Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Αλλο Ελλάδα, άλλο Ευρώπη (νέο)



Τον "γαλαξία αστέρων" της Παρί Σεν Ζερμέν θ' αντιμετωπίσει στην πρεμιέρα του Τσάμπιονς Λιγκ ο Ολυμπιακός.

Του Γιάννη Κουκουλά
Συμπληρώσαμε τέσσερις αγωνιστικές στο επαγγελματικό μας πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και πιστεύω πως δεν χρειάζονται και περισσότερες, για να βγουν συμπεράσματα, για το πώς θα εξελιχθεί. Η μη παρουσία της ΑΕΚ και η αγωνιστική κατάσταση -λόγω των οικονομικών προβλημάτων- του Παναθηναϊκού, αφήνουν μόνο δύο ομάδες να θεωρούνται φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Πρωτίστως τον Ολυμπιακό, που αισίως έφτασε τις 18 μεταγραφές, και κατά δεύτερο λόγο τον ΠΑΟΚ, ο οποίος ενισχύθηκε πολύ. Οι τελευταίες προσθήκες, των Νίνη και Τζαβέλα στο ρόστερ του, δίνουν στον Χουμπ Στέφενς την… πολυτέλεια, που δεν είχαν οι άλλοι πρόσφατοι προκάτοχοί του στην ομάδα της Θεσσαλονίκης.
Το ζητούμενο, όμως, για το ελληνικό ποδόσφαιρο, δεν είναι το ποιος θα κατακτήσει το πρωτάθλημα. Αν, μπορέσει ο ΠΑΟΚ να σπάσει το κατεστημένο του Ολυμπιακού, θα είναι μία «ένεση» ενδιαφέροντος. Αν έχουμε «μία από τα ίδια», τότε τα πάντα θα συνεχίσουν στους ίδιους ρυθμούς. Οι χαμένοι, να διαμαρτύρονται για την διαιτησία, προσπαθώντας να κρύψουν τις αδυναμίες τους, ειδικά από τους οπαδούς τους. Οι τελευταίοι θα ξεσπούν επί δικαίων και αδίκων και η… ζωή θα τραβά την ανηφόρα.
Γι αυτό, το μεγαλύτερο μέρος των φιλάθλων περιμένει να δει το τι θα μπορέσουν να πετύχουν αυτές οι δύο ομάδες στις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις. Οι οποίες φέτος, έχουν υψηλό βαθμό κρισιμότητας, αφού θα εξαρτηθεί το κατά πόσο σε δύο περιόδους, θα μπορεί ο πρωταθλητής να εξακολουθεί να παίζει απ’ ευθείας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ εξασφαλίζοντας σίγουρα τουλάχιστον 15.000.000 ευρώ.
Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει η χώρα μας να παραμείνει στην 12η θέση της ειδικής βαθμολογίας της ΟΥΕΦΑ, κάτι πολύ δύσκολο, αφού από τις πέντε ομάδες μας, μόνο οι δύο συνεχίζουν.
Μπορεί η κλήρωση να ευνόησε τον ΠΑΟΚ και να πετύχει τις απαραίτητες νίκες για να συνεχίσει και στην επόμενη φάση του Γιουρόπα Λιγκ., κάτι που θα προσθέσει αρκετούς βαθμούς. Δυστυχώς, όμως, η κατάσταση δεν είναι ίδια για τον Ολυμπιακό. Μπορεί, για πολλούς, να μην του έτυχαν «μεγαθήρια», όμως και ο ίδιος δεν δείχνει, πως θα μπορέσει να κάνει την υπέρβαση. Θεωρώ πως η 3η θέση του ομίλου είναι η… οροφή για την ομάδα του Μίτσελ.
Κι αυτό γιατί στην Ευρώπη συμβαίνει σχεδόν το ίδιο, που βιώνουμε στην Ελλάδα. Οι συνεχείς παρουσίες κάποιων ομάδων στο χρυσοφόρο Τσάμπιονς Λιγκ, έχουν ανοίξει την «οικονομική ψαλίδα». Ο,τι ακριβώς γίνεται με τον Ολυμπιακό και τις υπόλοιπες ομάδες. Σκεφτείτε πού θα ήταν ο ΠΑΟΚ οικονομικά αυτή την στιγμή, αν δεν είχε βρεθεί ο Ιβάν Σαββίδης.
Πώς λοιπόν μπορούν οι δύο αυτές ομάδες μας, που οι ακριβότερες μεταγραφές τους αγγίζουν τα 4.000.000 ευρώ, να συναγωνιστούν την Παρί Σαν Ζερμέν του Ιμπραίμοβιτς ή την Ρεάλ, που ξόδεψε κοντά στα 100.000.000 ευρώ για να εντάξει στην δύναμή της τον Μπέιλ; Ή ακόμα την Αρσεναλ, που απέκτησε τον Οζίλ;
Γι αυτό, καλά θα κάνουν, αυτοί που θα κρίνουν και θα κατακρίνουν τις ομάδες μας -ειδικά τον Ολυμπιακό- στα πιθανά στραβά αποτελέσματά τους στις δύο διοργανώσεις, κατηγορώντας τες, πως οι διακρίσεις τους, στην Ελλάδα οφείλονται σε άλλους λόγους, εξωαγωνιστικούς να σκεφτούν, πριν να… εκτοξεύσουν τα βέλη τους, που πληγώνουν ακόμα περισσότερο το ελληνικό ποδόσφαιρο...
gianniskoukoulas@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου