Δεν βρίσκεται πρώτη φορά η Μάντσεστερ στον δρόμο του Ολυμπιακού. Οι φίλοι του περιμένουν κάτι καλύτερο φέτος. Επαρκεί ο... Πελέ γι' αυτό; Αμφίβολο. |
Oταν θα μπορούσε να του τύχει κάποια Μπάγερν, Μπαρτσελόνα ή Ρεάλ Μαδρίτης, η κλήρωση με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ φαντάζει… ευνοϊκή για τον Ολυμπιακό. Φυσικά, όσο κι αν η αγγλική ομάδα φέτος προσπαθεί να βρει τον εαυτό της στην μετά Φέργκιουσον εποχή (και, ως φαίνεται στους πρόσφατους αγώνες της, το κατορθώνει), αποτελεί τεράστιο εμπόδιο στην επιδίωξη των «ερυθρολεύκων» να περάσουν στους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ.
Αυτό το γνωρίζουν στο Πειραιά, όσο κι αν ο Μίτσελ, ως ώφειλε, έδειξε αισιόδοξος. Εξάλλου, ελάχιστοι πίστευαν πως οι «ερυθρόλευκοι» θα έδιναν «το παρόν» στην παρούσα φάση, όταν είχαν γίνει γνωστοί οι αντίπαλοί του στους ομίλους. Τότε, ακόμα και η τρίτη θέση, με δικαίωμα συμμετοχής στο Γιουρόπα Λιγκ, εθεωρείτο επιτυχία.
Ο νεοαποκτηθείς Πορτογάλος, Πελέ, πιθανόν θα ενισχύσει την μεσαία γραμμή του Ολυμπιακού. Αρκεί, όμως, αυτός για ν' απειληθεί η Μάντσεστερ; Πολύ αμφιβάλλω.
Στην φάση των 32 του Γιουρόπα Λιγκ, ο ΠΑΟΚ θα συναντήσει την Μπενφίκα. Την ομάδα που έστειλε στην δεύτερη, τη τάξει, διοργάνωση, ο Ολυμπιακός. Και η οποία, όπως αποδείχτηκε, δεν είναι άτρωτη, παρά το τεράστιο προϋπολογισμό της και την μεγάλη της ιστορία στα ευρωπαϊκά γήπεδα.
Εάν την αποκλείσει, τότε ο «Δικέφαλος» του Βορρά θα έχει την ευκαιρία να φτάσει ακόμα πιο ψηλά, αφού στους «16» είναι πιθανόν να βρει μπροστά του την παλιά του γνώριμη, Τότεναμ, η οποία παίζει με την ουκρανική, Ντνίπρο. Η αγγλική ομάδα είναι το φαβορί, όμως πιστεύω πως δεν αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο για την ομάδα του Στέφενς. Αν και εφόσον, βεβαίως, αυτή ενισχυθεί στην μετεγγραφική περίοδο του Ιανουαρίου.
Φυσικά, έως την διεξαγωγή των αγώνων τον Φεβρουάριο, πολλά μπορούν να έχουν συμβεί. Θετικά ή αρνητικά. Και για τις τέσσερις ομάδες.
Οι πλούσιοι, πλουσιότεροι
Είναι σίγουρο πως η διοργάνωση του Τσάμπιονς Λιγκ είναι η πιο επιτυχημένη, οικονομικά, διοργάνωση του ποδοσφαίρου. Προσφέρει εκατομμύρια ευρώ στους συλλόγους που μετέχουν και σε όσους ασχολούνται επαγγελματικά μ’ αυτήν. Από τους διαιτητές μέχρι εκείνους που στρώνουν το… σεντόνι στην σέντρα πριν από κάθε αγώνα.
Πιστεύω, όμως, όσο κι αν η ΟΥΕΦA διαφημίζει το «προϊόν» της, υπάρχουν τεράστιες αγωνιστικές αδικίες εις βάρος των ομάδων που συμμετέχουν. Και στην φάση των ομίλων, αλλά και σ’ αυτήν των «16». Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει, ρίχνοντας μία ματιά στις βαθμολογίες των οκτώ ομίλων, αλλά και το πώς μπήκαν οι ομάδες στις κληρωτίδες.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το έχουμε φέτος. Η ρωσική, Ζενίτ πήρε το εισιτήριο με μόλις έξι μόνο βαθμούς -αποτελεί ρεκόρ- και έμεινε εκτός η ιταλική, Νάπολι που συγκέντρωσε δώδεκα! Αν αυτό δεν αποτελεί αδικία και αναξιοκρατία, τότε τι είναι;
Δεν πανηγύρισαν και στο τέλος οι παίκτες της Νάπολι. |
Ομως, πέρα από αυτήν την βαθμολογική αδικία, υπάρχει η περιβόητη, πλέον, «τελευταία αγωνιστική».
Σε αυτήν, οι «αδιάφοροι» αντιμετωπίζουν εκείνους που καίγονται για βαθμούς. Αν ανατρέξουμε σ’ αυτά τα παιχνίδια, οι περιπτώσεις που οι πρώτοι στάθηκαν στο ύψος τους και σεβάστηκαν την ιστορία και τ' όνομά τους, είναι λίγες.
Ο Ολυμπιακός δικαούται να θεωρείται από τους «άτυχους» στην ιστορία του θεσμού, διότι τέσσερις φορές έχει βρεθεί εκτός των «16» με εννέα βαθμούς. Στους «τυχερούς» μπορούμε να κατατάξουμε την Μίλαν καθώς φέτος πέρασε με εννέα και έφτασε τις πέντε περιπτώσεις, στις οποίες προκρίθηκε με τους ίδιους ή λιγότερους. Οπως και τον Παναθηναϊκό, που βρέθηκε δύο φορές στην επόμενη φάση με οκτώ.
Θα πείτε, στο ποδόσφαιρο, και γενικά στον αθλητισμό, το κίνητρο είναι ένα από τους βασικούς λόγους που οδηγεί στην επιτυχία. Χωρίς αυτό, η αδιαφορία κερδίζει έδαφος. Αλλά ποιος μπορεί να πείσει πως η αιτία είναι μόνο αυτή; Πώς να πιστέψει ο οπαδός της Νάπολι, ότι η γερμανική, Ντόρτμουντ πήρε «καθαρά» το διπλό στην Μασσαλία (Γαλλία), την ώρα που η Ατλέτικο Μαδρίτης δεν «χαριζόταν» στην πορτογαλική, Πόρτο, όπως και η Αούστρια στην Ζενίτ στην Βιέννη;
Φυσικά όλα αυτά, ουδόλως ενδιαφέρουν τον Μισέλ Πλατινί και την παρέα του. Ούτε, βέβαια, τα καταφανέστατα λάθη των διαιτητών, όπως αυτό, στο δεύτερο γκολ της γερμανικής, Σάλκε, που τέσσερις παίκτες της γερμανικής ομάδας ήταν σε θέση οφσάιντ! Ποιος θα ασχοληθεί τώρα με την «σφαγή» της ελβετικής, Βασιλείας; Είναι λεπτομέρειες που δεν αγγίζουν τους «έχοντες και κατέχοντες» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Γι' αυτό και φροντίζουν να δυναμώνουν ακόμα περισσότερο, τους ισχυρούς, δίνοντας τους περισσότερα χρήματα. Πώς; Με τον τρόπο που τους επιτρέπουν στην φάση των «16», να μην παίζουν μεταξύ τους ομάδες προερχόμενες από τις ίδιες χώρες.
Τέσσερις γερμανικές, άλλες τόσες αγγλικές και τρεις ισπανικές ήταν παρούσες στην κλήρωση. Οι οποίες, φυσικά, δεν κληρώθηκαν αντίπαλοι σ’ αυτή τη φάση. Με αποτέλεσμα, πιθανότατα, όλες να βρεθούν στους «οκτώ», αυξάνοντας κατά πολύ τις καταθέσεις τους στις τράπεζες.
Τούτο εκτιμούν πολύ οι ευεργετημένοι, που με κανένα τρόπο δεν θα ήθελαν να αλλάξει το άδικο αυτό σύστημα.
gianniskoukoulas@gmail.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου