Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Αποκλεισμός του πρόεδρου της ΟΕΒΑΣ, Συμεών Συμεωνίδη από το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Ανκόνα! -νέες ενδιαφέρουσες πληροφορίες


Στο άλμα εις μήκος δεν αγωνίσθηκε. Μπορεί να μη ήθελε να καταπονηθεί εν όψει των άλλων αγωνισμάτων, στα οποία είχε δηλωθεί (επί κοντώ, 60μ. μ’ εμπόδια, τριπλούν), σκεφθήκαμε. Και είναι και 80 ετών και κάτι μηνών. Την επομένη ημέρα, όμως, δεν εμφανίσθηκε στο καλύτερό του αγώνισμα, το άλμα επί κοντώ. Το πράγμα άλλαζε. Τι είχε συμβεί; Τραυματίσθηκε; Ή τον απέκλεισαν από τους αγώνες;
Τα ερωτήματά μας απαντήθηκαν έπειτα από λίγες ώρες, μετά τις επαφές, που είχαμε μ’ Ελληνες της αποστολής στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου βετεράνων (ή διαχρονικών ή μάστερς), το οποίο διεξάγεται στην Ανκόνα (Ιταλία): Ο πρόεδρος της ελληνικής ομοσπονδίας (ΟΕΒΑΣ), Συμεών Συμεωνίδης αποκλείσθηκε από τους συγκεκριμένους αγώνες. Είναι ένα γεγονός, που σπανιότατα συμβαίνει. Και εκθέτει διεθνώς τον ελληνικό βετερανισμό.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, κλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μάστερς (ΕΜΑ), να δώσει εξηγήσεις για το θέμα της ηλικίας του. Το ζήτημα ανακίνησε η Διεθνής Ομοσπονδία (WMA), μετά την σειρά των αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων μας και τις καταγγελίες, που έγιναν με βάση αυτά και άλλα στοιχεία. Ο αποκλεισμός του αφορά, προς το παρόν, το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και θα ισχύσει έως ότου η πειθαρχική επιτροπή της WMA εξετάσει διεξοδικώς το θέμα.
Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Συμεωνίδης αγωνιζόταν από νέος ως γεννημένος στις 23 Δεκεμβρίου 1935. Ετσι εκδόθηκε το 1950 το δελτίο του στον ΣΕΓΑΣ, αυτό ανέφερε η εκδοθείσα το 2010 ταυτότητά του, το ίδιο γράφουν τα πιστοποιητικά γέννησης και οικογενειακής κατάστασης, που εκδόθηκαν από τον Δήμο Αθηναίων στις 17 Νοεμβρίου 2015 (τα παρουσιάζουμε στις φωτογραφίες δεξιά), έτσι αγωνιζόταν έως και το 2002. Το 1997 γράφει για τον εαυτό του στο περιοδικό του ΣΕΒΑΣ: «Σαν ζαρκάδι υπερπηδάει τα εμπόδια ο 62χρονος Σίμος Συμεωνίδης». Μετά τέσσερα έτη βάζει την υπογραφή του στην δήλωση συμμετοχής του στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου και δηλώνει έτος γέννησης 1935.
Αλλωστε, το παραδέχθηκε ο ίδιος στην γενική συνέλευση της ΟΕΒΑΣ, στις 30 Ιανουαρίου: «Στην ζωή μου πορεύθηκα σαν γεννημένος το 1935», δήλωσε.
Ξαφνικά στα 68 (ή 70;) του, το 2003, θυμήθηκε ότι ο πατέρας του τον έγραψε ως γεννημένο το 1935, ενώ είχε γεννηθεί στις 28 (γιατί όχι στις 23;) Δεκεμβρίου 1933, για να παίρνει συσσίτιο στην Κατοχή (η αρχική εκδοχή) ή μετά την απελευθέρωση της Ελλάδος από τους Γερμανούς, στον Εμφύλιο πόλεμο -η μετέπειτα εκδοχή…
Ετσι, μετά το 2003 άρχισε ν’ αγωνίζεται σαν γεννημένος το 1933. Αλλά όχι πάντα. Το 2007, στο μεν Παγκόσμιο πρωτάθλημα μετέχει σαν γεννημένος το 1933, στο δε Βαλκανικό ως του 1935.
Το επόμενο έτος οι αυξομειώσεις είναι συνεχείς. Η αρχή γίνεται σε ημερίδα κλειστού στίβου τον Φεβρουάριο. Δηλώνει έτος γέννησης 1935. 
Μετά του έρχεται η… επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος και στο πρωτάθλημα Ελλάδος (Ιούλιος) εμφανίζεται σαν γεννημένος το 1933, στο τέλος του μήνα, όμως, το ξεχνάει και στο Ευρωπαϊκό δηλώνει 1935, το θυμάται ξανά τον Οκτώβριο και στους Βαλκανικούς γίνεται πάλι του 1933, αλλά τον επόμενο μήνα ξαναμικραίνει κατά δύο έτη…
Τελευταία φορά, που δηλώνει έτος γέννησης το 1935, είναι στο πρωτάθλημα Ευρώπης του 2012. Επειτα συνειδητοποίησε ότι, σαν γεννημένος το 1933, στην κατηγορία των 80 ετών θα είχε πολλές ευκαιρίες για κατάκτηση μεταλλίων. Οπως και συνέβη στην Ευρώπη το 2014 και στο κόσμο πέρσι.
Και πιθανότατα θα γινόταν κι εφέτος, αν δεν μεσολαβούσε ο αποκλεισμός. Αλλά εφέτος θα ήταν όλα σύμφωνα με τους κανονισμούς. Παιχνίδια που παίζει η ζωή... 

Πολλά τα ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεων
Αυτές τις αυξομειώσεις της ηλικίας του πρέπει να εξηγήσουν οι υποστηρικτές του (βεβαίως και ο ίδιος), αντί να ισχυρίζονται πως είναι γεννημένος το 1933 και όλα έγιναν για τα συσσίτια. Διότι όποιος αλλάζει την ηλικία του ΝΟΜΙΜΑ, την αλλάζει άπαξ δια παντός. Οχι όπως τον συμφέρει κάθε φορά.
Κατά τις πληροφορίες μας, με τον κ. Συμεωνίδη παρέστησαν στην, κεκλεισμένων των θυρών, συνεδρίαση ο γενικός γραμματέας της ΟΕΒΑΣ, Μιχάλης Κουτσουδάκης και ο Α’ ειδικός γραμματέας, Γιώργος Κωνσταντόπουλος. Εδώ, πέρα από όλα τ’ άλλα, τίθενται διάφορα ερωτήματα: Πώς ταξίδεψαν στην Ανκόνα οι δύο παράγοντες; Με δικά τους χρήματα; Ή της ΟΕΒΑΣ; Και αν περισσεύουν χρήματα για ταξίδια παραγόντων, γιατί δεν βρίσκονται και για τους πολύ καλούς αθλητές; Κάποιος πρέπει ν’ απαντήσει.
Αλλά και τα σωματεία και οι βετεράνοι αθλητές πρέπει, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ν’ αντιληφθούν ότι με την παρούσα διοίκηση της ΟΕΒΑΣ ο ελληνικός βετερανισμός του στίβου διασύρεται διεθνώς. Αρχικά ήταν η αποπομπή των κ. Συμεωνίδη και Γ. Κωνσταντόπουλου από την Βαλκανική Ενωση. Τώρα είναι ο αποκλεισμός του προέδρου από το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Και οφείλουν κάποτε οι διοικούντες των σωματείων να θέσουν τα ερωτήματα που προαναφέραμε και άλλα εξίσου ή και περισσότερο σημαντικά. Και για τα οικονομικά θέματα (στην γενική συνέλευση δεν μοιράσθηκε οικονομικός απολογισμός, διαβάστηκε μόνο ένα χαρτί που κατατέθηκε στα πρακτικά, και ελέχθη ότι, όποιος θέλει, μπορεί να το ζητήσει, αλλά τώρα δεν το δίνουν, διότι είναι… διοικητικό έγγραφο) και για όλα τ’ άλλα (νομικό καθεστώς της ΟΕΒΑΣ, καταστατικό κ.λπ.). Αρκετά με την υποταγή, τον φόβο, τον ραγιαδισμό... 

Κυκλοφορεί με νέο διαβατήριο 
Ο πρόεδρος της ΟΕΒΑΣ -ο οποίος, σημειωτέον, δεν έχει συμμορφωθεί με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, να μη κατέχει διεθνή ή εθνικά αξιώματα- επιδεικνύει, σύμφωνα με πληροφορίες μας, νέο διαβατήριο, στο οποίο αναγράφεται σαν έτος γέννησής του το 1933. Αυτό, και ακριβές να είναι, δεν δίνει απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων:
Η ηλικία του γηραιού προέδρου...

-Γιατί ανεβοκατέβαινε σαν ασανσέρ, η ηλικία του από έτος σε έτος και από μήνα σε μήνα, ακόμη και μέσα στον ίδιο μήνα (Ιούλιος 2008);
-Πώς από το 2003 έως και πέρσι συχνά μετείχε σε αγώνες σαν γεννημένος το 1933 ενώ η ταυτότητά του ανέγραφε 1935;
-Γιατί έσπευσε ν’ αλλάξει διαβατήριο (πιθανολογούμε και ταυτότητα) μετά την αποκάλυψη του θέματος από το μπλογκ μας;
-Γιατί… θυμήθηκε ότι έχει γεννηθεί το 1933, μόλις το 2003, δηλαδή στα 68 ή στα 70 του;
Σε αυτά τα ερωτήματα πρέπει ν’ απαντήσουν ο ίδιος και όσοι τον στηρίζουν με σαθρά επιχειρήματα, περί… συσσιτίων και ότι είναι μεγάλος και ξεχνάει την ηλικία του. Ναι έχει λεχθεί και αυτό...
Κατά άλλες, ανεπιβεβαίωτες, πληροφορίες, έγινε καυγάς μεταξύ της ελληνικής αποστολής (ειδικά του πρόεδρου τής ΟΕΒΑΣ) και των Ευρωπαίων αξιωματούχων. Δεν επεκτεινόμαστε, όμως, σε αυτό, διότι δεν το έχουμε διασταυρώσει. 
Για τ αγωνιστικά αποτελέσματα των Ελλήνων στην Ανκόνα, τα οποία δεν ήταν καλά, θα δημοσιεύσουμε ειδικό κείμενο μετά την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ Αννας Μάινα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου