Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Σφαιροβόλοι, οι πιο αθλητικοί... αθλητές


Ο δις «χρυσός» Ολυμπιονίκης (2008, 2012), Πολωνός, Τόμας Μαγέφσκι
Του Ν. Α. Κωνσταντόπουλου

Η σφαιροβολία μπορεί να είναι από τ' αγωνίσματα του στίβου, που δεν τραβούν πολύ τους προβολείς, αλλά οι πολύ καλοί σφαιροβόλοι είναι από τους καλύτερους αθλητές του κόσμου. Με τον εντυπωσιακό τους όγκο, οι σφαιροβόλοι, αδίκως, θεωρούνται από τους λιγότερο... αθλητικούς αθλητές του στίβου.
«Δεν ισχύει αυτό», λέει ο Αμερικανός προπονητής ρίψεων, Μπομπ Γουάιρ. «Οι καλύτεροι αθλητές είναι οι ρίπτες, επειδή αφιερώνουν πολύ χρόνο για ν' αναπτύξουν την ταχύτητα, την δύναμη και την εκρηκτική δύναμη. Αυτό συμβαίνει στον τομέα τους. Εξετάστε τους, όμως, και σε άλλους τομείς, και θα τους βρείτε εξαιρετικούς», τονίζει. Αναλύει δε, την άποψή του:
«Ταχύτητα: Η προπόνηση στον στίβο αποτελεί κύριο μέρος της προπόνησης των σφαιροβόλων. Και οι περισσότεροι είναι απίστευτα γρήγοροι. Κάνουν σπριντ 30μ. για να βελτιώσουν την ταχύτητα εκτέλεσης της βολής. Αν κάποιος κινηθεί στη βαλβίδα με την ίδια δύναμη με κάποιον άλλον, αλλά ταχύτερα, αυτός θα έχει πλεονέκτημα στην απελεύθερωση του οργάνου. Αν συγκρίνεις, σε μικρή απόσταση, την ταχύτητα του σφαιροβόλου με ενός άλτη του μήκους ή του τριπλούν ή ενός σπρίντερ θα μείνεις κατάπληκτος.
Τεχνική: Η κίνηση του σφαιροβόλου είναι αφύσικη. Μόνο αν ρίχνεις συχνά, μπορεί να βελτιώσεις την τεχνική. Αν κάποιος εξασκείται επί οκτώ ώρες την ημέρα στην τεχνική του γκολφ, κάποια μέρα θα κάνει την κίνηση να φαίνεται φυσική. Αυτό δεν είναι το ίδιο με τη σφαιροβολία, αλλά όταν διδάσκεσαι κάτι τόσο τεχνικό, μόνο η εξάσκηση επί χρόνια θα σε οδηγήσει σε τέτοιο επίπεδο, που θα σου επιτρέπει να βελτιωθείς και να είσαι ανταγωνιστικός.
Ο Κρίστιαν Κάντγουελ.
Δύναμη: Οι σφαιροβόλοι έχουν ηράκλεια δύναμη και κάνουν εντατικότατη δουλειά και με τις ολυμπιακές άρσεις (αρασέ, επολέ ζετέ) και με δυναμικές (σε πάγκο, για πόδια κ.α.). Εχω δει τον Κρίστιαν Κάντγουελ (Σ.Σ.: Πρωταθλητής κόσμου το 2009, 2ος Ολυμπιονίκης το 2008), να σηκώνει στον πάγκο, στο τέλος της προπόνησης, πέντε φορές 220 κ. σε χρόνο λιγότερο από... πέντε δευτερόλεπτα.
Ελαστικότητα και αλτικότητα: Οι σφαιροβόλοι χρειάζονται απίστευτη ελαστικότητα, διότι μεταφέρουν το βάρος τους με υψηλή ταχύτητα. Συχνά κάνουν επιτόπια πηδήματα, πηδηματάκια για τους αστραγάλους, άλματα σε πληνθίο. Μερικοί από τους κορυφαίους σφαιροβόλους, ακόμη και με βάρος πάνω από 120 κ., είναι γνωστό, ότι στο άλμα εις μήκος άνευ φοράς ξεπερνούν άλτες, αθλητές του αμερικανικού ποδοσφαίρου και άλλων αθλημάτων.
Ο Αλ Φόιερμπαχ.
 

Σημείωση μπλογκ: Οι παλαιοί θα θυμάστε τον πρώην -από τις 5 Μαΐου 1973 έως τις 21 Φεβρουαρίου 1976- ρέκορντμαν κόσμου, με 21,82μ., Αμερικανό, Αλ (Αλαν) Φόιερμπαχ ή Φιούρμπακ (ανάλογα με το αν το διάβαζε στα γερμανικά ή στ' αγγλικά), ο οποίος εκείνη την δεκαετία ερχόταν στο διεθνές μίτινγκ, «Τσικλητήρεια» και ξεπερνούσε στο άνευ φοράς όλους τους άλτες και τους δεκαθλητές.
Ισορροπία: Το σώμα μπαίνει κάτω από τεράστια ένταση στη διάρκεια της βολής και η γιόγκα και η γυμναστική πιλάτες βοηθούν ν' αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις. Ο παλαιός δύο φορές «χρυσός» Ολυμπιονίκης, Πάρι Ο' Μπράιεν (Σ.Σ.: υπάρχει στο μπλογκ ειδικό θέμα γι' αυτόν) ήταν από τους πρώτους, που εξασκείτο με γιόγκα. Τώρα πολλοί από τους κορυφαίους σφαιροβόλους την έχουν ως μέρος της προπόνησής τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου