Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Τα πρωταθλήματα του πόλο άρχισαν, αλλά πώς θα τελειώσουν και πού; (νέο)

«Ανω κάτω» έχει γίνει η διοργάνωση από την αρχή με μηδενισμό «εδρούχου» ομάδας, λόγω μη εξασφάλισης άδειας διεξαγωγής του αγώνα στο κολυμβητήριο του... αντιπάλου της, με αλλαγές έδρας και αναβολές


«Τα πρωταθλήματα πόλο των Α1 ανδρών και γυναικών είναι βέβαιο ότι θ’ αρχίσουν. Εκτός κι αν γίνει πόλεμος ή καταστραφεί η χώρα ή η Γη. Εξίσου βέβαιο είναι πως θα τελειώσουν. Εκτός, φυσικά, αν συντρέξει κάποια από τις παραπάνω αιτίες».
Αυτά τονίζαμε όταν έγινε η κλήρωση και αναφέρθηκαν τα προβλήματα, που αναμενόταν ν' αντιμετωπίσουν οι σύλλογοι και η διοργανώτρια αρχή, δηλαδή η ΚΟΕ. Και συνεχίζαμε:
«Το θέμα είναι πώς θα τελειώσουν. Πού; Με ποιες ομάδες; Και με ποιους παίκτες; Η οικονομική κρίση ήταν αδύνατον να μη επηρεάσει και τον αθλητισμό, άρα και το πόλο και τα σωματεία του.
Ολοι οι φίλοι του πόλο θυμόμαστε ότι πέρσι στους άνδρες διεξήχθη ένα πρωτάθλημα "τραγέλαφος". Με ομάδες που αγωνίζονταν εντός έδρας, στο κολυμβητήριο του… αντιπάλου τους (π.χ. ΑΟ Π. Φαλήρου – Χανιά έπαιξαν δύο φορές στο Φάληρο) ή σε γειτονικό. Με ομάδες (κυρίως τα Χανιά) που χρησιμοποίησαν διάφορες έδρες, πολύ μακριά από την πόλη τους. Με ομάδες που σε κάποιους αγώνες εμφανίσθηκαν μ’ εφήβους και παίδες. Με ομάδες των οποίων μερικοί πολίστες διάλεγαν σε ποιούς αγώνες θα εμφανισθούν και, συνήθως, αγωνίζονταν μόνο στις εντός έδρας αναμετρήσεις. Με ομάδες που, κάποια στιγμή, άφησαν τον ξένο παίκτη τους για να κάνουν οικονομία.
Ολα αυτά αλλοίωσαν και, ως έναν βαθμό, γελοιοποίησαν το πρωτάθλημα. Είναι φανερό το γιατί.
Τι θα συμβεί στην προσεχή περίοδο, που, για μεν τους άνδρες θ’ αρχίσει στις 2 Νοεμβρίου για δε τις γυναίκες στις 23 του ίδιου μήνα;
Ουδείς μπορεί να προδικάσει. Και αυτό είναι που φοβούνται στην Κολυμβητική Ομοσπονδία (ΚΟΕ). Τα πρώτα μηνύματα δεν ήταν καλά. Ο ιστορικός ΝΟ Χανίων, σύλλογος με μεγάλη παράδοση στην υδατοσφαίριση και, κυρίως, στην παραγωγή παικτών, αποσύρθηκε από την Α1. Την θέση του κατέλαβε ο Νηρέας Λαμίας. Ομάδα "μισθοφόρων" "λεγεωνάριων". Δεν το λέμε με κακή πρόθεση ή για να την υποτιμήσουμε. Αλλά έτσι έχει η κατάσταση.
Το παρελθόν έχει δείξει και αποδείξει πως ομάδες (π.χ., προ ετών η Χαλκίδα), που στηρίχθηκαν σε "δεινόσαυρους", χωρίς να έχουν και υποδομές, δεν ευδοκίμησαν για πολύ. 
Το μεγάλο πρόβλημα και για εφέτος αναμένεται να είναι τα κολυμβητήρια. Ποιά και πόσα δεν θα πάρουν άδεια λειτουργίας, χωρίς την οποία δεν θα επιτρέπεται να διεξάγονται αγώνες; Ποιά δεν θα λειτουργήσουν κάποιους μήνες, λόγω αδυναμίας να καλυφθούν τα καύσιμα;
Υπάρχουν, βεβαίως, και άλλα θέματα: Θα κατορθώσουν όλα τα σωματεία να είναι συνεπή στις υποχρεώσεις που έχουν απέναντι στους αθλητές τους; Ή, μήπως, δούμε, ξανά αποχές, ομάδες να παίζουν με έφηβους και παίδες σε σημαντικές, για την εξέλιξη του πρωταθλήματος, συναντήσεις, άλλες ουσιαστικά να "ρίχνουν πετσέτα" και να μετέχουν τυπικά στην διοργάνωση και άλλες να "διαλέγουν" παιχνίδια που θα "κτυπήσουν";
Τέλος πάντων, όλα αυτά θα φανερωθούν εν καιρώ. Για την ώρα ας επικεντρωθούμε στα θετικά. Στην επάνοδο στην Α1 ανδρών του Εθνικού και του ΑΝΟ Γλυφάδας και στην Α1 γυναικών του ΑΝΟΓ. Είναι δύο σύλλογοι που έχουν συνδέσει τ’ όνομά τους με την ιστορία της ελληνικής υδατοσφαίρισης. Αρκεί να σας αναφέρουμε μερικά στοιχεία: Ο Εθνικός έχει αναδειχθεί 38 φορές πρωταθλητής (μία, το 1969, ανακηρύχθηκε συμπρωταθλητής με τον Ολυμπιακό, τον τελευταίο τίτλο του τον κατέκτησε το 2006) και 12 κύπελλα, ενώ ήταν η πρώτη ελληνική ομάδα, που προκρίθηκε σε «φάιναλ 4» κυπέλλου Πρωταθλητριών (1980). Ο ΑΝΟΓ στους άνδρες έχει τέσσερις τίτλους πρωταθλητή (ο τελευταίος το 1990) και τρεις κυπελλούχου, αλλά στις γυναίκες είναι που έχει δρέψει δάφνες και διεθνώς. Εχει στην συλλογή του οκτώ ελληνικά τρόπαια και δύο κύπελλα Πρωταθλητριών (2000, 2003) και, ακόμη, δύο 2ες θέσεις στο Πρωταθλητριών (2001, 2004) και ισάριθμες 3ες (2002, 2007). Είναι ευχάριστο για το ελληνικό πόλο το ότι αυτοί οι σύλλογοι επανήλθαν εκεί όπου ανήκουν.
Αλλά ευχάριστο είναι και το γεγονός της παρουσίας μιας, πραγματικά νεοφώτιστης ομάδας, του Νηρέα Λαμίας. Τις όποιες ενστάσεις μας γι’ αυτήν τις εκφράσαμε. Μένει να δούμε τι θα κάνει και για τις υποδομές της σε βάθος χρόνου.
Δεν απομένει παρά να ευχηθούμε καλή αγωνιστική χρονιά σε όλους και καλή τύχη στην διοίκηση της ΚΟΕ, αφού αυτή θα διαχειρισθεί τα όποια προβλήματα προκύψουν».
Αυτά, λοιπόν, γράφαμε τότε. Και τι συνέβη στην πρεμιέρα; Η Κέρκυρα μηδενίσθηκε στον εντός έδρας αγώνα της με τον ΠΑΟΚ, διότι, για το «Ποσειδώνειο» κολυμβητήριο της... Θεσσαλονίκης, όπου θα... φιλοξενούσε τον... ΠΑΟΚ, δεν είχε εκδοθεί «άδεια τέλεσης του αγώνα από την οικεία Περιφέρεια», όπως έγραψε ο αλυτάρχης στο φύλλο αγώνα. Ακολούθησαν, αναβολές διεξαγωγής παιχνιδιών, για μία ημέρα ή πολυήμερες, αλλαγές έδρας, δήλωση, εκ μέρους «γηπεδούχου» σωματείου, περί ακαταλληλότητας κολυμβητηρίου -το οποίο έχει πάρει την άδεια- ώστε να επιτύχει την αναβολή της συνάντησης και άλλα. «Καλή» αρχή. Ελπίζουμε -αλλά δεν το πιστεύουμε- η συνέχεια να μη είναι... καλύτερη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου