Tου Ν. Α. Κωνσταντόπουλου
Μια φορά κι έναν καιρό, ένας βασιλιάς είδε στον κήπο του τα δένδρα, τους θάμνους και τα λουλούδια να μαραίνονται. Η βελανιδιά είπε ότι πέθαινε γιατί δεν μπορούσε να γίνει ψηλή όπως το πεύκο. Το πεύκο, γιατί δεν μπορούσε να κάνει σταφύλια όπως το αμπέλι. Το αμπέλι, γιατί δεν μπορούσε να κάνει ωραία και μυρωδάτα λουλούδια όπως η τριανταφυλλιά. Και τα υπόλοιπα φυτά μαραίνονταν για κάποια ανάλογη αιτία.
Ο βασιλιάς είχε λυπηθεί πολύ. Ξαφνικά, όμως, είδε τον πανσέ ολάνθιστο και φρέσκο. «Πώς και είσαι ανθισμένος και φρέσκος;», τον ρώτησε.
«Α, όταν με φύτεψες, σκέφτηκα ότι ήθελες αυτό που ήταν οι σπόροι μου, όχι κάτι άλλο. Πανσέ θέλει, σκέφτηκα, ο βασιλιάς, πανσές θα γίνω. Κι έγινα. Αφού δεν μπορώ να είμαι βελανιδιά, πεύκο, αμπέλι ή τριανταφυλλιά, προσπάθησα να γίνω ο ωραιότερος πανσές», απάντησε.
Εντυπωσιάστηκε ο βασιλιάς και συνέχισε τον δρόμο του σκεπτικός. Ο κήπος του θα ήταν πράγματι ο ωραιότερος αν η βελανιδιά δεν ήθελε να ψηλώσει όπως το πεύκο, αν το πεύκο δεν προσπαθούσε να κάνει σταφύλια όπως το αμπέλι, αν το αμπέλι δεν επιθυμούσε να κάνει τριαντάφυλλα όπως η τριανταφυλλιά... Τώρα το μόνο που έμενε στον κάποτε πανέμορφο κήπο ήταν ένας πανσές, που χαμογελούσε περήφανος επειδή ήταν απλώς ένας πανσές...
Γιατί γράφω αυτό το παραμύθι; Το διάβασα, μου άρεσε πολύ και σκέφτηκα ότι το δίδαγμά του αφορά και αυτούς που ασχολούνται με τον αθλητισμό. Αυτούς που προσπαθούν να γίνουν κάτι άλλο μέσω της χρήσης απαγορευμένων ουσιών. Μπορεί εδώ και κάποιο καιρό να μην έχουμε σημαντικά τέτοια προβλήματα στον ελληνικό αθλητισμό, αλλά σχετικά πρόσφατες είναι οι αποκαλύψεις, ότι διάσημοι -αλλά και λιγότερο διάσημοι- αθλητές, διαφόρων αθλημάτων, βρέθηκαν θετικοί σε ελέγχους.
Ο αθλητής που προσπαθεί με τα απαγορευμένα φάρμακα να βελτιώσει τις επιδόσεις του και την απόδοσή του δεν κλέβει και ξεγελάει μόνο τους αντιπάλους του. Ξεγελάει τον ίδιο τον εαυτό του. Γιατί, τι είναι ο αθλητισμός, ειδικά στα ατομικά αθλήματα; Μια συνεχής προσπάθεια να ξεπεράσεις τον εαυτό σου. Μια συνεχής προσπάθεια να μάθεις τα όριά σου. Τα όποια όριά σου, σε όποια ηλικία κι' αν βρίσκεσαι. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικός ο αθλητισμός των βετεράνων, των διαχρονικών αθλητών.
Το 2004, ο τότε ούτε 16 ετών μεγάλος γιος μου, μετέπειτα δευτεραθλητής Ελλάδος εφήβων στην άρση βαρών, βλέποντας ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, μου είπε για τους κορυφαίους αρσιβαρίστες: «Αυτοί δεν θα μάθουν ποτέ ποια ήταν τα όριά τους»...
Δυστυχως η μαστιγα του ντοπιγκ δεν εξαρταται μονο απο τον αθλητη -προπονητη οπως τα παλια χρονια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣημερα εξαρταται ΚΑΙ απο τα μεσα εκεινα (χορηγους ομοσπονδιες ΜΜΕ κ.λ.π) που θεωρουν και θελουν τον αθλητη αντικειμενο και ως μεσω προβολης για την επιβιωση και το κερδος τους..
Ο καθενας λοιπον αθλητης αναλαμβανει και τις ευθυνες του για τις μετεπειτα συνεπειες ΚΑΙ στην υγεια του!!
Τα φανερα παραδειγματα δυστυχως ειναι πολλα.
Τα κρυφα ομως που δεν εντοπισθηκαν αλλα η κλειστη κοινωνια του αθλητισμου τα γνωριζει και κυκλοφορουν αναμεσα μας ειναι παρα πολλα!!!
Ο ρομαντικος ομως αθλητισμος συνεχιζει και θα συνεχιζει παντα να δινει το παραδειγμα στις νεoτερες γενιες!!
Herk Koutelidas: Η ελλειψη παιδειας αθλητικης οδηγει μοιραια στο αποτελεσμα αυτο..Καθε γωνια κ μαγαζι νομιμο με συμπληρωματα στην Αθηνα κ αλλου ..Ολα πωλουνται εκει μεσα κ αν υπαρχει ενα που αρκειται σε αθωες Πρωτεινες -που δεν υπαρχουν - κλεινει το μαγαζι..Ολοι γνωριζουμε τα στεκια αλλα στοματα κλειστά..Δυστυχως νεόκοποι αθλουμενοι πεφτουν θυματα πανω στον οιστρο τους για μια καλη επιδοση κ κανουν κουρσα ληψεως συμπληρωματων κ σκευασματων επικινδύνων...Δ Υ Σ Τ Υ Χ Ω Σ ...!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιάβασα ενα υπέροχο κείμενο το οποίο με βρίσκει 100% σύμφωνο και μου τα κατέστρεψες ΟΛΑ με ενα σχόλιο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι ποτέ δυνατόν να συγκρίνουμε τις ορμόνες και τα στεροϊδή με την σκόνη πρωτεΐνης και τις βιταμίνες; Είναι γελοίο και επικίνδυνο!!
Ο λόγος κατανάλωσης σκόνης ορρου γάλακτος είναι καθαρά πρακτικός: Δεν προλαβαίνεις να ψήσεις κοτόπουλο οπότε για λόγους ευκολιας ανακατεύεις την σκόνη με νερό ή γάλα κι είσαι έτοιμος. Όση super δύναμη σου δίνει μια ομελέτα ολη τόση και μια δόση πρωτεΐνης ορρου γάλακτος.
Η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας!!
Μια διατροφή χωρίς συμπληρώματα ειναι το ιδανικο! Ωστόσο απαιτεί περισσότερο χρόνο προετοιμασίας γευμάτων κάτι που πολλές φορές είναι ακατόρθωτο σε ενα γεμάτο πρόγραμμα.
Στέλιος Παπαλίτσας.
Πού αναφέρθηκα σε συμπληρώματα διατροφής, πρωτεΐνες κ.λπ.; Μάλλον κάτι μπέρδεψες, Στέλιο. Διάβασε ξανά το κείμενό ΜΟΥ. Όχι τα σχόλια από κάτω. Και πρόσεξε, το σχόλιο για τις πρωτεΐνες, είναι άλλου, του Ηρακλή Κουτελίδα. Απλώς το μετέφερα από το φ.μπ. Σ' ευχαριστώ, πάντως, και για το σχόλιό σου και για το ότι έκανε τον κόπο να γράψεις μέσα στο μπλογκ. Λίγοι το αποφασίζουν, διότι βαριούνται. Καλή χρονιά.
ΔιαγραφήΕΥΘΥΜΙΟΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή