Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Χωρίς ειδικότητα άρσης βαρών το ΤΕΦΑΑ Αθηνών! Προβλήματα και στον στίβο

Το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) του Πανεπιστημίου Αθηνών μένει και στην εφετινή φοιτητική περίοδο χωρίς ειδικότητα άρσης βαρών, παρότι η σχολή είχε ζητήσει από το υπουργείο Παιδείας την απόσπαση τού καθηγητή, Δημήτρη Ηλιάδη! Συνεπώς, οι φοιτητές που την είχαν επιλέξει, παραμένουν ξεκρέμαστοι και, ή παίρνουν άλλη ειδικότητα ή... μεταναστεύουν στην Θεσσαλονίκη, όπου στο ΤΕΦΑΑ διδάσκεται η συγκεκριμένη ειδικότητα.
Είναι τούτο, άλλο ένα πλήγμα στο άθλημα, το οποίο έχει υποστεί μεγάλη ζημιά και από την ουσιαστική κατάργηση των Τάξεων Αθλητικής Διευκολύνσης (ΤΑΔ), των αποκαλούμενων "αθλητικών τάξεων" ή "αθλητικών σχολείων", που αποτελούσαν πηγή νέων αθλητών για την άρση βαρών.
Η πρώτη αίτηση για την απόσπαση του καθηγητή για την ειδικότητα, υπεβλήθη στις 16 Ιουλίου 2013 (αριθμός πρωτοκόλλου 11.210/14.646) μέσω της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο υπουργείο Παιδείας. Ακολούθησε, στις 10 Οκτωβρίου, νέα στο υπουργείο Παιδείας (γραφείο Κ.Π. με Α.Π. 147/234). Αποδέκτες ήταν το Δ2 και η Διεύθυνση Προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Αναλογισθείτε, ότι, τις ίδιες ημέρες του Οκτωβρίου, η διοίκηση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών, μ' έγγραφό της προς τον υπουργό Παιδείας, ζητούσε να μη μείνει το άθλημα για δεύτερο συνεχές έτος χωρίς ειδικότητα στο ΤΕΦΑΑ Αθηνών. Το έγγραφο φέρει την υπογραφή τού προέδρου, του Ολυμπιονίκη, Πύρρου Δήμα, ο οποίος είναι και βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Του κόμματος, δηλαδή, που συγκυβερνά...
Λέγεται, ότι απόσπαση παίρνει όποιος καθηγητής (ή όποιο άθλημα) έχει μεγάλο "μέσον". Αν ένας τρις "χρυσός"  Ολυμπιονίκης και βουλευτής της συγκυβέρνησης δεν είναι "μέσον", ποιός είναι;
Προβλήματα υπάρχουν, σύμφωνα με όσα πληροφορηθήκαμε, και στον στίβο (π.χ. στις ρίψεις και στους δρόμους), διότι δεν εγκρίθηκαν οι αποσπάσεις κάποιων διδασκόντων. Βέβαια, για τις ειδικότητες του αθλήματος υπάρχουν καθηγητές, αλλά οι ενδιαφερόμενοι, γι' αυτές, φοιτητές, είναι πολλοί, κάτι που δυσχεραίνει την διδασκαλία και καθιστά αναγκαία την απόσπαση των εκπαιδευτικών.
Το ίδιο ζήτημα είχε προκληθεί και πέρσι, όταν, μάλιστα, ο Αθλητισμός υπαγόταν στο υπουργείο Παιδείας. Τότε (27 Οκτωβρίου 2012) είχαμε δημοσιεύσει στην "Καθημερινή" το εξής άρθρο:

"Επί χρόνια πίστευα ότι το υφυπουργείο Αθλητισμού μπορούσε, να μην πω έπρεπε, να ενταχθεί στο υπουργείο Παιδείας. Θεωρώ πως το αντικείμενό του είναι πιο κοντά στην Παιδεία. Οταν ενοποιήθηκαν τα υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού και το τελευταίο το ακολούθησε το υφυπουργείο Αθλητισμού, θεώρησα ότι τούτο θ’ απέβαινε προς το καλό του ελληνικού αθλητισμού, διότι θα ήταν ευκολότερη η συνεργασία.
Μάλλον έσφαλα. Πριν από λίγες εβδομάδες αναγκάστηκε ο παγκόσμιος πρωταθλητής της ενόργανης γυμναστικής, Βλάσης Μάρας να διαμαρτυρηθεί δημοσίως, διότι κινδύνευε να μην πάρει την ειδικότητα της γυμναστικής από το ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γιατί; Οχι, βεβαίως, επειδή δεν γνωρίζει το αντικείμενο, αλλά διότι συνταξιοδοτήθηκε ο καθηγητής και το ΤΕΦΑΑ δεν προσέλαβε άλλον στη θέση του. Μετά τη δημοσιότητα που έλαβε το ζήτημα, αποφασίσθηκε να προσληφθεί καθηγητής και ο Μάρας, μαζί με τους συμφοιτητές του, θα πάρουν την ειδικότητα.

 

Θα κατορθώσουν, όμως, το ίδιο οι φοιτητές, που παρακολουθούν την άρση βαρών; Αγνωστο. Ο καθηγητής του μαθήματος, που το διδάσκει από το 1987 (ανήκε δε, στο διδακτικό προσωπικό από το 1983 ως ωρομίσθιος), παλαιός πρωταθλητής, Δημήτρης Ηλιάδης, δεν πήρε απόσπαση από το σχολείο, στο οποίο είναι διορισμένος, για το σχολικό έτος 2012-2013. Το υπουργείο Παιδείας (και Αθλητισμού, πλέον, ας μη ξεχνιόμαστε) δεν έκανε δεκτή την σχετική αίτηση.
Συνεπεία τούτου, οι φοιτητές και φοιτήτριες, που επιθυμούσαν να επιλέξουν την άρση βαρών ως ειδικότητα, αναγκάστηκαν να διαλέξουν άλλο μάθημα, ενώ μία φοιτήτρια - αρσιβαρίστρια, υπέβαλε αίτηση παρακολούθησης του μαθήματος στο ΤΕΦΑΑ της Θεσσαλονίκης. Οι δε φοιτητές, που είχαν παρακολουθήσει το μάθημα στο πρώτο εξάμηνο το χρωστούν, διότι δεν μπορούν να πάρουν την ειδικότητα, αν δεν υπάρχει καθηγητής.
Νομίζετε δε, ότι μόνο η άρση βαρών έχει τέτοιο πρόβλημα; Θα κάνετε λάθος. Πληροφορηθήκαμε, ότι αντίστοιχο αντιμετωπίζουν οι φοιτητές, που πήραν τις ειδικότητες πυγμαχία, ρίψεις, δρόμους και άλλες.
Χρειάζεται πολιτικό μέσο για να διευθετηθεί το θέμα; Δεν το φανταζόμαστε. Αλλά κι αν υποθέσουμε πως απαιτείται τέτοιο, μπορεί ν’ αποδειχθεί καταλυτική παρέμβαση του Ολυμπιονίκη, προέδρου της Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών και βουλευτή, Πύρρου Δήμα (φωτογραφία). Με τους άλλους καθηγητές, όμως, που δεν έχουν «μπάρμπα στην Κορώνη» και τους φοιτητές τους, τι θα συμβεί;
Ας σοβαρευθούμε. Παιδεία και Αθλητισμός συνυπάρχουν, πλέον. Το πρόβλημα είναι εύκολο να λυθεί. Λογική χρειάζεται". 

Ο τότε αρμόδιος υφυπουργός, ο Γιάννης Ιωαννίδης, μας είχε πει ότι θα επιλαμβανόταν του θέματος, αλλά ούτε αυτός κατόρθωσε να το διευθετήσει...
Ως φαίνεται, λογική στο ελληνικό κράτος ΔΕΝ υπάρχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου