Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Η άρση βαρών μπροστά σε σταυροδρόμι

Ο Θόδωρος Ιακωβίδης σημείωσε την καλύτερη επίδοση στο πρωτάθλημα Ελλάδος.
Η ελληνική άρση βαρών βρίσκεται σ’ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Από το ποιον δρόμο θα πάρει, θα κριθεί και το μέλλον της. Αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, συρρικνώνεται. Οι επιδόσεις, που τώρα δίνουν μετάλλια στα πανελλήνια πρωταθλήματα στις περισσότερες κατηγορίες ηλικίας και σωματικού βάρους, πριν από λίγα χρόνια το πολύ να πρόσφεραν θέσεις στην εξάδα. Δεν μιλάμε για επιδόσεις παγκοσμίου επιπέδου. Δεν απαιτούμε τέτοιες, διότι σχεδόν όλοι, λίγο – πολύ, γνωρίζουμε τι χρειάζεται για να σημειωθούν αυτές. Αλλά πρέπει στο άθλημα να έλθει πολύ νέο αίμα. Ερχονται παιδιά, αλλά όχι σωρηδόν, όπως παλαιότερα. Τούτο φάνηκε ξεκάθαρα στα πανελλήνια πρωταθλήματα, που έγιναν στην Κόνιτσα.
Υπάρχει και το πρόβλημα των προπονητών. Διαθέτουμε καλούς τέτοιους, που έχουν την ατυχία να εργάζονται σε συλλόγους της Αθήνας, στους οποίους η προσέλευση παιδιών δεν είναι, πια, μεγάλη. Αλλά έχουμε, κυρίως στην επαρχία, και προπονητές – εργάτες, που, όμως, δεν διαθέτουν τις γνώσεις οι οποίες απαιτούνται για να πάρει το παιδί σωστές βάσεις για την τεχνική. Συνέπεια τούτου είναι, οι νεαροί αθλητές, να δυναμώνουν μεν, αλλά μετά να μένουν στάσιμοι και, το χειρότερο, να τραυματίζονται ευκολότερα και πιο σοβαρά. Αυτά όλα πρέπει να τ’ αντιμετωπίσει, επιτέλους, η ομοσπονδία, αν δεν θέλει να δει το άθλημα να συρρικνωθεί περισσότερο.
Το καλύτερο, λοιπόν, είναι, να σταματήσουν οι διαμάχες, οι εσωτερικές έριδες, για τις οποίες πολλά ακούσαμε, και να κάτσουν όλοι να εργασθούν για το καλό της άρσης βαρών, για την πρόοδό της. Το άθλημα έχει γίνει μικρό. Δεν χρειάζεται να μικρύνει περαιτέρω.
Το πόσο έχει «πέσει» η άρση βαρών, φάνηκε από την έλλειψη προβολής των αγώνων της Κόνιτσας. Ελάχιστες έως ανύπαρκτες οι αναφορές στις εφημερίδες. Καλά, για την ιδιωτική τηλεόραση, ας μη μιλήσουμε. Αυτοί περιμένουν πότε θα ξεσπάσει κάποια υπόθεση ντόπινγκ για ν’ ασχοληθούν με το άθλημα αυτό και με άλλα.
Ταλέντα, πάντως, υπάρχουν ακόμη και τώρα, αλλά δεν εξαρτάται μόνο από τα ίδια αν θ’ αξιοποιηθούν και θα φθάσουν όσο ψηλά μπορούν. Απαιτείται στήριξη. Αλλά πού θα βρεθούν χρήματα; Ιδού η απορία. Κάποιες περικοπές σε ορισμένες δαπάνες μπορεί να γίνουν ακόμη στην ΕΟΑΒ, αλλά δύσκολα αυτές θα μπορέσουν να στηρίξουν τα ταλέντα και την ανάπτυξη.
Στις ανδρικές κατηγορίες σημειώθηκαν μερικές αξιόλογες επιδόσεις. Ο Θόδωρος Ιακωβίδης (Πανελλήνιος) νίκησε στα 85κ. με 335 (150 αρασέ – 185 επολέ ζετέ), ενώ ο Δαβίδ Καβελασβίλι (Υπερίων Τούμπας) πρώτευσε στα 105κ. με 361 (165-196). Συναρπαστική μονομαχία έγινε στα 94κ., που κρίθηκε με διαφορά σωματικού βάρους υπέρ του Γιώργου Μαρκούλα (Σπάρτακος Ιωαννίνων), που πέτυχε επίδοση 335κ. (150-185). Ο Χρήστος Σαλτσίδης (ΠΑΟΚ), έμεινε 2ος με 155-180, διότι ήταν 350 γραμμάρια βαρύτερος. Καλός ήταν και ο 3ος, ο Χαράλαμπος Ατζάρης (Υπερίων) με 322 (1470175). Ξεχώρισαν, επίσης, δύο αθλητές του Πανελλήνιου. Στα 77κ. ο Μανώλης Μαριανάκης με 298κ. (137-161) και ο Μιχάλης Βασιλόπουλος στα 69κ. με 260 (115-145), ο οποίος δεν ολοκλήρωσε καν τις προσπάθειές του.
Ο Υπερίων στους άνδρες, ο ΠΑΟΚ στους νέους (έως και 23 ετών) και στους έφηβους (έως και 20) και ο Μίλων Νέας Σμύρνης, που κάνει νέα αρχή με προπονητή τον Οδυσσέα Δήμα, αδελφό τού τρις «χρυσού» Ολυμπιονίκη και τώρα προέδρου της Ομοσπονδίας, Πύρρου, στους παίδες (έως και 17), κατέκτησαν τους τίτλους.
Στην διοργάνωση βοήθησαν οι άνθρωποι του Σπάρτακου Ιωαννίνων και του Δήμου Κόνιτσας και, φυσικά, οι χορηγοί, είτε της ΕΟΑΒ είτε του πρωταθλήματος (ΔΕΗ, "Δωδώνη", "Βίκος", "Πίνδος", "adidas", "Farantouris", "Έπαθλα ΖΕΥΣ", "Sport WEB TV", "newsbeast.gr" και "diatrofi.gr").

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου