Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Γεώργιος Ροντογιάννης: Ενας ήσυχος θάνατος
Συγκίνηση στον επιστημονικό και αθλητικό κόσμο προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Γιώργου Ροντογιάννη. «Εφυγε» στα 67 του χρόνια, τα ξημερώματα της Πέμπτης 20 Ιουνίου από ανακοπή καρδιάς την ώρα που κοιμόταν. Ηταν ένας ήσυχος θάνατος.
Ο Γιώργος Ροντογιάννης, με καταγωγή από τους Τσουκαλάδες Λευκάδας, είχε γεννηθεί το 1946 και ήταν ο μεγαλύτερος γιός του ιστορικού, Πάνου Ροντογιάννη. Υπήρξε εξέχων επιστήμων με διεθνή αναγνώριση στον τομέα της αθλητιατρικής, παλαιός αθλητής στίβου με πολλές επιτυχίες, συγγραφέας βιβλίων ιατρικής, βραβευμένος στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αθλητιατρικής, σωστός οικογενειάρχης και Ανθρωπος. Η επιστήμη έχασε μια ξεχωριστή προσωπικότητα.
Στο βιογραφικό του σημείωμα, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναφέρονται τα εξής (έχουμε αλλάξει τους χρόνους των ρημάτων):

«Ηταν ομότιμος καθηγητής Αθλητιατρικής στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (καθηγητής από το 1997) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθυντής (2008-2010) του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών (ΕΚΑΕ) του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ). Υπήρξε πρωταθλητής και διεθνής αθλητής του στίβου. Ηταν απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών (1969) με ειδικότητες: Αθλητιατρική (Πανεπιστήμιο Ρώμης,1976), Παθολογία (1980) και Καρδιολογία (1982). Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών (1978), Eπισκέπτης Ερευνητής στο Human Performance Lab (Noll Lab.) του πολιτειακού πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια (ΗΠΑ, 1979-1980), επίκουρος καθηγητής Αθλητιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1984-1989) και τομεάρχης Αθλητιατρικής στο ΕΚΑΕ (1989-1997). Υπήρξε μέλος από το 1971 της Ελληνικής Αθλητιατρικής Εταιρείας και Ειδικός Γραμματεύς του Δ.Σ. της, ιδρυτικό μέλος (1976) και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας Αθλητικής Ψυχολογίας και Νευροφυσιολογίας της Αθλήσεως. Μέλος (1980) και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών και μέλος, από το 1987 της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης. Iδρυτικό μέλος και Αντιπρόεδρος (2008) του Δ.Σ. του Ελληνικού Κολλεγίου Αθλητιατρικής. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται σε θέματα κυρίως προλήψεως νόσων και κακώσεων ιδίως των ελίτ αθλητών, των κλινικών εφαρμογών του συνδυασμού διατροφής και ασκήσεως για πρωτογενή  / δευτερογενή πρόληψη, ιδίως της καρδιαγγειακής νόσου, των προβλημάτων υγείας, και της αποδόσεως διαιτητών ποδοσφαίρου, της ιστορίας της εκπαιδεύσεως στη Λευκάδα, και της πολεμικής ιστορίας των Ελλήνων ιδιαιτέρως κατά τον Β’  Παγκόσμιο Πόλεμο».
Ευρυμαθής, όχι μόνο σε θέματα της επιστήμης του, αλλά και των κλασικών επιστημών, ήταν βαθύς γνώστης της ελληνικής γλώσσας. Είχα την τύχη και την τιμή να συνεργασθούμε σε αρκετά θέματα, κορυφαίο των οποίων ήταν μια μεγάλη έρευνα, που έκανα για την «Καθημερινή» το 2010 γύρω από το ΕΚΑΕ. Ο κατά δύο έτη νεότερος αδελφός του, ο Σπύρος, είναι παλαιός αξιόλογος αθλητής του στίβου, που εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί στους βετεράνους, και οδοντίατρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου