Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Εκλεγμένη Ολιγαρχία (επίκαιρο ξανά)


-Τι είναι δημοκρατία; -Δημοκρατία είναι η ελευθερία να ψηφίζουμε τους δικτάτορές μας.
Η συνεχιζόμενη απαγόρευση στους πολίτες, να παρακολουθούν τις παρελάσεις -στρατιωτικές και μαθητικές- εκτός του ότι αλλοιώνει τον χαρακτήρα αυτών καθ' αυτών των παρελάσεων και τις καθιστά εσωτερική άσκηση του στρατού ή των σχολείων, απλώς παρουσία κάποιων «επισήμων», όπως τους αποκαλούμε, φανερώνει ξανά το έλλειμμα (πρωτογενές ή δευτερογενές, δεν γνωρίζω) δημοκρατίας στην χώρα μας. Καθιστά, επίσης, επίκαιρο το εύστοχο κείμενο - σχόλιο αναγνώστριας, που είχε γραφεί στις 7 Αυγούστου 2013, με αφορμή το άρθρο μας, «Ελλειμματική δημοκρατία, ναι, χούντα, όχι», το οποίο είχε δημοσιευθεί στις 27 Ιουλίου. Το αναδημοσιεύουμε (μαζί με το σχόλιο επ' αυτού, που είχαμε κάνει τότε), διότι θεωρούμε πως, παρά τα... πλεονάσματα, το έλλειμμα δημοκρατίας μεγαλώνει μέρα τη μέρα στην χώρα μας. 
«Το να μπορεί κάποιος να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του, είναι ένα ισχυρό χαρακτηριστικό τού δημοκρατικού πολιτεύματος, δεν αποτελεί, όμως, την ουσία του...
Σύμφωνα με το πραγματικό της νόημα, η Δημοκρατία είναι το πολίτευμα, στο οποίο η εξουσία προέρχεται από τον λαό, ασκείται από τον λαό, υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού και, εν τέλει, ελέγχεται από τον λαό.
Η δικτατορία, από την άλλη, αναφέρεται στην άσκηση απόλυτης εξουσίας από μια ομάδα ανθρώπων, η οποία κυβερνά χωρίς να περιορίζεται από το Σύνταγμα, το κοινό περί δικαίου αίσθημα ή άλλους κοινωνικούς ή πολιτικούς παράγοντες. Κύριο χαρακτηριστικό της δικτατορίας, είναι η άσκηση  της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας με αναγκαστικούς νόμους και με νομοθετικά διατάγματα, τα οποία δεν έχουν ψηφιστεί από εκλεγμένο  κοινοβούλιο.
Σε όσα ζούμε, από την περίοδο Παπαδήμου κι έπειτα, δεν βρίσκω τίποτα, που να μου θυμίζει Δημοκρατία. Αντίθετα, βρίσκω πάρα πολλά που παραπέμπουν σε δικτατορικό καθεστώς. Τα περισσότερα τ’ ανέφερες κι εσύ στο κείμενο σου.
Οσο για την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης;
Απλώς οι συγκεκριμένοι δικτάτορες έκριναν, ότι το να αφήσουν μια επίφαση ελευθερίας τους "κοστίζει" λιγότερο, από το να επιβάλλουν την οποιαδήποτε λογοκρισία.
Αλλωστε, αυτό ακριβώς, τους παρέχει την απαραίτητη κάλυψη, καθότι η προπαγάνδα η οποία ασκείται από μεγάλα μέσα ενημέρωσης. είναι πολύ ισχυρότερη από την απήχηση των φωνών που μιλούν για έλλειμμα δημοκρατίας ή για δικτατορία.
Οι σημερινοί μας δυνάστες είναι πιο χαλαροί στο συγκεκριμένο ζήτημα, διότι αυτό ακριβώς αποτελεί και το ισχυρότερο επιχείρημα απέναντι  στους επικριτές τους.
Αν θέλεις την γνώμη μου, το πολίτευμα που, σήμερα, έχουμε στην Ελλάδα θα μπορούσε να ονομαστεί "Εκλεγμένη Ολιγαρχία".
Ενα πολίτευμα, όπου η πολιτική εξουσία ασκείται από ένα μικρό τμήμα της κοινωνίας, από μερικές ισχυρές οικογένειες, οι οποίες διατηρούν την εξουσία από γενιά σε γενιά, και από αυτούς που έχουν συμφέρον να διατηρηθεί το σύστημα…
Σε αυτό δεν έχουν θέση, η δικαιοσύνη, η ανθρωπιά, η λογική, η ευαισθησία...
Το μόνο που μετράει είναι η εξουσία, το κέρδος και η εκμετάλλευση...».

Κείμενο γραμμένο από την πιστή αναγνώστρια του μπλογκ, Αννα Μάινα, για το θέμα, «Ελλειμματική δημοκρατία, ναι, χούντα, όχι».
Μόνο ένα σχόλιο: Αννα, σου παραδίδω το μπλογκ και γίνομαι, απλώς, συντάκτης του... 

H Αννα Μάινα, σχολιάζοντας τον πρόλογό μας, γράφει:
«Δεν φταίνε οι κυβερνώντες μας. Εμείς φταίμε. Θα έπρεπε τα σχολεία να μη μετέχουν στις παρελάσεις ή, αν ήθελαν οι διευθυντές να παρελάσουν οι μαθητές, οι γονείς να μη έστελναν τα παιδιά τους. Κι εμείς οι υπόλοιποι, να μέναμε κλεισμένοι στο σπίτι μας όσο διαρκούσαν οι παρελάσεις και να κρεμάγαμε μαύρες σημαίες στα μπαλκόνια. Ας αφήναμε να ήταν στην... παρέλαση οι... επίσημοι και οι ΜΑΤ στους δρόμους να τους φυλάνε».
Το προσυπογράφουμε απολύτως.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου