Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Η πάλη σε συνεχή πτώση (νέο)

Ο πρόεδρος της ΕΟΦΠ, Κώστας Θάνος περιεργάζεται το μετάλλιο της Μαρίας Πρεβολαράκη. Δυστυχώς, η σκηνή αυτή ανήκει στο παρελθόν, διότι φέτος η Μαρία δεν ανέβηκε στο βάθρο των νικητριών του πρωταθλήματος κόσμου.
Γράφαμε προ ολίγων εβδομάδων, με αφορμή τις κακές θέσεις και εμφανίσεις των νεαρών Ελλήνων παλαιστών στα παγκόσμια πρωταθλήματα εφήβων και παίδων – κορασίδων, ότι η ελληνική πάλη έχει βρεθεί, εδώ και καιρό, «με την πλάτη στο ταπί». Από τότε μεσολάβησαν τα παγκόσμια πρωταθλήματα ανδρών και γυναικών. Αλλαξε κάτι ριζικά, ώστε να μη δικαιολογείται, πλέον, αυτός ο τίτλος; Πιστεύουμε, όχι. Θα παραθέσουμε τα συνοπτικά αποτελέσματα των Ελλήνων σε αυτά, ώστε να διαπιστώσετε, αν ευσταθεί ο ισχυρισμός μας:
Ελληνορωμαϊκή: 55 κιλά: 31ος, στους 33, με 0 νίκες – 1 ήττα (από τον… Ινδό). 60κ.: 21ος/39. 66κ.: 7ος/39, με 2-1. Το θέμα όμως, εν προκειμένω είναι, «αν έχεις τύχει, διάβαινε». Ο Βλαδίμηρος Ματιάς κληρώθηκε αρχικά με παλαιστές από χώρες στις οποίες η πάλη είναι σχεδόν άγνωστη (Γκουάμ, Ονδούρες). Μόλις αντιμετώπισε σχετικά αξιόλογο αθλητή (τον Σέρβο), αποκλείσθηκε. Τέλος πάντων. 74κ.: 27ος/39 με 0-1. 84κ.: 27ος/35 με 0-1. 96κ.: 35ος/37 με 0-1. Συνολικός απολογισμός νικών ηττών: 2-6. Και οι δύο είπαμε πώς επετεύχθησαν. Η Ελλάς κατέλαβε την  25η θέση με 4 βαθμούς.  
Ελευθέρα: 66κ.: Ο Ανδρέας Τριανταφυλλίδης κατετάγη 11ος στους 38 με 2 νίκες (επί… Κολομβιανού, μας ταιριάζουν οι Λατινοαμερικάνοι, και Κιργίσιου) και 1 ήττα. 74κ.: 29ος/39 με 0-1, 84κ.: 24ος/37 με 0-1. 96κ.: 13ος/33 με 1 νίκη (επί του παλαιστή της… Βενεζουέλας, τι λέγαμε για την Λατινική Αμερική, αλλά, δυστυχώς, παλεύουν και άλλοι) και 1 ήττα.120κ.: 25ος/29 με 0-1. Σύνολο: 3 νίκες (επί αδύναμων αντιπάλων, γι’ αυτό λέμε ότι συχνά είναι ευκολότερο να βαθμολογηθείς στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, παρά στο ευρωπαϊκό), 5 ήττες.
Γυναίκες: Περιμέναμε ότι η σταθερή αξία της ελληνικής πάλης, το «βαρύ πυροβολικό» της, η Μαρία Πρεβολαράκη ίσως έφερνε στην Ελλάδα άλλο ένα μετάλλιο. Αλλά κι’ αυτή άνθρωπος είναι, όχι μηχανή. Με δύο νίκες και μία ήττα κατετάγη 9η στις 28, στην κατηγορία των 55 κιλών. Στα 63κ. η Αγόρω Παπαβασιλείου έμεινε πολύ πίσω (25η στις 28) με 0-1. Σύνολο: 2 νίκες – 2 ήττες.
Η Ελλάς πήρε την 27η θέση με δύο βαθμούς.
Γενικός απολογισμός στην Βουδαπέστη: 7 νίκες – 13 ήττες.
Ακούγεται πολύ καλύτερα από τον απολογισμό των νεανικών πρωταθλημάτων (2-22). Αν αναλογισθούμε, όμως, ότι οι τρεις από τις πέντε νίκες των ανδρών σημειώθηκαν σε αγώνες με... Λατινοαμερικάνους, μία επί παλαιστή από το... Γκουάμ (νησάκι στον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, με πληθυσμό περίπου 156.000 ανθρώπους) και μία επί μέτριου παλαιστή, τότε ο απολογισμός είναι κακός.

Ο,τι γράφαμε ισχύει
Οπότε επαναδημοσιεύουμε εκείνο το κείμενο, διότι παραμένει επίκαιρο και τα συμπεράσματα ισχύουν απολύτως:
«Διευθυντή Επικοινωνίας, Στρατηγικής και Μάρκετινγκ απέκτησε η Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης (ΕΟΦΠ). Και πολύ καλά έκανε, αφού ΚΑΙ αυτοί οι τομείς είναι ουσιαστικοί στην προσπάθεια ανάπτυξης ενός αθλήματος. Αθλητές, όμως, που να μπορούν να σταθούν αξιοπρεπώς στα διεθνή πρωταθλήματα θ’ αποκτήσει κάποτε ξανά η ελληνική πάλη;
Το ερώτημα τίθεται μετά τα τραγικά αποτελέσματα των Ελλήνων στα παγκόσμια πρωταθλήματα εφήβων και παίδων - κορασίδων. Στις νεανίδες δεν εκπροσωπηθήκαμε. Ας δούμε συνοπτικά τι έκαναν οι Ελληνες, που αγωνίσθηκαν σε αυτά: 
Εφηβοι: Ελληνορωμαϊκή: 66 κιλά: 26ος, 74κ.: 15ος (αποκλείσθηκε από τον Αλβανό), 84κ.: 16ος, 96κ.: 18ος, 120κ.: 13ος. Συνολικά αποτελέσματα: 0 νίκες - 5 ήττες.
Ελευθέρα: 66κ.: 23ος, 74κ.: 28ος, 84κ.: 19ος, 120κ.: 15ος (έχασε από τον Τυνήσιο). Σύνολο: 0 νίκες - 4 ήττες. Καλύτερος Ελληνας ήταν ο… Καναδός, Γιάννης Ναρλίδης (14ος στα 96κ.). 
Παίδες: Ελευθέρα: 58κ.: 14ος ο Φώτης Παπαδάκης με μία νίκη (επί του Ιταλού) και μία ήττα, 63κ.: 19ος, 69κ.: 20ος, 76κ.: 10ος ο Σπύρος Τσακαλίδης με 1 (επί του Λετονού) - 1, 100κ.: 13ος. Σύνολο: 2 νίκες - 6 ήττες. Η Ελλάς, με 1 βαθμό, κατετάγη 26η.
Ελληνορωμαϊκή: 50κ.: 21ος, 54κ.: 24ος, 63κ.: 19ος, 69κ.: 15ος, 76κ.: 18ος, 85κ.: 12ος (ηττήθη από τον Νοτιοαφρικανό). Σύνολο 0-6. 
Κορασίδες: 70κ.: 17η: Σύνολο 0 νίκες - 1 ήττα.
Γενικό σύνολο νικών - ηττών: 2-22. 
Σκεφθείτε δε, ότι η Ελλάς δεν εκπροσωπήθηκε σε όλες τις κατηγορίες βάρους. Αυτοί που αγωνίσθηκαν είναι, θεωρητικά, οι κορυφαίοι...
Αν αυτός ο απολογισμός μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητικός για το αποκληθέν, δικαιολογημένα, κάποτε, "άθλημα των Ολυμπιονικών", τότε περιττεύει κάθε περαιτέρω συζήτηση. Επειδή, φυσικά, όμως, είμαστε βέβαιοι, ότι ουδείς άνθρωπος της πάλης πιστεύει κάτι τέτοιο, περιμένουμε να δούμε, τι θα γίνει ώστε τα προσεχή χρόνια να έχουμε αθλητές, που θα μπαίνουν στην δεκάδα. Δεν μιλάμε για μετάλλια. Απλώς για θέσεις στην βαθμολογούμενη δεκάδα. 
Γνωρίζουμε πολύ καλά, πως υπάρχουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες. Δεν είναι εύκολο -τουναντίον, είναι πολύ δύσκολο- να διατηρεί η ΕΟΦΠ μόνιμες εθνικές ομάδες, ώστε να γίνονται καλές προετοιμασίες. Μήπως, όμως, έτσι και αλλιώς, "αρμενίζουμε στραβά"; Τ’ αποτελέσματα αυτό δείχνουν.
Δεν είμαστε ειδικοί της πάλης, ώστε να προτείνουμε λύσεις. Σίγουρα, όμως, υπάρχουν τέτοιοι. Εντός και εκτός της Ομοσπονδίας. Αυτό που πρέπει να γίνει, λοιπόν, είναι, όσοι αγαπούν το άθλημα και το γνωρίζουν, να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι και να συζητήσουν χωρίς προκαταλήψεις. Να γίνει ανοιχτή και ελεύθερη συζήτηση, χωρίς πείσματα και εγωισμούς. Τούτο, εφόσον αγαπούν πράγματι την πάλη. 
Κι’ ένα άλλο ερώτημα: Η συμμετοχή των νεαρών αθλητών μας στα παγκόσμια πρωταθλήματα, τελικά τους κάνει καλό ή κακό; Τους ωφελεί (απόκτηση εμπειρίας) ή τους βλάπτει, δεδομένου ότι οι συνεχείς ήττες, μερικές δε, εξ αυτών συντριπτικές, τους ρίχνουν, όχι μόνο στο ταπί, αλλά, κυρίως, ψυχολογικά; Υπάρχουν και οι δύο απόψεις. Χρήσιμο θα ήταν, συνεπώς, ν’ αποτελέσει και αυτό το ζήτημα αντικείμενο ενδελεχούς μελέτης και συζήτησης.
Ο πρόεδρος της ΕΟΦΠ, Κώστας Θάνος υπήρξε σπουδαίος παλαιστής. Αρα ουδείς μπορεί να ισχυρισθεί ότι δεν γνωρίζει το άθλημα. Γι’ αυτό όλοι οι άνθρωποι της πάλης, και όσοι την αγαπάμε, περιμένουμε πολλά από αυτόν και την διοίκηση της Ομοσπονδίας. Νομίζουμε, δικαιολογημένα…». 

Την τιμή έσωσαν οι βετεράνοι
Ο,τι δεν πέτυχαν οι νεαροί ή οι λίγο μεγαλύτεροι παλαιστές μας, κατόρθωσε πρόσφατα ένας βετεράνος, πολλάκις πρωταθλητής Ελλάδος στους άνδρες και με συμμετοχές με την εθνική ομάδα, ο Γιάννης Αθανασιάδης (φωτογραφία). Αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής βετεράνων στα 76 κιλά της ελευθέρας, στην ηλικιακή κατηγορία Γ’. Στο ίδιο στυλ αγωνίσθηκε στα 85κ. της Β’ κατηγορίας, ο Μανώλης Καραβάνος, που κατετάγη 11ος στους 12. Τέλος, στα 85κ. της Β’ κατηγορίας ηλικίας στην ελληνορωμαϊκή, ο Θεοφάνης Κυριάκος πήρε την 10η θέση, στους 14. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου