπως ορίζεται από τον διεθνή κανονισμό και ο οποίος, σε πολλούς αγώνες, που οργανώνει η Ομοσπονδία (ΟΕΒΑΣ), όπως το πρόσφατο Φθινοπωρινό πρωτάθλημα στην Θεσσαλονίκη, αλλά και στα Πανελλήνια των τελευταίων ετών, δεν τηρείται. 
Ολοι οι αθλητές δικαιούνται να μετάσχουν σε δύο αγωνίσματα και σ ένα παραδοσιακό (Ελληνική δισκοβολία, Κρητικό βόλι).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου