Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Αρένα, ζούγκλα, βομβαρδιστές, δολοφόνοι, οπιομανείς και διαμελισμένοι σε φλεγόμενα γήπεδα (νέα συνέχεια και, ευτυχώς, τέλος στο θρίλερ της Σλοβενίας)


Αγρια θηρία διαμέλισαν τους Ελληνες παίκτες...
«Πραγματική ταυρομαχία», «πραγματικά θηρία του παγκόσμιου μπάσκετ», «πραγματικός δολοφόνος». Ούτε έξω από το γήπεδο, στο οποίο έγινε ο αγώνας μπάσκετ, Ελλάς – Ισπανία, θα έπρεπε να περάσει κάποιος, αν γνώριζε ότι μέσα υπήρχαν, σύμφωνα με όσα έλεγε ο τηλεσχολιαστής τού ΑΝΤ1… ταύροι, άγρια θηρία και δολοφόνοι. 
Δύο ημέρες αργότερα, το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, η κατάσταση στο γήπεδο ήταν, πλέον, τραγική. Μέσα, οι χιλιάδες Σλοβένοι θεατές ήταν, κατά τον τηλεσχολιαστή, «κυριολεκτικά αφιονισμένοι», δηλαδή είχαν καταναλώσει μεγάλες ποσότητες οπίου. Λίγο αργότερα το γήπεδο είχε πάρει  «πραγματικά φωτιά».
Βόμβες έπεσαν στο γήπεδο.
Ειλικρινά, απορώ, πώς ολοκληρώθηκε ο αγώνας μέσα στο φλεγόμενο γήπεδο. Φαντάζομαι δε, ότι η συνέχεια του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος θα γίνει αλλού, με εκατοντάδες πυροσβέστες να είναι έτοιμοι να επέμβουν, ώστε να σβήσουν την όποια φωτιά -που τυχόν θα βάλουν οι αφιονισμένοι Σλοβένοι- εν τη γενέσει της. Επί πλέον, εκατοντάδες αστυνομικοί θα καιροφυλακτούν να συλλάβουν υποψήφιους δολοφόνους, ταυρομάχοι θα καραδοκούν για ν' απομακρύνουν επιθετικούς ταύρους, ενώ θηριοδαμαστές θα είναι έτοιμοι για παν ενδεχόμενο, αφού στο γήπεδο κυκλοφορούν... άγρια θηρία.
Η συνέχεια είναι, πλέον, φρικιαστική. «Στην κυριολεξία μαζεύουμε τα κομμάτια μας», ενώ έχουμε «πραγματική λειψανδρία». Προφανώς, τ' άγρια θηρία και ο δολοφόνος... κομμάτιασαν τους Ελληνες παίκτες. Και όσους άφησαν όρθιους αυτοί, σκότωσε η φωτιά. Συνεπώς, λόγω της... πραγματικής λειψανδρίας, την Κροατία θα την αντιμετωπίσουμε με... γυναίκες.
Υπήρξε και τρομακτική συνέχεια. Στον τελικό εμφανίσθηκε ένας... πραγματικός βομβαρδιστής και κάποιος άλλος, που «κυριολεκτικά έβγαλε το λάδι» του αντιπάλου του. Τώρα, αν με αυτό έφτιαξε σαπούνι, δεν το γνωρίζω. Το βέβαιον είναι πως το συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπάσκετ εξελίχθηκε σε «κυριολεκτική σφαγή». Της ελληνικής γλώσσας εκ μέρους του τηλεσχολιαστή του ΑΝΤ1.
Η αμετροέπεια πολλές φορές καταντάει γελοία. Καλό είναι, ενίοτε, κάποιος δημοσιογράφος να διανθίζει τον προφορικό του λόγο ή τα κείμενά του ακόμη και με υπερβολικές επικολυρικές εκφράσεις. Αλλά να σκέπτεται, ταυτοχρόνως, ότι αυτά τα, π.χ. «κυριολεκτικά αφιονισμένοι», «πραγματικός δολοφόνος», «πραγματική βόμβα τριών πόντων» και άλλα ανάλογα, δεν τον μετατρέπουν αυτομάτως, σε... Ομηρο, Βιτσέντζο Κορνάρο ή, έστω, Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, αλλά σε κακό κωμικό έως και γελοίο...
Οσο για τα διάφορα «σπρώχνει τον αιφνιδιασμό», «το ζωγραφιστό» (η ρακέτα), «η γραμμή της φιλανθρωπίας» (η γραμμή του φάουλ), τι να πούμε. Εχουμε βαρεθεί τόσα χρόνια ν’ ακούμε ή να διαβάζουμε δημοσιογράφους που ασχολούνται με το μπάσκετ, να «δολοφονούν», ή, έστω, να «φονεύουν» (αν δεν έχουν δόλο) την ελληνική γλώσσα και, επίσης, να μεταφέρουν στα ελληνικά διάφορες «αμερικανιές»…
Τέλος, στον τελικό, πέρα από τις λεκτικές υπερβολές, έκανε τόσα, μα τόσα λάθη (ακόμη και στην απονομή), που, ειλικρινά, θα τον ωφελήσει ν' ακούσει την περιγραφή του και να υποστεί την βάσανο της αυτοκριτικής, ώστε μελλοντικά να εμφανισθεί βελτιωμένος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου