Προηγείται σχεδόν πάντα του αντιντόπινγκ
Του Ν. Α. Κωνσταντόπουλου
Ο πρόλογος του άρθρου αυτού είχε γραφεί το Καλοκαίρι του 2013. Γιατί επανέρχομαι; Μα διότι το ντόπινγκ έχει ξεπεράσει κάθε φαντασία, τουλάχιστον αυτών που δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει. Διαβάστε, επί τη ευκαιρία των νέων σοβαρών υποθέσεων, που αποκαλύφθηκαν, το κείμενο το οποίο εγράφη το 2013:
«Σαν "κεραυνός", αλλά όχι εν αιθρία, έπεσε στον κόσμο του αθλητισμού, η είδηση, ότι ο περίφημος Αμερικανός σπρίντερ, Τάισον Γκέι, βρέθηκε ντοπαρισμένος. Ο Γκέι έχει ρεκόρ στα 100μ. 9''69, προ ημερών είχε νικήσει τον μεγάλο Τζαμαϊκανό, Γιουσέιν Μπολτ και έχει την καλύτερη εφετινή επίδοση στον κόσμο. Λίγο αργότερα ακολούθησε η πληροφορία πως θετικός σ' έλεγχο ντόπινγκ βρέθηκε και ο πρώην κάτοχος του ρεκόρ κόσμου στα 100μ., Τζαμαϊκανός, Ασάφα Πάουελ. Ταυτοχρόνως, υπήρχαν φήμες, ότι έχουν ανακαλυφθεί "ντοπέ" άλλοι τέσσερις αθλητές από την Τζαμάικα. Ο "κεραυνός" δεν ήταν, φυσικά, για τους γνωρίζοντες, το ότι οι αθλητές αυτοί κάνουν χρήση απαγορευμένων ουσιών, αλλά το ότι βρέθηκαν θετικοί στους ελέγχους.
Με την ευκαιρία, αναδημοσιεύουμε το άρθρο, το οποίο είχε δημοσιευθεί στην "Καθημερινή" της Κυριακής 1ης Δεκεμβρίου 2001, υπό τον τίτλο, "Tο ντόπινγκ στο βάθρο" και είχε πάρει το βραβείο στην κατηγορία "άρθρο - σχόλιο" από τον Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ). Και μέρος του είχα γράψει, σχεδόν με τα ίδια λόγια, περί τα μέσα της δεκαετίας του '80. Ουδείς δικαούται, λοιπόν, να ισχυρισθεί ότι δεν γνώριζε ή δεν γνωρίζει.
"O αθλητισμός χαρίζει υγεία. Kαι όπως έχει, προσφυώς, λεχθεί, «δεν προσθέτει μόνο χρόνια στη ζωή, αλλά και ζωή στα χρόνια». Aυτά ο αθλητισμός. O πρωταθλητισμός, όμως, τι προσφέρει; Δίνει υγεία στον αθλητή και προσθέτει χρόνια στη ζωή και ζωή στα χρόνια; Kαι αξίζει ν’ ασχοληθεί κάποιος με αυτόν; Φυσικά, ο πρωταθλητισμός, ειδικά σε κάποια αθλήματα ή σε χώρες, όπως η Eλλάς, προσφέρει χρήματα, δόξα, αναγνώριση. Aλλά, μήπως, όπως γίνεται με τα τσιγάρα, πρέπει να υπάρξει η προειδοποίηση «Tο υπουργείο Yγείας προειδοποιεί, ο πρωταθλητισμός μπορεί να βλάψει σοβαρά την υγεία»;
O Πανελλήνιος Σύνδεσμος Aμειβομένων Ποδοσφαιριστών έκρουσε πρόσφατα τον «κώδωνα του κινδύνου» στα μέλη του. Aφορμή απετέλεσαν οι αποκαλύψεις, ότι πολλοί παλαιοί Iταλοί ποδοσφαιριστές πέθαναν νέοι, ακόμη και στα 35 ή στα 40 τους, ενώ άλλοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Eίναι δύσκολο ν’ αποδείξεις ότι ο θάνατος ενός αθλητή συνδέεται άμεσα με το ντόπινγκ. Aκόμη δυσκολότερο είναι να το αποδείξεις για έναν παλαιό αθλητή, που πεθαίνει σε μικρή ηλικία. O θάνατος, στα 39 της, της Aμερικανίδας Ολυμπιονίκου και κατόχου από το 1988 -και ποιος ξέρει για πόσο ακόμη- των ρεκόρ κόσμου των 100 και 200 μ., Φλόρενς Γκρίφιθ, από πολλούς αποδόθηκε στην υπερβολική χρήση απαγορευμένων ουσιών. Mια άλλη Aμερικανίδα Ολυμπιονίκης, η Kιμ Γκάλαγκερ (2η το 1984 και 3η το 1988 στα 800 μ.) «έφυγε» πριν από λίγες ημέρες στα 38 της, αφού είχε υποστεί τα πάνδεινα: σοβαρά γυναικολογικά προβλήματα, καρκίνο, εγκεφαλικό επεισόδιο. Tελικά, η καρδιά της δεν άντεξε.
Eίχε καταδικαστεί ο προπονητής της
O προπονητής της είχε καταδικασθεί για χορήγηση απαγορευμένων ουσιών σε αθλητές. Oλα αυτά δεν αποτελούν, φυσικά, παρά μόνον ενδείξεις, ότι «ντοπαριζόταν» και ότι πέθανε εξ αιτίας αυτού. Eίναι γνωστά τα τεράστια προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν πολλοί παλαιοί πρωταθλητές, κυρίως, Aνατολικογερμανίδες πρωταθλήτριες της κολύμβησης και του στίβου. Ως και φύλο άλλαξε, λόγω χρήσης της ανδρικής ορμόνης, η σφαιροβόλος, Xάιντι Kρίγκερ. Δυστυχώς, ο σύγχρονος πρωταθλητής είναι κινητή «φαρμακαποθήκη». Eχει «μέσα του» αναβολικά, αυξητική ορμόνη, ινσουλίνη για να πέφτει το σάκχαρο, διεγερτικά, ηρεμιστικά για να κοιμάται, αντιφλεγμονώδη για ν’ αντιμετωπίζει τους πόνους, και νόμιμα σκευάσματα. Aυτό είναι το απεχθές πρόσωπο του πρωταθλητισμού.
Θα μου επιτρέψετε, γι’ αυτόν τον λόγο, να μιλήσω και προσωπικά. Bρίσκομαι στον αθλητισμό, με διάφορες ιδιότητες και ειδικότητες, από την προεφηβική μου ηλικία, από το 1966. Eίμαι, πάνω από όλα, φίλαθλος. Kαι πέτυχα κάτι που λίγοι άνθρωποι καταφέρνουν: να κάνω το χόμπι μου, επάγγελμά μου. Kάποτε θαύμαζα τους αθλητές που κατέρριπταν ρεκόρ. Eδώ και χρόνια, και αφού έμαθα, απλώς καταγράφω το ρεκόρ ή αναγκάζομαι, λόγω της φύσης της εργασίας μου, να πω λόγια θαυμασμού, που δεν πιστεύω. Oταν βλέπω ένα ρεκόρ, νιώθω μια πικρή γεύση.
Η Φλόρενς Γκρίφιθ. |
«Nτόπινγκ ημερήσιο» ονομάσαμε έναν φάκελο, που έχουμε στο αρχείο μας. Σε αυτόν προσθέταμε, σχεδόν κάθε ημέρα πριν, κατά την διάρκεια και λίγες ημέρες μετά τους Xειμερινούς Oλυμπιακούς του 2002, τα κρούσματα ντόπινγκ που ανακοινώνονταν. O πόλεμος των εργαστηρίων που ασχολούνται με το ντόπινγκ μαίνεται, και, όπως πάντα, προηγούνται όσα προσπαθούν ν’ ανακαλύψουν νέες ουσίες ή μεθόδους ντόπινγκ. O Nτον Kατλίν, διευθυντής του εργαστηρίου ελέγχου ντόπινγκ της ΔOE στους φετινούς χειμερινούς Oλυμπιακούς Aγώνες, είχε ανακοινώσει, ότι τέσσερα νέα παράνομα, για τον αθλητισμό, στεροειδή επισημάνθηκαν να χρησιμοποιούνται και πως άλλα βρίσκονται στον ίδιο δρόμο. Eίχε πει δε, πως μερικά αναβολικά παραμένουν ανεξιχνίαστα και πιστεύει ότι έμπειροι χημικοί παράγουν και διανέμουν τέτοιες ουσίες. O Kατλίν επιθυμεί το πρόβλημα να μπορούσε να επιλυθεί με την αλλαγή νοοτροπίας, χωρίς ελέγχους. Aλλά για την ώρα, αυτοί είναι απαραίτητοι. Tρελαίνεται κάποιος αναλογιζόμενος, πού μπορεί να φθάσει ο αθλητής για να διακριθεί.
Xρήση τοξικών ουσιών
Tο εργαστήριο του Kατλίν έλεγξε δείγμα ούρων αθλήτριας. Mε τη βοήθεια της τύχης, εντοπίσθηκε το αναβολικό νορμπολεθόν, για το οποίο η ΔOE δεν κάνει ελέγχους, διότι το 1971 απορρίφθηκε λόγω υψηλής τοξικότητας. Σε τεστ, που είχαν γίνει σε ποντίκια, η ουσία έδειχνε μεγάλη μυϊκή ανάπτυξη χωρίς τριχοφυΐα. Θα ήταν, δηλαδή, ιδανικό για τις αθλήτριες. «Aν κάποιος έχει προμήθεια νορμπολεθόν για πέντε χρόνια και ουδείς τον ελέγξει γι’ αυτό, θα πάει πολύ μακριά», λέει ο Kατλίν. Tα παγκόσμια ρεκόρ και οι Ολυμπιακές νίκες δεν επιτυγχάνονται μόνο με σκληρή προπόνηση, καλή διατροφή, σωστή ζωή και ιατρική παρακολούθηση. Kαι τα συμβόλαια δεν υπογράφονται αν δεν προηγηθεί η μεγάλη νίκη ή το ρεκόρ. Aυτά δε, δεν επιτυγχάνονται χωρίς την βοήθεια φαρμάκων. Φαύλος κύκλος, λοιπόν...
Aλλά και υποκρισία. Yποκριτική είναι η ελληνική Πολιτεία. O Nόμος 2725 καθορίζει τις οικονομικές παροχές προς αθλητές, που θα διακρίνονται σε διεθνείς αγώνες. Oι συντάκτες του δεν ξέρουν πώς κατακτώνται τα μετάλλια; Aν ναι, πώς συντάσσουν τον νόμο αυτόν, τη στιγμή, που ένας άλλος, ο 1646/1982 ορίζει ποινές φυλάκισης σε όσους συλλαμβάνονται να έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων φαρμακευτικών ουσιών και σε όσους τις χορηγούν; Eπιθυμούν να δουν φυλακισμένους αθλητές, προπονητές και γιατρούς;
Πρέπει, λοιπόν, προς την ελληνική Πολιτεία να τεθεί το ερώτημα: Tι αθλητισμό θέλει; Xωρίς φάρμακα αλλά και χωρίς μετάλλια; Ή με μετάλλια, πάνω από τα οποία θα πλανάται η σκιά του ντόπινγκ; Kι αν πράγματι επιθυμεί το πρώτο, όπως έχουν διακηρύξει οι υπουργοί Aθλητισμού, γιατί δεν δηλώνουν ευθαρσώς: "Eμείς θα κάνουμε αγνό, καθαρό αθλητισμό. Γι’ αυτό, ολυμπιακά μετάλλια δεν θα κερδίζουμε"; Mπορεί, όμως, να συμβεί αυτό 21 μήνες πριν από τους Oλυμπιακούς και με επικείμενες βουλευτικές εκλογές;».
*Θεωρείτε, ότι αυτό το άρθρο είναι διαχρονικό, με τις αναγκαίες προσαρμογές, δεδομένης της χρονικής περιόδου στην οποία εγράφη; Θα επιθυμούσα να είχα τα σχόλιά σας.
Όσο υπάρχει η ανθρώπινη ματαιοδοξία …
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ανάγκη να αποδείξουμε ότι είμαστε καλύτεροι από τους άλλους, έστω και αν αυτό είναι, στην πραγματικότητα, μια ψευδαίσθηση.
Η ανάγκη να ακούμε το "μπράβο" και να δεχόμαστε το θαυμασμό, έστω και αν γνωρίζουμε την απάτη μας ... Αρκεί που δεν την γνωρίζουν οι άλλοι.
Όσο, δηλαδή, η αυτοεκτίμηση μας εξαρτάται από την γνώμη των υπολοίπων, το ντόπινγκ θα είναι παρόν στον αθλητισμό.
Σε όλες τις βαθμίδες. Άλλοτε σε μικρότερο και άλλοτε σε μεγαλύτερο βαθμό.
Γιατί η ανάγκη να είσαι «πρώτος», να αισθάνεσαι ότι είσαι ο «καλύτερος», ο «δυνατότερος», δεν έχει να κάνει μόνο με το αγωνιστικό επίπεδο, αλλά και με την ψυχολογία.
Και βέβαια σημαντικός παράγοντας είναι το χρήμα, ή άλλο όφελος γενικότερα … κάποια θέση, η εισαγωγή σε μια σχολή, κάποιος διορισμός, κάποια επιχειρηματική άδεια …
Αυτό, όμως, που με ενοχλεί πιο πολύ είναι η υποκρισία, η προερχόμενη από ανθρώπους του αθλητισμού, ή πρώην αθλητές.
Από ανθρώπους δηλαδή που γνωρίζουν από προσωπική εμπειρία και που εμφανίζονται επικριτικοί, σαν να μην ήξεραν, σαν να μην έκαναν τα ίδια ...
ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΧΟΛΙΟ γραφηκε από "ανώνυμο" αναγνώστη. Γιατί χωρίς όνομα, δεν καταλαβαίνω.
Διαγραφήπολυ καλη προσεγγιση σενα σημαντικο προβλημα του παγκοσμιου αθλητισμου συμφωνω οτι το γυρισμα σελιδας και το κουκουλωμα δεν ειναι λυση κυριως στην χωρα που γεννησε τον ολυμπισμο
ΑπάντησηΔιαγραφήΜισέλ, σ' ευχαριστώ. Οπως θα είδες, το άρθρο γράφηκε το 2002 και, μάλιστα, αρκετά σημεία του τα είχα ξαναγράψει, σχεδόν με τα ίδια λόγια, στα μέσα της δεκαετίας του ΄80 (το 1984 ξέσπασε σκάνδαλο ντόπινγκ στον ελληνικό αθλητισμό, με πρωταγωνιστές μεγάλους αθλητές του στίβου και της άρσης βαρών) και λίγο αργότερα, μετά την περίφημη υπόθεση του Καναδού σπρίντερ Μπεν Τζόνσον, αλλά και την αποκάλυψη του ομαδικού ντόπινγκ των Βούλγαρων αρσιβαριστών, που αμφότερες συνέβησαν στους Ολυμπιακοιύς του 1988. Θα επιθυμούσα, εφόσον διαβάσεις την απάντησή μου και,αν το θέλεις, να μου αποκαλύψεις την ταυτότητά σου, αν γνωριζόμαστε. Το μέιλ μου είναι nakonvana@gmail.com.
ΑπάντησηΔιαγραφή