Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Λουκιανός Λαζαρίδης, αυτός ο «άγνωστος»

Ο Λουκιανός Λαζαρίδης ξεφεύγει από τους αντιπάλους του.
Πριν από λίγες ημέρες, στις 19 Ιουλίου, ήταν η επέτειος του θανάτου του Λυσιέν Λαζαρίδη, που έφυγε από την ζωή το 2005, σε ηλικία 83 ετών. Ο θάνατός του είχε περάσει απαρατήρητος στην Ελλάδα, δεδομένου ότι ο «άγνωστος» πρωταθλητής της ποδηλασίας, αν και είχε γεννηθεί στην Αθήνα, τα κατορθώματά του τα έκανε με τα χρώματα της Γαλλίας. Γεννημένος στις 30 Δεκεμβρίου του 1922, νήπιο βρέθηκε στην Γαλλία και το 1929 πήρε την υπηκοότητα της χώρας. Το 1946 έγινε επαγγελματίας ποδηλάτης και πέντε χρόνια αργότερα κατόρθωσε ν’ ανέβει στο βάθρο των νικητών του πιο φημισμένου ποδηλατικού αγώνα του κόσμου, του Γύρου της Γαλλίας. Αναδείχθηκε 3ος. Δύο έτη πριν, είχε πρωτεύσει σ’ έναν σημαντικό αγώνα, το Κριτήριο «Dauphiné Libéré», την διοργάνωση, που πήρε τ’ όνομά της από μια εφημερίδα της περιοχής Ντοφέν. 
Οι επιτυχίες του Λυσιέν Λαζαρίδη στον Γύρο της Γαλλίας δεν σταμάτησαν το 1951. Το 1954 νίκησε στην 17η ετάπ και τον επόμενο χρόνο στην 10η. Το 1956, στα 34 του, ολοκλήρωσε την επαγγελματική του σταδιοδρομία. 
Επαγγελματίας ποδηλάτης ήταν και ο αδελφός του, Γιάννης - Απόστολος (16 Οκτωβρίου 1925 – 30 Οκτωβρίου 1998), τον οποίον στην Γαλλία αποκαλούσαν, «ο μικρός Ελληνας». Είχε γεννηθεί στο Πα ντε Καλαί και πέθανε στη Νις (Νίκαια).
Ο πατέρας τους, Κωνσταντίνος, ήταν κτίστης και μεταλλωρύχος. Στα μέσα της δεκαετίας του ’30 εγκαταστάθηκε στην γαλλική Ριβιέρα. Εκεί τ’ αδέλφια ανακάλυψαν την ποδηλασία.
Ο Απόστολος ήταν σπεσιαλίστας στις αναβάσεις. Ουδέποτε σημείωσε τις επιτυχίες του Λουκιανού στον «Γύρο» (η καλύτερη θέση που πήρε ήταν η 9η, το 1949), αλλά το 1948 αναδείχθηκε 2ος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα δρόμου. Το 1946 νίκησε στον αγώνα, Μονακό – Παρίσι, που αποκαλείτο «μικρός Γύρος της Γαλλίας». Μετά την επιτυχία του το 1948 και έως το τέλος της σταδιοδρομίας του, απόλαυσε μεγάλη δημοσιότητα. Πιθανόν, επειδή του άρεσε να ποδηλατεί «άγρια», επιθετικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου