Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Ελλειμματική δημοκρατία, ναι, χούντα, όχι...


Εορτάσαμε προχθές την ημέρα της Δημοκρατίας. Την 39η επέτειο από την πτώση της «χούντας» και της αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Στους μεγαλύτερους, η 24η Ιουλίου 1974 έφερε στο νου θύμησες από την 12η Οκτωβρίου 1944, ημέρα της απελευθέρωσης της Αθήνας από τον βάρβαρο γερμανικό ζυγό. Για εμάς τους νεότερους ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Ημέρα χαράς, γιορτής (φωτογραφία από τότε), απαλλαγής από ένα καταπιεστικό καθεστώς. 
Τώρα, 39 χρόνια αργότερα, τι είδους δημοκρατία έχουμε; Ελλειμματική. Με ουσιαστική κατάργηση της Βουλής, αφού κυβερνόμαστε με Πράξεις Νομοθετικοί Περιεχομένου, με προεδρικά και νομοθετικά διατάγματα ή με υπουργικές αποφάσεις. Με καταστρατήγηση άρθρων του Συντάγματος. Με κατάργηση των προσωπικών δεδομένων. Με πραξικοπηματικές πράξεις (βλέπε κλείσιμο ΕΡΤ, σχολείων κ.α.). Με τις ΜΑΤ (όχι τα ΜΑΤ, είναι ΟΙ Μονάδες Αποκατάστασης Τάξης, όχι… τα μονάδες) ώστε να «χτυπηθούν» οι διαδηλώσεις. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις δε, με απαγορεύσεις συναθροίσεων και κυκλοφορίας, με κλείσιμο του κέντρου της Αθήνας και των κεντρικών σταθμών του μετρό. Με αντιμετώπιση των ανθρώπων σαν αριθμών: Τόσοι θα βγουν σε διαθεσιμότητα φέτος, τόσοι θ’ απολυθούν το 2013, τόσοι το 2014, όχι, θ’ απολυθούν άλλες 11.000 και ούτω καθ’ εξής. 
«Η χούντα δεν τελείωσε», φωνάζουν στις διαδηλώσεις. Οπως και το αισχρό, όχι από πλευράς λέξεων, αλλά στο νόημά του, σύνθημα, «να καεί, να καεί το μπουρδέλο η Βουλή». Εχουν άδικο. Αν είχαμε χούντα, τούτο το κείμενο δεν θα το διαβάζατε. Ή, αν ξέφευγε και «έβλεπε το φως» της δημοσιότητας, σε λίγη ώρα θα βρισκόμουν στην Ασφάλεια. Και μετά, ποιος ξέρει πού. Οσο για την ισοπέδωση των πάντων, αυτή οδηγεί σε πολύ επικίνδυνες ατραπούς. Σε τέτοιες, που, όπως την περίοδο 1965-67, μπορεί να καταλήξουν σε πραξικόπημα, σαν κι’ εκείνο των «συνταγματαρχών» στις 21 Απριλίου. 
Χούντα, λοιπόν, δεν έχουμε. Αλλά έχουμε, μήπως, δημοκρατία με το Δ κεφαλαίο; Επιτρέψτε μου ν’ αμφιβάλλω. Τις αιτίες της αμφιβολίας μου εξέθεσα παραπάνω. Επ’ αυτού, λοιπόν, επιθυμώ να έχω τις απόψεις σας. Ο διάλογος προάγει την Δημοκρατία. Και αποτελεί την ουσία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου