Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Οξεία «μπολτίτιδα»


Μία αιρετική άποψη εκφράζει ο παλαιός πρωταθλητής του στίβου και νυν κάτοχος παγκόσμιων μεταλλίων σε πρωταθλήματα βετεράνων (διαχρονικών) αθλητών, πολιτικός μηχανικός, Γιάννης Μπέλλος. Μια άποψη, που, ίσως, δεν βρει σύμφωνους πολλούς από όσους θα την διαβάσετε, αλλά σίγουρα είναι ενδιαφέρουσα:
 

Του Γιάννη Μπέλλου 
«Οι δημοσιογράφοι, μέσω των ΜΜΕ ή μάλλον ΜΠΕ (Μέσων Πλύσεως Εγκεφάλου), έχουν την δυνατότητα, μεταξύ άλλων, να δημιουργούν μια εικονική πραγματικότητα. Μας έχουν κάνει να μένουμε με το στόμα ανοιχτό μόλις δούμε ή ακούσουμε Μπολτ.
Τί είναι ο Μπολτ;   Είναι αθλητής στίβου που έχει τρέξει τα 100μ. σε 9’’58. Εκ πρώτης όψεως, τρομερό ρεκόρ. Ομως, μετά από μία απλή αναγωγή, θα διαπιστώσουμε ότι η μέση ταχύτητα που αναπτύσσει είναι περίπου 37,6 χλμ/ώρα. Αμα ‘‘βγάλουμε’’ την εκκίνηση, η μέγιστη ταχύτητα που αναπτύσσεται κατά τη διαδρομή είναι 38, άντε 39 χλμ/ώρα. Και αυτή η… υπερηχητική ταχύτητα επιτυγχάνεται στα στενά όρια των 100μ, διότι σε μία ώρα οι πρωταθλητές τρέχουν περί τα 21 χλμ. μόνο.
Η καμηλοπάρδαλη, αυτό το ‘‘ατσούμπαλο’’ ζώο, τρέχει με 56 χλμ. Η καφέ αρκούδα με 60-65, οι παχύδερμοι ελέφαντες και τα δυσκίνητα γουρούνια με πάνω από 40. Ας μην μιλήσουμε για λιοντάρια, τίγρεις, λεοπαρδάλεις κλπ. Και όλα αυτά τα ζώα διατηρούν αυτήν την ταχύτητα για πολύ περισσότερο από 100μ.
Συμπέρασμα:
Ο άνθρωπος είναι ένα πολύ αργό ζώο. Ακόμα και ο «Πύραυλος», ο «Αίολος», η «Αστραπή», ο «Εξωγήινος», ο, ο ,ο … ο Μπολτ είναι ένας πολύ αργός δρομέας σε σύγκριση με το περιρρέον ζωικό περιβάλλον.
Τότε, γιατί τέτοια φρενίτιδα για κάποιον που με τις καλύτερες συνθήκες τρέχει με ταχύτητα κάτω από τα 40 χλμ/ώρα, ταχύτητα που, κανονικά, δεν θα έπρεπε καθόλου να μας εντυπωσιάζει;
Ισως, επειδή είναι, όπως τονίζουν και ξανατονίζουν οι σχολιαστές, ο ταχύτερος άνθρωπος στον πλανήτη. Και γιατί δεν μας προβάλλουν τον δυνατότερο, τον αλτικότερο κ.λπ. άνθρωπο του πλανήτη, αλλά κολλήσανε στον ταχύτερο, που δεν έχει κάνει κανένα κατόρθωμα ανάλογο με τον όγκο του μελανιού που έχει χυθεί γι’ αυτόν;
Απεναντίας, κατόρθωμα κάνουν οι άλτες του ύψους που πηδάνε πάνω από 2,40μ. Το παγκόσμιο ρεκόρ είναι 2,45! Ξέρετε τί είναι 2,45μ.; Ο φιλές του βόλεϊ στους αγώνες των ανδρών έχει ύψος 2,43. Ο άλτης του ύψους υπερπηδάει τον φιλέ. Αυτό κι αν είναι κατόρθωμα ασύλληπτο. Επίσης, το κάτω μέρος του οριζόντιου δοκαριού του τέρματος στο ποδόσφαιρο βρίσκεται σε ύψος 2,44μ. Εκεί, που κάτι… αίλουροι πετάγονται στο Γάμα και με τα ακροδάχτυλα βγάζουν την μπάλα κόρνερ, έρχεται ένας άλτης του ύψους και σχεδόν υπερπηδάει το τέρμα ολόκληρο!
Αυτά, λοιπόν κι αν είναι κατορθώματα και οι δημοσιογράφοι μάς ζαλίζουν και καθηλώνουν την υφήλιο να αδημονεί και να αγωνιά να δει μία κούρσα δέκα δευτερολέπτων για να θαυμάσει τον πιο γρήγορο από τους αργούς, που εν πάση περιπτώσει, η διαφορά τους μπορεί να είναι ένα δέκατο του δευτερολέπτου. Λογική, μηδέν.
Ισως πάλι να μας πουν ότι παίρνει τα μετάλλια τρία τρία. Ομως, τα’ αγωνίσματα είναι παρεμφερή. Και αν οι θεσμοθετήσαντες άσχετοι είχαν βάλει και αγωνίσματα 50, 150, 4x200μ. ίσως να 5-6 έξι χρυσά.
Αν το ίδιο συνέβαινε π.χ. στην σφαιροβολία και υπήρχαν αγωνίσματα με διαφορετικό βάρος της σφαίρας (3, 4, 5, 6 και 7,26 κιλά), ίσως θα είχαμε σφαιροβόλους που θα έπαιρναν πέντε χρυσά μετάλλια. Το ίδιο πιθανόν θα συνέβαινε και στο άλμα εις μήκος αν υπήρχαν διαφορετικά αγωνίσματα ανάλογα με το μήκος της φόρας του αθλητή.
Αν κάποιος αθλητής έπαιρνε τρία χρυσά μετάλλια στα 100μ., στην σφαιροβολία και στο τριπλούν, τότε, μάλιστα. Τότε ας μιλούσαν για υπεραθλητή.
Και τί να πούμε για τους δεκαθλητές που πραγματικά κάνουν
Ο Κουβανός, Χαβιέ Σοτομαγιόρ υπερπήδησε τον φιλέ του βόλει!
κατόρθωμα αγωνιζόμενοι σε  δέκα διαφορετικά αγωνίσματα μέσα σε δύο ημέρες και που ο πρώτος των πρώτων, ένας αληθινός υπεραθλητής, παίρνει μόνο ένα μετάλλιο και δεν έχει ούτε το ένα χιλιοστό της προβολής του Μπολτ; Και τελικά αυτό το μετάλλιο είναι ίδιο με αυτό που παίρνει ένας που συμμετέχει στην νικητήρια ομάδα των 4x100μ. και η προσωπική του επίδοση ίσως είναι η… εικοστή στον κόσμο. Η αδικία ξεχειλίζει.

Εν πάση περιπτώσει, τρία χρυσά μετάλλια στο πρόσφατο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου πήρε στα ίδια αγωνίσματα και η Τζαμαϊκανή, Φρέιζερ. Και όμως, ελάχιστα, ασχολήθηκαν με αυτήν. Τους έχει καταλάβει οξεία… μπολτίτιδα και έχουν κουνήσει και τα μυαλά του Μπολτ με αποτέλεσμα να βρίσκεται… αλλού και να κάνει και χίλια δυο … καραγκιοζιλίκια.
Επιτέλους οι δημοσιογράφοι ας ξυπνήσουν, ιδιαίτερα οι Ελληνες, που ως Έλληνες, πρέπει να αγαπούν το μέτρο.
Ας δούμε, τώρα και για μια άλλη, αλλιώτικη παράμετρο των … ταχύτατων ανθρώπων, με φιλοσοφική διάθεση.Στην φύση τα ζώα τρέχουν κυρίως για δύο λόγους: ή για να βρουν τροφή ή για να μην γίνουν τροφή.
Ο άνθρωπος, προφανέστατα,  δεν τρέχει για να βρει τροφή, γιατί δεν έχει κανένα στοιχείο που θα τον βοηθήσει να πιάσει το θήραμα. Είναι αργός. Δεν έχει γαμψά νύχια για να καθηλώσει το θήραμα, δεν έχει τα κατάλληλα δόντια για να τεμαχίσει το θήραμα. Του λείπουν βέβαια και πολλά άλλα.
Τότε γιατί τρέχει και μάλιστα όσο μπορεί πιο γρήγορα;
Μάλλον τρέχει για να μην τον πιάσουν. Για να μη γίνει θήραμα. Και επειδή αυτές οι αδυναμίες, οι ελλείψεις του, έχουν περάσει στο γονίδιό του και επειδή έχει αποκτήσει ενστικτώδη επίγνωση των αδυναμιών του, ίσως τρέχει από την τρομάρα του μήπως και τον πιάσουν. Ίσως γιατί αυτή η φοβία του έχει μεταβληθεί σε μανία καταδίωξής του.
Ιδού πεδίο έρευνας για τους Ψυχολόγους…
Τέλος, μήπως οι δημοσιογράφοι, αντί να προβάλλουν τον πιο γρήγορο άνθρωπο του πλανήτη, προβάλλουν τον πιο δειλό, τον πιο φοβισμένο;
Ας μην μένουμε, λοιπόν, ενεοί με τους ‘‘Μπολτ’’. Εμείς, οι Ελληνες, ειδικά, δεν πρέπει να ξεπερνάμε το μέτρο. Ας αφήσουμε τους ‘‘βάρβαρους’’ να εκστασιάζονται με πλαστά κατορθώματα, αδικώντας άλλους ανώτερους υπερήρωες και υπεραθλητές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου