Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Χρήματα υπάρχουν, ας βοηθηθούν οι άξιοι


Ο Βασίλης Mαγγανάς είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση αθλητή. Από το 1969 βρίσκεται στους στίβους και από το 1970, όταν είχε αναδειχθεί 2ος στην σφαιροβολία παίδων, πρωταγωνιστεί στα ελληνικά στάδια, αλλά και στα διεθνή. Ως σφυροβόλος ήταν 6ος στους Ευρωπαϊκούς εφήβων το 1973 και 4ος στους Μεσογειακούς αγώνες το 1979. Στους άνδρες αναδείχθηκε δύο φορές πρωταθλητής Ελλάδος στην σφυροβολία και μία στην σφαιροβολία. Κατόρθωμα μοναδικό. Παρεμπιπτόντως, να επισημάνουμε, ότι έχει κατακτήσει πανελλήνια μετάλλια και στην άρση βαρών.
Από το 1994, οπότε έγινε 40 ετών, είναι ο κυρίαρχος των διεθνών βαλβίδων στους βετεράνους. Εχει κατακτήσει 26 μετάλλια σε Παγκόσμια πρωταθλήματα ανοικτού στίβου, 34 σ’ Ευρωπαϊκά και 15 στον κλειστό στίβο, στον οποίο δεν μετέχει συχνά. Τα περισσότερα δε, είναι χρυσά. Κυριαρχεί σε σφαιροβολία, σφυροβολία, βαρύ όργανο (βαρεία σφύρα με κοντό σύρμα – αλυσίδα) και πένταθλον ρίψεων (οι τέσσερις κλασικές ρίψεις συν το βαρύ όργανο). Εχει καταρρίψει δε, αρκετές φορές ρεκόρ κόσμου. Επιπροσθέτως, έχει μετάλλια και κατάρριψη ρεκόρ κόσμου και στους βετεράνους της άρσης βαρών.
Εφέτος το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου θα διεξαχθεί στην Βραζιλία. Τα έξοδα είναι πολλά. Ο Μαγγανάς δυσκολεύεται ν’ αντεπεξέλθει, αλλά η ελληνική ομοσπονδία βετεράνων (ΟΕΒΑΣ) δεν φαίνεται διατεθειμένη να συνεισφέρει στις δαπάνες. Το ίδιο είχε συμβεί το 2011, όταν το πρωτάθλημα κόσμου είχε διεξαχθεί στις ΗΠΑ, με συνέπεια ο Μαγγανάς να μη πάει και η Ελλάς να χάσει, κατά πάσα πιθανότητα, τέσσερα μετάλλια.
Εχουμε τέτοια πολυτέλεια; Εννοείται, όχι. Ο αθλητής μεν, είναι αποφασισμένος να μεταβεί στην μακρινή Βραζιλία, κάνοντας αιματηρές οικονομίες, αλλά η ΟΕΒΑΣ πρέπει να εφησυχάζει; Φυσικά, όχι. Κατά πληροφορίες μας, στα ταμεία της υπάρχουν χρήματα. Αν αυτά δεν διατίθενται για τέτοιους σκοπούς, γιατί συγκεντρώνονται και για ποιόν σκοπό θα δαπανηθούν;
Ελπίζουμε, ότι η διοίκηση της ΟΕΒΑΣ θ’ αντιληφθεί ότι είναι προς το συμφέρον της να βοηθεί, όχι μόνο τον Μαγγανά, αλλά και όποιον αθλητή υψηλού επιπέδου -ικανό να χαρίσει στην Ελλάδα, διεθνείς διακρίσεις- δυσκολεύεται να μετέχει στους σημαντικούς αγώνες. Και η ίδια κερδισμένη θα είναι…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου