Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Εμείς, αριθμοί, αυτοί... νούμερα

Πήραν το γιαταγάνι και "αποκεφαλίζουν" υπαλλήλους...
Ας υποθέσουμε, ότι στην οικογένειά μου έχουμε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. Τι πρέπει να κάνουμε; Να περιορίσουμε κάποιες δαπάνες. Αντί, λοιπόν, να περικόψω λίγο από εδώ, λίγο από εκεί, αρχικά σταματώ τα παιδιά μου από το φροντιστήριο των Αγγλικών και οποιαδήποτε άλλη εξωσχολική επωφελή δραστηριότητα. Μετά μειώνω δραστικά και δραματικά τις δαπάνες για την υγεία και κάθε άλλη καθοριστική για την ζωή των μελών της οικογένειάς μου. Και αν αρχίσουν η γυναίκα και τα παιδιά να διαμαρτύρονται, τους λέω ότι κάνω μεταρρυθμίσεις και αναδιαρθρώνω την οικογένεια. Παράλληλα, παίρνω και το, έστω γλίσχρο, χαρτζιλίκι από την τσέπη των παιδιών μου.
Ετσι, ακριβώς, κάνουν οι ελληνικές (είναι, όμως, τέτοιες;) κυβερνήσεις τα τελευταία σχεδόν τέσσερα χρόνια. Και αυτό το ονομάζουν αναδιοργάνωση, αναδιάρθρωση, μεταρρύθμιση.
Νέος τρόπος μεταρρύθμισης, οι καταργήσεις. Κατάργηση της ΕΡΤ, κατάργηση των δημοτικών αστυνομιών, κατάργηση των σχολικών φυλάκων, κατάργηση τεχνικών λυκείων, αφού προηγουμένως ουσιαστικά διέλυσαν (στ’ όνομα της αναδιάρθρωσής του, όπως έλεγε η τότε αρμόδια υφυπουργός, Εύη Χριστοφιλοπούλου), τον θεσμό των Τάξεων Αθλητικής Διευκόλυνσης (ΤΑΔ) και προσεχώς μάλλον θα καταργήσουν και όσες, ελάχιστες, παρέμειναν. Μα χρειάζεται να είναι κάποιος υπουργός, με σπουδές, πτυχία, εμπειρία και τα τοιαύτα για να πραγματοποιήσει τέτοια μεταρρύθμιση; Και τον οδοκαθαριστή να βάλεις στην θέση του, θα το κάνει. Θα πάρει το «γιαταγάνι» (ένα πολυνομοσχέδιο, συνήθως μ’ ένα άρθρο) και θα «κόψει κεφάλια». Τόσες χιλιάδες θα φύγουν από εδώ, τόσες από εκεί.
Αυτοί θεωρούν πως οι άνθρωποι είναι αριθμοί, νούμερα. «Νούμερα» είναι αυτοί…

1 σχόλιο:

  1. Σκέψου λιγάκι ντε: μπας και είναι όλοι τους σταλινικοί σε μικροκλίμακα?

    (Ιωσήφ Βησσαριώνοβιτς Τζουγκασβίλι: 'Ο θάνατος ενός ανθρώπου είναι τραγωδία. Η εξόντωση εκατομμυρίων είναι στατιστική.' )

    ΑπάντησηΔιαγραφή