Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Παλεύουν με την... γλώσσα

Παραθέτουμε αυτούσιες δύο παραγράφους από δελτίο Τύπου της Ομοσπονδίας Πάλης, για διάφορους λόγους. Την πρώτη, για να κάνετε αερόβια άσκηση. Αν καταφέρετε να την διαβάσετε έως το τέλος χωρίς ανάσα, τότε είστε έτοιμοι για να τρέξετε, και να τερματίσετε, στον Κλασικό Μαραθώνιο. Την άλλη, για να μάθετε ορθογραφία. Πώς γράφεται η λέξη «βάσις» στην δοτική. Τα εντός παρενθέσεως σχόλια, με το ενδεικτικό ΣΣ (Σημείωση Συντάκτη), είναι, φυσικά, δικά μας:
«Να σημειωθεί ότι, η Ολυμπιακή Πάλη αποφάσισε (ΣΣ: Η Ολυμπιακή Πάλη συνεδρίασε, το συζήτησε, η πάλη, με το στόμα της και μετά, η πάλη βεβαίως, σήκωσε το χέρι της, ψήφισε και αποφάσισε) φέτος να λάβει μέρος για πρώτη φορά στις ιστορικές πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, ανταποκρινόμενη (ΣΣ: Πάντα η Ολυμπιακή Πάλη) στο κάλεσμα που δέχθηκε από τους τοπικούς διοργανωτές και τους τοπικούς εκπροσώπους του Αρκαδικού λαού, στο πλαίσιο της καμπάνιας της, για την παραμονή της Ολυμπιακής Πάλης (ΣΣ: Τελικά, η Ολυμπιακή Πάλη, τι είναι; Πρόσωπο, που αποφασίζει, ή άθλημα, το οποίο περιλαμβάνεται στο Ολυμπιακό πρόγραμμα και οι άνθρωποί του επιθυμούν να παραμείνει σε αυτό;) στο πρόγραμμα των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ επί τη ευκαιρία έχει σκοπό (ΣΣ: Η Ολυμπιακή Πάλη, εννοείται) να καθιερώσει τη συμμετοχή της στα «Λύκαια», καθώς η ΕΟΦΠ θέλει να συμμετέχει (ΣΣ: Ποιος να συμμετέχει, η Ολυμπιακή Πάλη ή η ΕΟΦΠ;) ενεργά και αδιάλειπτα (κάθε χρόνο) σ’ όλες τις πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις που βοηθούν στη διάδοση και τη διατήρηση της ελληνικής ιστορίας, των ελληνικών αξιών και των παραδόσεων, που μας κληροδότησαν οι αρχαίοι πρόγονοι μας».
Σχόλιο: Οι πρόγονοί μας -και όχι «πρόγονοι μας»-, μάς κληροδότησαν, μεταξύ άλλων, την σαφήνεια των κειμένων και, συχνότατα, το «λακωνίζειν».
«Η προετοιμασία των εθνικών μας ομάδων θα συνεχιστεί, αμέσως μετά τους φιλικούς αγώνες, περνώντας στο επόμενο στάδιο βάση προγράμματος, πριν απ’ τη διεξαγωγή των Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων Ελληνορωμαϊκής και Ελευθέρας Πάλης: των εφήβων/νεανίδων στις 13-18 Σεπτεμβρίου 2013 στην Βουλγαρία και των παίδων/κορασίδων στις 20-25 Σεπτεμβρίου 2013 στην Σερβία». 
Η παράγραφος θα μπορούσε να περάσει ασχολίαστη, αν δεν υπήρχε εκείνο το «βάση προγράμματος». Ποιά βάση, της Σούδας; 
Δύσκολη γλώσσα η ελληνική και δυσκολότερη η επικοινωνία. Ετσι δεν είναι, κύριε διευθυντά;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου