Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Νέα εποχή για την άρση βαρών


Οι σύμβουλοι θα κάνουν… αγώνες μεταξύ τους, αφού εξελέγησαν ο Πύρρος και άλλοι έξι παλαιοί αθλητές


Αγώνες στο... διοικητικό συμβούλιο θα μπορούν να διεξάγονται, πλέον, στην Ελληνική Ομοσπονδία Αρσης Βαρών (ΕΟΑΒ), καθότι η νέα διοίκηση έχει ως μέλη πολλούς παλαιούς αθλητές. 
Πρόεδρος επανεξελέγη ο τρις «χρυσός» και μία «χάλκινος» Ολυμπιονίκης, Πύρρος Δήμας (φωτογραφία). Μαζί του στην διοίκηση θα βρίσκονται ο Νίκος Ηλιάδης, μεγάλη μορφή του αθλήματος, 4ος στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1976, ο οποίος ήταν ο πρώτος Ελληνας, που κατέκτησε μετάλλιο σε πρωτάθλημα Ευρώπης (3ος στο επωλέ ζετέ το 1978), οι παλαιοί πρωταθλητές Ελλάδος, Κώστας Καζακλής καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της Θεσσαλονίκης, Χαράλαμπος Σφακιανάκης και Θεανώ Ζαγκλιβέρη και οι παλαιοί αξιόλογοι αθλητές του Μίλωνα, Γιώργος Παρασκευόπουλος και Βασίλης Γεωργιάδης.
Κοντά τους υπάρχουν δύο άνθρωποι που σχετίζονται με τον αθλητισμό, οι φυσικοθεραπευτές, Δημήτρης Βαλασιάδης (πάνω από 30 χρόνια δίπλα στο άθλημα) και Κυριάκος Στεφανίδης και μια έκπληξη για εμάς τους ανθρώπους, που, εκτός της άρσης βαρών, βρισκόμαστε κοντά και στον στίβο: Ο Μπάμπης Σδρόλας, προπονητής του πρωταθλητή Ελλάδος στα 110μ. μ’ εμπόδια, Κώστα Δουβαλίδη.
«Ελπίζουμε όλοι να δουλέψουν για το καλό του αθλήματος», ήταν τα πρώτα σχόλια, που έκαναν άνθρωποι της άρσης βαρών, μόλις πληροφορήθηκαν τ’ αποτελέσματα των αρχαιρεσιών, τα οποία άφησαν εκτός παράγοντες που υπηρέτησαν το άθλημα (αλλά και αναδείχθηκαν μέσω αυτού) επί σειρά ετών: Νίκος Σκιαδάς, Δημήτρης Μαυρομματίδης, Σίμος Μαμτσαδέλης, Αντώνης Ταμουτσίδης, Κώστας Μαυρακάκης. Μαζί τους δεν επανεξελέγησαν δύο νεότερα, σε διοικητική θητεία, μέλη της πρώην διοίκησης, οι Γιάννης Χατζηλεωνίδας και Γιάννης Βιδάκης.
Αυτοί οι επτά πρώην σύμβουλοι είχαν συγκρουσθεί με τον Πύρρο και προσπάθησαν να τον ανατρέψουν. Δεν τα κατάφεραν. Θα λέγαμε ότι «πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι».
Ελπίζουμε, ότι, με τους παλαιούς αθλητές ως πλήρωμα, και τιμονιέρη τον πλέον επιτυχημένο αθλητή του αθλήματος σε Ολυμπιακούς αγώνες (ουδείς άλλος αρσιβαρίστας έχει τρία χρυσά και ένα χάλκινο μετάλλια σε Ολυμπιακούς) θα πνεύσει ούριος άνεμος, που θα οδηγήσει το σκάφος της άρσης βαρών σε  υπήνεμο λιμάνι. Αρκετά κλυδωνίσθηκε τους τελευταίους μήνες. Ανοίγει, λοιπόν, μια νέα εποχή για το άθλημα. Κατ’ αρχήν, διοικητικά.
Αγωνιστικά, το ζητούμενο δεν είναι τόσο οι μεγάλες επιτυχίες (για τους γνωστούς, στους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ», λόγους), όσο η εξάπλωση της άρσης βαρών. Τα τελευταία χρόνια υπήρξε συρρίκνωση. Και στην προσέλευση παιδιών και στον μέσο όρο των επιδόσεων.  Ειδικά στα κορίτσια, η κατάσταση είναι απελπιστική.
Κατά την άποψή μας, η συμμετοχή πολλών σωστά προπονημένων αθλητών και ο μέσος όρος των επιδόσεων καταδεικνύουν την ανάπτυξη ενός αθλήματος. Αν, τώρα, μέσα από μια μεγάλη μάζα αθλητών, ξεπηδήσει το σπουδαίο ταλέντο, καλώς να ορίσει. Αν όχι, και πάλι καλώς έχει. 

Ταλέντα υπάρχουν
Ταλέντα, πάντως, φαίνεται πως υπάρχουν. Τούτο φάνηκε στα πρόσφατα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα νέων (έως και 23 ετών), εφήβων (έως 20) και παίδων Β’ (έως 15). Η Ελλάς κατέκτησε αρκετά μετάλλια.
Ταλαντούχος είναι ο Στάθης Στρουμπής.
Ο Αντώνης Μαρτασίδης (77 κιλά) του Ηρακλή Καβάλας, ανέβηκε ξανά στο βάθρο των νικητών. Αυτή την φορά στους νέους. Πήρε το ασημένιο μετάλλιο στο ζετέ με 181κ. Ο Στάθης Στρουμπής (105κ.) του ΠΑΟΚ, κατέκτησε ένα ασημένιο (ζετέ με 200κ.) και δύο χάλκινα (αρασέ με 156κ., σύνολο με 356)  στους εφήβους. Στους παίδες Β’ ο 15χρονος, Σπάρτακος Χοψονίδης του Υπερίωνα Τούμπας, κυριάρχησε στην κατηγορία των 69κ. με 112κ. στο αρασέ, 139κ. στο ζετέ, άρα με 251 στο σύνολο. Ο συνομήλικός του, Παντελής Ριζούλης, του Ατλαντα Λάρισας πήρε τρία ασημένια μετάλλια στην κατηγορία των 77κ., με 106-125-231.

Για την ιστορία, αναφέρουμε τα 15 εκλεγέντα μέλη του νέου Δ.Σ., όπως συγκροτήθηκαν σε σώμα: 
Πύρρος Δήμας: Πρόεδρος 
Γιώργος Παρασκευόπουλος: Α΄Αντιπρόεδρος.
Αναστάσιος Λάγκας Β΄Αντιπρόεδρος.
Ευάγγελος Προκοπίδης: Γ΄Αντιπρόεδρος.
Δημήτριος Βαλασιάδης: Γενικός γραμματέας.
Χαράλαμπος Σφακιανάκης: Ειδικός γραμματέας.
Μαρία Παντικίδου: Ταμίας.
Κωνσταντίνος Κορλός: Αναπληρωτής ταμίας.
Βασίλης Γεωργιάδης: Εφορος υλικού.
Κωνσταντίνος Καζακλής: Πρόεδρος Τοπικής Επιτροπής Μακεδονίας – Θράκης.
Ελένη Δεσκάτα, Θεανώ Ζαγκλιβέρη, Νίκος Ηλιάδης, Χαράλαμπος Σδρόλας, Κυριάκος Στεφανίδης: Μέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου