Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Τους «καίει» η πίεση για εκμετάλλευση

Του Γιάννη Κουκουλά
Παρά τ' αρχικά χαμόγελα στην Πάρμα, η συνέχεια της καριέρας του
δεν ήταν η επιθυμητή για τον Σωτήρη Νίνη. 


Ζούμε σε μία περίοδο στην οποία μάς λείπουν τα πρότυπα. Τα είδωλα, οι ήρωες, αν θέλετε. Αυτοί πάνω στους οποίους θα κτίσουμε τα όνειρά μας. Θα εναποθέσουμε τις ελπίδες μας. Το βιώνουμε αυτό εδώ και πολλά χρόνια στην πολιτική σκηνή της χώρας. Δεν υπάρχει ο ηγέτης που θα τον εμπιστευτεί ο λαός. Που θα του δώσει όραμα για να τον βγάλει από το αδιέξοδο και την απελπισία όπου έχει περιπέσει.
Το ίδιο σκηνικό βλέπουμε και στον αθλητισμό. Μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας, η… κατρακύλα, είναι χωρίς επιστροφή. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με τις περικοπές, λόγω της οικονομικής κρίσης, μάλλον δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες. Οι όποιες επιτυχίες είναι μεμονωμένες, πλέον, προσπάθειες κάποιων αθλητών μας, με πολύ ταλέντο και ακόμα περισσότερη θέληση. Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, που ασχολείται δεκαετίες με όλα τα σπορ, είναι ο ειδικός που μπορεί να αναλύσει για το πού πηγαίνουμε.
Εγώ θα σταθώ στο ποδόσφαιρο. Οχι για το τι… δεν μπορούμε να περιμένουμε πλέον και από αυτό, αλλά για την πίεση και την εκμετάλλευση, εις βάρος της υγείας τους, που δέχονται ταλαντούχα παιδιά. Θ’ αναφερθώ σε δύο παίκτες, από τα φυτώρια του Παναθηναϊκού. Στον Νίνη και τον Μαυρία.
Αναμφισβήτητα ταλέντα και οι δύο. Ο πρώτος ευτύχησε να παίξει και σε εποχή, που είχε η ομάδα διοίκηση με χρήματα και θα μπορούσε να προφυλαχθεί. Ομως από την «πείνα» κάποιων, που θέλουν να πουλήσουν όνειρα και στους παίκτες αλλά και στους οπαδούς, για να βγάλουν χρήματα, οδήγησαν τον, πράγματι ταλαντούχο αυτόν ποδοσφαιριστή, να κινδυνεύει με «κάψιμο». Και μάλιστα, να μην έχει επωφεληθεί ούτε… σεντς ο Παναθηναϊκός.
Ο, κάποτε περιζήτητος σε όλη την Ευρώπη, «Ελ Νίνιο», ούτε στην ενδεκάδα της Πάρμα μπορεί να βρει θέση. Και σίγουρα αυτό δεν οφείλεται στο ότι ξέχασε τη μπάλα που ήξερε. Αν ανατρέξουμε στους πρώτους τραυματισμούς που είχε στους κοιλιακούς, θα βρούμε την αιτία.
Με κάτι ανάλογο κινδυνεύει και ο Μαυρίας. Ηταν ο άλλος Νίνης για τον Παναθηναϊκό. Μάλιστα, η πολυδιαφημισμένη μεταγραφή του στην Σάντερλαντ, ήταν σαν σανίδα σωτηρίας, για την οικονομικά δεινοπαθούσα ΠΑΕ. Από Δευτέρα σε… Δευτέρα έκλεινε στην αγγλική ομάδα. Και ένα πρωινό, έσκασε η είδηση. Μένει στον Παναθηναϊκό. Η επικοινωνιακή πολιτική, μίλησε για… οικονομικά πισωγυρίσματα των Αγγλων. Σε λίγες μέρες, όμως, ακούστηκε πως υπήρχε πρόβλημα με τους κοιλιακούς.
Οι γιατροί λένε πως είναι ένας από τους πιο ύπουλους τραυματισμούς. Η συντηρητική αγωγή μπορεί να δίνει ανάσες στον αθλητή, αλλά ο κίνδυνος να βάλει τέλος στην καριέρα του είναι μεγάλος. Η χειρουργική επέμβαση είναι πιο σωστή λύση. Όμως εδώ υπεισέρχεται το πρόβλημα, πως αυτή θα περάσει στον «φάκελο» του ποδοσφαιριστή. Και αυτό σίγουρα, δεν είναι ό,τι καλύτερο για την διαπραγματευτική δύναμη που θα έχει ο μάνατζερ.
Οπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, είναι εγκληματικό, προπονητές, μάνατζερ, αλλά και οι διοικούντες, τις ΠΑΕ, να μην βάζουν όρια στην πίεση για την εκμετάλλευση, αγωνιστική ή εμπορική ενός νεαρού ποδοσφαιριστή με ταλέντο. Ομως, ποιος μπορεί να τους ελέγξει και να τους σταματήσει; Πιστεύω μόνο οι γονείς του. Αφού το νεαρό της ηλικίας, αλλά και η δίψα για δόξα και χρήμα, τυφλώνει αυτά τα παιδιά.
gianniskoukoulas@hotmail.com    

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου