Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

«Αφαντοι» στην Μόσχα

Ο πήχυς έπεσε και ο Κώστας Φιλιππίδης δεν πέταξε όσο ψηλά επιθυμούσε στην Μόσχα...

Φθάσαμε, λοιπόν, στο τέλος. Είναι η ώρα του απολογισμού. Είναι θετικός ή αρνητικός για την ελληνική αποστολή, που πήρε μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου;
Είναι δύσκολο να δοθεί μονολεκτική απάντηση. Το νόμισμα έχει δύο όψεις. Εν προκειμένω, μια όμορφη και μια άσχημη. 
Τι είχαμε; Πέντε τελικούς, δύο ημιτελικούς, μόνο ένα ατομικό ρεκόρ, μερικές καλές εμφανίσεις και κάποιες απογοητευτικές. Ας τα δούμε όλα αναλυτικά:
Σε τελικούς προκρίθηκαν πέντε άλτες. Ως αρχικός απολογισμός, δεν είναι κακός. Δυστυχώς, όμως, στους τελικούς δεν έκαναν κάτι καλό. Κάτι ταιριαστό με τις δυνατότητές τους και τις εφετινές επιδόσεις τους. Ο Κώστας Φιλιππίδης (5,82μ. εφέτος στον ανοικτό στίβο, 5,83 στον κλειστό) έμεινε στην 10η θέση στο επί κοντώ με 5,65μ. και ο Λούης Τσάτουμας (8,23 το 2013) το ίδιο στο μήκος με 7,98μ. (8,00 στον προκριματικό, ενώ με 8,01μ. στα τρία πρώτα άλματα του τελικού θα έμπαινε στην οκτάδα). Ο Κώστας ίσως «πλήρωσε» τους πολλούς αγώνες που έκανε κι' εφέτος. Για τον Λούη χάθηκε άλλη μία ευκαιρία διάκρισης σε παγκόσμιο πρωτάθλημα, σε τελικό του οποίου προκρίθηκε για τρίτη φορά, χωρίς, και πάλι, καλή συνέχεια. Κρίμα. Δέκατος κατετάγη και ο Κώστας Μπανιώτης (2,34μ. φέτος) στο ύψος με 2,25μ. (2,26 στον προκριματικό). Πιθανόν να τον επηρέασαν κάποιες ενοχλήσεις στο ένα πόδι. Ο Δημήτρης Τσιάμης (17,05μ. φέτος) εζήλωσεν, όχι την δόξαν, αλλά την θέση των προηγούμενων και κατετάγη και αυτός 10ος στο τριπλούν με 16,66μ. (16,69 στον προκριματικό). Ο 5ος πήδησε 16,90... Η Αθανασία Πέρρα έμεινε 12η στο τριπλούν με 13,75μ. (13,92 στον προκριματικό). Η οκτάδα ήθελε 14,15μ. Πήγε με 14,48μ. εφετινή επίδοση. Ούτε η ίδια πρέπει να έφυγε ικανοποιημένη από την Μόσχα.
Και οι πέντε στον τελικό πήδησαν λιγότερο από ό,τι στον προκριματικό. 
Οι τρεις αθλητές μας, που αγωνίσθηκαν εκτός σταδίου, βρήκαν τον δρόμο να επιστρέψουν σε αυτό. Και όλοι «το πάλεψαν». Ο βαδιστής, Αλέξανδρος  Παπαμιχαήλ στα 20.000μ. τερμάτισε 16ος στους 63, με φετινό ρεκόρ (1 ώρα 23’48’’). Ατομικό ρεκόρ (1:33’42’’) σημείωσε η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, που κατετάγη 32η στις 62 στο αντίστοιχο αγώνισμα.
Μονό η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη πέτυχε ατομικό ρεκόρ.
Το έχουμε γράψει πολλές φορές: Ο αθλητής που επιτυγχάνει ατομικό ρεκόρ ή καλύτερη επίδοση περιόδου, έχει εκτελέσει την αποστολή του, ανεξαρτήτως θέσης. Στον Μαραθώνιο, η Πόπη Αστροπεκάκη τερμάτισε 29η στις 77. Ηταν καλή η αγωνιστική παρουσία της. Ετρεξε μαχητικά και με μυαλό. Είχε καλή τακτική. 
Ο Λυκούργος Τσάκωνας και η Μαρία Μπελιμπασάκη προκρίθηκαν στον ημιτελικό των 200μ. Ο Τσάκωνας πανάξια, ως 14ος με 20.55, ενώ η Μαρία ήταν τυχερή. Μπήκε στις 24 με την… 33η επίδοση (23.41) επειδή ακυρώθηκε μια αθλήτρια της σειράς της, στην οποία η Μπελιμπασάκη είχε τερματίσει 4η. Ετσι ανέβηκε στην 3η θέση και προκρίθηκε. Στους ημιτελικούς ο Τσάκωνας κατετάγη 17ος με 20.56 και η Μαρία 23η με 23.46.
Κάτω από τα επίπεδά του, αλλά όχι απογοητευτική, ήταν η εμφάνιση του Κώστα Δουβαλίδη, που πήρε την 19η θέση στα 110μ. μ’ εμπόδια με 13.55. Μπορούσε εύκολα να μπει στους ημιτελικούς.
Ο Αντώνης Μάστορας πλήρωσε την έλλειψη εμπειρίας. Με 2,26μ., με την πρώτη προσπάθεια, κατετάγη 13ος στον προκριματικό του ύψους. Με την ίδια επίδοση προκρίθηκαν τέσσερις. Δυστυχώς, ο Αντώνης υπερέβη τα 2,17μ. με την τρίτη και αυτό του κόστισε. Πήγε καλά, πάντως.
Η επταθλήτρια, Σοφία Υφαντίδου σκόπευε τους 6.000 βαθμούς. Κατετάγη 23η με 5.894. Δεν πέτυχε τον στόχο της, αλλά και δεν καταποντίσθηκε.
Διπλή απογοήτευση πήραμε στο επί κοντώ γυναικών. Η Νικόλ Κυριακοπούλου έμεινε χαμηλά (4,45μ.) και στην 13η θέση. Η 12η προκρίθηκε με 4,55. Η Στέλλα Λεδάκη μηδενίσθηκε στα 4,15. Συγχωρείται μια κακή εμφάνιση. Πέρσι και στο πρωτάθλημα Ευρώπης, αλλά και στους Ολυμπιακούς, όπου ισοφάρισε το ατομικό της ρεκόρ, είχε δείξει πως μπορεί να στέκεται καλά σε μεγάλους αγώνες. Ελπίζουμε πως θα το επιβεβαιώσει στο μέλλον. Η Νικόλ, μετά μία σειρά πολύ καλών εμφανίσεων σε σημαντικές διοργανώσεις, έχει δύο αποτυχίες. Στους Ολυμπιακούς και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Πρέπει, μαζί με τον προπονητή της, να βρουν, τι φταίει. Και γρήγορα, πριν να παγιωθεί αυτό.
Η Τόνια Στεργίου, που κάποτε ήταν πολύ σταθερή στους μεγάλους αγώνες, εφέτος, σε όλη την περίοδο, εμφανιζόταν… μια του ύψους, μια του βάθους. Στην Μόσχα ήταν του… βάθους και πήρε την 20η θέση στο… ύψος με, μόλις, 1,83μ. (φετινό ρεκόρ 1,95μ.).
Αφήσαμε τελευταία την τριπλουνίστρια, Νίκη Πανέττα. Μόσχα, Λονδίνο, Κωνσταντινούπολη, Νταεγού. Η όμορφη αθλήτρια, την τελευταία τριετία (2011, 2012, 2013) γυρίζει τον κόσμο μ’ έξοδα του ΣΕΓΑΣ, δηλαδή, δικά μας. Στην Ρωσία πήδησε 13,69μ. και κατετάγη 15η. Θα προκρινόταν με 13,88μ. Πήγε με φετινή επίδοση 14,20μ.
Η Νίκη Πανέττα, τουρίστρια στην Κωνσταντινούπολη
Θα επαναλάβουμε όσα γράψαμε πριν από λίγες ημέρες: Ο ΣΕΓΑΣ ΔΕΝ είναι πρακτορείο ταξιδίων. Δεν νοείται και δεν επιτρέπεται κάποιοι (αθλητές, αλλά και προπονητές) να κάνουν τον γύρο του κόσμου με δαπάνες του, που, στην πραγματικότητα, είναι δικές μας, καθότι οι ομοσπονδίες επιχορηγούνται από το κράτος. Αθλητές και αθλήτριες που, κατ' εξακολούθηση, αποτυγχάνουν στους μεγάλους αγώνες, δεν πρέπει να πηγαίνουν σε αυτούς, όποια επίδοση κι αν έχουν σημειώσει πριν, παρά μόνο μ' έξοδά τους, εφόσον επιθυμούν ν' αγωνισθούν. Ο ΣΕΓΑΣ απλώς θα τους δηλώνει και θα τους περιλαμβάνει στην αποστολή, αλλά δεν θα καταβάλλει τις δαπάνες. Αν στην συγκεκριμένη διοργάνωση επιτύχουν (αν, δηλαδή, προκριθούν στον τελικό ή φθάσουν ή ξεπεράσουν το ρεκόρ τους ή, έστω, το πλησιάσουν), τότε θα μεταβούν στους επόμενους μεγάλους αγώνες μ' έξοδα του ΣΕΓΑΣ, υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, πως θα έχουν «πιάσει» το όριο. Φυσικά, αν στην διοργάνωση που θα έχουν πάει με χρήματά τους, κατορθώσουν να μπουν στην οκτάδα, τότε ο ΣΕΓΑΣ θα τους δίνει τα έξοδα. Η ανοχή στους αθλητές και τις αθλήτριες του ΟΑΚΑ, του «Ειρήνης και Φιλίας» και, εν γένει, των εσωτερικών διοργανώσεων, πρέπει κάποτε να σταματήσει.
Αυτά συνέβησαν στην Μόσχα. Τελικά, ήταν θετικός ή αρνητικός ο απολογισμός; Το πρόσημο (συν, πλην ή παύλα, δηλαδή, ούτε το ένα ούτε το άλλο), βάλτε το εσείς. 
Το βέβαιο είναι ότι η Ελλάς πέρασε απαρατήρητη. Και αγωνιστικά, μολονότι οι εμφανίσεις των αθλητών μας συνολικά δεν ήταν κακές, αλλά και τηλεοπτικά. Οπως γράψαμε, οι παραγωγοί των τηλεοπτικών μεταδόσεων, έδειξαν Ελληνες μόνο όταν δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά. Μόνο, δηλαδή, όσους πήραν μέρος σε αγωνίσματα δρόμου. Γι’ αυτό πρέπει, έστω και... κατόπιν εορτής, να διαμαρτυρηθούν εντονότατα όπου δει και ο ΣΕΓΑΣ και το υφυπουργείο Αθλητισμού. Πληρώσαμε για τηλεοπτικά δικαιώματα και δεν πήραμε κάτι ειδικό ως αντάλλαγμα. Οσο για τις τηλεοπτικές περιγραφές της Δ.Τ. (Δημόσια Τηλεόραση) από την τρίτη ημέρα των αγώνων και μετά, τι να πούμε. Αλλη φορά έσπαγαν τα νεύρα μας και άλλη διασκεδάζαμε δωρεάν… Καλή αρχή, Παντελή Καψή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου