Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Απλά μαθήματα ελληνικών, αναγκαία για δημοσιογράφους...


Κάποιοι δημοσιογράφοι πρέπει να καθίσουν ξανά στα θρανία...
Εχουμε ταχθεί αναφανδόν υπέρ της διατήρησης της ΕΡΤ. Θεωρούμε, φυσικά, αναγκαία την εξυγίανσή της, όπως και το ξεκαθάρισμα όσων «ημετέρων» μπήκαν σε αυτήν χάρη σε γνωριμίες και όχι στην αξία τους. Δυστυχώς, αρκετοί δημοσιογράφοι ΚΑΙ της ΕΡΤ (φυσικά όχι μόνο αυτής), δεν έχουν καλή σχέση με τα ελληνικά.
Ούτε με την ακριβολογία. Ας πούμε, δεν γνωρίζουν τον πλάγιο λόγο: Π.χ.: Ο Γιώργος είπε: Θα πάω στο γήπεδο (ευθύς λόγος). Ο Γιώργος είπε ότι θα πάει στο γήπεδο (πλάγιος). Αν πω ή γράψω: Ο Γιώργος είπε πως θα πάω στο γήπεδο, εννοείται ότι ο Γιώργος είπε πως, εγώ, ο γράφων, θα πάω στο γήπεδο.
Ακουσα, λοιπόν, χθες στο δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ: «Η … (τ’ όνομα αθλήτριας) τόνισε ότι μετά την 4η θέση που πήρα στα 5 και στα 10 χλμ., είμαι πολύ ευχαριστημένη με το μετάλλιο». Απλά πράγματα: Ο δημοσιογράφος (άνδρας) είπε πως η αθλήτρια τόνισε, ότι αυτός, ο δημοσιογράφος, είχε πάρει την 4η θέση και τώρα πλέον, που κατέκτησε μετάλλιο, είναι… ευχαριστημένη.
Αλλο λάθος: Όταν λες πως μια αθλήτρια δεν γεύθηκε ποτέ την ήττα, σημαίνει ότι πάντα νικούσε. Τότε, πώς λίγα δευτερόλεπτα αργότερα λες, πως η Γελένα Ισινμπάγεβα σε Ολυμπιακούς αγώνες έχει πάρει δύο χρυσά κι ένα χάλκινο μετάλλια; Οταν κατετάγη 3η, τι έκανε; Νίκησε; Ε, ειδικά όταν πρόκειται για την «τσαρίνα των αιθέρων», η 3η θέση δεν λογίζεται και νίκη. Αφήστε, που και σε άλλους αγώνες απέτυχε η «ωραία Ελένη». Αλλά ας δεχθούμε ότι αυτό ο ρεπόρτερ δεν το γνώριζε και ας όφειλε. Ελληνικά, όμως, δεν ξέρει;
Ισως κάποιοι πρέπει να καθίσουν πάλι στα θρανία...

3 σχόλια:

  1. Σωστά αυτά που λες Νίκο, ωστόσο πρόκειται για την κορυφή του παγόβουνου! Μια ολόκληρη γενιά νεοελλήνων γαλουχείται σήμερα επικοινωνώντας μέσω κινητών, διαδικτύου κλπ, μέσω μιας νέας γλώσσας χωρίς ταυτότητα - τα greeklish. Για ορθογραφία δε, ας μη γίνει καν λόγος. Πολυτέλειες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νικόλα (από το G συμπεραίνω ότι είσαι ο συνάδελφός μου, ο ειδικευμένος στα υγρά), βεβαίως είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Συμφωνώ και για την γενικότερη διαπίστωση. Αλλά δεν αντέχω να μη σχολιάζω όσα ακούω. Απορώ δε, οι ίδιοι που τα λένε (και πολλές φορές τα γράφουν, οπότε είναι πιο αδικαιολόγητοι) δεν ακούν τι λένε ή δεν ξαναδιαβάζουν μετά τα κείμενά τους; Και βέβαια, αν διάβασες το προηγούμενο θέμα, "Πτώση στην επικοινωνία", θα επιβεβαιωνόσουν απολύτως, για όσα γράφεις. Τραγικό κείμενο από όλες τις απόψεις. Αν διαβάσεις την απάντησή μου, και δεν εχεις δει το συγκεκριμένο θέμα, ρίξ' του μια ματιά.

      Διαγραφή
  2. Αν αφεθούμε σε αυτό που επικρατεί, το έχουμε χάσει το παιχνίδι. Οπότε καλά κάνεις και τα λες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή