Του Γιάννη Κουκουλά
Τελικά, αυτό που συμβαίνει στην πολιτική γίνεται και στον αθλητισμό. Η μνήμη είναι πάντα επιλεκτική. Θυμόμαστε ή ξεχνάμε ανάλογα με «τα καλά και συμφέροντα». Πόσοι και πόσοι πολιτικοί άλλαξαν κόμμα, ακόμα και παράταξη; Αρκεί να παραμείνουν στην εξουσία ή, τουλάχιστον, να μη χάσουν το… βόλεμα του βουλευτή.
Πόσοι αθλητές ήταν «μαύρα πρόβατα» για τους αντιπάλους και, όταν φόρεσαν τη φανέλα της ομάδας τους, έγιναν «ήρωες»; Τα παραδείγματα πολλά, ακόμα και μεταξύ των «αιωνίων αντιπάλων». Από τον Δεληκάρη, στον Μιχάλη Κωνσταντίνου και στον Νικοπολίδη. Και όχι μόνο στο ποδόσφαιρο. Αλλά και στο μπάσκετ. Οι περιπτώσεις των Σπανούλη, Περπέρογλου και Σχορτσανίτη είναι πολύ πρόσφατες.
Ομως, δεν είναι μόνο η αλλαγή συναισθημάτων απέναντι σ' έναν παίκτη όταν αλλάζει ομάδα. Είναι ακόμα και όταν παραμένει στην ίδια. Αρκεί να βοηθήσει λίγο η… επικοινωνιακή πολιτική, για να ξεπεραστούν ακόμα και συμπεριφορές όπως αυτή του Κάτσε (κάτω φωτογραφία).
Η ιστορία, γνωστή. Η φωτογράφισή του με τη φανέλα της «UCK» έγινε αφορμή για να ξεσηκώσει τον κόσμο του ΠΑΟΚ και να φτάσει στο σημείο να βγει στο «σφυρί». Τελικά, έπειτα από πολύ καιρό, ο Στέφενς, βλέποντας το πρόβλημα που υπάρχει στη μεσαία γραμμή, «τόλμησε» να τον βάλει και μέσα στην Τούμπα. Οι αρχικές, λίγες, αποδοκιμασίες μετατράπηκαν σε χειροκρότημα, όταν ο παίκτης έδειξε θέληση να βοηθήσει για τη νίκη. Οπότε; Πάνω από όλα η ομάδα. Δεν θα μπω στη διαδικασία αν έπρεπε να δοθεί «άφεση αμαρτιών» στον Αλβανό ποδοσφαιριστή ή όχι. Πολλοί το χαρακτήρισαν μια… παιδική ανοησία. Αλλοι είπαν πως παρασύρθηκε. Και ορισμένοι, πως ήξερε τι έκανε. Οπως και να έχει, η φωτογράφιση είχε γίνει. Το γιατί, μόνο ο ίδιος το γνώριζε. Πιθανώς ούτε κι αυτός.
Σε μία άλλη περίπτωση, αυτή του Κατίδη της ΑΕΚ (επάνω), δεν υπήρξε ούτε σκέψη για «συγχώρεση». Τον είχαν «τελειώσει» τα ΜΜΕ, πριν ακόμη ν' απολογηθεί. Ο ναζιστικός χαιρετισμός του δεν μπορούσε να περάσει χωρίς επιπτώσεις. Πιθανόν γιατί και η FIFA, όπως και η UEFA, είναι πολύ αυστηρές σε θέματα ρατσισμού και ναζισμού. Ενώ είναι φυσικό να μη γνωρίζουν καν τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Το θέμα, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, δεν είναι εκεί. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο πώς μπορεί ο Τύπος ν' ανεβάσει, να κατεβάσει ή, ακόμα, και να επιβάλει έναν παίκτη, έναν αθλητή, μια ομάδα, επηρεάζοντας τον κόσμο, ειδικά τους φανατικούς οπαδούς. Και αυτό φαίνεται πεντακάθαρα στα χθεσινά (24/1/2014) πρωτοσέλιδα, των αθλητικών τουλάχιστον εφημερίδων και ιστοσελίδων.
Σχεδόν παντού εμφανίζεται ο Αλβανός παίκτης να είναι αυτός που «ανέστησε» τον ΠΑΟΚ, μετά το 0-2 της Νέας Σμύρνης, και οδήγησε την ομάδα του στο θριαμβευτικό 5-1 επί του Ηρακλή και στην πρόκριση στην επόμενη φάση του Κυπέλλου. Θα πείτε, είχε ανάγκη ο ΠΑΟΚ, του Ιβάν Σαββίδη, αυτόν τον παίκτη, για να νικήσει τον Ηρακλή που ψάχνει επενδυτή; Κατά την ταπεινή μου άποψη, φυσικά όχι. Για τους ειδικούς, που ανήγαγαν την επιστροφή του σε «πρώτο θέμα», μάλλον είχε…
*Δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή» στις 25 Ιανουαρίου 2014.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου