Δεν γνωρίζουμε, και ως εκ τούτου δεν έχουμε άποψη γι’ αυτά, τα γεγονότα, που οδήγησαν στον αδόκητο χαμό ενός 19χρονου, ο οποίος δεν έβγαλε εισιτήριο στο τρόλεϊ. Ούτε η αναγνώστρια του μπλογκ μας, Α. Μ. έχει γνώση αυτών. Ξέρει, όμως, πολύ καλά, τι της συνέβη πριν από λίγο καιρό σε λεωφορείο με δύο, κατά δήλωσή τους, ελεγκτές εισιτηρίων. Η συμπεριφορά τους ήταν επιεικώς απαράδεκτη.
Ιδού τα γεγονότα: Οι δύο ελεγκτές, ντυμένοι με κοινά ρούχα, χωρίς το παραμικρό ενδεικτικό της ιδιότητάς τους, στέκονταν στην στάση λεωφορείου, μακριά ο ένας από τον άλλον, μαζί με τους υπόλοιπους υποψήφιους επιβάτες. Oταν έφθασε το λεωφορείο, ανέβηκαν. Την στιγμή που πλησίαζε το όχημα, κτύπησε το κινητό τηλέφωνο ενός κυρίου, ο οποίος, ανεβαίνοντας, απάντησε και συνέχισε να μιλάει, με συνέπεια να μη ακυρώσει αμέσως το εισιτήριο, το οποίο είχε στην τσέπη. Ο ένας ελεγκτής πήγε απ’ ευθείας σε αυτόν, που εξακολουθούσε να μιλάει στο τηλέφωνο, και του ζήτησε το εισιτήριο.
Ο επιβάτης τού εξήγησε πως δεν το είχε ακυρώσει διότι μιλούσε στο τηλέφωνο, το έβγαλε δε, και του το έδειξε. Ο ελεγκτής, όμως, ήταν ανένδοτος και έβγαλε το μπλοκ για να καταγράψει τα στοιχεία του. Με αυτά και μ’ αυτά, το λεωφορείο έφθασε στην επόμενη στάση, όπου ο κύριος, βοηθούμενος από ένα άλλο περιστατικό, αναγκάστηκε ν’ αποβιβασθεί ώστε ν’ αποφύγει τα χειρότερα. Εν τω μεταξύ, ο έτερος των ελεγκτών είχε πλησιάσει την Α. Μ., και ζήτησε το εισιτήριό της. Η επιβάτις δεν είχε εισιτήριο, διότι διέθετε κάρτα. Ενοχλημένη, όμως, από την συμπεριφορά και την εμφάνιση των ελεγκτών, αποφάσισε να «το τραβήξει»:
-Γιατί να σας δείξω το εισιτήριο;
-Διότι είμαι ελεγκτής.
-Κι εγώ πώς το ξέρω;
Της έδειξε μια κάρτα.
-Τέτοιες κάρτες μπορώ να φτιάξω 40 την ώρα.
Οι ελεγκτές φορούν μια στολή και την κάρτα κρεμασμένη στο σακάκι ή στο
πουκάμισο. Ετσι κάνουν στο μετρό, όπου κυκλοφορώ πολύ.
Ο άλλος ελεγκτής εγκατέλειψε τον επιβάτη με
το κινητό και πλησίασε την Α.Μ. Της είπε ότι έχουν μπλοκάκια και κάρτες, αλλά η
επιβάτις τους εξήγησε πως δεν τους αναγνωρίζει ως ελεγκτές. Της ζήτησαν την
ταυτότητά της κι’ εκείνη αρνήθηκε να τους την επιδείξει. Τότε της ζήτησαν
επιτακτικά να κατεβεί από το λεωφορείο. Τους απάντησε πως θα κατεβεί μόνο εκεί
όπου πηγαίνει. Αυτοί κινήθηκαν για να την κατεβάσουν με το ζόρι, οπότε τους
είπε:
«Μη τολμήσει κανείς να με αγγίξει. Τι είστε
εσείς, ελεγκτές ή χαφιέδες; Θα φωνάξω εγώ την Αστυνομία».
Ακολούθησε έντονος διάλογος και απείλησαν
ότι θα της κάνουν μήνυση. Η Α.Μ. τους απάντησε να πάνε στην υπηρεσία τους και
να πουν, ότι μία… τρελή αρνήθηκε να τους δείξει το εισιτήριο, διότι ήταν
ντυμένοι με πολιτικά ρούχα και χωρίς κρεμασμένη κάρτα της ιδιότητάς τους.«Θα μπορούσα κι εγώ να πάω με κάποιον φίλο μου και να υποδύομαι τον ελεγκτή, έχοντας φτιάξει κάρτα», τους είπε.
Οταν έφθασε στην στάση της, κατέβηκε. Οι ελεγκτές την ακολούθησαν και στο φωτεινό σηματοδότη τής λεωφόρου Ποσειδώνος σταμάτησαν κι αυτοί, για να την ακολουθήσουν -όπως της είπαν- έως το σπίτι της. Οπότε η Α.Μ. τους προειδοποίησε πως, δεν θα πάει σπίτι της, αλλά στο αστυνομικό τμήμα Π. Φαλήρου, για να διαπιστώσουν εκεί μέχρι πού φθάνει η δικαιοδοσία ενός ελεγκτή και αν μπορούν, εν ώρα υπηρεσίας, να είναι ντυμένοι έτσι. Οπότε, εκείνοι συνειδητοποίησαν ότι, πράγματι, είχαν να κάνουν με μια «τρελή» αποφασισμένη για όλα κι’ εγκατέλειψαν την προσπάθεια…
Ενδεχόμενο συμπέρασμα: Πιθανότατα να υπάρχει όντως πρόβλημα με την συμπεριφορά των ελεγκτών στα λεωφορεία και στα τρόλεϊ, κάτι που, μάλλον, δεν συμβαίνει στα μέσα σταθερής τροχιάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου